Helgelesing – Ferske investorer gjør idiotiske ting

3 ting nybegynnere gjør galt når de investerer penger i aksjemarkedet

Mye er feil jeg selv har gjort som investor, og vekker kostbare minner. For eksempel som da jeg kjøpte meg opp i Funcom-aksjen før lanseringen av The Secret World i 2012. At prisingen var hinsides oppdaget jeg dessverre for sent, og da spillet floppet var mye tapt. Unødvendig å nevne at det ble en kostbar affære.

Selv om det er verdifullt å lære av egne feil, så er det billigere å lære av andres. Klarer du å unngå de verste brølerne kan du spare flere årslønner i det lange løp. Her får du derfor hva jeg anser som de tre største feilene ferskinger gjør i aksjemarkedet.

1. Å investere i populære aksjer

Det er alltid fristende å kjøpe aksjer og fond, som nylig har gjort det bra. Dessverre er det ofte synonymt med lavere fremtidig avkastning.

Et selskap med pompøse visjoner og ekstrem mediaoppmerksomhet, som Tesla blir fort verdsatt høyt relativt til inntjening og underliggende verdier. I praksis betyr det at investorene tar fremtidig suksess for god fisk. Ingen ting feil i det, så fremt selskapet lever opp til forventningene. Problemet er at fallhøyden kan bli enorm hvis fremtiden ikke blir like rosenrød som de euforiske investorene har sett for seg.

Hvor galt det kan gå så vi mange eksempler på da dot-com boblen sprakk. Det er derfor så viktig å gjøre egne vurderinger fremfor å jage det siste og populære.

2. Å investere utover egen risikotoleranse

Jeg har sagt det før,og jeg sier det igjen. Aksjemarkedet er ikke for alle. Tåler du ikke å se pengene dine halveres i verdi uten selge, så har du ingen ting her å gjøre.

Problemet er at de nervøse har en tendens til å selge seg ut på verst mulig tidspunkt. De sitter gjerne rolig i markedet helt til det begynner å falle. Ettersom aksjeverdiene svinner hen, så selger de seg til slutt ut. Gjerne i det markedet er i ferd med å snu(se bilde).

Dette er dessverre et svært vanlig handlemønster blant ferske investorer. Heldigvis kan det unngås ved å tilpasse porteføljen til en grad av risiko man kan sove med om natten.

Les også: Tøm sparekontoen og kjøp aksjefond.

OSEBX_finanskrisen

3. Å tro du kan time markedet

Nybegynnere tror ofte de kan kjøpe aksjer på bunn og selge på topp.

Å banke både indeksfond og Warren Buffett er selvsagt ingen sak for amatøren som har gjort ei kule i Funcom. Men virkeligheten viser raskt sitt stygge selv, og han blir spist levende. Det er nemlig langt vanskeligere å spå aksjemarkedet enn mange tror. Få individer besitter slike egenskaper, og sannsynligheten er stor for at du ikke er blant dem.

For oss vanlige dødelige er det derfor fast sparing i fond som gjelder.

Les også: Hvordan jeg investerer.

Artikkelen med alle feilene nybegynnere gjør finner du øverst på leselisten nedenfor. Merk at noen av punktene er overlappende og at ikke alt gjelder oss nordboere.

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Fant du noe interessant? Del med venner og kjente. Spre det glade budskap, og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

9 kommentarer om “Helgelesing – Ferske investorer gjør idiotiske ting”

  1. Nok en gang takk for link. 🙂

    En annen typisk nybegynnerfeil er «Å velge en strategi som ikke passer med din personlighet». De som lykkes i å skape meravkastning er de som finner en strategi som «matcher» deres personlighet, og som har tålmodighet nok til å bli god.

    Svar
    • Hei Vidde,

      Bare hyggelig! Har du eksempler? Ser den hvis du tenker på trading. En verditilnærming med lange briller og posen full av indeksfond er uansett å anbefale for folk flest.

      Svar
  2. Viktigheten av å matche investeringsstrategien med personligheten gjelder kanskje særlig for tradere, men jeg vil også påstå at det gjelder for investorer.

    Hvis vi for eksempel tar det å lykkes med aksjefond, så er det veldig mange som ikke klarer det, selv om det i teorien er enkelt. Går man inn i aksjemarkedet med forhåpninger om spenning og muligheter for raske penger, vil ikke en spareavtale i et globalt indeksfond være tilfredsstillende, noe som fort fører til irrasjonell adferd.

    Jeg tror at en av årsakene til at så mange ikke klarer å skape meravkastning er nettopp at man ikke prøver å finne en metode som passer akkurat for dem. Mange bruker all energi på å jakte på den perfekte metode, men realiteten er at det er mange måter å slå markedet på, men sannsynligvis bare noen få metoder som passer akkurat for deg.

    I tillegg til at det er viktig å finne en metode som passer, er det opplagt endel typiske tabber som de fleste nybegynnere gjør, nesten uansett hvilken metode man velger.

    Satt på spissen: i sin storhetstid (som 85-åring er jeg litt usikker på om han fortsatt er like skarp) ville jeg ikke nølt med å overlate noen penger til Buffet, gitt at han skulle investere dem på samme måte som han investerer egne penger. Hadde han imidlertid sagt at han ville bruke pengene mine på å prøve å lykkes med en kortsiktig aggressiv tradingstrategi, hadde jeg nok ikke gitt han pengene. 😀

    Svar
    • Enig når det gjelder tradere, men synes ikke vanlige sparere skal bruke så mye tid på akkurat dette. En spareavtale i et kjipt indeksfond er nok best for den store majoriteten. Har man behov for spenning er det billigere å starte med terreng- eller downhill sykling for å avreagere. Det gjorde jeg 😉

      «Set and forget», baby!

      Setter forresten pris på gode og utfyllende kommentarer fra deg! 🙂

      Svar
  3. Alltid like spennende og ta turen innom din blogg i håp om å finne nye innlegg! Alltid like givende hver gang. Skulle trenge ett tips angående ETF. Eg har funnet to langsiktige ETFs (Vanguard Value ETF & DBX S&P 500) jag ønsker investere i den kommende framtiden. Mitt spørsmål er hvor mye du synes man bør investere per gang og hvor ofte da kurtasje koster en del. Har du noen gode tips?

    Svar
    • Hei Investeren,

      Hyggelig at du liker bloggen! Husk at ETF`er med kurtasje ikke er egnet for fast sparing pga transaksjonskostandene. Utenlandske ETF`er gir nemlig kostnader i form av både valutaspread og kurtasje. Selv handler jeg mine US. registrerte ETF`er kvartalsvis og for minst kr 25.000,- i slengen. Dette for å holde kostnadene på et fornuftig nivå. Se hvordan jeg investerer f.eks her: https://www.finansnerden.no/hvordan-jeg-investerer/

      Svar

Legg igjen en kommentar