Investeringsporteføljen opp til 2 120 064 kroner i februar

Aksjemarkedet var relativt flatt i februar, men porteføljen min økte likevel med 125 915 kroner.

Investeringsporteføljen min er opp fra 1 994 149 kroner til 2 120 064 kroner siden forrige porteføljeoppdatering. Det er 125 915 kroner eller omtrent 6,3 prosent mer enn jeg hadde sist måned, og tilsvarer litt mer enn en kvadratmeter av en stilig 2-roms leilighet her i hovedstaden.

Jeg investerte knappe 5 250 kroner i aksjefond i februar. Årsaken er enkel. Investeringsporteføljen min har steget mye den siste tiden, så jeg benyttet muligheten til å rebalansere og legge litt kontanter til siden.

Menigheten vil nok være uenig. Jeg derimot mener det er uansvarlig å la en investering som kan gå i null utgjøre mer enn fire-ganger det jeg på forhånd har bestemt at den skal utgjøre av porteføljen.

Så sitter du med en stor gevinst i kryptovaluta, en halleluja-aksje eller et sært bransjefond, så kan det være lurt å ta noen av pengene vekk fra bordet. I hvert fall ta ut beløpet du investerte og kanskje litt til, og så kan du la resten fly.

Jeg håper du ikke ble rammet for hardt av fallet i enkelte deler av aksjemarkedet, som teknologi, «grønne» enkeltaksjer uten inntjening eller fornybar energi fond. I så fall er kanskje gevinsten allerede blåst, og det er for sent å gjøre noe.

Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje siste måned.
Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje siste måned.

Les også: Eiendom som verktøy for å oppnå økonomisk frihet

Hvor kom avkastningen fra?

Februar ble nok en måned med superavkastning. Igjen var det alternative investeringer som stod for mesteparten av verdiøkningen. På et punkt utgjorde det over 400 000 kroner eller mer enn 20 prosent av porteføljen min.

Samtidig var det fart i små selskaper. Både små nordiske kvalitetselskaper og små amerikanske verdiselskaper steg rundt 5 prosent, og bidro dermed også til verdiøkningen i februar.

Tallene i tabellen under blir dessverre misvisende på grunn av store svingninger i deler av markedene denne måneden og rebalanseringen.

For nye lesere: Det globale aksjemarkedet ved aksjeindeksen MSCI World i norske kroner er referansepunktet jeg måler investeringsporteføljen min mot. Jeg avviker fra indeksen ved å overvekte fremvoksende markeder, små selskaper og visse bransjer, som jeg har spesielt tro på.

Her ser du hvordan de ulike bestanddelene av investeringsporteføljen min har endret seg siden forrige måned.
Her ser du hvordan de ulike bestanddelene av investeringsporteføljen min har endret seg siden forrige måned.

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Verdiene vokser videre

Februar var nok en bra måned for Fuck You Money porteføljen min. Faktisk så bra at jeg er på god vei til å nå målet om å ha 2,4 millioner kroner investert 31. desember 2021. Det går fort om dagen.

Samlet for året er Fuck You Money porteføljen opp fra 1 870 071 kroner kroner til 2 120 064 kroner kroner siden 1. januar 2020.

Det er en økning på 249 993 kroner hittil i år.

Utvikling per måned siste tolv måneder:

 • Februar: kr 2 120 064 (+125 915- oppgang)
 • Januar: kr 1 994 149 (+124 078 – oppgang)
 • Desember: kr 1 870 071 (+169 681 – oppgang)
 • November: kr 1 700 390 (+135 913 – oppgang)
 • Oktober: kr 1 564 477 (+62 224 – oppgang)
 • September: kr 1 502 253 (+ 66 122 – oppgang)
 • August: kr 1 436 131 (+ 34 666 – svak oppgang)
 • Juli: kr 1 401 465 ( + 57 116 – humpete!)
 • Juni: kr 1 344 349 (+ 21 349 – relativt flatt)
 • Mai: kr 1 323 000 (+ 21 000 – lett oppgang)
 • April: kr 1 302 000 (+ 212 000 – rekyl!)
 • Mars: kr 1 090 000 (- 127 376 – kraftig børsfall)

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden mars 2014 og frem til i dag.
Utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden mars 2014 og frem til i dag.

Investeringsporteføljens sammensetning

Alternative investeringer utgjorde på et punkt over 20 prosent av investeringsporteføljen min i februar.

Jeg valgte derfor å rebalansere. Det vil si at jeg solgte meg ned i alternative for cirka 235 000 kroner og brukte pengene til å kjøpe meg opp i globale aksjer, fremvoksende økonomier og to bransjefond.

Det var nødvendig for at risikoen ikke skulle bli større enn hva jeg er komfortabel med. Jeg har nemlig ikke nok penger til å la over 400 000 kroner være investert i noe som fint kan gå i null. Det hadde selvsagt vært flott, men der er jeg ikke enda.

Det utløser dessverre 22 prosent skatt på gevinst, som ender på rundt 30 000 kroner når jeg justerer for investert beløp og transaksjonskostnader. De pengene tar jeg fra den månedlige kontantstrømmen min når den tid kommer.

Nok en fordel med å ha en utleiebolig der altså.

 

Her ser du investeringsporteføljens sammensetning opp i mot hva jeg mener er ideelt for meg.
Her ser du investeringsporteføljens sammensetning opp i mot hva jeg mener er ideelt for meg.

Kjære leser, hvordan gikk det med investeringene dine i februar?

Les også: 5 ting jeg har lært av tre måneder med utleie

13 kommentarer om “Investeringsporteføljen opp til 2 120 064 kroner i februar”

 1. Begynner å bli voksne summer nå, med over 100k økning hver måned!
  Jeg er like bak deg med 1,8 mill. Skal snart selge en leilighet i Oslo og gleder meg til å sette pengene i indeksfond…

  Er du forresten åpen for gjesteinnlegg, ala «min økonomiske reise»?

  Svar
 2. Veldig veldig bra. Den siste millionen gikk fort for deg gitt!!!!Opp 500000,- bare på to mnd her nå 60% av det er avkastning og 40% av det er sparing. Spart 1345000,- siste 24mnd og totalen ligger vel på 5.200.000,- ca pluss nedbetalt hus og bil. Holder fortsatt på en kombinasjon av Global fond og mitt eget opplegg med inn og ut på spesifikke signaler, og DNB aksjeråd når jeg er inne. Har hatt 60% avkastning siden 6des 2016, da inkl at jeg har vært ute 3 ganger, holdt følge med index totalt sett og Aldri falt mer enn 9% fra toppen til utgang. Jeg som er litt eldre og lengre frem i løypa kan ikke risikere at det halverer seg på noen mnd. Kan ta 10år å ta igjen om det blir ille. Da er inn/ut formelen gull å ha. Gi gass ;-).

  Svar
  • Hei Torbjørn,

   Ja, hadde flaks med overvekt til små nordiske selskaper, teknologi, EM og alternative potten. Hadde aldri trodd det skulle gå så fort, og alternativ potten er i utgangspunktet et veddemål med 10 års perspektiv. Men så gikk det helt bananas så jeg måtte rebalansere. Kan ikke la slik galskap utgjøre over 20% av porteføljen.

   Høres ut som du klarte deg greit selv gjennom de siste månedene 🙂

   Svar
 3. Dette ser utrolig spennende ut! Gratulerer for det du har oppnådd hittil, F.I.R.E. er snar i nær avstand 🙂
  Jeg vil gjerne høre hva du tenker om å ha pensjonskonto hos Nordnet? Ser du noe ulemper for dette i forhold til andre alternativer?

  Svar
  • Hvor det er lurt å ha pensjonskonto kommer typisk an på 1) hva du ønsker å investere pensjonen din i og 2) hvor du får dette til lavest pris. Nordnet er sikkert greit det, hvis man ønsker tilgang på alskens ETF`er osv. Den største utfordringen er at det blir lett å gjøre noe dumt med pensjonen sin som er laaaange penger. Ser folk på Twitter som putter pensjonen sin i smale bransjefond osv – sannsynligvis en dårlig ide hvis man har 20-30 års perspektiv.

   Svar
   • Jeg gjør det enkelt: KLP AksjeGlobal Indeks V. Jeg spørrer for innskudspensjonen fra nåværende arbeidsgiver er hos DNB og jeg vil flytte alt til Nordnet, i samme fond: KLP AksjeGlobal Indeks V . DNB (har oppkjøpt KLP hvor jeg hadde innskudspensjonen før) har større kostnader og derfor vurderer jeg sammle alt på Nordnet i KLP AksjeGlobal Indeks V .

    Svar

Legg igjen en kommentar