Porteføljeoppdatering – Solgt vesle Bonheur

Etter en periode hvor oljeprisen så ut til å stabilisere seg på et hyggeligere nivå enn ved forrige korsvei, så er den igjen på vei ned i kjelleren. Hva pokker skjedde? Ifølge Dagens Næringsliv er OPEC ute med fanteri for å skvise ut amerikansk skiferoljeproduksjon. Hvorvidt dette er sant vites ei. Men ryktet sier at de har endret strategi vekk fra å kontrollere pris til markedsandel, ihvertfall på kort sikt. Uansett er det et voldsomt overskudd av både produksjon og olje på lager ute i markedet, mens etterspørselen lar vente på seg. At amerikanske oljelager nå er på rekordnivåer siden 1981 er med på å underbygger dette. Med nordsjøoljen igjen på meget lave nivåer har NOK svekket seg vanvittig mot USD den siste tiden. F.eks måtte jeg ut med hele NOK 8,3 per 1 USD, da jeg nylig vektet meg opp i en US registrert ETF!

Til tross for en rekordsvak NOK mot USD, fallende oljepris og nedbemanning i oljesektoren, så fortsetter jeg å laste opp med aksjer. Er det noe jeg har lært så er det å ignorere kortsiktig støy og holde seg til investeringsplanen. Det betyr at jeg bryr meg filla om at oljenæringen er i kne eller at mr Putin leker gjemsel eller krig når jeg plasserer langsiktige penger.

Siden 15 februar har porteføljen vokst fra kr 251.924, til hele kr 293.685,-. Ettersom porteføljens verdi for 12 måneders siden kun var kr 84.000,-, så er dette egentlig helt vilt. Økningen siden sist er på kr 41.761,-, hvorav kr 5.500,- er fast sparing, kr 25.550,- er andre innskutte midler og kr 10.211 er ren verdiøkning med god dra hjelp av styrkningen i USD mot NOK. Totalt har jeg denne måneden investert kr 31.050,-, noe som er ganske spenstig selv for min økonomi. Grunnen til dette er at jeg har vektet meg videre opp i iShares MSCI EAFE Value Index(EFV). Sett i lys av forrige måned er jeg nå igjen på god vei til å nå målet om kr 4,1 mill investert innen april 2026!

aksjeportefølje 15 mars

Endelig solgt vesle Bonheur

Fra forrige oppdatering husker du kanskje at jeg uttrykte min irritasjon for å ikke ha dumpet vesle Bonehur(BON) tidligere. Siste spiker i kisten for min del kom da Fred Olsen Energy(FOE), som utgjør mesteparten av verdiene i BON annonserte at de kuttet utbytte for regnskapsåret 2014. Konsekvensen av det er nemlig at mye av inntektsgrunnlaget i selskapet nå er borte.

Resultatet for min del er et brutto tap på kr 6.337,-, eller kr 4.626,- justert for skattefradrag på 27% av brutto tap. Dette kan kanskje virke som fillebeløp for deg, men det verste jeg vet er å tape penger. Samtidig var det kanskje nettopp denne avskyen for å selge en aksje i minus som gjorde at jeg presterte å sitte på med ned i kjelleren(se kursutvikling nedenfor). Dessverre er det slik at det å ta tap i aksjemarkedet sitter langt inne hos folk, også hos meg. Midlene fra dette salget er nå satt inn i KLP Fremvoksende Markeder Indeks 2.

Bonheur

Hvorfor solgte jeg ikke BON tidligere?

Mye av problemet her var at BON ble kjøpt tilbake i 2011, før jeg hadde etablert en skikkelig plan for kjøp/salg av enkelt aksjer. Uten dette er det nemlig svært vanskelig å forstå når et investerings case faller i fisk før det er for sent. I min egen «oppskrift» for salg av enkelt aksjer står det blant annet at en aksje skal selges når caset faller bort. Det betyr på godt norsk at et selskap som ikke lenger oppfyller visse kriterier til konkurransefortrinn, vekstutsikter, m.m. hives på sjøen. I ettertid er det moro å se at jeg med dagens rammeverk aldri ville investert i BON, da selskapet er altfor avhengig av at oljeprisen holder et visst nivå. Godt at jeg ihvertfall har lært noe etter 8 år som hobby investor på Oslo Børs.

KLP AksjeGlobal Indeks 4 vs. DNB Global Indeks

Som nevnt i forrige oppdatering, så synes ikke jeg det er en super ide å ha valutasikrede fond i min egen investeringsportefølje. Grunnen til det er at jeg har et noe pessimistisk syn på fremtiden til både oljeprisen og norsk økonomi generelt. Likevel kommer jeg ikke til å bytte ut det valutasikrerede indeksfondet KLP AksjeGlobal Indeks 4 med DNB Global Indeks med det første. Det er to grunner til det:

 • Å bytte aksjefond utenfor kreative anretninger, som fondskonto er synonymt med at det skal betales 27% skatt av eventuell gevinst. Fordi jeg allerede sitter inne i KLP fondet med en betydelig gevinst, så er jeg lite interessert i å realisere dette.
 • USD har allerede styrket seg så mye mot NOK at det å bytte fra et valutasikret indeksfond til et uten nå i mine øyne er meningsløst.

Så da sitter jeg nå her med et valutasikret KLP indeksfond inntil videre.

PS: Beklager en litt sen porteføljeoppdatering denne gangen. Lover å skjerpe meg i fremtiden 🙂

Tidligere porteføljeoppdateringer finner du ved å trykke på lenkene nedenfor:

Porteføljeoppdatering 15 februar

Porteføljeoppdatering 15 januar

 

17 kommentarer om “Porteføljeoppdatering – Solgt vesle Bonheur”

  • Som sagt begynner fallhøyden å bli rimelig stor nå, Ishares EBV oppimot 14%! avkastning nå, så her snakker vi «valuta for pengene»:) Hvor lenge kan pila fortsette å peke oppover?

   Svar
   • Hmmm, EFV er vel hovedsakelig kursmessig lavere i dag enn for mesteparten av fjoråret? Men tar vi valutasvingningene med i regningen, så har det vært en hyggelig verdiøkning i NOK. Så lenge oljeprisen drar NOK ned i søla mot USD, så kan disse USD noterte ETF`ene ligge flatt og fortsatt gi avkastning målt i NOK. Skal videre ikke se bort i fra at kursen vil løfte seg nå som den Europeiske Sentralbanken har satt i gang seddelpressen. Uansett investerer jeg egne midler for såpass lang sikt at disse kortsiktige svingningene vil bety lite for sluttresultatet.

    Svar
    • Godt poeng vedr kurssammenlikning! Valutasvingninger skal jo jevne seg ut over tid, så jeg får være litt forsiktig med å rope halleluja for ting jeg ikke har godt nok greie på:)

     Svar
  • Hei PlaceraPengar, og velkommen til bloggen. Tror du er den første svensken i kommentarfeltet, noe som var på tide 🙂 Bonheur er siste rest av Fred Olsens falmende imperium. Dessverre er prisingen av dette holdingselskapet fullstendig avhengig av at Fred Olsen Energy(FOE) kan utbetale gode utbytter. Nå da dette har falt vekk og oljeprisen igjen er på vei ned i kjelleren, så er det bare å kaste aksjne over ripa og ikke se seg tilbake. Som jeg skriver i innlegget, så ville aksjen aldri vært kjøpt med dagens rammeverk for /kjøp/salg av enkelt aksjer. Var forresten kjapt innom nettstedet ditt. Nice!

   Svar
 1. Inspirerende blogg du har. Denne skal jeg følge med på.
  Jeg må nok, som deg, spe på med div ETF-er etter hvert, for å få diversifisert osv. Aberet er bare denne dollarsen og risikoen med valuta. Blir liksom ikke helt enig med meg selv om hvor mye det faktisk er fornuftig å handle direkte i USD. Har du noen tanker om det? Vs. NOK, da – også med tanke på at man evt. skal begynne å realisere en gang.

  Svar
  • Hei Arn, og velkommen til bloggen. Utrolig kult at du liker hva du leser her!

   Enig at USD kursen er litt slitsom for tiden, men valutasvingningene vil i teorien jevne seg ut med tiden. Jeg tar derfor ikke særlig hensyn til valuta når jeg handler. Er det noe jeg har lært med tiden, så er det at jeg ikke er synsk. Og når det kommer til valuta, så er det umulig å spå hva fremtiden vil bringe. Jeg er dog relativt pessimistisk til NOK pga en oljepris i kjelleren og strukturelle endringer i forholdet mellom tilbud og etterspørsel på horisonten i oljemarkedet. Er du likevel bekymret for valutasvingninger kan du f.eks handle fond med valutasikring. Det finnes gode argumenter både for og mot dette, men fasiten beror på din personlige økonomi. Hvor stor eksponering du bør ha mot USD avhenger også av din egen økonomi, og er derfor vanskelig for meg så si noe om. For min egen del ønsker jeg ikke slik forsikring, da jeg ønsker å ha minst mulig eksponering mot NOK og norsk økonomi.

   Svar
 2. Tror du har gjort det rette med BON. Ikke fordi du nødvendigvis har solgt på rett tidspunkt, men fordi de pengene kan invpesteres bedre. Har selv for lengst solgt oljeaksjene jeg nevnte i tidligere innlegg. Spennende med oljeprisen nå med mulig olje fra Iran tilbake i markedet hvis atomavtale. Og lagerplass begynner å bli mangelvare.

  Svar
  • Jeg har nok definitivt ikke solgt på rett tidspunkt, men nå er jeg ihvertfall kvitt rasket 🙂 Hadde jeg hatt en god plan for kjøp/salg av aksjer tilbake i 2011, så ville aksjen aldri blitt anskaffet. Å sitte i selskaper som er så avhengig av prisen på en gitt råvare fremfor å inneha reelle konkurransefortrinn er på randen til uansvarlig i mine øyne. Blir absolutt spennende å observere følgende av en atomavtale med Iran, for ikke å snakke hvilke konsekvenser det vil få på den norske økonomien. Står klar til å shoppe en bolig til hvis økonomien her til lands skulle gå på en smell, men først skal jeg sikre meg en ny jobb 😉

   Svar
 3. Hei,

  bare et kort spørsmål: når du investerer, benytter du investeringskonto eller vanlig konto (Zero eller vanlig på nordnett som eksempel)? Og hvorfor?

  Svar
  • Hei Christer,

   Jeg benytter ikke investeringkonto(kapitalforsikring), da jeg ikke ser noe poeng med det da jeg har veldig få transaksjoner i året. Sånn ellers har investeringskontoene som tilbys noen trekk, som jeg ikke er særlig begeistret for. Selv Zero er ikke helt optimal for mitt behov, men sikkert fint for de som prøver å trade seg til «rikdom». Kommer med et innlegg om akkurat dette på et senere tidspunkt. Takk for at du minnet meg på nettopp dette temaet 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar