En privatøkonomi rigget for krise

Hvordan jeg har tilpasset min privatøkonomi for å håndtere personlige kriser, som plutselig arbeidsledighet.

Arbeidsledig med et pennestrøk

Jeg har nå vært arbeidsledig siden 11 mai.

Bedriften hvor jeg arbeidet fikk plutselig utfordringer med salget. Ingen krise på linje med hva vi nå ser i oljebransjen, men likevel nok til å skape litt rabalder. Ettersom ledelsen syntes det var kleint å presentere magre resultater for styret, så hentet man over nyttår frem sparekniven for å bedre driftresultatet. Med et pennestrøk ble budsjettet for 2015 kuttet i filler, og stillingen jeg hadde ambisjoner om å fortsette videre i til høsten forsvant. Dermed er jeg nå i den situasjon at konsulentkontrakten min er utløpt, og jeg må finne en ny jobb.

For å sitere herrene i Kovner i Kamp:

«…du tror du sitter trygt, men en dag er det slutt…»

Ta ansvar for egen økonomi

Heldigvis har jeg for lengst tatt ansvar for min egen økonomiske fremtid.

slave av rotteracet

Jeg har derfor allerede gruset brorparten av boliglånet, samt satt fullt fokus på å bygge aksjeporteføljen. Siden mai i fjor har jeg bygget formuen med hele kr 290.000,- eksklusivt egen bolig. Målet er økonomisk uavhengighet innen april 2026, eller som jeg liker å kalle det: å besitte FUCK YOU MONEY!

Hadde jeg vært som folk flest ville en periode uten lønnsinntekt, slik jeg opplever nå vært krise. Da hadde jeg sittet her i en altfor fet bolig med gjeld langt oppetter ørene og skreket i panikk. Heldigvis er privatøkonomien min godt forberedt til å takle tilbakeslag.

Hva gjør min privatøkonomi så robust?

Jeg har lært å leve latterlig billig i forhold til inntekten.

Det viktigste jeg har gjort er å venne meg til å leve på langt mindre enn hva jeg normalt drar inn. Dette er nemlig helt essensielt hvis man har ambisjoner om å bygge formue. Like viktig er det i en situasjon med midlertidig arbeidsledighet, da dagpenger fra NAV kun utgjør 62,4% av tidligere bruttolønn.

Nedenfor ser du et utdrag fra budsjettet mitt. Som det kommer frem har jeg det siste året svidd av ca kr 11.000,- per måned. Ved første øyekast kan det for den uvitende virke som om jeg lever som en munk. Jeg ber deg derfor ta en kikk på dine egne tall. Se hva du selv ville hatt til overs hver måned uten:

 • Boliglån til pipen
 • Fet bil
 • Innkjøp av skrot for å imponere andre.

Det er nemlig godt mulig at du uten disse typisk største utgiftspostene allerede i dag ikke forbruker så mye mer enn meg. Kanskje til og med langt mindre?

Budsjett, kostnader 2015

Buffer

En solid bufferkonto i form av en boligkreditt bidrar også til å gjøre privatøkonomien robust.

Denne kredittfasiliteten var opprinnelig tiltenkt kjøp av aksjer når uroen herjet på børsene, men den fungerer like godt som buffer i tider som nå. Kredittfasiliteten er på 50% av taksert verdi av egen bolig. Det betyr at jeg i verste fall kan overleve ca 9-10 år uten inntekt gitt dagens kostnadsnivå. Ikke at det er en plan, men skulle alt gå til helvete, så har jeg ihvertfall muligheten.

Kan kostnadsnivået reduseres ytterligere?

Det er fortsatt muligheter for å stramme inn kostnadsnivået ytterligere hvis situasjonen skulle kreve det. For eksempel kan jeg:

 1. Kutte ut månedskortet til nå kr 680,- pr måned og heller sykle mer.
 2. Droppe medlemskapet på treningssenteret til kr 475,- pr måned og heller trene ute, eventuelt på et billigere treningssenter.
 3. Droppe linsene til kr 250,- pr måned å benytte briller istedet.
 4. Redusere matbudsjettet ved å holde meg unna Meny, og heller gjøre alle innkjøp på Kiwi eller Rema 1000.
 5. Droppe annet posten på kr 1.500,- pr måned som hovedsakelig utgjør penger til fest og spetakkel.

Dette er alle for meg ekstreme tiltak, som kun vil være aktuelt i spesielle situasjoner. Kostnader kan nemlig bare reduseres til et visst nivå før det seriøst går utover livskvaliteten. I utgangspunktet er det for meg uaktuelt å droppe ting som vil gå på bekostning av mitt eget velbehag og relasjoner til andre mennesker. Samtidig er det betryggende å vite at jeg kan hvis det skulle kreves.

Penger er et tveegget sverd

Penger kan kjøpe så mangt, og det aller viktigste det kan kjøpe deg er frihet. Samtidig blir dette et tveegget sverd, da plutselig mangel på penger fort blir synonymt med personlig krise og ruin. Det er derfor utrolig viktig og alltid ha verktøy i bakhånd til plutselige kriser, som midlertidig arbeidsledighet kan være. Selv er jeg bevæpnet med en solid buffer og et latterlig lavt kostnadsnivå, for ikke å snakke om egen kompetanse og entusiasme i jakten på ny jobb. Jeg er derfor ikke særlig bekymret, og har troen på at dette ordner seg for min egen del.

Du har kanskje selv opplevd å bli arbeidsledig? Hvis ja, hvor godt forberedt var du på en plutselig reduksjon i egen inntekt?

For bedre forståelse av hva jeg skriver om her, så anbefaler jeg at du leser 1) hvorfor også du trenger FUCK YOU MONEY, samt 2) hvordan jeg klarte å spare kr 224.500,- på 10 måneder.

16 thoughts on “En privatøkonomi rigget for krise

 1. Som du selv sier, mange andre ville hatt full panikk og regninger de ikke kunne betale…
  Spesielt viktig er det du sier om at vi er vant til å leve på mye mindre enn hva vi tjener. I gode tider gir det rom for å bygge formue (og kose seg litt ekstra innimellom), mens i dårlige tider er det sikkerhetsnettet som gjør en krise til en ubehagelighet.

  Tror du det går kjapt å få jobb igjen? Kanskje du skriver om jobbjakt etterhvert også?

  1. Hei Pengebingen! Jeg er ganske effektiv, så det skal gå greit. Men man vet jo aldri, så har derfor allerede registrert meg som arbeidsledig på NAV. Og ja, jobbjakten blir en del av de løpende oppdateringene. Bare kjører på, så ordner dette seg. Fin fin mulighet til å lære nye ting og bli kjent med enda flere spennende mennesker!

  1. Hei Vidde. Absolutt! Er selvsagt for lengst godt sysselsatt med egenstudier innen SEO, et forretningskonsept og diverse søknadsprosesser. Ikke så happy for «lua i hånden» tilnærmingen til jobbsøking, så tester ut det meste. Takk forresten.

 2. Full kontroll på kostnadene ser det ut som, ja! Bra! Utsettelse av tilfredsstillelse er en nøkkel for å bli rik. Holde kostnadene nede, så bare øker du inntektene dine. Det mange ikke tenker på er at man kan faktisk kjøpe seg seg inntekter. Det kalles eiendom, utbytteaksjer, silent partner m.m. Nå har du jo brått fått mye mer fritid. Du kan trene mer, komme deg i rå form! Det å være i skikkelig bra form gjør at vi tenker klarere, blir mer glade, ambisiøse (testosteron-nivåene øker når vi menn trener, noe som igjen øker risikovilje og ambisjoner). Bruk den overskuddsenergien til å skape mer, lære mer, bli bedre. Klin til!

  1. Hei Scarred Trader,

   Enig, og takk for pep-talk`en! Jobber selvsagt hver dag for å bli en enda bedre versjon av meg selv, så ja, bare kjører på nå.

 3. Kan jeg spørre hva du skal bruke pengene du har spart opp på i 2026? Når jeg ser budsjettet ditt ser jeg en som lever et relativt begrenset liv. Selv føler jeg meg ganske økonomisk uavhengig selv med en inntekt som ikke er så veldig mye mer enn en gjennomsnittsinntekt i Norge. Jeg synes det er viktig å leve i nuet. Gjøre ting, reise og oppleve mens man kan, selv om jeg også er opptatt av sparing og langsiktige invisteringer. Ikke glem å lev, 2026 er langt frem!

  1. Hei Økonomen,

   Investeringsporteføljen skal bygges videre etter 2026, men da med større fokus på passiv inntekt. Dette er midler som skal jobbe hardt for meg fremover!

   Ellers går det for tiden fint å leve et godt liv på kr 10-11.000,- i måneden for min del. Uten særlig gjeld på egen bolig midt i sentrum eller pengeslukende bil, er det rimelig smooth sailing. Dette har mye med verdisett å gjøre, og evne til å prioritere knall hardt hva som er viktig for en selv. Det er tusenvis i dette landet som overlever på langt mindre enn meg.

   Samtidig er budsjettet, som du viser til veiledende for hva jeg kan bruke av fastinntekt(gamle jobben) for å nå sparemålet frem i tid. Etter at nødvendige midler er satt av til investeringer svir jeg av resten hva på hva som er viktig for meg. Målet er å ikke være avhengig av vanlig lønnsinntekt, noe som krever stålfokus på å bygge inntekt, som igjen igjen er nødvendig for å bygge investeringsporteføljen. Ettersom inntekten øker, kan jeg belage meg på å avse mer til eget forbruk. Altså, ingen grunn til å bekymre deg for min del.

   PS: Man ikke er i nærheten av å være økonomisk uavhengig, så lenge man er avhengig av lønnsinntekt for å leve. Følelsen du har er kun en illusjon, som kjapt sprekker hvis jobben skulle ryke.

  1. Hei Trond,

   Det fungerer i praksis som et kredittkort med sikkerhet i boligen din. Mer formelt kan man si at boligkreditt er en kredittramme med pant i boligen, hvor man så selv bestemmer hvor mye av lånet man ønsker å nedbetale innenfor den avtalte lånerammen.

 4. Du har en meget bra instilling til livet etter mitt syn? Eneste jeg ville tenkt litt på er en god forsikring,nå som du er såpass ung som dekker akutt sykdom evt tapt arbeidsevne.Det er feks mange som har full kasko på to biler,men glemmer å forsikre barna! Plutselig har du en ti åring med MS. I verste fall minstepensjon resten av livet. Det må være surt å tenke på hadde jeg betalt inn 200kr pr mnd,hadde han starta med en buffer på ca 2-3 mill evt ett hvist indeksregulert beløp utbetalt pr mnd. Alle tenker på ulykker, men grunnen til uførhet er som regel sykdom. Ett eks en bekjent da i 18-års alderen reiste til syden,skled på bassengkanten,brakk nakken,lam fra halsen og ned,litt armkontroll,ingen gripeevne.Etter dagens kroneverdi fikk han ca 3-4mil fra reiseforsikring. Da han var 24 og jeg ble kjent med han var så godt som all forsikring som han skulle etablere seg med var brukt på fest og falske venner! Når han skulle gifte seg var det ca 1-200.000 tusen tilbake! En kan si med den skjebnen hadde de fleste ungdommer gjort det samme. Da kommer du i ett dilemma en myndig person skal han ha alle penga på en gang, eller skulle det vært en «verge»ordning for unge under 25,som kunne past litt på?Tenker mange som står m ca 4-6 mil på konto uten oppbakking ??? Har lest en plass at det hender 20-30 personer pr år .En St Hansaften for ikke lenge siden kom det i Norge inn 6 stupulykker m samme skade som min bekjente. Alle tenker sykdom og ulykker skjer ikke meg eller mine nærmeste,resultat økonomisk ruin! Nei det er vel for smertefullt og tenke preventivt i slike problemstillinger,men full kasko det må man ha!!

  1. Hei Torstein,

   Takk for omtanken. Selvsagt har jeg div forsikringer inkl alvorlig sykdom og uføre. Enig i at slikt er ting man bør dekke seg for. Nedsatt evne til å tjene egne penger er såpass alvorlig at noe annet ville være uansvarlig. Har tatt for gitt at lesere av bloggen har skjønt det, men kanskje ikke dumt å lage et innlegg om det?

 5. Innlegg støttes! Jeg vil ikke bruke mer penger enn nødvendig på forsikringer, vært topp med et innlegg som tar for seg «hva som er nødvendig» av forsikringer..:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.