Porteføljeoppdatering – Aksjer, konfetti og euforiske kinesere

Oppdatering på aksjeporteføljens utvikling, det generelle markedet sett igjennom mine briller og størrelsen på porteføljen sett i lys av eget gjeldsnivå.

Markedsoppdatering

Min favoritt fra nyhetsbilde siden sist er den unge damen som fikk fart på tørrpinnene i den Europiske Sentralbanken(ECB) under pressekonferansen 15 april. Man kan si mye rart om Mario Draghi, men at han så sårt trengte litt konfetti er nok de fleste enige om. Se bildene her. Ellers har oljeprisen steget noen prosent den siste måneden, til tross for at USA fortsetter å pøse skiferolje ut i markedene. Dessverre er økningen i prisen såpass liten at det er uten betydning for oljesektoren her hjemme. Her fortsetter nedbemanningen for fullt og stadig flere ingeniører og oljemannskap må finne seg noe annet å sysle med. Heldigvis innbiller jeg meg at dette oftest er ressurssterke mennesker. Man skal derfor ikke se bort i fra at det kan resultere i en økning av nye teknologi bedrifter på sikt.

Videre har vestlige aksjemarkeder fortsatt å stige for så å korrigere noe ned de siste dagene. Her tipper jeg det er Hellas med finansminister Yanis Varoufakiso g statsminister Alexis Tsipras i spissen, som stresser markedene med sin inkompetanse. Man frykter igjen for at grekerne skal misligholde statsgjelden, samt at de på ukontrollert vis vil forlate EU samarbeidet. Dessverre benytter de mesteparten av tiden på å krangle om hvor slemme nazistene var for ca 70 år siden, fremfor å gjøre noe konstruktivt for å løse dagens utfordringer. Likevel er det ikke verre enn at amerikanske investorer igjen har blitt positive til aksjemarkedet, så pass opp!

Selv om vestlige markeder har vært relativt kjedelige denne måneden, til tross for grekerne, så er det full fart på Shanghai børsen. Her fortsetter kinesiske småinvestorer uten filla kunnskap om aksjer og økonomi å drive indeksen til stadig nye høyder. Mer presist står denne gruppen nå for omtrent 90% av omsetningen. Mange av disse blodferske hobbyinvestorene er visstnok fattige bønder, som ikke en gang kan lese og skrive. At kursene er doblet over de siste 10 månedene og er opp ca 30% hittil i år sier sitt.

Selv om mye av dette kan virke urovekkende, så fortsetter jeg selvsagt å putte penger inn i aksjeporteføljen min.

Aksjeporteføljens utvikling

Siden 15 mars har porteføljen vokst fra kr 293.685,- til kr 310.883.50. Økningen siden sist er på kr 17.198.50, hvorav kun kr 5.500,- er fast sparing og kr 11.698.50 er ren verdiøkning(se aksjeporteføljen nedenfor). Dette til tross for at det generelle markedet har vært flatt og NOK har styrket seg noe mot USD den siste tiden. Grunnen til det lave sparebeløpet for perioden er at jeg plasserte et større beløp i iShares MSCI EAFE Value Index(EFV) ved forrige korsvei for å minimere transaksjonskostnader. Totalt sett er jeg fortsatt på god vei til å nå målet om å ha kr 410.000,- investert ved årets slutt.

Samtidig synes jeg det er spesielt at en portefølje bestående av ca 94% indeksfond kan gi slik avkastning i et tilnærmet flatt marked. Ved nærmere inspeksjon viser det seg at det er KLP AksjeFremvoksende Markeder indeks 2 og Kongsberggruppen(KOG) som har dratt mye av lasset. Først nevnte sannsynligvis drevet opp av euforien som for tiden preger kinesiske aksjer, mens sist nevnte har landet flere nye kontrakter som bidrar til å fylle ordreboken og sikre fremtidig inntjening.

Aksjeportefølje

Aksjer versus boliggjeld

Jeg har endelig kommet til det punktet hvor verdien av mine aksjeinvesteringer har passert størrelsen på boliglånet (se diagram nedenfor). Boliglånet er nå på skarve kr 300.000,- mens aksjeporteføljen, som nevnt ovenfor er på kr 310.883,50. Det betyr i praksis at jeg nå har mulighet til å løse ut lånet i sin helhet hvis ønskelig. Selvsagt vil ikke det skje, men det er deilig å kjenne at man har muligheten.

Ser vi kjapt på grafene er det lett å se hvordan opptrappingen i aksjesparingen fra mai har gått på bekostning av nedbetaling av gjeld. Med et såpass lavt gjeldsnivå er dette bare logisk, da aksjer har en vesentlig høyere forventet avkastning enn renten på boliglånet. Jeg kommer derfor til å fortsette ut 2015 med å prioritere aksjeinvesteringer fremfor å nedbetale lånet. Det betyr at mesteparten av pengene jeg drar inn plasseres i aksjer mens kun ca kr 40.000,- totalt for året settes av til nedbetaling av gjeld.

Aksjer vs boliglån

Tidligere oppdateringer finner du ved å trykke på lenkene nedenfor:

– Porteføljeoppdatering – mars

– Porteføljeoppdatering – februar

– Porteføljeoppdatering – januar

7 kommentarer om “Porteføljeoppdatering – Aksjer, konfetti og euforiske kinesere”

 1. Analytisk sett var dette innafor ja:)
  Så fikk jeg forklaringen på hvorfor det kinesisk rettede YAO-fondet har tronet på toppen av porteføljen, med en avkastning på mellom 20-30% siden påske. Klok av skade fra «småeuforien» min ved forrige porteføljeoppdatering forholder jeg meg selvsagt helt nøkternt til dette. YAO-fondet er vel uansett porteføljens «usikre kort» og skal etter planen (din) eventuelt substitueres av et tilsvarende (men mer kostnadsvennlig) markedseksponert indeksfond.
  Foreløpig sitter jeg på gjerdet ifht å prioritere og innlemme Kongsberggruppen i porteføljen, noe jeg muligens ikke bør, siden du informerer om at de har landet kontrakter som vil bidra til fremtidig inntjening. Innlemmelse vil jo også bidra til enda litt mer risikospredning i porteføljen.
  Er (som vanlig) mottakelig for råd og tips..:)

  Svar
  • Først, grattis med knall avkastning i YAO. Men ja, ingen vits i å ta helt av, da det fort kan bli/er bobletendenser med den farten Shanghai Børsen har steget det siste året. Men med et perspektiv på 10+ år er det bare å bite seg fast og holde seg i ro. Ellers anbefaler jeg ingen å kjøpe de enkelt aksjene jeg selv plukker opp, da disse har skyhøy risiko. F.eks er KOG kjøpt på nivåer langt under dagens, så sikkerhetsmarginen her er nå vesentlig lavere enn da jeg gikk inn.

   Svar
 2. Hei, Kan du gi en kort kommentar på følgende plan?

  Jeg og samboer har litt mye boliggjeld enda, så her betaler vi 20.000 i måneden tilsammen, utover dette så har jeg mulighet til å sette inn ca 5000 i aksjer/fond.

  Dette har jeg da planlagt 2000 kr i norske aksjer (REC, RECSOL, YARA, Gjensidige og Marine Harvest), sparer her i dnb sin aksjespar. Denne spareformen gir meg mulighet til å sette inn i disse aksjene for 20 kr i kurtasje per måned tilsammen.

  I tillegg så planlegger jeg 3000 i måneden i globale index fond. Her 1000kr i iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF, og 1900 kr fordelt 70/30 mellom KLP aksje verden index og KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II.

  Høres dette fornuftig ut til å starte med? eller er det andre fond jeg heller bør vurdere?
  Benytter Nordnet for fondsparing, og setter da opp spareavtaler for å slippe kurtasje i starten

  Svar
  • Hei Christer. Bra, all sparing hjelper på! Med kr 5000 tilgjengelig per mnd hadde jeg nok selv vurdert å bare kjørt alt inn i KLP Verden Indeks, og så ferdig med. Enkelt og greit. Husk at KLP Verden Indeks ikke er valutasikret og inneholder ca 15% KLP AksjeFRemvoksende Markeder 2. Når du snakker om månedssparing i ETF`en iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF, så antar jeg at det er kurtasjefri sparing? Ellers blir det fort sykt dyrt!Når det gjelder fast sparing i utvalgte enkelt aksjer, så er ikke det noe jeg ikke benytter meg av selv.

   Svar
   • Hei, Ja jeg benytter meg av Nordnet sitt tilbud om kurtasjefri sparing, for ellers er jeg fullstendig klar over kostbar kurtasje.

    Har sendt inn forespørsel om å få fatt i flere iShares fond også, men tiden får vise om dette blir tilgjengelig.

    De 2000kr som er allokert til enkeltaksjer er aksjer som driver på det internasjonale markedet som jeg har stor tro på (mat, byggematerialer og fornybar energi) samt betaler greit med utbytte.

    Skal revurdere 70/30 fordelingen mellom Aksje verden og Aksje fremvoksende markeder til kun Aksje verden (kanskje sette mer inn i iShares fond siden de betaler utbytte).

    Svar
    • Høres ut som du er på god vei til å få en fin portefølje Christer. Veldig viktig å lære seg så mye som mulig om aksjer og porteføljebygging på veien. Bøker og utvalgte blogger er supre kilder til slik kunnskap.

     Svar

Legg igjen en kommentar