Nye muligheter med Fuck You Money i lommen

Rammet av et snodig penge-relatert fenomen.

Se for deg at investeringene dine økte mer i verdi enn du tjente i jobben hver eneste måned. Klirr. Pengene ramler inn. Hvordan ville det påvirket motivasjonen din for å jobbe, tror du? Sannsynligvis ganske mye. I hvert fall om du hovedsakelig er i jobben for å tjene penger, og egentlig ønsker å gjøre noe annet, bytte bransje eller å bygge din egen bedrift.

For det skjer noe med deg når avkastningen fra investeringene blåser forbi tallene på lønnsslippen.

Selv opplevde jeg dette nesten hver eneste måned i året som gikk. Verdiene av Fuck You Money porteføljen økte med 124 078 kroner i januar, 125 915 kroner i februar, 46 542 i mars og 133 953 kroner i april. Med unntak av september og desember var jeg opp mellom 100 000 kroner og 200 000 kroner hver måned det siste halvåret.

Det er sjuke greier.

Enda villere er det at disse tallene ikke inkluderer verdiøkning og kontantstrøm fra utleieboligen min.

Samlet er jeg nå langt forbi det opprinnelige målet om ha 4,5 millioner kroner investert innen 2026 og kan allerede i dag si at jeg har Fuck You Money. Det vil si nok penger investert til at det kan dekke kostnadene mine (og mer) om det skulle trengs.

Det synes jeg er skikkelig kult, selv om jeg skulle ønske det var dobbelt så mye – gjør vi ikke alle?

Men jeg er ikke alene.

Tid for å ta mer risiko?

Jeg tok opp temaet på Twitter og der var det flere som kjente på det samme.

Flere innså at de måtte skjerpe seg og finne nye kilder til motivasjon for så å kjøre på videre.

For andre hadde opplevelsen endt i karriereskifte. Endelig følte de at de kunne ta mer risiko og ta en mer spennende jobb, selv om det betød lavere lønnsinntekt. Enkelte opplevde det motsatte. Det at avkastningen føk forbi lønnsinntekten motiverte dem til å jobbe enda hardere i noen år til for å sikre en større «snøball».

Karrieremessig

Jeg har ikke bestemt hva dette betyr for meg enda.

Men Fuck You Money gjør det enklere å ta et steg tilbake og tenke gjennom hvilke problemer du har lyst til å være med å løse. En klok tweet gjorde meg oppmerksom på dette.

Det gjør det forsvarlig å ta større risiko. For eksempel å ta et steg ned eller til siden i karrieren for å komme høyere opp på sikt – eller bare for å gjøre noe du synes er mer interessant.

Eller for å satse på deg selv og se hvilke verdier du kan skape på egen hånd?

For du kan ikke selge jobben din. Husk det. Et selskap du har startet derimot, selv om du tjener omtrent det samme, kan selges for X ganger inntjeningen og/eller vekstpotensialet. Legg til at du som ansatt uten eierandeler lønnes rundt en tiendedel av verdien du skaper, og oppsiden blir en helt annen.

Mitt neste steg vil derfor innebære å ta større del i oppsiden (og nedsiden) av arbeidet mitt.

Det vil nok ta meg vekk fra en «vanlig» jobb i fremtiden.

Flere risikable investeringer

Med Fuck You Money i hånden kan jeg også ta mer risiko med pengene mine.

I dag har jeg Fuck You Money potten i en bred portefølje med aksjefond og en utleiebolig. Alt over dette går inn i mer risikable investeringer med potensiell høy oppside, men hvor risikoen for tap også kan være høy. Det kan være alt fra enkeltaksjer (noterte og unoterte) og bransje- og temafond til kryptovaluta-prosjekter.

Dette har jeg allerede gjort aktivt med en mindre del av porteføljen min en stund.

Nedsiden?

I verste fall taper jeg alt utenom den «trygge» Fuck You Money potten.

Aldri risiker Fuck You pengene dine!

Men.

Uansett hvordan det går med de mer risikable investeringene, så vil Fuck You Money potten min følge utviklingen i aksje- og eiendomsmarkedet. Si jeg oppnår rundt 6 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning på ti millioner kroner de neste tjue årene.

Det blir fort rundt 30 millioner kroner før skatt og inflasjon.

Hvis noen av de mer risikable investeringene mine går hjem blir det betydelig mer.

Slik gir jeg meg selv muligheten til å kunne oppnå enda større gevinster, samtidig som Fuck You pengene mine står relativt «trygt» plassert. Dermed setter jeg meg ikke i en posisjon hvor jeg risikerer å tape mer enn jeg er komfortabel med. Kontantstrømmen fra utleie, utbytte, karrieren min og andre prosjekter reduserer sjansen for at det går galt ytterligere.

Takk for at du leste.

Til gamle lesere: Jeg har ikke lagt på røret. Men jeg er i prosess med å pønske ut hvordan jeg skal ta arbeidet som er lagt ned i å bygge Fuck You Money prosjektet til neste nivå. Det har medført lite aktivitet her på bloggen de siste månedene/året.

13 kommentarer om “Nye muligheter med Fuck You Money i lommen”

 1. Takk for livstegn, dette lover bra! Er selv i samme posisjon som deg, hvor avkastningen har overgått lønnsinntektene i 2021. Gått ned til 50% stilling og fått 50% mer overskudd i hverdagen – genialt! Er enig i dine vurderinger ifht risk/reward, og kan nå ta høyere risiko (med forhåpentligvis tilsvarende høyere reward) med deler av porteføljen min..

  Svar
  • Hei Mister! Dette er selvsagt et luksusproblem, men likevel et problem for de det gjelder. Gratulerer og velkommen med i klubben 🙂 Veldig fascinert over hvordan man kan ta mer risiko jo mer penger man har. Ofte opplever jeg at de som virkelig har mye også er de mest risikoaverse, men det er ikke rasjonelt. I stedet betyr det at man kan kjøre enda hardere med alt som er over summen du trenger for å kalle deg «økonomisk uavhengig» eller å ha Fuck You Money!

   Svar
 2. Hyggelig å høre fra deg igjen! Gratulerer så masse med å ha nådd målet. Du har vært til stor inspirasjon for meg og min reise, og jeg ligger pr. nå ca. 1 år bak deg. Håper å følge deg videre på veien mot enda større mål planen videre for fremtiden.

  Svar
 3. Gratulerer!!

  Jeg tror nesten det vanskeligste er å akseptere det og virkelig gjøre noe ut av det.

  Mange har en tendens til å fortsette «bare sånn» for å få enda mer trygghet eller hva som helst.

  Men hva er vitsen med alt dette hvis du ikke tar inn avlingen. (-;

  Svar

Legg igjen en kommentar