Helgelesing – 5 ting du ikke visste om Warren Buffett

Overraskende ting du kanskje ikke visste om Warren Buffett

Jeg har tidligere nevnt boken «The Snowball«, den eneste autoriserte biografen om Warren Buffett. Fra innlegget «Hvordan Warren Buffett ble rik» husker vi at han i ungdommen var en kremmer av en annen verden. Men det er mer. Jeg snakker selvsagt ikke om sladder. Det overlater vi til finansnissepressen. Hva som er interessant er å se nærmere på hvordan han tjente sine milliarder.

1. Buffett satte seg hårete økonomiske mål i tidlig alder

Selv som barn var han helt opphengt i tall. Allerede som 11-åring kunne han fortelle at han skulle bli milliarder. Ikke mange tok det seriøst tilbake i 1941.

 • Faren hans var aksjemegler. Det gav ham mulighet til å bli kjent med aksjemarkedet allerede som barn
 • Som 10-åring hjalp han til med å oppdatere aksjekurser hos et lite meglerhus
 • Samme året besøkte han børsen i New York(NYSE) og møtte Goldman Sachs partneren Sidney Weinberg
 • Han favoritt bok som liten var «One thousand Ways to Make $1.000»
 • 14 år gammel hadde han tjent sine første $1.000,- og leverte egen selvangivelse

2. Buffett kjøpte sin første aksje som 12-åring

Allerede 12 år gammel investerte han alle pengene sine i et selskap ved navn Cities Services Preferred.

Han betalte $114,75 for tre aksjer, og så aksjekursen falle fra $38,25 til $27. Da aksjen endelig steg til $40 solgte han seg ut. Etter å ha tjent $5 per aksje, steg aksjen videre til hele $202.

Han hadde solgt seg ut for tidlig. Dette var en av mange viktige lærepenger i aksjemarkedet for den pur unge Buffett.

3. Buffett nasket og skulket skolen som barn

Som tenåring var han småkriminell:

Vi pleide å stjele ting, som vi egentlig ikke trengte. Vi kunne stjele golfbagger og golfklubber. … Jeg stjal hundrevis av golfballer.

Det er befriende å se at selv verdens fremste investor ikke var perfekt fra begynnelsen. Som mange andre måtte han eksperimentere og prøve ut ting før han fant sin egen vei.

4. Buffett er først og fremst en forretningsmann, dernest investor

 • Han drev flere forretningsvirksomheter allerede som student. Han solgte blant annet golfballer. Ikke de han stjal i butikken, men baller som han og en kompis plukket opp av vanngropene på lokale golfbaner.
 • Han leide også ut pin-ball maskiner til lokale forretninger.
 • Han håndterte personlig streiker og krangel om markedsandeler, som medeier i The Washington Post
 • Ikke bare kjøpte han Coca-Cola aksjen. Han byttet også ut administrerende direktør.
 • Han brukte forretningssansen sin til å gjøre Berkshire Hathaway om fra en havarert tekstilmølle til sofistikert pengemaskin.

5. Buffett gjorde mange blundere

Neida, jeg tuller ikke.

 • I 1957 kjøpte han og noen kamerater «Blue Eagle» frimerker for $25.000,-, da myndighetene var i ferd med å ta dem ut av sirkulasjon. Ved å kjøpe og sikre overlevelsen til alle frimerkene ødela de enhver mulighet for at de skulle bli verdifulle.
 • Han kjøpte «The Buffalo Evening News» i 1977, og tapte $10 millioner i løpet av 3 år ved å rote seg inn i en lokal priskrig.
 • Han sved også av millioner på å sikre kontroll over Birkshire Hathaway, som ikke var annet enn en råtten tekstilmølle

Les hele innlegget hos Monevator: «Seven surprising things you may not know about Warren Buffett«(ENG)

Kjære lesere, var noe av dette nytt for dere? Selv synes jeg det er befriende å vite at selveste Warren Buffett også famlet i mørket før han fant sin egen vei.

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap 🙂 Gjør som 117 andre og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

7 kommentarer om “Helgelesing – 5 ting du ikke visste om Warren Buffett”

 1. Buffet – the man når det gjelder langsiktige investeringer og tørrvittige kommentarer fulle av visdom om finansmarkedene. 🙂

  Men hvor mye tror du hans suksess skyldes at han var rett mann på rett tid? Om han hadde vært ung i dag, ville han da ha blitt en av verdens rikeste om noen tiår?

  Svar
  • Vidde, det er bare å se på dagens grundere som Facebook grundere, app lagere. Jeg vil påstå at det er like lett (like vanskelig) å bli milliardær i dag som den gang, det har bare blitt andre metoder å gjøre det på.

   Svar
  • Hei Vidde,

   Timing i form av «rett mann på rett sted til rett tid» har nok mye å si. Dagens aksjemarked kan ikke sammenlignes med de Buffett handlet i i sine yngre dager. Men mannen er og blir et investor-geni, så tipper han hadde klart seg ganske bra for det 😉

   Svar
 2. Buffet har utvilsomt en fascinerende historie, og frimerkehistorien hadde jeg ikke hørt før! Meget betryggende å vite at selv de største gjør feil i blant 🙂 Hyggelig å se at du likte et av innleggene mine også!

  Svar
  • Hei Haakon,

   ja, digg å se at selveste Warren Buffett er menneskelig. Ellers bare hyggelig å kunne linke til ting skrevet på norsk om privatøkonomi 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar