Investeringsporteføljen opp til sinnsyke 1 994 149 kroner i januar

Aksjemarkedet fortsatte å stige i januar og Fuck You Money porteføljen fortsetter å sette nye rekorder.

Investeringsporteføljen min er opp fra 1 870 071 kroner til 1 994 149 kroner siden forrige porteføljeoppdatering. Det er 124 078 kroner eller nesten 7% mer enn sist måned. For en oppgang! Det tilsvarer rundt 10 426 enkeltpakker med Kvikk-Lunsj og er ikke å kimse av for en nordboer.

Jeg investerte rundt 16 000 i januar, så alt er ikke avkastning. For å sammenligne var det globale aksjemarkedet ned 0,6% og Hovedindeksen på Oslo Børs omtrent i null i den samme perioden.

Det er bare å være ydmyk.

For hvert øyeblikk snur dette og da blir det stygt. Alle amatørene i markedet tyder på at det nærmer seg. Det samme gjør utallige innlegg i VG, E24 og DN om folk som tjente «millioner» på hodeløse veddemål i Tesla-aksjen.

Jeg venter derfor spent på fortsettelsen og står klar til å kjøpe mer når det smeller.

Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje siste måned.
Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje siste måned.

Les også: Eiendom som verktøy for å oppnå økonomisk frihet

Hvor kom avkastningen fra?

Alternative investeringer-potten stod for mesteparten av verdiøkningen i januar. 81 638 kroner av avkastningen kom herfra. Deretter bidro to aksjefond som investerer i selskaper notert i eller som har en betydelig andel av inntektene fra fremvoksende økonomier, som Kina med 24 196 kroner.

Andre aksjefond var også i pluss, men det skyldes hovedsakelig at jeg kjøpte flere fondsandeler.

For nye lesere: Det globale aksjemarkedet ved aksjeindeksen MSCI World i norske kroner er referansepunktet jeg måler investeringsporteføljen min mot. Jeg avviker fra indeksen ved å overvekte fremvoksende markeder, små selskaper og visse bransjer, som jeg har spesielt tro på.

Her ser du hvordan de ulike bestanddelene av investeringsporteføljen min har endret seg siden forrige måned.
Her ser du hvordan de ulike bestanddelene av investeringsporteføljen min har endret seg siden forrige måned.

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Verdiene vokser videre

Januar var nok en bra måned for Fuck You Money porteføljen min. Faktisk så bra at jeg allerede er halvveis til å nå målet om å ha 2,4 millioner kroner investert 31. desember 2021. Det er latterlig og nok et tegn på at børsfesten vi har sett siden mars 2020 snart vil møte veggen.

Samlet for året er Fuck You Money porteføljen opp fra 1 870 071 kroner kroner til 1 994 149 kroner kroner siden 1. januar 2020.

Det er en økning på 124 078 kroner hittil i år.

Utvikling per måned siste tolv måneder:

  • Januar: kr 1 994 149 (+124 078 – oppgang)
  • Desember: kr 1 870 071 (+169 681 – oppgang)
  • November: kr 1 700 390 (+135 913 – oppgang)
  • Oktober: kr 1 564 477 (+62 224 – oppgang)
  • September: kr 1 502 253 (+ 66 122 – oppgang)
  • August: kr 1 436 131 (+ 34 666 – svak oppgang)
  • Juli: kr 1 401 465 ( + 57 116 – humpete!)
  • Juni: kr 1 344 349 (+ 21 349 – relativt flatt)
  • Mai: kr 1 323 000 (+ 21 000 – lett oppgang)
  • April: kr 1 302 000 (+ 212 000 – rekyl!)
  • Mars: kr 1 090 000 (- 127 376 – kraftig børsfall)
  • Februar: kr 1 217 376 kroner (-24 474 – børsfall)

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden mars 2014 og frem til i dag.
Utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden mars 2014 og frem til i dag.

Investeringsporteføljens sammensetning

Alternative investeringer utgjør nå over mer enn 15% av investeringsporteføljen min. Det er tre ganger mer enn jeg ønsker og betyr at det er tid for å rebalansere. I praksis betyr det at jeg selger meg ned i alternative investeringer og bruker pengene til å kjøpe meg opp i investeringer som har gjort det dårligere eller som jeg ønsker å eie mer av.

Det er nødvendig for at risikoen ikke skal bli større enn hva jeg er komfortabel med. For husk, dette er en svært risikable investeringer som kan gå i null, og å risikere og tape 15-20% av porteføljen er uakseptabelt for meg.

Mer om det i min neste porteføljeoppdatering.

Utover det har jeg fortsatt for lite globale selskaper, så her kommer jeg til å fylle på fremover, til jeg er sånn omtrent tilbake i balanse.

Her ser du investeringsporteføljens sammensetning opp i mot hva jeg mener er ideelt for meg.
Her ser du investeringsporteføljens sammensetning opp i mot hva jeg mener er ideelt for meg.

Kjære leser, hvordan gikk det med investeringene dine i januar?

Les også: 5 ting jeg har lært av tre måneder med utleie

13 kommentarer om “Investeringsporteføljen opp til sinnsyke 1 994 149 kroner i januar”

  1. Heisann, det er gøy, imponerende og inspirerende å følge reisen din. Liker optimismen.
    Februar har jo vært rød for mange, og både fremvoksende markeder og tech og grønn energi har falt.
    La oss si at den trenden fortsetter gjennom året. Vil du vurdere å selge deg ut av noe? Ta penger ut av markedet? Eller kommer du bare til å fortsette med hissig sparing og investere hver måned siden all historikk tilsier at det vil gå opp igjen senere?

    Svar
    • Hei Espen,

      Takk for det.

      Synes investeringsporteføljen min har holdt seg greit. Har tjent godt på oppgangen i nisjedeler av markedet og alternative, så har nå rebalansert en del av det over i «tryggere» investeringer, som teknologi, helse og globale aksjer. Nei, jeg kommer aldri til å ta penger ut av markedet så lenge jeg er i formuebyggefasen. Investerer fast hver måned og ekstra mye når det er større børsfall mekanisk etter egen modell.

      Svar
  2. Ser ingen grunn til at det generelle markedet skal gå på en smell med det første gitt, den økonomiske innhentingen post covid-19 er jo bare såvidt i gang. Men sprekkeferdige bobler i enkelte sektorer fins det, men det betyr ikke at det generelle markedet kommer til å gå på en smell.

    Svar
  3. Morro å lese utviklingen din, har gjort det et par år nå, og er ofte innom og blir «skuffet» over at det ikke har kommet noe nytt. Uansett, er du 100 % i aksjer om dagen, eller har du noe bensin til bålet om det smeller?

    Svar
    • Hei,

      Ja, sånn cirka. Har en pott alternative investeringer (som du skjønner hva er hvis du ser på utviklingen) og noen hundretusen i kontanter i tilfelle jeg skulle trenge cash.

      Svar
      • Noen hundre tusen i cash er dyrt i lengden da med rentes rente osv. I ditt tilfelle blir det fort 10-20% av formuen i aksjer alt etter hvor mange hundre tusen du har i cash ;-).

        Svar
        • Noen hundre tusen i cash får plutselig høy verdi når en god mulighet byr seg. Samtidig sparer jeg nå til en bolig til, så dømt til å holde en del kontanter i årene fremover.

          Svar
    • Hyggelig å høre 🙂 Ja, har ikke prioritert innholdsproduksjon her i det siste fordi jeg bruker tiden på andre prosjekter. Tro det eller ei, men å blogge om økonomi på norsk er ikke det mest lukrative hvis man skal tjene penger. Utover noen hundretusen i kontanter og en pott alternative investeringer er jeg 100% i aksjer.

      Svar
  4. Hei,
    Gøy å følge deg. Er selv helt ny i dette feltet og ønsker å lære mest mulig før jeg investerer mine egne sparepenger. Tenker først å handle med fiktive penger. Lurer dog litt på hvordan du analyserer markeder, bransjer og selskaper. Er det basert på teknisk og fundamentale analyser eller kun en av dem. Alle profesjonelle aksjeinvestorer sier at man bør sette seg grundig inn i selskapene, bransjene før man investerer. Dette høres logisk ut men er ikke dette forferdelig tidkrevende. Dersom du diversifisere godt har du en portefølje bestående av et titals ulike selskaper. Hvordan klarer du å sette deg inn i hver av dem? Hvor begynner du og hva ser du på(annet enn de opplagte nøkkeltallene)?

    Tusen takk for svar?

    Svar
    • Hei Andreas,

      Hyggelig å høre. Jeg investerer hovedsakelig i aksjefond med overvekt til små selskaper, fremvoksende markeder og et snev av legemidler og teknologi. Enkeltaksjer er dessverre et tapsprosjekt for de fleste over tid, så har kun en mindre andel av porteføljen min i det (og alternative). Ikke noe poeng å være veldig aktiv hvis man investerer mindre enn 5-10 mill, mener jeg. Da bør man i stedet fokusere på å tjene mest mulig penger og pløye mest mulig inn i fond (etter ønsket risikoprofil) og kanskje ta et veddemål eller tre på veien, om man ønsker det.

      Jeg vet dette ikke er svaret du ønsker, men det er faktisk fornuftig hvis målet er å ende opp med en del penger.

      Hilsen Finansnerden

      Svar

Legg igjen en kommentar