Hvorfor kvinner banker menn på børsen

Vi menn har en tendens til å gjøre idiotiske ting.

Det er derfor ikke overraskende at kvinner er bedre enn oss i det meste. Dette bør ikke komme som et sjokk på noen, men at de også er bedre investorer var nytt for meg. Forskning viser nemlig at damene er bedre skrudd sammen psykologisk til å investere i aksjemarkedet enn oss gutta.

Kvinner er overlegne investorer

Media skrev i forrige uke at kvinnelige aksjesparere har oppnådd en avkastning på hele 10% hittil i år, mens mennene satt igjen med magre 6%. Kort sagt kunne de fortelle at 2015 hittil har vært fantastisk for damene, mens gutta sitter igjen fast i søla. At kvinner er bedre enn oss menn i mye er intet nytt, men at de nå også har kapret tronen innen investeringer fikk kaffen til å sette seg fast i vrangstrupen.

Men dette er ikke noe særnorsk fenomen. Kvinnelige investorer banker nemlig menn ned i støvlene også på den andre siden av dammen. Studier fra USA viser at damenes årlige risikojusterte avkastning i snitt var 1% høyere enn mennenes. Dette høres kanskje ut som småpenger for deg, men det er nok til å gi betydelige forskjeller på sikt.

Hva gjør damene til bedre investorer?

investor

Kvinner har som kjent bedre styr på det meste. De er nemlig skrudd sammen på et vis som minimerer sjansen for å gjøre idiotiske feil, noe som er essensielt for å gjøre suksess i aksjemarkedet.

Hovedsakelig er det tre ting som kan bidra til å forklare hvorfor kvinner er oss menn overlegne når det kommer til å plassere penger:

 • Kvinner tar lavere risiko enn menn.
 • Kvinner er ikke like proppfulle av overdreven selvtillit som menn.
 • Kvinner har mer selvkontroll enn menn.

Risiko

Kvinner setter trygghet i førersetet. De er mer sannsynlige til å bruke bilbelte og å ikke finne dansende ute på vidda i tordenvær. Menn derimot er noen risikosøkende gærninger med partyhatt og kortsiktig perspektiv. Det er nemlig ikke tilfeldig at menn er overrepresentert i å dø på idiotiske vis. Hva med gutta som oppfant en ny variant av russisk rulett, hvor de for hver tequillashot trampet på en kambodsjansk landmine og sprengte seg til slutt til himmels?

Det er aversjonen for risiko som gjør at kvinner har høyere sannsynlighet for å gjøre det godt i aksjemarkedet. Typisk eier de porteføljer dominert av fond, lett krydret med en og annen enkelt aksje. Når de først velger enkelt aksjer holder de seg hovedsakelig til store solide selskaper, som har vist å gi god avkastning over tid. De har rett og slett en tendens til å investere litt traust, og handler aksjer med den hensikt å eie dem en stund.

Menn derimot kan ofte observeres i jakten på raske penger uten ha ofret begrepet risiko en tanke. Å laste opp i små selskaper basert på utsagn som «det kommer snart en positiv børsmelding» fra forumet på hegnar.no er dessverre ikke uvanlig.  Med slike vinn-eller-forsvinn strategier er det ikke rart at damene banker oss ned i grusen.

Selvtillit

Kvinner har et mer realistisk syn på egne evner og hvilken avkastning som kan forventes i aksjemarkedet. De viser gjerne ydmykhet ovenfor markedet og søker råd når de opplevet at egen kompetanse kommer til kort. Dette er egenskaper som jeg mener er uvurderlige for investorer, da de reduserer sjansen for at man begår de virkelige store brølerne.

Dessverre har menn litt vanskelig for å forstå dette. Vi vandrer heller rundt som den neste Warren Buffett, og spør sjelden om råd selv når vi står i vann til halsen. Ei heller ser vi noen grunn til at aksjeporteføljen ikke skal kunne doble seg et par ganger i året. Funcom vil jo selvsagt gå til kr 100 per aksje! Vi er så sprekkfulle av overdreven selvtillit at mange av oss bare vandrer fra den ene katastrofen til den andre.

Selvkontroll

Kvinner har generelt bedre kontroll over egen atferd. For eksempel hører man sjelden damer bli tatt med buksene nede. Menn derimot setter gjerne karriere og familieliv på spill for litt ekstra «oppmerksomhet». Bare tenk på Bill Clinton, Silvio Berlusconi og den skinnhellige Elliot Spitzer. Magasinet AskMen har til og med en egen liste med topp-10 sexskandaler. At alle hovedpersonene her er menn bør ikke overraske noen.

Mennenes mangel på selvdisiplin antas å ha rot i et høyt nivå av testosteron. Vi kan ganske enkelt ikke noe for det, vi er bare menn. Dessverre leder det til at vi blir utålmodige og holder et høyere aktivitetsnivå i aksjemarkedet, som igjen er synonymt med lavere avkastning. Kvinner derimot er mer disiplinerte, noe som reduserer risikoen for å ta forhastede avgjørelser. For eksempel viser innsikt om investoratferd fra Betterment, at kvinner 1) sjekker sine investeringer sjeldnere og 2) gjør færre årlig endringer i sine porteføljer enn menn.

Hva kan vi menn lære av damene?

1. Ta ned risikoen og svelg stoltheten. La brede indeksfond utgjøre fundamentet i din langsiktige investeringsportefølje. Inkluder gjerne mer spekulative enkelt aksjer og opsjoner, men ikke la disse utgjøre mer enn 10% av porteføljens verdi. Skulle noen av de mer risikable elementene nå gå til helvete, så vil det ihvertfall ikke sende deg på fattighuset. Trauste porteføljer gir faktisk best avkastning på lang sikt, selv om det kan bli sykt kjedelig underveis.

Les også: Hvorfor jeg elsker indeksfond.

2. Ha et realistisk syn på egne evner og forventet avkastning: Det finnes kun en Warren Buffett, og han er ikke deg. Skulle du feilaktig tro noe annet, så kommer det til å koste deg dyrt. Selv hardbarkete Wall Street forvaltere som tjener hundrevis av millioner i året sliter med å slå avkastningen til grisebillige indeksfond. Vær derfor ydmyk og og søk råd fra noen som har peiling når du er på dypt vann. Alltid husk at forventet avkastning i aksjemarkedet sannsynligvis er langt nærmere 7% årlig enn 200%.

3. Hold aktiviteten til et minimum: Hold buksene oppe og smekken igjen. Ikke vær utålmodig og på forhånd tenk nøye igjennom hensikten ved enhver transaksjon du vurderer å gjennomføre. Hvis du for eksempel tenker å selge en aksje eller et aksjefond fordi det har falt i verdi, så er det essensielt å forstå bakgrunnen for verditapet. Kanskje er årsaken til kursbevegelsen bare kortsiktig støy. Unødvendig aktivitet i markedet vil koste deg dyrt, og bør derfor unngås til det ytterste.

Siden kun 15% av mine lesere er kvinner, så har jeg hittil trodd at damer ikke er interessert i aksjer og investeringer. Etter å ha snakket med et par har jeg innsett at det er feil. Kvinner har lyst til å lære om å investere i aksjemarkedet, men føler seg kanskje ikke kompetente nok til å sette i gang. Det er jo bare tull, da de er mye bedre rustet til det enn oss menn. Jeg oppfordrer derfor alle til å dele dette innlegget med jenter/damer/kvinner du mener trenger et spark bak for å komme i gang med aksjer.

Les også: Tøm sparekontoen og kjøp aksjefond.

13 kommentarer om “Hvorfor kvinner banker menn på børsen”

 1. Interessant vri. 🙂

  Tror du menns høye selvtillit og risikovilje også kan forklare at menn i gjennomsnitt tjener mer enn kvinner, at det er langt flere menn enn kvinner som er toppsjefer og at nesten alle traderne som er intervjuet i Market Wizards-bøkene er menn?

  Svar
  • Haha, takk 🙂

   Ellers, ja, helt enig med deg på alle punkter. Man ser det i samme i boken «Fee Capital». Vår overdrevne selvtillit og vilje til å ta risiko er et tveegget sverd, hvis vi ikke vet å kontrollere det. Kvinners problem generelt er at de er altfor forsiktige og mangler tro på egne evner. Ironisk nok så er det nettopp hva som gjør dem til gode investorer som holder dem tilbake.

   Svar
 2. Det var da voldsomt til flørting her da, kjære Finansnerd!
  Jeg, som er godt lei damer på ubestemt tid, opplever innlegget svært diskriminerende..
  Opplever også at innlegget femininiserer meg siden jeg ikke tør ta evneverdig risiko med investeringene mine..

  Svar
  • Haha, kjente litt på den der selv. Innlegget fikk meg til å innse at jeg investerer som et kvinnfolk. Men det gjør visst Warren Buffett også, så da tenker jeg det er greit likevel. Whatever works 🙂

   Svar
 3. Ja ja gutter, da er det visst bare å innse at for å lykkes på børsen så gjelder det å ofre (det som er igjen av) manndommen og investere som ei kjerring..

  Svar
  • Haha, poenget er vel å være klar over egen atferd, for så å lære seg å kontrollere og bruke det til egen fordel 🙂

   Svar
  • Er det noe gale å investere som en kjerring hvis det er beste måten å gjøre det på? Likestilling! Jeg lærer gjerne av menn på de områdene de er bedre på. Wake up, kvinner kan også være sterke slik som menn. Man blir ikke «feminisert» bare noe tilsier at flertallet av kvinner gjør det best akkurat nå. Det handler ikke om det er en mann eller kvinne som gjør det på den beste måten, men evnen mennesker har til å lære og stadig bli bedre.

   Svar
 4. Ha-Ha . Tenkt å finne fram nettingstrømper og G–streng til disse elendige tidene er over, så får jeg heller se om det blir boxer til sommeren! PS er blitt meget bedre til å kjøre bil. ? ?

  Svar
 5. Hei, jeg er helt newbie på investerings-fronten men har kommet fram til at KLP AksjeGlobal Indeks 4 kan være noe for meg etter å ha lest mange av dine innlegg. Mye å sette seg inn i med fond, også av skatteregler og kostnader, men nå tør jeg endelig tenke at dette kan jeg også lære meg! Takk for at du deler dine tips 🙂

  Svar
 6. Kjenpeflott og lærerik blogg. Jeg har blitt interessert i aksjemarkedet av å lese blogger og om mulighetene det gir. Så takk for inspirasjon til å ta steget ut på aksjemarkedet. Veldig spennende? Håper du kommer med masse nye spennende innlegg fremover!

  Svar

Legg igjen en kommentar