Porteføljeoppdatering – Aksjer, vill vest i Kina og jobbjakt

Aksjeporteføljens utvikling for perioden 15 april – 15 mai, aksjemarkedet generelt og min pågående jakt etter ny og spennende jobb.

Utviklingen i aksjemarkedet

Sist fortalte jeg hvordan aksjeporteføljen hadde fått seg en smell da den norske kronen(NOK) hadde styrket seg kraftig mot den amerikanske dollaren(USD). Deler av dette tapet er nå reversert fordi NOK igjen har ramlet ned i kjelleren. Mer presist har USD styrket seg hele ca 6,7% mot NOK, og det slår positivt ut for meg. Jeg er nemlig ikke fan av å valutasikre min egen portefølje.

Sannsynligvis er det fallet i oljeprisen som igjen har sendt vår oljesensitive NOK ned. For eksempel er nordsjøoljen ned ca 4,5% over den siste måneden. Det kan synes som om OPEC har noe av skylden. De virker nemlig å ha inntatt en holdning om at alle i kartellet nå kan produsere så mye de bare vil. Dette kombinert med god produksjon av skiferolje i USA flommer følgelig markedet og sender prisene ned i dass.

En oljepris på retretten har muligens også bidratt til å sende Oslo børs(OSEBX) ned et par prosent poeng. Ser vi på andre europeiske aksjemarkeder er det litt av det samme, mens indeksene i USA har holdt seg relativt rolig inntil nå.

Sett bort i fra alt bråket rundt Hellas, så har det vært lite action her på den vestlige halvkule.

I Kina derimot er det helt vill vest

Det kinesiske aksjemarkedet har for første gang nådd en markedsverdi på over $10 trillioner i følge Bloomberg. Satt i perspektiv tilsvarer markedsverdien av Oslo Børs snevre ca 2,75% av dette beløpet. Det villeste er kanskje at $6,7 trillioner av verdien er ren verdistigning fra de siste 12 månedene. Intet aksjemarked har vokst så mye i verdi på så kort tid noensinne!

Samtidig er det vanskelig å se hvordan utviklingen kan være bærekraftig på sikt. Min oppfatning er at både halte og blinde nå kjøper aksjer med begge hendene, og gjerne med høy belåning uten et snev forståelse for verdien av hva de faktisk investerer i. Ikke rart MSCI er skeptiske til å inkludere vanlige kinesiske aksjer i indeksen for fremvoksende markeder.

Til tross for skyene på horisonten fortsetter jeg selvsagt å laste opp i aksjer!

Aksjeporteføljens utvikling

Selv om deler av valutasmellen fra sist er redusert, så svekkes aksjeporteføljens vekst av at jeg som arbeidssøkende nå har  redusert inntekt for en periode. Til tross for dette så har aksjeporteføljen vokst fra kr 313.304,5 til kr 323.962.50. Dette gir en økning på kr 10.658,-, hvorav kr 5.500,- er fast sparing og kr 5.158,- er ren verdiøkning, hovedsakelig valutaeffekter. Skarve kr 5.500,- investert i måneden er alt for lite hvis jeg skal nå målet om å besitte Fuck You Money innen april 2026. Heldigvis er dette en midlertidig situasjon, som jeg for øyeblikket gjør alt jeg kan for å løse.

Aksjeporteføljen juni 2015

Jobbjakten fortsetter

Selv om mye tid og energi er lagt ned i jakten på ny jobb, så har det foreløpig ikke ledet til noe konkret. Dette er forsåvidt ikke overraskende, da jeg fra tidligere vet at rekrutteringsprosesser gjerne tar tid. Heldigvis er  privatøkonomien rigget for krise, så akkurat det er ikke noe pes for min del.

Hittil har et dusin jobbsøknader, noen telefonsamtaler og lunsjer resultert i tre spennende intervjuer, samt noen kontakter som kan vise seg verdifulle. Samtidig er jeg overrasket over hvor lite respons jeg har hatt på de tradisjonelle søknadene. Kun et av intervjuene er landet på «vanlig vis». Resten er tilfeller hvor jeg har blitt kontaktet direkte av hodejegere. Dette kan indikere at jeg hittil har søkt feil type jobber.

Jeg er derfor nå mer kresen på hvilke jobber jeg velger å søke. Hvis mine kvalifikasjoner ikke er innenfor minst 70% av hva som konkret etterlyses og motivasjonen på topp, så søker jeg ikke. Samtidig har jeg lagt ned en del tid i å lære meg å skrive knall jobbsøknader. Kanskje det viktigste er at jeg har lært å bedre svare til eventuelle bekymringer arbeidsgiver måtte ha for å ansette meg i søknaden. For eksempel:

 1. Vil jeg klare å gjøre denne jobben?
 2. Er jeg motivert for å gjøre denne jobben?
 3. Kommer jeg til å passe inn hvis de ansetter meg?

Skal man ha noen sjanse til å komme på intervju på tradisjonelt vis, så må man eliminere hver og en av disse bekymringene. Hvordan du gjør det i praksis finner du godt forklart her hos CV-nerden(ingen relasjon).

Du har kanskje selv noen gode tips til jobbjakten? I så fall er det topp om du kan dele disse i kommentarfeltet nedenfor.

Les også tidligere oppdateringer:

Porteføljeoppdatering – mai

Porteføljeoppdatering – april

– Porteføljeoppdatering – mars

– Porteføljeoppdatering – februar

– Porteføljeoppdatering – januar

 

8 kommentarer om “Porteføljeoppdatering – Aksjer, vill vest i Kina og jobbjakt”

 1. Blir spennende å se når det kinesiske aksje-pyramidespillet faller sammen! Og håper jobbjakten gir resultater snart, virker som du har en bra innstilling til det hele. Tenker du er glad for den solide sparingen du fikk til siste år! Mange på jobbjakt nå som verken har nedbetalt bolig eller buffer..

  Svar
  • Hei Småsparer,

   Takk for omtanken! Hjelper absolutt på nervene å ikke ha kr 3 mill. i boliglån akkurat nå 😉

   Svar
 2. Jeg har vært med på å utarbeide en del stillingsannonser. Når man skriver en stillingsannonse lister man opp hvilke kvalifikasjoner og egenskaper som kreves/ønskes. Dette er imidlertid drømmearbeidstakeren, og ofte finner man ikke noen som tilfredsstiller alle kravene. Et lite tips er derfor å ikke la deg skremme av store krav i stillingsannonsene. Virker jobben spennende, så søk selv om du ikke føler deg helt kvalifisert.

  Svar
 3. Tror du det er et poeng å kjøpe seg opp i etablerte oljeselskaper nå som det går dårlig, med tanke på fremditig verdiøkning når oljeprisene tar seg opp?

  Ellers, hvilken bransje jobber du i? Et klassisk råd er jo å ta kontakt med virksomheten før du sender søknad for en prat rundt stillingen. Mange ringer imidlertid og stiller «svadaspørsmål» kun for å ha gjort det, og det er jo heller ikke bra. Men erfaringsmessig lønner det seg å gjøre et inntrykk for å skille seg ut fra en bunke søknader.

  Svar
  • Hei King Cash,

   Hadde ikke turt å vedde på særlig oppgang i oljeprisene gitt de fundamentale forholdene rundt tilbud/etterspørsel på sikt. Men gudene vet hva som skjer. Du bør nesten gjøre en egen utredning på den der.

   Jeg har en noe diverse bakgrunn fra både bank og merkevare. Ellers takk for tips 🙂

   Svar
 4. Hei,

  Jeg er i noenlunde samme situation som deg. Arbeidssøkende. Har selv en grei buffer på sparekontoen. Prøver å ikke bruke unødig med penger i disse tider. Har utgifter på ca 8000kr per måned. Det inkluderer nedbetaling på boliglån og studielån+forsikringer. Får 10 000kr av staten per måned til livets opphold. Så går litt i pluss eller i 0, avhengig av om jeg får en uforutsett utgift(er) en måned.
  Ikke noen situasjon jeg liker, men klarer i hvert fall å ikke tape penger hver måned. Med 2 mill i boliglån ville tilværelsen vært verre.
  Jeg er vant til lavt forbruk så føler ikke jeg forsaker noen ting, men er selvsagt sensitiv i forhold til en renteøkning. Verre er det å ikke ha en fast jobb å gå til 😉
  Uansett lykke til!

  Svar
  • Hei Trond,

   Kjipt å høre at du er i en lignende situasjon. Men det er bare å kjøre på, dette fikser du! Hvis du opplever arbeidsmarkedet som tregt, så anbefaler jeg å se på alternative vis for å generere inntekt. Hvis vanskelig å få jobb, så skap din egen! Verden er full av muligheter.

   Ellers er jeg imponert over kostnadsnivået ditt. Gøy å se, da jeg får så mange kommentarer på at jeg selv lever så billig.

   Svar

Legg igjen en kommentar