Aksjeporteføljens utvikling for perioden 15 juni – 15 juli og aksjemarkedet generelt med fokus på Kina.
Utviklingen i aksjemarkedet
Til tross for rabalder i Hellas og Kina, så har aksjemarkedet generelt vært overraskende flatt den siste måneden. Heldigvis ser mye av nedgangen i globale aksjeverdier som følge av dette spetakkelet nå å være innhentet.
Bortsett fra i Kina da selvsagt.
Kinesiske aksjer i dass
De kinesiske børsene har fortsatt raset for fullt den siste tiden, med unntak av en liten pustepause for noen dager siden. En rask titt på Shanghai Composite Index`en viser et fall på hele 25% siden 15 juni i år! Selv om denne indeksen, som består av alle A- og B-aksjene notert på Shanghai børsen fortsatt er opp 87,5% siste 12 måneder, så er det krise for alle småaksjonærene som kom sent til festen. Lokket av kommunistpartiets talerør, «people`s daily» om at det siste års oppgang kun er starten, kapitulerer de nå på løpende bånd etter å ha sett sine investeringer gruset.
Diagram: Shanghai Composite Index, 15 juli 2014 – 15 juli 2015.
Naturlig nok vekker det voldsomme fallet bekymringer om Kinas økonomiske vekst. Heldigvis utgjør aksjer kun ca 15% av de kinesiske husholdningenes eiendeler. Det er derfor liten sjanse for at børskræsjet vil ha noe særlig å si for folks private forbruk, som jo antas å være en viktig drivkraft i økonomien fremover.
Faren ligger heller i at kinesere flest kan miste tilliten til aksjemarkedet. Det kan i så fall gjøre det vanskelig for næringslivet å hente finansiering i aksjemarkedet, slik man så etter det forrige kræsjet i 2007. Skjer det kan landets allerede skjøre økonomiske vekst rammes med stygge følger for råvarer, som olje, etc.
Samtidig må det sies at myndighetenes desperate forsøk på å stabilisere aksjemarkedet gjør meg bekymret. Heksejakt på shortselgere og salgskåte aksjonærer vil kun utsette ferden videre ned i avgrunnen. Når selskaper er priset inn i himmelen med P/E multipler opp til 147 på den teknologi tunge Chi Next markedsplassen, så sier det seg selv at det kan bli stygt.
Til tross for alt dette styret fortsetter jeg selvsagt å laste videre opp i aksjer.
Aksjeporteføljens utvikling
Selv om kinesiske aksjer har gått i kjelleren, så er aksjeporteføljen min lite påvirket. En fallende oljepris har nemlig igjen dratt den norske kronen(NOK) ned i søla målt mot amerikanske dollar(USD). Siden min eksponering til Kina gjennom indeksfondet KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks P ikke er valutasikret, så har valutaeffekter foreløpig kompensert for fallet i kinesiske aksjer.
Tabell: Aksjeporteføljen oppdatert 15 juli 2015.
I helhet har porteføljens verdi stått relativt stille når vi ser bort i fra egne innskudd for perioden. Tas dette med har aksjeporteføljen vokst fra kr 323.962,50 til kr 334.320,50. Det er en økning på kr 10.358,- siden sist, hvorav kr 10.500,- er fast sparing. Som du ser har jeg før innskudd et verditap på mikroskopiske kr 142,-. Det tilsvarer ca 1,5 øl på byen her i Oslo og er ikke noe jeg bryr meg om.
Hårete mål krever mer
Et så hårete mål som å besitte Fuck You Money innen april 2026 krever vesentlige større innskudd enn hva jeg har gjort denne måneden. Ideelt sett bør jeg investere minst kr 16.000 hver måned fremover, helst mye mer. Selv om pengene til å investere betydelig større beløp finnes, så beholdes de i kontanter inntil jeg får en løsning på jobbsituasjonen. Godt mulig at det blir en løsning på dette nå i løpet av juli.
Les også: En privatøkonomi rigget for krise.
Hvor handler du aksjer hen? Nordnet?
Hei King Cash,
jeg bruker både Netfonds og Nordnet til aksjehandel.
Good fucking Luck!
Av endringer siden sist ser jeg at YAO er fjernet fra porteføljen. Ligger selv inne med 25.000,- med, per i dag, 10% avkastning. Hva ville du gjort i min situasjon? Har du lite tiltro til det kinesiske markedet på sikt eller har du bestemt deg for å finne annen ETF med eksponering mot det kinesiske markedet?
Ellers er det jo optimistisk at du har økt fast sparing fra 5.500,- til 10.500.-)
Hei mister,
Takk 🙂 Man vurderer nå å inkludere en større del av kinesiske aksjer i MSC Emerging Markets indeksen. Skjer det kan det bli mindre nødvendig å ha ekstra eksponering til Kina gjennom egne ETF`er, som YAO. Dog er MSCI foreløpig skeptisk til Kina pga den latterlige prisingen, så det skjer nok ikke med det første. Ellers har jeg ikke peiling på hvor det kinesiske aksjemarkedet vil gå i det korte bilde, men må jo si at prisingen er relativt stiv! På lang sikt derimot er Kina fremtiden, så fremt de klarer å respektere privat eiendom!
Sparingen har i snitt ligget opp mot 20k pr mnd, så ingen reell økning her i det lange bildet dessverre.
Takk for svar:)
Dersom du allerede hadde hatt andeler i YAO, ville du ha solgt de eller beholdt dem inntil videre?
Hadde jeg eid andeler i YAO hadde jeg sittet, da pengene i så fall ville vært langsiktige. Hva som skjer i Kina nå vil sannsynligvis ses på som «støy» i ettertid. Men gudene vet, jeg er ihvertfall ikke synsk.
Hei
Hvordan ville du ha regnet ut din YTD avkastning på porteføljen din i prosent, slik at du kan sammenligne den med diverse aksjeindekser. Ville du ha tatt nåverdi – investert i år og sett på den prosentvise verdien i forhold til hva du startet med i begynnelsen av året?
Hei Nils,
Jeg er fan av å gjøre ting så enkelt som mulig. Jeg ser derfor kun på den årlige avkastningen av det totale beløpet ved årets siste dag. Noe mer nøyaktig tracking enn det er ikke en prioritering for min del, da porteføljen uansett består av indeksfond som til sammen tilsvarer ca verdens aksjemarked. Jeg følger selvsagt nøyere med på resultatene i de 10% av porteføljen som er dedikert til enkelt aksjer og annet snacks.