Porteføljeoppdatering – Aksjer og valutasmell

Oppdatering på aksjeporteføljens utvikling for perioden 15 april til 15 mai, det generelle aksjemarkedet og hvordan mine investeringer ble rammet av en sterkere norsk krone(NOK).

Action, men ikke i aksjemarkedet

Aksjemarkedene generelt, både ute og her hjemme har siden sist vært flate og lite spenstige. Ihvertfall for meg, som hovedsakelig eier kjedelige indeksfond. De viktigste aksjeindeksene i USA er den siste måneden opp ca 2%, til tross for sentralbanksjef Yellen`s kommentar om at amerikanske aksjer er stivt priset. De europeiske indeksene er sånn ca tilsvarende ned. I Asia har det vært litt blandet drops, mens hovedindeksen på Oslo Børs(OSEBX) har holdt seg ganske i ro. Likevel har aksjeporteføljen min mistet ca kr 14.000,- av sin verdi siden sist!

Så, hva pokker skjedde?

Stikkordet er VALUTA.

NOK har nemlig styrket seg betraktelig mot USD den siste måneden, som du kan se av diagrammet nedenfor.

USD mot NOK

Som vi husker fra porteføljeoppdateringen for mars, så er det ikke lenge siden jeg betalte hele NOK 8,3 per 1 USD ved kjøp av børshandlede indeksfond(ETF`er) notert i USA. Jeg uttrykte den gang min vrede for den høye kursen, men siden jeg har lært å ignorere slikt støy og å holde meg til investeringplanen, så bet jeg det i meg og lastet opp. Siden den gang har NOK styrket seg hele 11% mot USD, og 1 USD handles nå for NOK 7,4 (16.05.2015).

Med så store svingninger i valuta er det ikke sjokkerende at aksjeporteføljen min, som stort sett ikke er valutasikret har falt i verdi. Les om hvorfor jeg ikke ønsker valutasikring her. Bortsett i fra KLP AksjeGlobal Indeks 4, så har alle de internasjonale indeksfondene i min portefølje valutarisiko. I tider med store svingninger, slik vi opplever nå, så påvirker det hvilken avkastning jeg oppnår på aksjeinvesteringene. Likevel er ikke valutasvingninger noe jeg tar hensyn til i den langsiktige delen av porteføljen, da slikt har en tendens til å jevne seg ut på sikt.

Hvorfor har NOK styrket seg så kraftig i det siste?

Jeg tror styrkelsen i NOK den siste tiden er et resultat av at oljeprisen har steget videre til USD 65-70 fatet. Mitt syn er forsåvidt at dette er forbigående, da Saudi Arabia virker standhaftige i sin plan om å oversvømme markedet for å skvise ut skiferoljeprodusentene i USA. Dessverre for araberne så har de amerikanske produsentene vist seg svært tilpasningsdyktige. Så når oljeprisen igjen stiger som følge av mindre olje i markedet vil amerikanerne sannsynligvis bare øke produksjonen, noe som igjen vil sende oljeprisen ned i kjelleren. At Norges Bank hovedstyre den 7. mai besluttet å beholde styringsrenten uendret på 1,25% bidro nok også med sitt til å sende NOK til himmels.

Til tross for denne støyen, så fortsetter jeg selvsagt å laste opp i aksjer.

Aksjeporteføljens utvikling

Til tross for valutasmellen har aksjeporteføljen siden 15 april vokst fra kr 310.883,50 til lusne kr 313.304,50. Verdiøkningen siden sist er på skarve kr 2.421,-. Dette høres kanskje greit ut for deg, men tatt i betraktning at jeg denne måneden har skutt inn totalt kr 16.500,-, så er aksjeverdiene i praksis redusert med ca kr 14.000,- siden forrige korsvei. Med andre ord lite å skryte av! Av de innskutte midlene utgjør kr 15.500,- fast sparing, mens de resterende kr 1.000,- er utbytte fra Kongsberggruppen ASA, som reinvesteres med resten av pengene.

Jeg hadde egentlig ambisjoner om å kjøpe meg opp i det US noterte indeksfondet Vanguard Value ETF(VTV) for ca kr 35.000,- denne måneden. Men siden jeg nå er jobbsøker på første uken, så har jeg latt dette ligge inntil ny fast jobb er på plass. Som midlertidig arbeidsledig føler jeg det er viktig å ha mer penger i bakhånd, da jeg ikke vet hvor lang tid det vil ta å finne ny jobb. Jeg har derfor satt mesteparten av sluttoppgjøret fra gamle jobben inn på boligkreditten. I en tid hvor aksjer virker stivt priset og fremtidig inntekt plutselig er blitt usikker, så mener jeg dette er en god ide.

Totalt sett er jeg fortsatt på god vei til å nå målet om å ha kr 410.000,- investert ved årets slutt, så fremt en ny og spennende jobb landes innen rimelig tid!

Aksjeporteføljen 15.05.2015

Tidligere oppdateringer finner du ved å trykke på lenkene nedenfor:

Porteføljeoppdatering – april

– Porteføljeoppdatering – mars

– Porteføljeoppdatering – februar

– Porteføljeoppdatering – januar

12 kommentarer om “Porteføljeoppdatering – Aksjer og valutasmell”

 1. Hei, har du vurdert superfondet til nordnet, ettersom dette er kostnadsfritt?

  Jeg syntes du skriver mye intresant, og lar meg i stor grad inspirere av dine tanker rundt indeksfond.

  Svar
  • Hei Peter, og velkommen til bloggen. Veldig hyggelig å høre at du finner skribleriene mine interessante. Jeg har vurdert superfondet til Nordnet, men sitter selv inne i KLP AksjeNorge Indeks 2 med en større gevinst, så et bytte er uaktuelt for min del. Samtidig er jeg fortsatt litt usikker på langsiktigheten til superfondet, da det er et marketingtiltak. Det siste jeg ønsker er å oppleve å måtte realisere en gedigen gevinst om 4-5 år fordi fondet av ulike årsaker avvikles.

   Svar
 2. Lykke til med jobbsøkingen. 🙂

  Når jeg har byttet jobb, har jeg alltid beholdt min forrige jobb inntil jeg hadde en ny, men du har sikkert gode grunner til hvorfor du har gjort dette annerledes.

  Svar
  • Hei Vidde,

   Takker. Planen var å ha en smidig overgang, men slik ble det dessverre ikke denne gangen. Var noen budsjettkutt som kom meg i forkjøpet der gitt.

   Svar
 3. «I en tid hvor aksjer virker stivt priset»
  Hvorfor tror du prisen på ETF’ene skal ned og ikke videre oppover?

  Svar
  • Amerikanske aksjer begynner å bli stivt priset sett i lys av historiske snitt, ifølge den amerikanske sentralbanken. Blir jo fort slik når det er tilnærmet gratis å låne penger. At de er stivt priset betyr ikke nødvendigvis at de skal falle i verdi med det første, da investorene har få alternativer til aksjer og eiendom i jakten på avkastning. Blir spennende å se når amerikanerne begynner å sette opp renten igjen.

   Svar
 4. Så den videre investeringsstrategien din avhenger av når du får deg jobb og/eller hvorvidt prisen på amerikanske ETF’er blir mer spiselige?

  Svar
  • Nei, planen er fortsatt akkurat den samme selv med dagens prising og jobbjakt. Men jeg kommer ikke til å gjøre større enkeltkjøp i enkelt ETF`er før ny jobb er spikret. Når det gjelder prisingen så kan markedet være priset over historiske snitt i mange år uten at det skjer noe evneverdig katastrofalt. Så stort sett er det «business as usual».

   Svar
  • Haha, her gikk det litt fort i svingene. «Evneverdig» = nevneverdig, men det skjønte du nok 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar