Derfor skal du investere i aksjer

Du ønsker å investere i aksjer for å bygge formue. Det er ganske enkelt, og belønningen er stor for den som får fingeren ut av rumpa.

Ved å investere i aksjer vil du på sikt få langt mer penger å rutte med enn hva du ellers ville hatt. Om du sparer til pensjon, hai-safari eller slott i Frankrike er opp til deg – selv skal jeg ha Fuck You Money innen april 2026. Hvor mye du starter med å investere har ikke så mye å si. Det viktigste er å komme i gang!

Hva sparer du til?

Vi sparer til mye rart. Typisk går det i pensjon, bolig og reiser. For de spesielt interesserte er det rosa traktor, geiter på taket og slott i Frankrike som gjelder. Vi er alle forskjellige, noe som gjenspeiles i hvordan vi bruker pengene våre.

La oss si du graver frem kr 25.000,- og investerer pengene i aksjemarkedet. Fornuftig investert i aksjefond kan du oppnå 8% årlig avkastning på sikt, kanskje mer(historisk avkastning for amerikanske aksjer er ca. 10% årlig). Over 30 år blir det fort i overkant av kr 250.000,-. Det er kanskje ikke nok til å kjøpe et slott i Frankrike til pensjonisttilværelsen, men likevel et pent bidrag til egenkapitalen.

Du har kanskje ikke kr 25.000,- til aksjer liggende å slenge?

Det er ingen unnskyldning.

Bilde 1: Det nytter ikke å ligge på latsiden når penger skal investeres.

Du kan ikke likke på latsiden om du skal ilnvestere i aksjer
Det nytter ikke å ligge på latsiden når man skal investere i aksjer

Kanskje kan du bytte til et billigere treningssenter, kjøpe mindre fancy klær eller kutte ut sjokolade. Jeg vet ikke hva, men klarer du å spare kr 1.000,- i måneden, så blir det fort mye penger over tid. Kr 12.000,- investert i aksjer fra du er 20 år blir til mer enn 3 millioner innen du fyller 60. Skulle du klare kr 39.000,- årlig blir det over 10 millioner!

Det er derfor så viktig å starte og investere mens man fortsatt er ung.

Les også: Hvordan jeg sparer mye penger

Rentesrente

Mange sliter med å forstå hvordan små beløp kan bli store over tid.

Av tabellen nedenfor ser du hvordan kr 1.000,- investert vil vokse ved 2%, 8% og 15% årlig avkastning. I dag er 2% omtrent beste rente på sparekonto(29.09.2015), mens 8% er hva jeg selv anser som forventet avkastning for min egen aksjeportefølje på sikt. Dette er kanskje litt vel forsiktig, men jeg synes det er bedre å bli overrasket på oppsiden fremfor nedsiden. 15% avkastning er ment å representere de få med magiske krefter. Tro ikke for et øyeblikk at du er en av dem.

Tabell: Kr 1.000,- investert over tid ved 2%, 8% og 15% årlig avkastning.

[table id=4 /]

Rentesrente effekten i aksjon

Du er kanskje overrasket over de store forskjellene et par prosentpoeng fra eller til i avkastning har å si? Hva du ser er rentesrente effekten i full aksjon. Det er nemlig hva som skjer når renten(avkastningen) på det opprinnelig investerte beløpet begynner å tjene renter. Ettersom tiden går blir det fort store beløp.

La oss utforske dette nærmere gjennom rabagastene, Pernille og Peder.

Pernille jobber i pappas jernvarehandel ved siden av skolen og er ellers opptatt med å gå på ski. Hun klarer derfor å spare kr 10.000,- årlig i aksjefond fra tidlig alder. Etter 15 år med sparing stopper hun ved fylte 30 år, og bruker så alt hun tjener på reiser og restauranter. Fondsandelene glemmer hun helt, så de får stå i fred.

Peder er ikke like fornuftig og bruker alt han tjener på fest og moro. Men etter en tur i banken som 45 åring oppdager han at drømmen om et hus på stranden i Florida er utelukket, så fremt han ikke skjerper seg. Han tar seg selv i nakken og starter å spare kr 50.000,- årlig i aksjefond de neste 15 årene.

Diagram: Utviklingen i Pernille og Peders aksjeverdier i kroner fra 15 til fylte 60 år i kr.

utvikling-askjer-pernille-peder

Gjett hvem som har mest penger ved fylte 60 år?

Selv om Pernille skeiet ut fra og med 3o-årene, så har hun nå ca. kr 2,7 millioner etter å ha investert kr 150.000,-. Peder derimot får lide fordi han startet å investere sent i livet. Etter å ha plassert hele kr 750.000,- over de siste årene, så har han bare ca. kr 1,36 millioner ved fylte 60 år.

Ingen av dem endte opp med lite.

Fordi hun startet i ung alder, så sitter Pernille igjen med mye mer enn Peder. Det til tross for å ha investert vesentlig mindre penger. Hadde han bare begynt å investere fast 15 år tidligere. Da kunne drømmen om et strandhus langs Mexicogolfens kritt hvite strender, som det nedenfor blitt virkelighet.

Bilde 2: Strandhuset til ca kr 5,6 mill. som Peder aldri får fordi han startet å investere i aksjer for sent.

råd-til-feriehus-ved-å-investere-i-aksjer

Hvordan investere i aksjer

Å starte og investere i aksjer er lekende lett. Pengene plasserer du i et globalt indeksfond med lave kostnader, som for eksempel KLP AksjeVerden Indeks. Det enkleste er å opprette en månedlig spareavtale gjennom en bank eller direkte hos forvalter.

Det er noen ting du skal tenke nøye over før du setter i gang:

  • Risikotoleranse: Takler du å se sparepengene halvere seg(midlertidig) i verdi uten å selge? Hvis nei, så er det ikke sikkert aksjefond er noe for deg. Det kan likevel være interessant å se på alternativer, som kombinasjonsfond hvor aksjer inngår som den del av en større miks.
  • Tidshorisont: Hvor lenge er det til du ønsker å svi av sparepengene? Må du ha pengene om tre år fordi du skal kjøpe ny bil, så skal de skal de settes på sparekonto. Aksjemarkedet er for langsiktig sparing, og jeg mener alt under 10 år er for kort tid.

Les også: Hvordan investere i aksjer(for folk flest)

10 ting du bør unngå å gjøre

  1. Ingen ting
  2. Starte å investere i aksjer for sent i livet. Hvor eldre du er, desto mer penger må du spytte inn selv. Bare tenk på stakkars Peder.
  3. Investere fremfor å kvitte deg med dyr kredittkortgjeld.
  4. Ha for kort tidshorisont på sparingen. Jeg mener minimum 10 år.
  5. Ta for lite risiko i ung alder. Det er greit å sikre seg når man nærmer seg 60 år, men er du 20-30 er det 100% aksjer som gjelder, så fremt det ikke går utover nattesøvnen.
  6. Ta for høy risiko. Å investere i et knippe høyt verdsatte biotech-aksjer er for eksempel ofte oppskrift på katastrofe.
  7. Forsøke å time aksjemarkedet.
  8. Betale for mye i transaksjons- og forvaltningskostnader. Kostnader har mye å si for avkastningen du sitter igjen med.
  9. Handle utifra egne følelser og humør
  10. Være utålmodig. Husk at tiden er din beste venn i aksjemarkedet.

Les også: Ferske investorer gjør idiotiske ting

Og til damene. Husk at dere er bedre rustet enn oss menn når det kommer til å investere. Det er derfor ingen grunn til å ikke starte i dag!

Les også: Hvorfor kvinner banker menn på børsen

21 kommentarer om “Derfor skal du investere i aksjer”

  1. Bra innlegg. 🙂

    Så lenge man er klar over risikoen, mener jeg man kan investere i aksjemarkedet også på kortere sikt enn 10 år. Forventet avkastning i aksjemarkedet er jo høyere enn i banken uansett tidsperiode, men risikoen er selvsagt høyere jo kortere tidshorisont man har.

    Svar
    • Hei Vidde,

      Takker og bukker 🙂 Ja, 10 år er mye, men like greit å være på den sikre siden. Har sett for mange kvalitetsselskaper og et par indekser gå 10 år uten avkastning, så mulig jeg er blitt litt forsiktig.

      For ordens skyld. VFF anbefaler minst 5 år for rene aksjefond, og Storebrand ligger på det samme.

      Svar
  2. Du skriver at du skal ha en herlig sum Fuck You Money innen april 2026. 🙂 Enn så lenge er det over 10 år til april 2026, men har du tenkt over hvordan du skal gjøre det med aksjene og fondsandelene dine når du etter hvert nærmer deg mer og mer denne datoen?

    Mitt mål er at jeg om litt over tre år skal ha opparbeidet meg en sum som er stor nok til at jeg kan slutte i vanlig arbeid. På et vis er det ganske risikabelt å være tungt investert i aksjemarkedet på tre års sikt, men samtidig er jeg avhengig av den høye avkastningen som aksjemarkedet KAN gi for å nå dette målet. Jeg har derfor valgt å være tungt investert i aksjemarkedet på relativt kort sikt, men er fullt klar over den økte risikoen dette innebærer.

    Jeg kunne ha realisert alle aksjer nå, betalt ned boliglånet og kun spart i bank de neste årene. Men da vil jeg ikke klare å nå målet mitt innen utgangen av 2018. I verste fall vil vi få skikkelig dårlige aksjeår framover, slik at det vil ta enda lengre tid å nå målet ved å være tungt investert i aksjer, men denne risikoen må jeg leve med. No guts, no glory! 🙂

    Finnes ikke noe fasitsvar på dette, så det blir opp til den enkeltes risikotoleranse, men det hadde vært fint å høre hva du tenker rundt dette.

    Svar
    • Hei Vidde,

      Målet for april 2026 er en milepæl på veien mot enda større summer. Jeg har derfor ingen planer om å ta ned risikoen med det første, da porteføljen skal få fortsette å vokse etter 2026. Ei heller har jeg tenkt så mye på det. For meg er det sikkerheten pengene representerer, som er viktig. Jeg har ikke tenkt å leve av dem, så fremt jeg ikke må eller ombestemmer meg på veien. Ellers er det et interessant tema du tar opp, som jeg føler er verdt et eget innlegg.

      Og ja, å være fullt investert i aksjer på 3 års sikt er sprekt! No guts, no glory. Indeed 🙂

      Svar
  3. Hei,

    Tusen takk for meget intressant lesning!! Keep up the good work! Håper du evt kan være til litt hjelp.

    Jeg har lagt in 40.000 kr i aktivt forvaltade fonder gjennom DNB (Nordic Tech + Health Care). Planen er å ha dem liggendes i 4-5 år under min studietid, og siden bruke dem som egen kapital till leilighet. Jag har investeret samma sum i billige indeks fonder som skal bli min langsiktige portefølje, tenk «Simons-Fuck-You-Money» ;).

    Ved siden av detta har jag en en liten summe penger investert i mina morro-aksjer som jag gambler stort med.

    Spørsmålet mitt er, synes du jag bør kutte ut DNB Nor Tech + Health og heller investere i noen andre større, billigere fonder men endå ha de som kortsiktigt investering till leilighet? Eller bara la dem ligge og jobbe videre med en liten ekstra investering hver måned?

    Meget takknemlig for svar!

    Svar
    • Grunnen til jag spør er selvfølgelig att summen av aktivt forvaltede fonder eller lik passivt forvaltede. Er innehavet for stort?

      Svar
      • Hvis du har halvparten av pengene dine i to bransjefond hvorav et er med nordisk eksponering, så synes jeg det er litt vel mye ja. Mulig du har en god grunn til å gjøre det slik, men hvis ikke bør du vurdere å justere.

        Svar
    • Hei Simon,

      Hyggelig å høre at du liker bloggen!

      Jeg følger verken DNB Nordic Technology eller DNB Health Care, men vet at Karl Oscar, som er investeringsøkonom i Nordnet dumpet et teknologi fond fra DNB nylig. Tror han syntes fallhøyden begynte å bli litt vel stor.

      Utover det kan jeg bare si at 4-5 års perspektiv i slike allerede høyt prisete bransjefond er for lite. Både teknologi og helse har vært rimelig hot og anbefalt av mange de siste årene. Siden du spør meg, så må jeg si at dette er insane hvis du må ha pengene ut innen 4-5 år. De fondene kan godt være vesentlig mindre verdt innen den tid. Men hvem vet, kanskje de vil gjøre det bra. Dette er det dessverre ingen som vet hvordan vil utvikle seg.

      Skal du på død og liv eie aksjer med pengene til bolig, så putt det ihvertfall i et globalt indeks fond, og kryss fingrene. Selv hadde jeg aldri kjøpt aksjer i dag med så kort perspektiv.

      Btw. Snakket litt om dette med forbrukerøkonomen i Storebrand tidligere i dag. De sier minst 5 år for rene aksjefond. Det er det samme som anbefales fra VFF.

      PS: Hehe, ikke bare jeg som fortsatt sitter på litt moro aksjer nei.

      Svar
      • Hei,takk for interessant og lærerik lesing nok en gang,men synes du er litt for positiv mht aksjer. Det er ikke så mange år siden forvalterne sa du kan trygt gå inn i aksjer, hvis du
        sitter i fondet i 2 år. Etter noen sure erfaringer gikk de opp til 5 år,var det ikke Japan
        som sto stille i 18 -20 år? Satt på div Skagen fond i ca 5 år (ca 10-15 år siden) og ca 3 dbl
        kapitalen,uten sparing! Husker ett av fonda steg 200% på ett år! Hadde fått ett større
        beløp og tenkte ikke på sparing dengang,men følte meg temmelig smart når 200 hadde
        blitt til 600.000. Tenker nå hva om historien gjentar seg? Da måtte de ved lønnsoppgjør
        forhandle hvor mye de skulle gå ned i lønn,ser visse tegn til det nå (feks SAS)Da er det
        ikke lett å spare , hvis lønna blir halvert. Det er jo mange ledende økonomer som er
        redd resesjon for tiden. Vi er jo på mange måter en banan rep, bare eksport av råvarer.
        Nei, så ett program fra England enke m pensjon 40£ i uka å leve for! Redd levestandard
        halveres på en 5 års periode, uten ett skikkelig løft i oljeprisen.Se til utlandet, i 2050
        blir det to arb for 6 pensjonister, i dag er det omvendt. Så prøv å leve mens du kan.
        Du må også tenke på evt sykdom, husk de beste åra dine er nå, ikke glem å leve, det
        hjelper lite m mange mil på bok,hvis du er «alvorlig syk evt sengeliggende» år etter år.
        Tror du hadde angret bittert at du ikke reiste litt mer når du var ung. Husk sykdom
        Kommer som regel når det passer dårligst.
        Ville bare si med dette innlegget: Livet er fullt av variabler,men det er alltid bra og ha en
        god buffer?

        Svar
        • Hei Torstein,
          helt enig med deg, helsa er det vi lever av og ikke pengene vi lever for!
          Men, risikoen for dårlig helse/sykdom/død øker proporsjonalt med alder og derfor kan det være lurt å sikre seg økonomisk dersom man merker at all jobbingen man har bedrevet i brorparten av livet begynner å tære på helsa og man ønsker mere tid/overskudd til å pleie helsa si. Det fåtallet som har en jobb som gir overskudd og ikke underskudd i treningshverdagen er det bare å gratulere! Det er dog ikke dermed sagt at man er like priviligert i jobbsammenheng i fremtiden.. Min klare formaning er: Lev for å investere i aksjer nå, mens risikoen for dårlig helse/sykdom/død er lav, slik at du har en god mulighet til å sikre deg en buffer for å kunne leve av en bedre helse i fremtiden.

          Svar
        • Hei Torstein,

          Først, hyggelig at du liker bloggen.

          Dernest, nettopp. Gg derfor bør man sikre sin egen økonomiske fremtid ved å investere tidlig. Hvordan fremtiden blir vet vi ikke. Men er det noe vi som investorer kan lære av historien, så er det viktigheten av å ha en god plan som gjør oss best mulig rustet til å håndtere hva enn markedet, økonomien eller livet finner på.

          Svar
  4. Takk for en flott side.
    Er påfallende ofte enig med deg. Og jeg leser alt! Men på et område er jeg uening. Nemlig når det gjelder din forkjærlighet for indeksfond. Når det gjelder globale indeksfond er jeg negativ. Årsaken er at USA sammen med dollar har dratt markedet mer eller mindre sammenhengende siden 2009. Hva om denne trenden snur? Husk at USA er vektet ca 50 prosent i indeksen. Og er det naturlig å forvente at bluechip skal fortsette å gjøre det best?? Jeg snakker ikke om det kommende året, men de neste fem.
    Nordiske indeksfond er jeg enda mer skeptisk til. Sverige og Danmark er vesentlig dyrere enn ved forrige topp i 2007 om du ser på pris/bok. Danmark har sågar vært beste markedet YTD.
    Også EM indeksfond har jeg motforestillinger mot. Ønsker jeg virkelig den tunge Kina eksponeringen? Og hva med kinesiske banker som er tyngste sektoren? Ønsker jeg virkelig bøtter av politisk risiko? Ikke noe annet sted finner du like mye statlig eierskap som i EM. Jeg liker verdsettelsel i EM. Men jeg tror det er avgjørende å være selektiv. Det er ikke et indeksfond.
    Presiserer at jeg er tilhenger av indeksfond. Men alt til sin tid. Det er litt for mange som er positive til indeksfond for tiden, etter min smak. Da blir jeg mer interessert i virkelige aktive fond. Når denne trenden snur, vil jeg igjen bli interessert i indeksfond.
    Takk igjen for en suveren side.

    Svar
    • Hei Anne,

      Hyggelig å høre at du liker bloggen, selv om du er skeptisk til indeksfond 😉

      Bare en ting.

      Det er bra å være kritisk, men ville ikke hengt meg for mye opp i alle de grå skyene på himmelen. Alle trodde for eksempel at amerikanske aksjer var svinedyre på begynnelsen av 90-tallet, men så bare fortsatte det rett opp i mange år. Etter finanskrisen, da markedet endelig begynte å bedre seg, så trodde alle at verden ville gå under og få ville ha aksjer. Poenget er at det er utrolig vanskelig å spå hvor markedet vil ta veien.

      Det beste vi kan gjøre er å skru sammen en plan som gjør oss best mulig rustet til å møte hva enn markedet finner på. Det gjelder både ved oppgangs- og bjørnemarkeder.

      Ellers kommer jeg snart med et innlegg om hvordan man velger virkelig gode aktive aksjefond. De er det dessverre få av, noe som forsåvidt er matematisk logisk. Flertallet kan jo aldri være bedre enn snittet.

      Lykke til med investeringene 🙂

      Svar
  5. Hei,

    Hva synes du om Dividend Aristocrats fondene? De samler alle de største bolagen som økt sitt utbytte hvert år under ett. De har noen krav om hvor lenge de må høyt hvert år, eksempelvis 10-20 år.

    Hadde ikke aksjer i ett sån ETF tillsagt att uansett hvordan markedet svinger, vil det alltid bli utbetalt utbytte, og med relativt stor sjanse att ha en god vekst? Poenget mitt er att om ett selskap går dåligt/ikke høyer utbytte blir de fjernet og erstattet. Prisen for eksempelvis ProShares er relativt høyt, rundt 0.75% forvaltning, men kvalitet koster. Finnes også ett for Europa, som koster rundt 0.3%.

    Kan ikke disse vara ett godt komplement till en portefølje som ellers kun består av billige indeksfonder og 1-2 gode Vanguard fonder? Få litt vekst, litt mer utbytte 🙂

    Svar
    • Hei Investereren,

      Vet om disse fondene, men har ikke vurdert dem i detalj, da jeg synes de virker overprisete. Investorer desperate etter kontantstrøm har visst dratt prisingen til himmels. Problemet med det er at forventet avkasting blir redusert vesentlig. Ellers mener jeg å huske at det er lite vekstselskaper i de fondene. Mye trauste, store og kjedelige mastodonter. Typisk verdiselskaper 😉

      Svar
      • Skjønner 🙂 jag diskuterte med en kollega hvordan man best blir ekonomisk fri. Alltså ha nok penger att leva av uten å behøve jobbe. Utbytte er vel eneste sikre muligheten, då man må selge av aksjefonder for å ta ut vinst. Da mister man ju også aksjer som genererer penger.

        Hva er din syn om utbytte aksjer? Eller er det ditt fokus på ETF som støtter det? Mesteparten av din sparing er ju i enkelte fonder, hva er planen med disse etterhvert? Plukke ut 4% i året, selge av og re investere i annet? Intressant att høre, jag er ikke intressert i enkelt aksjer då uansett hvor stabile de enn virker, kan de når som krasje som allt annet. Jag er mer som deg som liker sikkerheten men endå muligheten til fuck you money. Men har dessverre ikke lest noe i bloggen din om hva planen er i framtiden 🙂 kanskje bare misset det.

        Svar
        • Hei Investereren,

          Skriver litt om en utbytte tilnærming til økonomisk uavhengighet her https://www.finansnerden.no/hvor-mye-penger-er-nok/ Litt smak og behag dette med utbytte aksjer. Sev elsker jeg å få utbytte, men hater å betale skatt på det hvert år. Derfor handles alle indeksfondene som gir utbytte gjennom investeringskonto. Likevel teller ikke utbyttegraden høyt når jeg velger aksjefond eller enkelt aksjer. Jeg er mer opptatt av det fremtidige potensiale for verdiøkning.

          Ellers har jeg ingen planer om å selge unna aksjer for å leve av det etter april 2026. Det er en mulighet jeg vil ha, men sannsynligvis ikke benytte meg av. Tanken er å bygge formuen videre, mens aksjeformuen fungerer som et sikkerhetsnett for fremtiden. Økonomisk frihet for meg er ikke å ligge på en strand året rundt. Jeg er nemlig altfor glad i business til å ligge på latsiden.

          Svar
  6. Hei Finansnerden!
    Fin side du har?
    Kan du hjelpe meg med følgende- hvor er det best å putte penger inn fra hussalg mens man jakter på ny drømmebolig? Det kan bli snakk om 1 års petiode.

    Takk

    Svar
    • Hei Lana,

      Takk! Alle kortsiktige penger skal inn på sparekonto i bank, enkelt og greit. Støter du på folk som anbefaler aksjefond, rentefond, etc, så er det bare å løpe.

      Svar

Legg igjen en kommentar