Eiendom og økonomisk frihet

Her forklarer Pål Restad, som er eiendomsinvestor og eiendomsutvikler, hvordan han tenker rundt eiendomsinvesteringer og økonomisk frihet.

Finansnerden her. Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Pål Restad (brukernavn på Twitter: @palrestad). Han har lang fartstid fra eiendomsbransjen og er i dag eiendomsinvestor og eiendomsutvikler. Her får du høre om hvordan han tenker rundt eiendomsinvesteringer og boken hans Utleieguiden. Over til Pål.

Jeg husker at noe av det første jeg leste fra Finansnerden var innlegget «hvorfor egen bolig er en elendig investering». Jeg er over snittet interessert i eiendom og forsøker å lese det jeg kommer over av skreven tekst om eiendom.

Har du skjønt det?

Jeg har 20 -års erfaring innen eiendom, er tidligere eiendomsmegler, nå eiendomsinvestor og eiendomsutvikler. Så da skulle du kanskje tro at jeg åpnet blogginnlegget full av fordommer for å lese om noen som virkelig ikke har skjønt det.

Nei, så enkelt er det ikke.

For selv om jeg investerer i eiendom så mener jeg at manges holdning til egen bolig og eiendom er på ville veier. Jeg var derfor spent når jeg skulle lese dette. Hadde jeg funnet noen andre som også skjønte at det å eie egen bolig ikke skal regnes som en investering?

Egen bolig er et tapssluk

Jeg synes det var et interessant og godt innlegg, og siden har jeg fulgt Finansnerden på bloggen og Twitter. Jeg var ikke 100 prosent enig i alt han skrev, men det er ikke så viktig. Jeg synes det er viktigere at flere rører borti det faktum at egen bolig ikke er en investering. Det er et gigantisk tapssluk, med mindre du ser på prisstigningen.

En eiendom er ikke en investering, med mindre den gir deg leieinntekter og cash flow Det er definisjonen. Men så er vi i Norge da, og prisstigningen på bolig har vært ekstrem de siste 20 årene. Det kommer nok til å være ganske god i mange år fremover også, fordi vi bygger for lite boliger i de områdene hvor folk vil bo.

Det sammen med en forskrudd oppfatning om at absolutt alle må eie, vil drive prisene videre oppover. Men det er viktig at du skjønner sammenhengen mellom prisstigning, inflasjon ellers i samfunnet og kostnadene ved det å eie egen bolig.

Les også: 5 ting jeg har lært av tre måneder med utleie

Lær utleie fra en som kan det

Det bringer meg til hvorfor jeg skriver dette gjesteinnlegget på bloggen til Finansnerden. Nemlig boken min, Utleieguiden, som gir deg all kunnskapen du trenger for å lykkes med å investere i eiendom. Her finner du det du trenger, enten det er snakk om utleie i større skala eller du bare vil ha en ny leilighet som er lett i drift, lett å leie ut og med lite arbeid knyttet til den.

Etterspørsel etter kompetanse om eiendom

Faktum er at det er stor etterspørsel etter kompetanse om eiendom og utleie. Mange vil begynne, men mangler erfaring og kunnskap. Jeg deler derfor nå all erfaringen min fra eiendomsbransjen, til å hjelpe deg, så du også kan lykkes med eiendomsinvesteringer.

Skal du først begynne med utleie, så synes jeg at du skal bli en god utleier. Tiden for cowboy-utleiere og drittleiligheter er over. Leietakere stiller større krav, og jeg tror utleiebransjen står overfor en profesjonalisering. Det betyr ikke at du må drive gjennom firma, men du bør ha en profesjonell tilnærming til det å drive med utleie.

Jeg har derfor skrevet Utleieguiden for å hjelpe deg med å komme i gang.

Startet med eiendom uten erfaring

Selv startet jeg uten erfaring fra eiendom og med null i startkapital fra foreldre. Jeg jobbet, tjente egne penger, sparte og kom meg inn på boligmarkedet i 1998 etter fire år i forsvaret. To år senere kjøpte jeg min første utleieleilighet.

Så gikk jeg rett inn i hamsterhjulet som alle andre. Brukte mer penger enn jeg tjente og brukte leieinntektene på å finansiere forbruk, fremfor å spare og kjørte på. Jeg levde slik i mange år.
Etter en skilsmisse skjønte jeg at jeg måtte ta meg sammen.

Jeg endret tankesett. Tok tilbake min tidligere måte å tenke på, i tillegg til at jeg bestemte meg for å bli endringsdyktig. Verden var i endring og skulle man nå sine nye mål måtte man være villig til å endre seg. Holde seg oppdatert og relevant.

Fire utleieenheter på plass i dag

Nå har jeg og min nye kone fire utleieenheter i tillegg til egen bolig. Vi har begge stiftet egne selskaper, hvor vi investerer og satser sammen mot økonomisk frihet. Det at du får med deg partneren på tankesettet ditt, tror jeg er viktig.

Da har du noen som kan pushe deg i perioder og støtte deg når det er vanskelig.

Det gjør det lettere å lykkes.

Les også: Aksjefond eller utleiebolig – hva er den beste investeringen?

Tips til et lykkelig ekteskap

Jeg opplever at mange på Twitter har satt seg sine sparemål. De investerer og har en plan for økonomisk uavhengighet, men sliter med at partneren bruker penger og ikke skjønner behovet for å spare. Disse parene deler ikke felles tankesett. Man skal være forsiktig med å skjære alle over en kam, men jeg tror disse parene går på en smell i fremtiden.

Det er bare et tidsspørsmål.

Kun et godt råd fra en som har gjort den samme tabben.

Tankesett

Jeg er opptatt av tankesett og skriver om det som skjedde når jeg endret mitt. Det er viktig for å lykkes med investeringene dine at hodet og kroppen fungerer. Da gjør du bedre vurderinger. Fyller du livet ditt med positive mennesker og andre som vil det samme som deg selv, så vil du bevisst eller ubevisst bli dratt i riktig retning.

Jeg opplever at de som er opptatt av sparing, investeringer og personlig utvikling, deler en felles interesse her og er mer positive til hverandre enn mange andre i samfunnet. Dette kan du ta del i hvis du engasjerer deg på plasser som denne noe obskure bloggen.

Alle bør ha en utleiebolig

Jeg sa i et intervju at alle burde hatt sin egen utleiebolig.

Jeg står for det. Samtidig vet jeg at det aldri skjer, så det er ikke noe farlig å si det. Kritikken kom selvsagt raskt. «Hvem skal leie hvis alle sammen eier hver sin ekstra utleiebolig?» Dette er et hypotetisk spørsmål som det ikke er noe poeng i å bruke tid på.

For det fungerer ikke sånn.

Alle vet at man må spise sunt for å få et langt og godt liv, likevel vokser fedmeepidemien. Det holder ikke at vi mennesker vet hva som er fornuftig å gjøre. Vi endrer ikke vaner bare av den grunn. Vi må ha en grunn, en viktig årsak til hvorfor vi ønsker å gjøre en endring.

Eiendom er for deg som søker økonomisk frihet

Så selv om jeg sier at det er en god ide å ha en utleieleilighet som en del av sparingen sin, er det bare et fåtall som vil følge rådet. Mange som jakter på økonomisk frihet, som du som leser denne bloggen, har en slik grunn.

Du vet hvorfor du vil nå målene dine. Da er du også sannsynligvis villig til å gjøre det som skal til for å nå dem. Det er deg jeg har skrevet boken min for – du som er villig til å tenke utenfor boksen og som vil gi det lille ekstra. Du kan nemlig også lykkes med å investere i eiendom.

Eiendom med cash flow er et magisk verktøy. Cash flow er det du sitter igjen med etter at alle kostnader ved å eiendommen er dekket. Men du må gjøre et godt kjøp og ikke bare kjøpe hva som helst. Du må vite hva du skal se etter for å lykkes!

Dette og mye mer vil du lære om i boken min.

Så ønsker jeg deg lykke til på veien mot økonomisk frihet!

Lyst å lykkes med eiendom? Pål Restad som er eiendomsutvikler og investor har skrevet boken Utleieguiden: Boligutleie fra A til Å. Her avslører han hvordan du finner de beste utleieboligene, ordner lån, finner gode leietakere, fører fradrag og håndterer alt.

Boken er fylt med alt jeg skulle ønske jeg visste før jeg startet selv!

Gjør som 1 000+ andre og kjøp Utleieguiden: Boligutleie fra A til Å

 

Merk at jeg får en andel av salget.

2 kommentarer om “Eiendom og økonomisk frihet”

Legg igjen en kommentar