Investeringsporteføljen opp til 2 166 606 kroner i mars

Aksjemarkedet var relativt flatt i mars, men porteføljen min fortsatte likevel himmelferden.

Investeringsporteføljen min er opp fra 2 120 064 kroner til 2 166 606 kroner siden forrige porteføljeoppdatering. Dermed er jeg opp 46 542 kroner eller rundt 2,1 prosent siden forrige måned. Summen er relativt beskjeden, men tilsvarer omtrent 1 410 poser Smash på påskesalg, og det kimser du ikke av.

Videre investerte jeg totalt 15 250 kroner i aksjefond i mars. Pengene gikk inn i et fond som investerer i små nordiske kvalitetsselskaper og et som investerer i teknologiselskaper av den trauste sorten. Resten er satt til side på en bankkonto, ettersom jeg har planer om å kjøpe meg en bolig til.

Status for investeringsporteføljen min i mars finner du under.

Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje siste måned.
Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje siste måned.

Les også: Eiendom som verktøy for å oppnå økonomisk frihet

Hvor kom avkastningen fra?

Mars var en flat måned i aksjemarkedet. Samtidig fortsatte rotasjonen vekk fra heite vekstselskaper og over i kjedeligere selskaper. Dermed mistet små nordiske kvalitetsselskaper farten, samtidig som trauste teknologiselskaper, små amerikanske verdiselskaper og globale aksjer steg.

Alternative investeringer derimot var opp nesten 21 prosent denne måneden, og utgjør nå nesten ti prosent av investeringsporteføljen min. Det er 211 768 kroner.

Asymmetriske veddemål

Jeg har for lengst innsett verdien av å gjøre asymmetriske veddemål, hvor oppsiden kan være stor i forhold til innsatsen, hvis jeg får rett. Samtidig må ikke slike veddemål få utgjøre for mye av investeringsporteføljen.

De skal få utgjøre såpass at jeg kjenner det hvis jeg får rett, men ikke mer enn at jeg er komfortabel hvis de går i null. For meg er det tallet 5 prosent. Jeg rebalanserte derfor alternative investeringer da andelen utgjorde mer enn 20 prosent av porteføljen i februar.

For nye lesere: Det globale aksjemarkedet ved aksjeindeksen MSCI World i norske kroner er referansepunktet jeg måler investeringsporteføljen min mot. Jeg avviker fra indeksen ved å overvekte fremvoksende markeder, små selskaper og visse bransjer, som jeg har spesielt tro på.

Her ser du hvordan de ulike bestanddelene av investeringsporteføljen min har endret seg siden forrige måned.
Her ser du hvordan de ulike bestanddelene av investeringsporteføljen min har endret seg siden forrige måned.

Fondene som gjorde det bra i fjor…

Ellers er jeg glad for å ha unngått hypen i fornybarenergifond.

Utfordringen med slike smale bransjefond er at de ofte gir deg all avkastningen ett år, for så å gjøre det dårlig i årene som følger. Jeg vet ikke hvordan fremtiden blir. Men hvilke deler av markedet som gir best avkastning har i hvert fall en tendens til å variere over tid.

Det betyr selvsagt også at det er mulig å gjøre ei kule hvis du er heldig med timingen. Men hold på slik over tid og du vil nok oppnå dårligere resultater enn om du droppet det.

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Verdiene vokser videre

Fuck You Money porteføljen vokser raskt om dagen. Jeg rundet den første millionen i april 2019, etter å ha spart og investert halvparten av inntekten min i fem år. I februar i år, cirka 22 måneder senere, rundet jeg to millioner.

Bare se på figuren nedenfor.

Siden børsfallet i februar og mars 2020 gikk verdiene rett til himmels!

Flaks og iherdig planlegging

Noe skyldes flaks, som at jeg bygde opp en posisjon i alternative investeringer da ingen brydde seg. Resten kommer av porteføljens sammensetning, med overvekt til små selskaper, fremvoksende markeder og utvalgte bransjefond. I tillegg investerte jeg en del under fallet.

Men vet du hva som er interessant?

Jeg hadde aldri oppnådd disse resultatene i et globalt indeksfond. I så fall ville jeg i dag hatt nesten en million mindre, når jeg inkluderer kontanter. Det betyr likevel ikke at noen bør kopiere det jeg gjør, da risikoen i porteføljen min er høyere enn hva de fleste tåler.

Samlet for året er Fuck You Money porteføljen opp fra 1 870 071 kroner kroner til 2 166 606 kroner siden 1. januar 2020.

Det er en økning på 296 535 kroner hittil i år.

Utvikling per måned siste tolv måneder:

 • Mars: kr 2 166 606 (+46 542 – relativt flatt)
 • Februar: kr 2 120 064 (+125 915- oppgang)
 • Januar: kr 1 994 149 (+124 078 – oppgang)
 • Desember: kr 1 870 071 (+169 681 – oppgang)
 • November: kr 1 700 390 (+135 913 – oppgang)
 • Oktober: kr 1 564 477 (+62 224 – oppgang)
 • September: kr 1 502 253 (+ 66 122 – oppgang)
 • August: kr 1 436 131 (+ 34 666 – svak oppgang)
 • Juli: kr 1 401 465 ( + 57 116 – humpete!)
 • Juni: kr 1 344 349 (+ 21 349 – relativt flatt)
 • Mai: kr 1 323 000 (+ 21 000 – lett oppgang)
 • April: kr 1 302 000 (+ 212 000 – rekyl!)

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden mars 2014 og frem til i dag.
Utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden mars 2014 og frem til i dag.

Investeringsporteføljens sammensetning

Andelen alternative investeringer fortsatte å ese ut, og utgjør nå nesten 10 prosent av investeringsporteføljen min. Det til tross for at jeg rebalanserte i februar. Da utgjorde det cirka 20 prosent av porteføljen, så jeg flyttet halvparten av verdiene over i aksjefond.

Utover det er porteføljens sammensetning omtrent som sist.

Her ser du investeringsporteføljens sammensetning i dag sammenlignet med hva jeg mener er ideelt .
Her ser du investeringsporteføljens sammensetning i dag sammenlignet med hva jeg mener er ideelt .

Kjære leser, hvordan gikk det med investeringene dine i mars?

Les også: 5 ting jeg har lært av tre måneder med utleie

8 kommentarer om “Investeringsporteføljen opp til 2 166 606 kroner i mars”

 1. Hei. Hva tenker du om det grønne skiftet? Feks investere i NEL, Aker horison eller Aker offshore wind. Mvh Gaute

  Svar
 2. Hei. Hva tenker du om å investere i det såkalte grønne skiftet? Feks aksjer som Nel, Aker horison, Aker offshore wind eller Fortume? Mvh Gaute

  Svar
 3. «The Great Reset», anført av Klaus Schwab og World Economic Forum og innført av Erna og Jonas, kommer til å konfiskere alt du eier og har, herunder investeringsporteføljen din. Til gjengjeld vil du få en liten borgerlønn fra verdensregjeringen hver måned, og anledning til å leie det du trenger av oligarkene som driver de største selskapene i verden. Velkommen til fremtiden!

  Svar
 4. Kjøpte på nyåret bil og hus, og om kort tid vil verdien av investeringene mine utgjøre like mye som restsummen av lånet. Utrolig god følelse! Alt jeg investerer fra nå av går rett i fuck-you money og tidlig pensjonsalder! Morsomt å lese bloggen din for inspirasjon til videre sparing.

  Skrytepost her siden jeg ikke snakker om slikt til venner og familie 😉

  Svar
 5. Hei finansnerden!

  Jeg finner utrolig mye av det du skriver veldig interessant, grattis med å ha passert 2 mill! Jeg har vært opptatt av aksjer og andre investeringer hele livet, men har ikke klart å følge like godt opp med handling dessverre. Vært mer opptatt av det søte liv enn skinnende gjenstander, men høye restaurantregninger er vel så ødeleggende for spareraten som dyre biler.

  Allikevel, nå har det seg slik at jeg tross alt sitter ganske fint i det, og det er vel utelukkende fordi jeg er heldig som har egen bolig og en godt betalt jobb.

  Etter en ny runde med banken sitter jeg igjen med en iskald halv mill på bok (pluss over en mill i ek i bolig minus studiegjeld), uten å ha spart en eneste krone selv, annet enn i bolig.

  Ærlig talt så føler jeg at fallhøyden er stor. Kan selvfølgelig kjøre på med alt i indeksfond og billige etf-er og lukke øynene, men er bekymret for at kjerneinflasjonen kommer til å ta seg opp og spise mye av kruttet i porteføljen.

  Tanker?

  Har du noen gode tips til en inflasjons- hedge?

  Evt hvor mye bør jeg ha satt til side når korreksjonen kommer?

  Svar

Legg igjen en kommentar