7 viktigste ting jeg lærte om investeringer og formuebygging i 2021

Her deler jeg de viktigste lærepengene mine fra året som gikk. Mest interessant var kanskje hvilke grep som resulterte i at jeg «slo markedet».

Fuck You Money porteføljen min økte i verdi fra 1,87 millioner kroner til cirka 3,1 millioner kroner i 2021 – tillegg har jeg en utleiebolig. Det var et sinnsykt år for meg. Selv de som var investert i et globalt indeksfond (uten valutasikring) ved årets start oppnådde 26 prosent avkastning.

Ikke verst.

Selv endte jeg med nesten det dobbelte.

Det skyldtes hovedsakelig to ting: Jeg lykkes med flere asymmetriske veddemål. Dette er spekulative investeringer som kan gå i null, men som også har en viss sjanse for å gi høy avkastning. Det andre var overvekten min til små nordiske kvalitetsselskaper.

Sagt annerledes: Jeg hadde jeg skikkelig flaks i 2021!

Jeg er fan av å dele kunnskap og erfaringer – slik kan vi bli bedre investorer sammen! Nedenfor finner du derfor de viktigste tingene jeg lærte om investeringer og formuebygging i året som var.

God lesing!

1. Fra 2 til 3 millioner i rekord hastighet

Den første millionen min var hardt arbeid. Jeg snakker da om første gang investeringsporteføljen rundet 1 million kroner i markedsverdi. “…som å klatre opp en lang fjellvegg med bitende neglesprett” var beskrivelsen min tilbake i 2019.

Jeg kunne ikke forestille meg at den andre million ville bli noe enklere. Faktisk regnet jeg med at den ville bli like tøff som den første. Det viste de konservative estimatene mine.

Snakk om å ta feil.

Jeg rundet den andre millionen i februar 2021. Den tredje rundet jeg mot slutten av 2021. Mens den første var krevende, var nummer to og tre plankekjøring.

Jeg fortsatte bare å fylle på investeringsporteføljen min, og investerte ekstra de månedene markedene var ned. Takket være oppturen siden mars 2020 gikk det på rekordtid.

Lærepenge 1: Ja, den første millionen er tøff. Men det betyr ikke at den andre, tredje og så videre trenger å bli den samme prøvelsen. Er du heldig har du allerede lagt grunnlaget, og så går det mer på autopilot derfra.

2. Asymmetriske veddemål betalte godt

Asymmetriske veddemål betalte godt

Hva om jeg tapte fem prosent av investeringsporteføljen min?

Fem prosent av 1,87 millioner kroner, som var status ved årsskiftet 2020/2021, er rundt 93 500 kroner. Det ville hatt lite å si for meg.

Men hva om de 93 500 kronene hadde ti-doblet seg eller gått hundre-gangeren?

Da begynner du å snakke!

Si for eksempel at du kjøpte Ethereum, en desentralisert protokoll for smarte kontrakter, for 10 000 kroner 1. januar 2020. Da ville du vært opp rundt 2 724 prosent i amerikanske dollar 31. desember 2021. Det er som at 10 000 kroner skulle vokse til 282 400 kroner på to år.

Jeg traff på et par slike både i 2020 og i 2021.

Lærepenge 2: Det kan være innbringende å investere en liten del av porteføljen i spekulative investeringer, som kan gå i null, men som samtidig kan gi høy avkastning. Oppsiden må stå i forhold til nedsiden.

3. Utleie er (hittil) mindre styr enn fryktet

Jeg var bekymret for at det skulle bli mye styr da jeg startet med utleie i 2020. Bare tanken på holde visninger, vurdere leietakere, vedlikehold og administrasjon var til å bli kvalm av. Men vet du hva? Det gikk seg til og nå har jeg innsett at det er enklere enn jeg trodde.

For eksempel byttet jeg leietakere i oktober 2021.

Grøss… Men det gikk smertefritt.

Jeg avsluttet det gamle leieforholdet en dag, og dagen etter flyttet de nye leietakerne inn. Ta-da. Utleieboligen min har dermed generert leieinntekter daglig siden jeg startet med utleie.

Det hjelper å lage rutiner for visninger, utvelgelse av leietakere, overtakelse og ut- og innflytting. Informasjonspakker om leiligheten og sameiet samlet i ett til nye leietakere er også gull. Det reduserer antall spørsmål til meg, spesielt i begynnelsen av leieforholdet.

Lærepenge 3: Å leie ut bolig trenger ikke være mer styr enn hva du gjør ut av det selv. Erfaringen min så langt er i hvert fall bedre enn hva jeg først fryktet.

Her kan du lese mer om hva jeg har lært om utleie hittil.

4. Utfordrende å holde styr på risikoen i euforien

Andelen av investeringsporteføljen som er satt av til spekulative investeringer este langt utover hva jeg på forhånd hadde bestemt var best i 2021. På et punkt utgjorde disse super risikable plasseringene mer enn 20 prosent av porteføljen.

Det var fire ganger mer enn jeg ønsket!

Jeg stilte meg da dette spørsmålet:

 • Investering X og Y er svært risikable og utgjør nå over 20 prosent av investeringsporteføljen min. Er jeg komfortabel med å se en så stor andel av pengene mine gå i “null”?

Svaret på det var nei.

Jeg rebalanserte derfor halvparten av galskapen over i “trygge” aksjefond. Slik tok jeg risikoen ned til et nivå som jeg var komfortabel med. Samtidig sikret jeg noe av gevinsten, rundt fem ganger innsatsen. Noe annet ville vært uforsvarlig da jeg ikke har penger til å ta slik risiko.

Lærepenge 4: Enkelte investeringer kan stige raskt i et euforisk marked. Da er det lurt å være tett på så ikke risikoen løper løpsk og du kan sikre noe av gevinsten.

5. Noen ganger er det greit å la en investering løpe løpsk

Jeg traff med et par spekulative investeringer i 2021. Grensen for hvor mye disse skulle kunne utgjøre av den samlede investeringsporteføljen var satt til fem prosent.

Men bare noen måneder inn i fjoråret utgjorde de nesten ti prosent.

Jeg ventet likevel med å rebalansere.

Avkastningen hadde nemlig kommet raskt og euforien i markedet ga ikke tegn til å avta. Dermed bestemte jeg meg for å se hvor mye det kunne gå. Jeg tok først grep da de mer spekulative investeringene rundt 20 prosent av porteføljen min.

Det ga noen hundre tusen i ekstra gevinst.

Lærepenge 5: Noen ganger er det greit å la en investering løpe litt løpsk, for å se hvor langt det kan gå før jeg rebalanserer. Det gjelder spesielt i euforiske tider, som i 2020 og 2021.

6. Fjorårets vinner blir årets taper
Fjorårets vinner blir årets taper

Investeringer som gir skyhøy avkastning ett gjør det ofte dårlig året etter. Det så jeg også i 2021, da flere av vinnerne fra 2020 slakket av eller til og med snudde nesen ned.

Investor-yndlinger som Black Rock World Technology og ARK Innovation ETF steg henholdsvis cirka 80 og 140 prosent i 2020, men endte fjoråret med 11 og -4 prosent avkastning. Fond som investerte i fornybar energi gikk også på trynet etter knall avkastning i 2020.

Selv Bitcoin roet seg noe i 2021 etter å ha steget rundt 280 prosent i 2020.

Dette er en fin påminnelse. Fond og andre investeringer som gir skyhøy avkastning et år har en tendens til å gi lavere avkastning året etter.

Jeg forventer å se det samme i 2022.

Lærepenge 6: Den beste investeringen ett år gjør det gjerne dårligere året etter. Skriv det ned, så du ikke investerer i noe kun fordi det ga 50 prosent avkastning året før.

7. En liten vri kan bety høyere avkastning

Investeringsporteføljen min er relativt konservativ.

Den består av aksjefond med selskaper fra hele verden. Samtidig eier jeg blant annet ekstra i aksjefond med små selskaper, og da særlig små nordiske kvalitetsselskaper. Slike selskaper stiger gjerne mye i oppturer etter større børsfall, og det liker jeg.

Siden mars 2020 har denne vrien bidratt til betydelig meravkastning sammenlignet med det globale aksjemarkedet. Mens et globalt indeksfond ga 14 prosent avkastning i 2020 og 26 prosent i 2021, ga fondet med små nordiske kvalitetsselskaper 55 prosent og 50 prosent.

Jeg kan selvsagt ikke regne med slik avkastning fremover.

Men det er et fint eksempel på hvordan man kan “slå markedet” i en oppgangsperiode selv om resten av porteføljen skulle være et globalt indeksfond. Bare husk å rebalansere underveis.

Lærepenge 7: Et enkelt grep som å ha litt ekstra i en del av aksjemarkedet som du har spesielt tro på, kan bidra pent til den samlede avkastningen.

Kjære leser. Dette var de viktigste tingene jeg lærte om investeringer 2021. Mens noe var påminnelser på ting jeg visste, var resten nyvunnen kunnskap for meg. Du lærte kanskje andre ting selv i dette sinnsyke året? I så fall er det kult om du kan dele i kommentarfeltet.

Les også: Nye muligheter med Fuck You Money i lommen

6 kommentarer om “7 viktigste ting jeg lærte om investeringer og formuebygging i 2021”

 1. Morsomt at du lykkes med spekulative bets. Selv har jeg aversjon mot å plassere noe som helst av pengene mine i spekulativt svada, men hvis man først skal gjøre det så kan man ikke investere mer enn man tåler å tape.. Jeg mottok dessverre ingen lærepenger i 2021, men penger ble det allikevel – så får vi se om det kommer noen lærepenger ila 2022.. Godt å ha deg tilbake nerd, håper du har tenkt til å fore oss med mer goodies i år enn fjor, da gikk vi temmelig sulteforet..

  Svar
 2. Jeg regner med at du ikke har umiddelbare planer om å legge om årene, men husk at du kanskje ikke er FI om noen måneder (avhengig av utviklingen i markedet).

  Svar
 3. Vil være interessant å høre om hvordan det har gått med porteføljen så langt i 2022!
  For egen del har det gått nedover totalt sett siste 6 mnd.. tross høyere investeringer enn til vanlig (for å benytte meg av «salget»)

  Svar
  • Ned på det meste cirka 10-12 prosent eks. eiendom. Reddet av en svakere norsk krone, som vanlig 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar