Derfor trenger du Fuck You Money

Her forklarer jeg hva Fuck You Money er, hvorfor du trenger det og hvorfor du må ha en exit-strategi fra rotteracet.

Etter å ha blitt skreket til i cirka fem minutter kjente jeg det var på tide å fortelle sjefen hvor han kunne stappe paragrafrytteriet sitt. Men fornuften slo dessverre inn.

Jeg var nyutdannet og på veien til selveste drømmejobben, og hadde bolig- og studielån på slep. Å avslå sjefens lite fornuftige anmodning kunne i dette tilfellet fort ødelegge alt. Som relativt fersk i arbeidslivet og med sekken full av gjeld, var jeg fullstendig avhengig av lønnsinntekten.

Tro ikke et øyeblikk at sjefen min ikke var klar over dette.

Med et pennestrøk hadde han all makt til å kvitte seg med «vanskelige» ansatte.  Alternativt svarteliste meg fra et fremtidig karriereløp med stadig nye og spennende utfordringer, som jeg var forespeilet. Jeg var fullstendig i hans vold og han visste det.

Penger er lik frihet

Problemet var ikke at sjefen var en dust. Det var heller at jeg hadde latt meg selv frivillig bli låst inn i en posisjon hvor jeg var avhengig av inntekten fra jobben. Fordi jeg var som nordmenn flest, hadde jeg mye gjeld i forhold til inntekten. Det betød at jeg ikke hadde råd til å stå opp for mine egne meninger når det virkelig gjaldt.

Kanskje unødvendig å si, men jeg hater den følelsen av avmakt!

Der og da bestemte jeg meg for å ta mer ansvar for eget liv. Aldri igjen skulle jeg sette meg selv i en situasjon hvor min økonomiske fremtid lå i hendene på en enkelt beslutningstaker. Jeg begynte med å nedbetale aggressivt på boliglånet og å kutte ned på champagnelivsstilen.

Den som lever fra lønnslipp til lønnslipp er ikke annet enn en slave.

Jeg visste det kanskje ikke da. Men dette ble starten på min besettelse etter å besitte Fuck You Money.

Penger kan kjøpe så mangt, men det aller viktigste det kan kjøpe meg er frihet. Frihet til og høflig kunne avslå mindre fornuftige anmodninger fra sjefen, uten å måtte bekymre meg for de økonomiske konsekvensene av det å få sparken. Kall det gjerne frihet til å leve livet på ens egne premisser.

Hva er egentlig Fuck You Money?

Fuck You Money handler om penger og friheten det kan gi deg.

For meg betyr det å ha nok penger investert slik at den årlige inntekten fra mine investeringer er lik mine årlige kostnader. Først da vil jeg kunne  kalle meg selv økonomisk uavhengig, og det er hva jeg mener med å ha Fuck You Money.

Slik jeg ser det, vil det vil gjøre meg bedre i stand til å leve det livet jeg ønsker, fremfor å måtte gjøre hva jeg må for å leve. Jeg er ikke interessert i å bygge en haug med penger bare for å kunne si opp jobben og sitte under solen og nippe rosa paraplydrinker.

Til det er jeg altfor nysgjerrig, rastløs og glad i forretninger.

Men jeg synes det er viktig å ha muligheten hvis situasjonen skulle kreve det av meg.

Umulig å oppnå sier du?

Det meste er mulig å oppnå, så lenge du ønsker det nok og er villig til å jobbe hardt for det. Selv satte jeg meg det hårete målet om å besitte Fuck You Money innen april 2026, og nådde målet allerede i desember 2021.

Jeg skal ikke legge skjul på at det var tøft – den første millionen var helt jævlig.

Men det var mulig gjennom en kombinasjon av å:

 • øke inntekten
 • redusere kostnadene
 • investere overskuddet

Du kan lese om den opprinnelig planen min for å oppnå dette i innlegget «min plan for økonomisk frihet«.

Alle trenger en exit-strategi fra rotteracet

Nå er jeg ikke veldig bekymret for fremtiden. Men av erfaring vet jeg aldri hvor lenge idyllen varer. At ting  kan endre seg raskt er noe jeg har fått oppleve selv.

Da jeg skrev dette innlegget i 2015 hadde selskapet hvor jeg jobbet nettopp fått utfordringer med salget.  Slikt var ikke noe stas for ledelsen å presentere for styret må en vite, så følgelig ble sparekniven hentet frem for å få opp lønnsomheten. Med et pennestrøk ble årets budsjett kuttet i filler og stillingen jeg var lovet til høsten forsvant.

Dermed sto jeg plutselig i en konsulentstilling med fire måneder igjen til å finne meg en ny jobb.

Tenk om jeg ikke hadde lagt om livsstilen?

Da hadde jeg sittet der i panikk med gjeld oppetter ørene. Som i filmen «Fun with Dick & Jane», hvor Jim Carry begir seg ut på ranstokt for å redde familiens hus fra å bli tvangssolgt etter at teknologiselskapet han jobbet for gikk konkurs.

Heldigvis hadde jeg allerede kvittet meg med brorparten av gjelden. I tillegg vokste investeringsporteføljen raskt, så noen kriminell løpebane ble det ikke for min del. Men jeg synes likevel det var skremmende hvor fort man kan gå fra en «trygg» karriere til det nærmeste NAV-kontoret.

Jeg sier derfor som James Altucher:

Selv om du elsker jobben din, ALLTID ha en exit-strategi! Man vet nemlig aldri hvor lenge moroa varer.

Fuck You Money er min exit strategi. Hva er din?

25 kommentarer om “Derfor trenger du Fuck You Money”

 1. Hei!
  Hvis du har ståltrua på 8% avkastning hvert år på din portefølje, hvorfor belåner du ikke boligen til en latterlig lav rente (2,5%) og investere disse midlene?

  Svar
  • Hei Nr1Follower, og takk for at du leser bloggen. Beklager litt sent svar på denne. Årets influensa sendte meg noen dager ned i kjelleren her.

   Bra spørsmål! Jeg har allerede en boligkreditt, som er øremerket kjøp av aksjer. Jeg har enda ikke dratt på denne fordi jeg har en regel om og kun gjøre så i tider hvor markedet prises til under snitt på fancy indikatorer som markedspris/inntjening og markedspris/bokført verdi. Dette er for å maksimere sannsynligheten for å oppnå en fornuftig avkastning over tid. Siden tallene viser at dagens markeder hvor indeksfondene jeg handler i er relativt godt priset, så holder jeg meg foreløpig i ro. Ja, jeg vet det er litt spekulativt, men var det noe jeg lærte under finanskrisen i 2008, så var det viktigheten av å alltid ha tørt krutt i bakhånd når mulighetene byr seg. Skulle jeg i dag velge å trekke opp hele kreditten, så risikerer jeg å gå glipp av fremtidige muligheter. Hey, intet bullmarked varer evig.

   Samtidig er jeg enig med deg i at penger er blitt latterlig billig. Ser at Danske nå har boligkreditt til eff.rente 2.98% gjennom akademikeravtalen, så da er det for meg på tide å prute på dagens betingelser hos lokalbanken 😉

   Svar
   • Jeg er ikke en fan av Donald Trump, for å si det mildt, men i noen tilfeller, så skjærer han gjennom svadaen fordi han er så utrolig grådig. Jeg er veldig enig med ham når han sier at «your home is not an asset». Det du ikke kan selge, er ikke en del av din økonomiske muskulatur, for du kan ikke selge. Ja, du kan kjøpe en bolig i Oslo og se den stige til værs, men hva er fordelen? Du kan selge boligen og flytte til Pakistan og bo der til boligmarkedet kræsjer i Norge. Så kan du kjøpe en ny bolig i Norge og cashe inn på det. Men det er ikke sånn det fungerer i virkeligheten. I virkeligheten stiger alle dine potensielle hjem like mye som ditt nåværende hjem, så når du kjøper eller selger, er irrelevant.

    Det riktige, er å bygge opp fuck you money. Dem kan du investere i oppgang som i nedgang. Forutsigbarhet er for de gamle. Du får nesten like god rente på lån med sikkerhet i stabile aksjer med høy likviditet som du får med sikkerhet i bolig. Men aksjer kan byttes uten å flytte senga.

    Svar
 2. Interessant lesning, Finansnerden. Jeg har selv opplevd å få det for meg at jeg burde ta mer ansvar for livet mitt, og spesielt økonomien… Egentlig sittet flere år på gullegget; bolig med utleie, allsidige arbeidserfaring med mulighet for å kombinere/øke/redusere lønn og arbeid etter for godt befinnende. Men levd som en full sjømann da, og ikke tenkt nevneverdig på morgendagen. Imidlertid lagt om, sanert alle raske kreditter, penger på bok, på vei inn i avkastningsmarkedet med overskuddslikviditeten. Tenker på samme måte som deg, at jeg aldri skal måtte leve av en inntekt for nødvendigheten, men etter hvert for det meste for lysten! Stå på, kommer til å følge deg videre!

  Svar
  • Hei PetterP, så kult at du leser bloggen! Aldri for sent å rydde opp i gammel moro nei. Og ja, som du selv sier, det høres ut som om du har et ganske greit utgangspunkt. Samtidig overraskes jeg stadig av hvor mange med høy inntekt, som har seriøse utfordringer med å få ting til å gå opp. Typisk er at man med fet lønn kjøper altfor fet kåk, bil, nye pupper til kona/»venninnen», etc uten å ha en krone igjen til å bygge egen formue. Synes derfor det er kult at flere begynner å forstå viktighet av å ta ansvar for egen fremtidig. Stå på! 🙂

   Svar
   • Eventuelt typisk at man med fet lønn kjøper six-pack til mannen/»vennen». 😉 DU vet det er damer der ute som tenker at de ønsker økonomisk frihet slik som deg og never ever hadde giddet å investere i nye pupper men heller i aksjer. Har nettopp begynt å følge bloggen din og håper «nye pupper til kona/»venninnen»-utsagn er unntaket heller enn regelen i bloggen din 😉

    Svar
    • Hei Rubia, og velkommen til bloggen! 🙂 Haha, bra kommentar. Du vet det kanskje ikke, men kvinner er faktisk generelt sett bedre investorer enn menn når de først setter i gang. Lykke til med investeringene! 😀

     Svar
 3. Jeg er som person relativt lite «bråkete» av meg og har kanskje også hatt litt flaks med mine overordnede i mine år i arbeidslivet. Det som irriterer meg mest med å være arbeidstaker, og som motiverer meg ekstra til å arbeide for å bli økonomisk uavhengig, er all tiden det tar å ha en fulltidsjobb.

  Jeg har nå satt meg konkrete mål om å slutte å arbeide 31.12.2018. Sannsynligvis kommer jeg da til å ta sjefen i hånda og takke for fine år. Å si «fuck you, your fucking motherfucker» er ikke helt min stil, men enhver må jo finne noe som virker motiverende. 😀

  Flott blogg forresten! 🙂

  Svar
  • Hei Vidde, så hyggelig å ha besøk av deg. Velkommen til bloggen min! 🙂

   Enig med deg i at det å ha en «ordentlig jobb» er sykt tidkrevende. Legg til 1-1,5t i total reise tid per dag, seminarer, jobbreiser, etc og den reelle timelønnen blir fort litt dvask.

   Når jeg sier jeg skal ordne meg Fuck You Money, så handler det om frihet til å leve det livet jeg ønsker. Selv om dette handler om å ha mulighet til å kunne be sjefen dra dit helvete hvis situasjonen skulle kreve det, så er det ikke synonymt med at jeg avslutter arbeidsforholdet på det viset 😉

   Samtidig kan det godt hende at jeg innen den tid for lengst har startet for meg selv. Vi får se, blir ihvertfall en spennende ferd. Sjekket ut siste innlegget i stad forresten. Ser ut som du er på en spennende reise selv! Ser frem til å se deg her i kommentarfeltet igjen.

   Svar
 4. Hva som virker motiverende vil variere veldig fra person til person, og jeg syns ikke det er riktig å si at noen hensikter er bedre eller dårligere enn andre. Det som er avgjørende er hva man faktisk gjør.

  Jim Rohn hadde for eksempel en historie der han som ung mann havnet i en situasjon der han måtte lyve til ei lita speiderjente fordi han ikke hadde noen penger. Han bestemte seg da for at han aldri, aldri, aldri skulle havne i den situasjonen igjen. I seg selv var kanskje dette en litt smålig begrunnelse, men det motiverte han ihvertfall til å stå på og jobbe for en bedre framtid.

  Svar
 5. Jeg kom over bloggen din under søk etter hva som er vanlig direkteavkastning fra boligutleie i Oslo, for å vurdere om de 3.4% jeg får selv er greit (2.5% etter skatt). Det hadde vært interessant å høre fra flere hva de ligger på, samt hva som kan være optimalt utleieobjekt.

  Du svarer også på hvilke alternativ man kan se til for brukbar direkteavkastning. Jeg klikket inn på verdifondet du viste til, de kan vise til en annualisert avkastning under 2% de siste ti år, fordi det falt mye med aksjemarkedet under finanskrisen. Jeg har vært aktiv i aksjemarkedet tidligere, og med unntak av langsiktig sparing i nedgangstider når de færreste tenker på det, er jeg veldig skeptisk. Det er rett og slett så mange bevegelser man ikke kan forutsi, og så lett for småsparere å komme inn på toppen. Selv sitter jeg for tiden med mye cash og venter på å finne et formål til dem. Selv om jeg har banklån. Den prosenten jeg betaler i mellomlegg mellom innskuddsrente og lånerente er for meg verdt fleksibiliteten å kunne kjøpe ting på dagen. Mulig en boligkreditt som nevnes her er noe å se på, på topp av lånet. Men mange tusenlappene i forskjell blir det neppe. Heller noe å se på hvis det begynner å skorte på jobb.

  Jeg vurderer å bytte ut den påkostede nye 4-roms leiligheten med en mer gjennomsnittlig 2-roms, og investere i noe som korrelerer lite med boligmarkedet. Men jeg tror aksjemarkedet og boligmarkedet i Norge vil bevege seg ganske likt, i hvert fall i Oslo. Og sikkert i verden. Så det investeringsalternativet er vanskelig å finne. Har vurdert hedgefond men minstebeløpet er ofte høyt (min 500 000) og det er litt mye å gå inn med på en gang i tilfelle fondet skulle få en dårlig periode rett etterpå. Faktisk falt Lynx som jeg hadde vurdert, 8% kort tid etter at jeg nesten kjøpte.

  Avhengig av hvor stor formue man har, er det også litt risiko knyttet til skattlegging av utleiebolig. Her er jeg ikke så godt informert, men det kan både påvirke boligprisene, som allerede ventes å flate ut innen noen år, og direkte skatt.

  Svar
  • Hei miniUtleier,

   Hyggelig med litt engasjement i kommentartfeltet.

   1. Direkteavkastning på utleie: Shit, 2,5% etter skatt er dårlig betalt for risikoen man tar. Snakket nylig med en kompis som jakter utleieboliger, og han slet veldig med å finne noe som kunne gi en fornuftig direkteavkastning. Selv ønsker jeg direkteavkastning etter skatt, fradrag og kostnader i størrelsen 4-5% før eventuell verdistiging for at det skal være verdt det.

   2. Alternativer: Utbyttefond som DIV og SPFF var før finanskrisen lastet med finansselskaper, så de fikk seg nok en smell. Nå vet jeg ikke hvilket av de tre nevnte fondene du referer til(EFV, SPFF, DIV),men antar at 2% p.a. i avkastning er beregnet fra toppen før det smalt?

   3. Uforutsigbare bevegelser i aksjemarkedet: Er ikke noe bedre i boligmarkedet. Forskjellen er dog at man slipper daglige oppdateringer på hva boligen er verdt. Kanskje like greit, hehe.

   4. Aksjemarkedet og boligmarkedet i Norge: Husk at boligmarkedet i Norge er prisgitt utviklingen i norske forhold, mens Oslo Børs(som stadig blir mindre oljefokusert) generelt påvirkes av internasjonal etterspørsel. F.eks betyr det lite for NHY om norsk ledigheten stiger noen prosentpoeng til. Til sammenligning kan noe slikt slå hardt ut i boligmarkedet innenlands.

   5. Hedgefund: Utrolig vanskelig å finne et hedgefund som faktisk vil levere. De få som gjør det har en lei tendens til å stenge fondene for utenforstående og forvalte egne penger.

   6. Skatt på bolig: Jeg vet ikke hva politikerne kan finne på, men de trenger inntekter ettersom oljeprisen er i kjelleren. Eiendom er et yndet skatteobjekt siden det ikke kan flyttes ut av landet, som f.eks eierskap i selskaper kan. Jeg ser derfor for meg en økning i beskatning av bolig i årene fremover. Tipper det blir mer og mer som i USA, men jeg vet ikke.

   Tror jeg da har vært innom det meste. Ihvertfall sånn ca 😉

   Svar
 6. Hei igjen, Finansnerden, og takk for bloggen din.

  Skumleste i en annen post hvor du har som mål å ha 4,1 millioner i FU money i 2026, hvordan kom du frem til akkurat dette beløpet?
  beklager hvis du har nevnt det tidligere, jeg fant det i så fall ikke i farten.

  Svar
 7. Hei. Interessant side. Jeg kan ingenting om fond og aksjer. Men hvor begynner man? Jeg har det kommende året svært lite som kan settes av, type 200,- kr per mnd. Som student og hovedforsørger for ei lita jente, med en god porsjon boliglån er jeg ganske langt unna å ha særlig mye økonomisk frihet. Skal bytte bolig neste år, og gjør alt jeg kan for å få så lavt boliglån som mulig
  Men vil gjerne starte med fond/aksjesparing, lære litt og øke «innsatsen» etterhvert.

  Svar
 8. Hei og takk for alltid god lesing! Du står kanskje bedre stilt nå enn noengang! Alt er billigere når en er to, selvsagt hvis du ikke har en motejunkie, men har likt syn!
  Synes mye av det du har skrevet har virket vel optimistisk, når jeg har tenkt på oljefondet, men så er jo jeg rene motpolen. Du vet det meste om økonomi bedre enn meg, men det er en ting jeg slår deg i. Ble fysisk yrkesskadd, for 30 år siden, og hadde en bra forsikring i tillegg til jobben sin, ble tilkjent 100% arb uførhet etter 4 år med advokater og dritt og lort . De trekker ut for de vet at så og så mange dør, på veien! Etter alt jeg har opplevd sett og hørt, tegne deg den beste forsikring som gjelder fremtidig erhverv. Det blir bare dyrere og dyrere med åra. Du kan differensiere risikoen på porteføljen, men aldri hvis sykdom el uhell inntreffer. Det er som børsen raser,men ingen stop loss. Bare mye verre!

  Svar
  • Hei Torstein,

   Hyggelig å høre at du liker bloggen.

   Gode forsikringer er gull verdt. God uføreforsikring(ulykkes + sykdom) med engangsutebtaling og uførerente, samt egen behandlingsforsikring er i mine øyne essensielt. Har dekket meg så godt jeg kan privat og gjennom arbeidsgiver. Skal gjøre et eget innlegg ut av det. Takk for innspillet.

   Svar

Legg igjen en kommentar