Porteføljeoppdatering 15 januar – Solgt Norsk Hydro

Hei og velkommen til årets første porteføljeoppdatering!

Starten på året har vært preget av fortsatt kraftig fall i oljeprisen og økt usikkerhet for fremtiden til økonomien her på oljeberget. Siden oljenæringen og oljeprisen er svært viktig for oss her til lands, så indikerer dette generelt sett lavere aktivitet og høyere arbeidsledighet for tiden fremover. Det vi ser nå er hvor sårbar den norske økonomien faktisk er ovenfor fall i oljeprisen. Personlig foretrekker jeg derfor å plassere mesteparten av aksjeporteføljen min utenlands. Å putte alle midler inn i en oljesmurt lilleputtøkonomi som den norske anser jeg som galskap.

Fordi jeg har brorparten av porteføljen i utenlandske fond, og da nærmere bestemt indeksfond, så har jeg nytt godt av en svekket NOK. F.eks har jeg plutselig 19% avkastning i fondet KLP AksjeFremvoksende Markeder 2, til tross for at MSCI Emerging Markets indeksen, som fondet følger har vært rimelig slapp de siste månedene(se diagram nedenfor, KLP fondet i lilla og Vanguard FTSE EM ETF notert i USD i blått). Det samme gjelder for de børsnoterte indeksfondene Vanguard FTSE All-World ex-USA Small Cap ETF(VSS) og iShares MSCI EAFE Value ETF(EFV). Alltid hyggelig å se pengene vokse selv om valuta svingninger har en tendens til å jevne seg ut på lang sikt.

Screen shot 2015-01-15 at 9.08.43 PM

Siden desember har porteføljen nå vokst fra kr 220.258,- til kr 235.637,-. Det er en økning på kr 15379,-, hvorav kr 5.000,- utgjør fast månedessparing, kr 7.000,- i andre innskutte midler og kr 3.379,- er ren verdiøkning. Totalt har jeg i januar investert kr 12.000,-, noe som er litt i underkant av hva jeg trenger i snitt for å nå målet om å ha kr 410.000,-  investert i aksjer ved årets slutt.

Solgt Norsk Hydro og kjøpt Vanguard Small-Cap Value ETF
Hvis vi ser kjapt på den oppdaterte porteføljen nedenfor, så vil de med falkeblikk legge merke til at det er gjort noen justeringer siden sist.

Portefølje - 15.01.2015

Jeg har nemlig solgt Norsk Hydro(NHY).

Hvorfor pokker gjorde jeg det?

Ganske enkelt fordi jeg fikk hva jeg anser som en meget fornuftig pris. I mine øyne er nemlig alt til salgs, så fremt prisen er god.

Da jeg kjøpte NHY 20 juni 2013 var selskapet omtrent priset til en snickers og alle var negative til dets fremtid. Dette til tross for at de var og fortsatt er på topp når det gjelder kostnadseffektiv aluminiumsproduksjon. Prisingen derimot er ikke lenger særlig attraktiv i mine øyne, og særlig ikke nå når aluminiumsprisen plutselig er på vei ned igjen. Ikke vet jeg om den vil fortsette fallet, jeg er nemlig notorisk elendig til å spå fremtiden. En ting vet jeg dog, og det er at at aluminium er en sterkt syklisk bransje hvor jeg ikke er interessert i å være investert over mange år i slengen.

Av diagrammet nedenfor ser vi utviklingen i NHY fra 1998 til i dag. Legg merke til hvor mye markedsverdien har svunget i denne perioden. Hvis man f.eks kjøpte i 1998, så ville man 10-11 år senere risikere å sitte igjen med elendig avkastning. Selvsagt har man mottatt utbytte underveis, men å se kursen lavere etter såpass lang tid må være surt. Mye av det samme mønsteret ser vi gå igjen for perioden 2008 og frem til i dag.

Norsk Hydro, 1998 til 2015

Så da selskapets markedsverdi plutselig igjen fikk fart på seg og tallgjøglerne i Bjørvika ropte kjøp, så tok jeg det som et tegn på at det var på tide å selge. At analytikerne igjen er positive og inkluderer Norsk Hydro i sine ukes-, måneds- og andre tulleporteføljer er et sterkt salgssignal i mine øyne. Min filosofi når det gjelder enkelt aksjer, sagt veldig forenklet er å kjøpe kvalitetsselskaper når ingen andre vil ha dem, for så å selge når alle elsker dem igjen. Litt klisje, ja jeg vet, men det er faktisk mulig hvis man er litt skrudd i toppen.

For pengene, pluss litt til kjøpte jeg Vanguard Small-Cap Value ETF(VBR).

VBR er et NYSE notert børshandlet indeksfond og har en årlig forvaltningsavgift på kun 0,09% årlig. Fondet er satt til å følge en indeks skrudd sammen av små amerikanske verdiselskaper og gir dermed porteføljen en fin eksponering mot denne aktivaklassen. Hvis du lurer på hvorfor jeg er så begeistret for å eie små verdiselskaper på sikt, så anbefaler jeg at du tar en titt her.

Hva skal jeg gjøre med Bonheur(BON)?
Ellers vurderer jeg løpende hva jeg skal gjøre med BON, som sammen med Ganger Rolf(GRO) inneholder stort og smått fra Fred Olsen sitt falmende imperie.

Utfordringen er at selkapets hovedinntekt er utbytte fra Fred Olsen Energy(FOE), som for tiden sliter med fallende oljepris og mulig kontrakttørke for sine borrerigger. Selvsagt er det en viss bunn her siden BON er et holdingselskap som også har eierskap innen vindkraft, shipping, cruise og annet rusk. Men dessverre er det slik at det er den olje baserte virksomheten som betyr mest for selskapets verdsettelse, ihvertfall foreløpig.

Kommer tilbake angående denne i senere oppdateringer, så følg med!

Har du kommentarer eller tanker rundt innholdet i dette innlegget, så setter jeg pris om du deler i kommentarfeltet nedenfor.

PS: Til sist håper jeg virkelig ikke at noen av dere har boliglån i sveitser franc(CHF), da denne valutaen gikk til himmels på nyheter om frislipp fra Euroen tidligere i dag. Vet at flere banker har solgt dette til privat kunder, så for fremtiden husk og vær kritisk til hva din finansrådgiver disker opp for deg.

7 kommentarer om “Porteføljeoppdatering 15 januar – Solgt Norsk Hydro”

 1. Flott med litt hyppigere oppdateringer enn tidligere! Kjenner at jeg liker å lese denne rosabloggen.

  Fra spøk til revolver: Hvorfor velger du å satse på bolig i tillegg? Historisk sett er jo aksjemarkedet overlegen boligmarkedet (uten at jeg orker å hente frem kilder). For øvrig en veldiversifisert portefølje du har, men, en ting: Blir det ikke høye transaksjonskostnader med mange utenlandske ETFer? Selv har jeg brorparten (90%) av kapitalen i USD og USD, men minimerer antall kjøp/salg. F.eks. Nordnet har minimumskurtasje på 13 USD i tillegg til valutaspread på 0.5%

  Ved relativt små beløp vil jo denne utgiften være stor.
  (Når jeg tenker meg om er egentlig ikke dette en utgift av særlig betydning, men det vil jo «hope seg opp» over tid, hvertfall med månedlig handel dersom man ikke investerer mye)

  Noen tanker?

  Svar
  • Hei Morten, og takk for at du leser rosabloggen min 😉

   Tanken bak det å ha en utleiebolig i porteføljen har med å gjøre at jeg per i dag eier den perfekte utleiebolig. Den har lave driftskostnader, ligger midt i sentrum og er ny, så oppussing og eventuelle oppgraderinger ligger langt frem i tid. Jeg forventer derfor at denne enheten vil produsere en fornuftig kontantstrøm over tid, samt bidra til å diversifisere porteføljen utover aksjer. Samtidig er jeg helt enig med deg i at aksjemarkedet er overlegent boligmarkedet når det gjelder verdistigning. For på sikt, så er forventet økning i boligpris tilnærmet lik den generelle prisstigningen i samfunnet, noe folk flest forsåvidt ikke er klar over. Alternativt til å beholde dagens bolig til utleie kan være å selge for så å plassere midlene i indeksfond med høy utbyttegrad. Fordelen da er at man kan oppnå en lignende kontantstrøm uten å måtte forholde seg til leieboere. Dette er noe jeg vurderer løpende. Foreløpig står ikke ny egen bolig på agendaen før tidligst 2016, så endelig avgjørelse på dette ligger litt frem i tid.

   Det stemmer at utenlandske ETF`er har kurtasje, så her gjelder det å kjøpe i større beløp for å holde kostnadene i sjakk. Månedssparing er derfor uaktuelt! Selv foretrekker jeg å kjøpe større poster på typisk kr 25.000,-, helst mer. På dette betaler jeg minstekurtasje på 13USD(ca 100 kr) og ellers 0,15%, pluss en relativt godt skjult valutaspread. Som du nevner så er det viktig å ta hensyn til transaksjonskostnader. Jeg ønsker derfor å ikke handle mer enn en utenlandsk ETF i kvartalet, og da kun for større beløp. Slik sett gir det kostnader til kurtasje for 2015 i størrelsen ca kr 400,-. Dette er absolutt ikke ille i mine øyne, og særlig ikke når man tar de lave forvaltningskostnadene med i betraktning(gjelder brorparten av ETF`ene).

   Håper dette var utfyllende nok.

   Svar
 2. Bra blogg som jeg vil følge videre.

  I bunn har jeg ikke helt ulik filosofi, men investerer alt i aksjer og hedger periodevis med Etf/etn’er.
  Jeg også har det meste i dollar på NYSE. AT&T(T) med direkte utbytte over 5% er en av de siste jeg har begynt å kjøpe meg opp i. Mange blue chips med utbytte rundt det nivået nå. Har også noen adr fra Brasil, som er ganske utbombet, men hvor det fundamentale er intakt. Eks. SBS og VIV.

  Bonheur har jeg eid før og nylig vurdert inngang igjen. Men finner andre aksjer mer attraktive og mye av BONs assets er gamle. Så jeg avventer så lenge oljen ikke ser ut til å komme sterkt tilbake.

  Svar
  • Hei Terje, så hyggelig at du liker bloggen!

   Aldri feil med å jakte utbytte, men det blir kanskje litt mye i skatt etterhvert? Eier forsåvidt selv ETF`er som utbetaler utbytte, men da i området ca 2-3% i direkte avkastning. For min del kan fondene godt automatisk reinvestere midlene, men det er dessverre ikke normen på andre siden av andedammen.

   Ellers er jeg helt enig i at BON sitter på mye gammelt vræl. Aksjen er gammel moro for min del,så for se hva jeg gjør med den. Vurderer det løpende. Dette med oljeprisen er forsåvidt et interessant tema. Det store spørsmålet er om den vil komme tilbake til gamle høyder, eller om det vi nå ser er varende strukturelle endringer i tilbud og etterspørsel. Ikke vet jeg, men følger spent med!

   Svar
 3. Hej!

  Intressant att läsa bloggen din och hur du resonerar kring köp i utlandet. Om du och dina läsare vill lära er mer om svenska aktier kan jag anbefalla Näringslivsnördens blogg; Naringslivsnorden.blogspot.se där finns många analyser om svenska högavkastande/tråkiga/kjedlige selskaper.
  /Näringslivsnörden

  Svar
  • Hei Näringslivsnörden, og takk for at du leser bloggen!

   Så nettopp på bloggen din og det er definitivt mye bra lesestoff der. Imponerende at du faktisk klarer å produsere interessante innlegg hver dag. For min del er målet for tiden å publisere et nytt innlegg per uke i snitt, så tar gjerne i mot tips på hvordan jeg kan bli mer produktiv.

   Forresten, det er som oftest gamle, trauste og kjedelige selskaper som viser seg å være gull!

   Svar
 4. Takk Finansnerden!

  Jeg har en mye förstående samboer..
  Ett tips! Les årsrapporter og kvartalsrapporter i 20 år og snakke med bedrifter og arbeide inom finans i flere lender…
  Lite skämt och lite sanning. Jag kommer att behöva dra ner på ambitionsnivån framöver men nya spännande inlägg blir det och flera norska är på tankestadiet. Har nettopp varit i kontakt med en stor norsk bank som jag kommer att beskriva och jag har en känsla av att det blir lite negativt tyvärr/dessverre. Inlägg om den kommer förhoppnngsvis under denna vecka/uke.

  Välkommen till bloggen min!

  Med vennlig hilsen

  /Näringslivsnörden

  Svar

Legg igjen en kommentar