Disse investeringene har jeg tjent mest penger på hittil i livet

Her avslører jeg hvilke fem investeringer som jeg har tjent mest på siden jeg startet jakten på økonomisk frihet i 2014.

Jeg startet jakten på økonomisk frihet med dette blogginnlegget i 2014. Målet var å ha nok penger investert til at jeg kunne leve av investeringene mine om det skulle bli nødvendig.

Jeg ville ha Fuck You Money, som jeg liker å kalle det.

Aksjefond var verktøyet som skulle ta meg dit. Hvis jeg investerte 15 000 kroner hver måned i tolv år kunnde det bli cirka 3,5 millioner kroner, om jeg oppnådde 7 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning. I tillegg har jeg investert i enkeltaksjer, kryptovaluta, eiendom og nettsider.

I dag står jeg her med Fuck You Money i lommen og kan gjøre opp status for hva som bidro mest.

Nedenfor finner du fem typer investeringer som har bidratt mest til Fuck You Money prosjektet først. Jeg har listet dem slik at de som bidro minst kommer først for å holde på spenningen.

Det er bare å glede seg – for dette er flaut!

5. Enkeltaksjer

Enkaltaksjer vil si når jeg har kjøpt aksjer i børsnoterte selskaper. Dette er hva jeg har tjent minst på. For eksempel skev jeg om min erfaring som spekulant i Funcom-aksjen i 2007. Ikke mye «fun» der, for å si det sånn. Det var rundt den tiden jeg skjønte at aksjefond passet bedre for meg. Bedre bruk av tid var det i hvert fall med de få kronene jeg hadde.

Siden 2014 har jeg eid kun en aksje, og det er Kongsberg Gruppen (KOG).

Gjeeesp…

Aksjen har i det minste gitt bedre avkastning enn Funcom. Jeg kjøpte de første aksjene i 2012 og senere mer i en emisjon. Samlet har jeg kjøpt aksjer i selskapet for 11 775 kroner. Markedsverdien har i det minste vokst til 52 595 kroner i det jeg skriver dette. I tillegg har jeg mottatt 9 806 kroner i utbytte over årene.

Samlet gevinst fra enkeltaksjer hittil blir da 50 626 kroner før skatt.

Det er omtrent ingenting.

4. Kryptovaluta

Mange ble rike på kryptovaluta i 2020 og 2021.

Det ble ikke jeg.

Men jeg hadde vett til å skaffe meg både Bitcoin og Ethereum i 2019. Jeg trodde boblen som sprakk i 2018 var slutten for kryptovaluta. Men det kom tilbake igjen – og det vekket interessen min. I tillegg fikk en kollega meg til å forstå at det kan være lurt å gjøre risikable veddemål med en liten del av porteføljen min.

Så da gjorde jeg det.

Samlet investerte jeg rundt 65 000 kroner.

På det meste eide jeg kryptovaluta verdt over 700 000 kroner. Heldigvis fulgte jeg reglene mine for rebalansering. Jeg solgte unna omtrent halvparten av gevinsten rundt toppen og flyttet pengene til aksjefond.  I dag er denne delen av porteføljen mindre og vaker rundt 200 000 kroner. I tillegg fikk jeg en fet baksmell på skatten for å ha realisert gevinsten.

Samlet gevinst fra kryptovaluta hittil blir da rundt 435 000 kroner før skatt.

Merk at jeg ser Bitcoin og Ethereum som veddemål på en mulig fremtid og at de kan bli null verdt.

3. Aksjefond

Aksjefond var verktøyet som skulle ta meg i mål – Fuck You Money baby!

En portefølje med nøye utvalgte indeksfond, hvor jeg overvektet fremvoksende markeder, verdiselskaper og små verdiselskaper. Det var utgangspunktet. Ettersom formuen vokste og jeg fikk mer erfaring og kunnskap om investeringer har jeg endret noe. Men fundamentet i porteføljen er i dag mye av det samme.

Allerede i 2014 hadde jeg 170 000 kroner i aksjefond.

I dag har jeg investert rundt 1,5 millioner kroner i aksjefond. Tallene er unøyaktige på grunn av rebalansering og fondsbytter underveis, men det er mitt beste estimat. Markedsverdien er enklere å finne. I det jeg skriver dette eier jeg aksjefond verdt rundt 2,4 millioner kroner.

Samlet gevinst fra aksjefond blir da rundt 900 000 kroner før skatt.

Det er litt krise for en finansnerd.

Denne tweeten fra mars i år viser hvor flau jeg er over utviklingen.

2. Denne bloggen

Du blir ikke rik av å skrive om økonomi på norsk.

Ta inntekten min fra denne bloggen som eksempel. Siden 2014 har jeg tjent rundt 100 000 kroner på annonsering og lignende. Det er latterlig lite sett opp imot hvor mye tid og energi som går med.

Da har du lov å lure:

 • Hvorfor er bloggen på andre plass på listen over hva jeg har tjent mest på?

Jo, for det kommer an på hvordan du velger å se det.

Bloggen fikk meg nemlig inn på et bedre betalt karrierespor. Det viste seg at det ikke være mange som greide å lage interessant og forståelig innhold rundt investeringer. Hiv på kunnskap om søkemotoroptimalisering, atferdspsykologi, salg og teknologi, og jeg hadde kompetanse flere var villige til å betale for.

Bloggen har da gitt meg indirekte cirka 2,95 millioner kroner i merinntekt fra 2016 og frem til 2021.

Det vil si hva jeg har tjent ekstra sammenlignet med om jeg hadde fortsatt i jobben jeg hadde den gang. Selvsagt blir det ikke riktig, da jeg ville ha gått opp i lønn også der. Men jeg synes det er et interessant perspektiv.

For det viser mulighetene som ligger i det å bygge noe som gir verdi for andre!

1. Eiendom

Jeg har tjent mest på investeringer i eiendom.

Det er gøy fordi jeg lenge var kritisk til å investere mye penger i hovedstadens boligmarked.

Først kjøpte jeg en to-roms på Grunerløkka for 1,3 millioner kroner i 2006. Det var en kontrakt og leiligheten ble ferdigstilt i 2009. Den solgte jeg så i 2017 for 3,4 millioner kroner. Pengene gikk med til å kjøpe en tre-roms i Bjørvika for 6 millioner kroner pluss dokumentavgift. Det var under «stoppen» i boligmarkedet og jeg forhandlet i tre måneder før selger aksepterte.

Tre-romsen har nå vært utleiebolig siden høsten 2020.

Siden har den generert rundt en halv million kroner i leieinntekter og er i dag verdt rundt 7,5 millioner kroner.

Samlet gevinst fra eiendom blir da omtrent 3,45 millioner kroner pluss leieinntekter.

I dag er jeg i ferd med å kjøpe en bolig til.

Er det rart jeg er flau?

Trykk her for å lese «eiendom og økonomisk frihet, et gjesteinnlegg av Pål restad.

7 kommentarer om “Disse investeringene har jeg tjent mest penger på hittil i livet”

 1. Hyggelig at bloggen indirekte har ført så mye godt med seg, det er vel fortjent. Selv har jeg tjent mest på enkeltaksjer (sett i prosentvis avkastning) og det kommer jeg til å fortsette med. Det er ikke så vanskelig å plukke enkeltaksjer så lenge man har en viss forståelse for hvor mye som allerede er priset inn av selskapets markedsverdi og hvor mye som sannsynligvis skal komme til å måtte prises inn av selskapets markedsverdi. Det viktigste er å unngå «bobler» ala Funcom..

  Svar
  • Hei Mister,

   Hyggelig å høre fra deg! Funcom var not so fun, for min del, ja. HAHA. Gratulerer med fin avkastning i enkeltaksjer!

   Svar
 2. Selv har jeg (prosentvis) tjent mest på enkeltaksjer, så bolig (kun sett på nåværende, og vi har ingen inntekt på den), og til sist aksjefond.

  Svar
 3. Har selv en lignende investeringshistorie som deg. Var selv også litt lattermild over at verdiøkningen på verdipapirer ikke var større en de var.
  Men jeg lever godt med det, jeg tror jeg har hatt en mye større trygghet ved å ha fondsporteføljen i bakgrunn. Og hadde ikke den tryggheten vært til stede er det ikke sikkert man hadde satset så hardt på de investeringer som virkelig har gitt avkastning.

  Svar

Legg igjen en kommentar