Slik tapte jeg “alt” på min første enkeltaksje

Jeg skulle bli rik i en fei ved å investere i enkeltaksjer i 2007. Her har du  historien om min første enkeltaksje.

Jeg drev med swing-trading tilbake i 2007. Det vil si at jeg kjøpte enkeltaksjer med mål om at de skulle stige i verdi i løpet av noen uker. Jeg hev meg på selskaper som typisk hadde steget, bare for å satse på at oppgangen fortsatte. Hiv på en dæsj håp og “selskapsanalysen” var komplett.

Jeg skulle bli rik i en fei og ingenting kunne stoppe meg.

Noen tanker om forretningsmodeller gjorde jeg meg jo. Men det rakk vanligvis ikke lenger enn at det var et “kult” selskap, eller at jeg hadde tro på produktene. Mitt første aksjekjøp var derfor Funcom, rett før lanseringen av Age of Conan, som skulle ta verden med storm.

Det sier vel alt?

For at du skal unngå å gjøre de samme feilene har jeg her gravd frem gamle aksjehandler. Jeg henger meg selv ut til spott og spe for ferskinger, som tror de vet alt om å investere i enkeltaksjer. Du er herved advart.

Tidlig suksess i Funcom $$$

Jeg kjøpte 500 aksjer i Funcom for 21,50 stykket 8. november 2007, for til sammen 10 750 kroner. Det var mitt første aksjekjøp. Aksjereisen var i gang og jeg skulle bli den neste Warren Buffett.

Til værs som en rakett

Utviklingen av storspillet Age of Conan nærmet seg slutten. Jeg så for meg at det skulle bli større enn World of Warcraft, som dominerte spillverdenen på den tiden. Tallene fra beta testingen var lovende, og forventningene drev aksjekursen i Funcom til himmels.

Rett opp til rundt 55 kroner før lansering.

Det var mer enn dobbelt av hva jeg kjøpte for, og dermed sparket grådigheten inn. Jeg hadde kjent smaken av penger og ville ha mer – mye mer!

Men så begynte korthuset å kollapse etter lanseringen 20. mai 2008.

Hvem skulle trodd det?

I tillegg til grådigheten, slet jeg også med ankereffekten. Kursen var jo oppe i 55 kroner, og da føles det vondt å selge for noe mindre.

Heldigvis tok jeg til vettet i juni og solgte alt på 35 kroner, og kom fra det med 6 250 kroner i gevinst før skatt.

Hurra!

Men det eneste jeg lærte av min første aksjeinvestering var:

 • at jeg var verdens beste investor og ikke kunne tape penger.

Det er sjelden et godt utgangspunkt.

Her ser du utviklingen i Funcom aksjen fra 6. mai 2008 til 1. januar 2009, og hvordan aksjekursen falt rundt 95 prosent fra toppen på kort tid.
Her ser du utviklingen i Funcom aksjen fra 6. mai 2008 til 1. januar 2009, og hvordan aksjekursen falt rundt 95 prosent fra toppen på kort tid.

Funcom runde to

Etter å ha realisert min første aksjegevinst, var jeg sulten på mer. Jeg tok derfor 10 095 kroner og kjøpte 400 aksjer i Funcom til 25 kroner stykket. Dette var i juli 2008, rundt en måned etter at jeg solgte med gevinst. Aksjekursen hadde nemlig falt, og det mente jeg var en kjøpsmulighet.

Psykologisk ankret til toppnoteringen på 55 kroner, trodde jeg den skulle opp igjen.

Det var feil.

95 prosent ned fra toppen

Aksjen fortsatte å falle. Naiv som jeg var, tenkte jeg at det var en enda bedre kjøpsmulighet. Jeg kjøpte derfor ytterligere 200 aksjer til 20,48 kroner stykket i midten av august for total 4 095 kroner – “billigsalg” feiret jeg med bamsemums.

Men aksjekurser stiger ikke bare fordi du synes at de skal det. Fallet fortsatte og jeg var forvirret, som en Masai-kriger fra steppene i Afrika på surfebrett.

Ubegrunnet, selvsagt.

Dessverre viste det seg at Funcom hadde seriøse problemer. “Age of Conan” var ikke bra nok, og spillerne fornyet ikke abonnementene sine etter at gratis-perioden var over. Overskrifter som “Halvparten dumper Conan” i gaming pressen 15. august, hjalp heller ikke på saken.

I løpet av 2008 hadde aksjekursen falt til rundt 3 kroner. Det er et fall på nesten 95 prosent fra toppnoteringen på omtrent 55 kroner i midten av mai 2008!

Floppen var et faktum og de 14 190 kronene mine var redusert til knappe 1 800 kroner.

Nok en Funcom-flopp

Humøret var på bunn etter flausen med Age of Conan. Kunne det virkelig ha seg at jeg tok feil om Funcom?

Selvsagt ikke.

Jeg fikk etterhvert nyss i at selskapet hadde nok et “storspill” under utvikling. Spillet var The Secret World og det skulle også ta spillmarkedet med storm i 2012.

Dermed tentes igjen håpet om at aksjekursen skulle opp til gamle høyder.

Siktet for markedsmanipulasjon

Denne gangen satset jeg på at kursoppgangen i forkant av lanseringen av Age of Conan skulle gjenta seg. Planen var å selge når aksjekursen igjen rundet 25 kroner. Da ville jeg i det minste slippe fra det med en liten gevinst. Håpet var at spillet skulle selge bedre enn det forrige.

I begynnelsen gikk det min vei, vel opp mot 15 kroner, hvis jeg husker rett.

Men så gikk alt til helvete.

Hendelsesforløpet var omtrent slik:

 • 18. juni 2012: Dagen før lanseringen slutter konsernsjefen – aldri et godt tegn!
 • 19. juni: Spillet ble lansert og fikk blandet mottakelse i spillpressen.
 • 28. august: Funcom annonserer at spillet kun hadde solgt 200 000 eksemplarer.

Deretter ble det musestille fra selskapet.

Mye tydet på at The Secret World var nok en flopp. Men det tok tid før det sank inn i det trangsynte hodet mitt, selv om alle varsellampene lyste rødt.

I mellomtiden gikk aksjekursen igjen rett ned i kjelleren.

27. september solgte jeg aksjene mine til 2,14 kroner stykket, for til sammen 1 284 kroner. Dermed realiserte jeg et tap på rundt 12 906 kroner, eller minus 90 prosent.

Jeg husker tapet svei, men verst gikk det utover stoltheten.

Noen måneder senere innrømmet Funcom at The Secret World ikke hadde levd opp til forventningene. Det hele kulminerer i 2014 med at Økokrim sikter selskapet for markedsmanipulasjon for perioden før lanseringen av spillet.

Ja, så ille kan det gå når man leker med enkeltaksjer.

Men det skjer ikke deg – eller hva?

5 kommentarer om “Slik tapte jeg “alt” på min første enkeltaksje”

 1. Takk for et illustrerende innlegg. Jeg er selv i 30-årene og husker godt hvordan man ble forført av Funcom-aksjen i en tid som nyinnrykket student. Desverre så tenker jeg at man fort er nødt til å oppleve slike investeringer i praksis for å unngå lignende i fremtiden. I mitt hode er kanskje NANO og kryptovaluta tilsvarende scenarioer der mange har blitt tiltrukket på grunn av muligheten for høy gevinst på kort tid. Det farlige er jo at mange går inn ekstra tungt etter å ha hatt god avkastning på en mindre førsteinvestering (med den tilhørende genierklæringen). Selv var jeg tøff i trynet under askeutbruddet på Island og kjøpte Norwegian til 55kr per aksje. Noen måneder senere solgte jeg alle aksjene til 120kr per stykk og var regelrett i himmelen. Men hva skjedde videre? Jo aksjen fortsatte jo oppturen og gikk til både 200, 300 og 400kr. De 10 000kr jeg tjente på min ‘lille’ dobling kunne jo blitt over 60 000kr i gevinst hvis jeg bare hadde sittet med videre.. «for en idiot som solgte så tidlig». Men dette viser hvor vanskelig det er å styre seg selv og hvor lett man ser hva man skulle gjort i etterpåklokskap. Og ikke minst: om jeg hadde sittet med til 400kr så hadde jeg nesten helt sikkert ikke solgt på toppen, men blitt med på turen ned igjen. Og hvem vet, jeg hadde kanskje slitt med ankringseffekten helt ned til der selskapet er nå. Nei, jeg tror det er viktig å anerkjenne når man har vært ute på sykkeltur, selv om ting gikk bra på papiret.

  Svar
 2. Kult innlegg! Jeg har selv ikke brent meg så enda. Tapte noen lapper på et selskap jeg mente skulle gå opp, men solgte de med en gang pilen viste feil vei. 35% tap. To uker senere var det opp 90%. Noe ergerlig. Men kjøpte TSLA som første kjøp, 60.000 kr i 2019 for 36$ som jeg enda holder og kjøper i ny og ned. Det er min beste (og eneste) investering.

  Svar
 3. Hva tenker du om faktorfond som for eksempel KLP Aksjeglobal Flerfaktor? Er dette noe å satse på i tillegg til vanlige indeksfond?

  Svar
 4. Jeg er pensjonist og har handlet aksjer nesten , sammenhengende i 50 år. Da måtte du gå i banken hvis du ville selge , og under skrive. Samtidig så man navnet på den som hadde hatt det før. Hvis du ville kjøpe, kunne du ringe banken eller gå der. så kom aksjebrevet i posten.
  Jeg tror ikke du kunne selge , før du hadde aksjebrevet i hånden.
  Jeg kan nesten ingenting rundt mobil, men da hjelper døtrene våre. Det er nå det.
  Jeg kan det meste rundt aksjer, og er kunde hos Nordnet. Du kan si et selskap før siste 5 år som har vært på Oslo Børs, og jeg vil antakelig ha vært der.
  Det for mye arbeid og lite avkastning . Totalt i de 50 årene har jeg ikke tapt på aksjer. Jeg hadde ett knallår med NEL i 2020. TOMRA og gamle AKER til Røkke. I starten på 2021 kom det mange nye selskaper på børsen , og Oslo Børs trodde på de. Jeg leste samtidig en fornuftig aksjemann , som sa
  NÅ BØR SMÅAKSJONERER SØKE NØDHAVN. Jeg tenkte , det gjelder andre , og ikke meg.
  Jo det gjaldt meg også, jeg mistet 40 % av verdien, jeg hadde. Jeg hadde for mange selskaper av de nye.
  I Juni 2021, ryddet jeg opp. Hadde bare DNB og NORSK HYDRO, og bygget meg opp i EQUINOR , jeg solgte DNB og NHY for var liten bevegelse i. , Jeg bygget meg videre opp i EQUINOR , og pr i dag har jeg tatt tilbake de 40 %. Nå lever jeg ett behagelig liv , jeg betjener lånet jeg har på dette. I tillegg har vi fin fortjeneste.
  Jeg liker best day trading , Let hele tiden , etter om du har noen med fortjeneste å selge.

  Svar

Legg igjen en kommentar