6 saftige mål for 2017 og oppsummering av 2016

Se hva jeg ønsker å oppnå i 2017 og hvordan året som gikk endte.

Nytt år, nye muligheter.

2016 var en dans på roser sammenlignet med året før. Jeg ordnet to fete jobber, investerte en haug penger og tilbragte en måned i tropiske strøk. Ikke verst for en vanlig lønnsmottaker. Sånn kan det gå når man besitter litt sær kompetanse og blogger om personlig økonomi.

I desember 2015 spikret jeg disse saftige målene på veggen for 2016:

 • En bedre betalt fulltidsjobb
 • Tjene minst kr 60.000 ved siden av fulltidsjobben
 • Gi ut ebok
 • Ha minst kr 650.000,- investert i aksjer innen 31 desember 2016
 • Nedbetale boliglånet med kr 40.000,-, slik at balansen er kr 300.000 innen 31 desember 2016
 • Reise mer utenlands

Jeg feilet grasiøst på flere punkter, men rodde meg heldigvis i land på de viktigste.

På trynet ut av 2016 – en oppsummering av året

På trynet ut av 2016

En bedre betalt fulltidsjobb

Jeg økte lønnsinntekten i 2016.

Det skulle kanskje ikke så mye til, da jeg ble arbeidsledig halvveis ut i 2015. Sånn kan det gå når bedrifter sliter, og kostnader må kuttes. Har du ikke Fuck You Money i en slik situasjon kan livet bli kjipt.

Etter å ha testet dagpenger en kort periode, så ordnet jeg meg jobb i et teknologiselskap på tampen av 2015. Først som vikar, deretter som fast ansatt på nyåret. Her brukte jeg blant annet stillingen min til å komme i kontakt med nåværende arbeidsgiver. Undervurder aldri effekten av å skape verdi for andre, selv om bloggen gjorde grovarbeidet.

Les også: Hvordan jeg blogget meg til drømmejobben

Tjene minst kr 60.000,- ved siden av fulltidsjobben

Her feilet jeg grasiøst.

Grunnen er enkel. Jeg valgte å ikke ødelegge bloggen med alskens sponsede innlegg og annonser for kredittkort og forbrukslån. Jeg tror nemlig dette prosjektet er verdt mer enn de kr 120.000,- jeg kunne tjent på kort sikt.

Totalt dro jeg inn ca. kr 30.000,- på blogging i 2016.

Del det på alle timene jeg har brukt på å skrive innlegg, og du får timelønn på en snickers.

Gi ut en ebok

Nok en bom.

Ikke at jeg prøvde heller. Jeg var nemlig fullt opptatt med å utvikle karrieren min. Det er langt viktigere enn å dra inn noen tusenlapper i det korte bilde. Jeg kommer ikke til å gi det et forsøk med det første. Et slikt prosjekt tar for mye tid i forhold til hva jeg kan forvente å tjene på det.

Ha minst kr 650.000,- investert i aksjer innen 31 desember 2016

Fasit for året ble kr 643.441,50 inkludert utbytte.

Det er bare noen tusenlapper fra, og for å være ærlig kunne jeg ikke brydd meg mindre. Noen tusenlapper fra eller til i dag har ingen ting å si i praksis. Det betyr bare at jeg investerer noen ekstra kroner i 2017.

Tabell: Investeringsporteføljens innhold og verdier per 31 desember 2016.

Aksjeporetføljen 31 desember 2016

Nedbetale boliglånet til kr 300.000,- innen 31 desember 2016

I stedet for å nedbetale gjelden med kr 40.000,-, så økte jeg den med kr 10.000,-.

Reise mer utenlands

Denne bestod jeg med glans.

En måned i tropene står i fin kontrast til diverse jobbreiser i 2015.

Les også: Hvordan jeg bruker penger (den sjokkerende sannheten)

6 saftige mål for 2017

Mål for året som kommer

  1. Fokus på karrieren med mål om å økt lønnsinntekten

Jeg kommer til å legge ned brorparten av energien i karrieren min i 2017.

Karrieren er i dag min viktigste inntektskilde. Det vil den være i uoverskuelig fremtid – uansett hvor populær denne bloggen skulle bli. Tanken er å gjøre meg selv enda mer verdifull, ved å bygge egen kompetanse og levere gode resultater.

Målet med det hele er å øke den totale inntekten ytterligere i løpet av året.

2. Etablere biinntekt som krever minimalt med vedlikehold

Tro det eller ei, men å blogge om økonomi er hardt arbeid.

Det er derfor en lite hendig inntektskilde ved siden av vanlig jobb. Ideelt skal en biinntekt bare å gå av seg selv, litt som aksjeutbytte. Å kjøpe børsnoterte fond med høy utbyttegrad krever mye kapital for å generere noe inntekt av betydning. Hvis utbyttegraden er 2 %, så vil selv ikke kr 5 millioner gi mer enn kr 100.000,- i årlige inntekter før skatt.

Jeg ønsker derfor i stedet bygge opp en online virksomhet av et eller annet slag. Det er nemlig både enklere og potensielt mer lukrativt på sikt.

Les også: Hvordan tjene ekstra penger ved siden av fulltidsjobb

3. Investeringsporteføljen

Investeringsporteføljen skal vokse fra kr 640.378,50 til minst kr 950.000,- innen 31 desember 2017.

Det vil kreve minimum kr 22.500,- investert månedlig gitt 5 % avkastning i aksjemarkedet. Samtidig er jeg usikker på om noe særlig over kr 20.000,- i måneden er realistisk, men det vil tiden vise. Bedre med litt hårete mål, enn ting som uansett går seg til.

Det burde gå greit, gitt at ikke Donald Trump finner på noe dumt – som å starte en krig med Kina.

4. Nedbetale boliglånet til kr 300.000,-

Greit, her har jeg feilet grasiøst to år på rad. Det er derfor på tide å gi boliglånet nesegrus. Jeg har dog ingen planer om å nedbetale utover kr 300.000,-, da rentekostnadene er lave og jeg ønsker penger til å investere i aksjer.

Samtidig kan planen falle fisk. Jeg ser nemlig etter en større leilighet. Skulle jeg kjøpe noe nytt, så blir det fort pluss et par millioner i boliglån. I så fall vil jeg kompensere med å leie ut et rom gjennom Airbnb eller til en student.

Om jeg beholder 2-roms`en til utleie vil komme an på matematikken.

5. Holde forbruket på omtrent kr 12.000,- i måneden

Forbruket skal holdes på kr 12.000,- i måneden.

Uten bil og gjeld til oppetter ørene bør det ikke være noe problem. Samtidig kan forbruket bli høyere, som følge av reiser til snodige strøk. Det er ikke så nøye, da fokuset er på å bygge investeringsporteføljen og formuen fratrukket gjeld. Så lenge disse målene nås er det helt greit å svi av kr 30-50.000,- på utenlandsturer i løpet av året.

Det er ikke hva jeg bruker penger på som teller, men hva jeg sitter igjen med 31 desember 2017.

Les også: Et budsjett som er lett å holde

6. Lære meg å surfe

I år skal jeg lære meg å surfe.

Jeg synes nemlig det er viktig å noen morsomme mål – du vet, sånne man virkelig gleder seg til! Turen i sommer gav mersmak, og jeg føler det er på tide og snart bevege litt på seg igjen.

Kjære lesere, hva er deres mål for 2017? Og hva tenker dere om morsomme mål, som å lære å surfe?

25 kommentarer om “6 saftige mål for 2017 og oppsummering av 2016”

 1. Her stiller vi forholdsvis likt med målene for 2017.

  Øke inntekt og aksjebeholdning fra 270 000 (286 000 1. Januar…) til 500.000. Dette skal gjøres med ca 10k spart i mnd samt ekstra innskudd fra feriepenger og diverse. Mål om meravkastning vs MSCI World Index på rundt 5%.

  Reise så mye som overhodet mulig. Får man Eurobonus Gold kan man konkludere med oppfylt mål da jeg ikke har noen reiser i forretningsøyemed å skilte med.

  Etablere et investerings AS etter fullført siste året på VGs.

  Og til sist flytte over gamle trauste fond til kostnadsbesparende indeksfond med den nye aksjesparekontoen som politikerne smiler så bredt om!

  Svar
 2. Hei Finansnerden !
  Takk for en utrolig flott og inspirerende blogg for oss som er over gjennomsnittet interessert i personlig økonomi.
  Jeg er sansynligvis noen år eldre enn deg og har syslet med sparing og investering i mange år.
  I desember i fjor bestemte jeg meg for å avslutte mitt mangeårige kundeforhold hos min fondsleverandør på grunn av dårlige resultater, og utskifting av forvaltere.
  Dette medførte da selvfølgelig realisering av gevinst etter mange års sparing.
  Jeg valgte å overføre beløpet (5 mill etter skatt) til en Investeringskonto i DNB.
  Planen min er å følge samme strategi som Statens pensjon utland eller populært kalt oljefondet, altså 60 prosent aksjer og 40 prosent renter/obligasjon.
  Jeg er blitt inspirert av deg og din blogg og vil for det meste kjøpe indeks fond og børsnoterte fond.
  Hele beløpet er nå plassert i rente/obligasjonsfond, og planen er å gradvis kjøpe meg opp i aksjemarkedet, men synes det er veldig vanskelig for jeg føler jeg handler til svært høye kurser nå, samtidig vet jeg at aksjemarkedet lever sitt eget liv, og prøve å time markedet er håpløst.
  Jeg vet du ikke gir konkrete investeringsråd, men kanskje du har en kommentar til hvilke strategi jeg skal bruke når jeg gradvis skal kjøpe meg opp til fordelingen 60/40
  På forhånd takk for svar 🙂

  Svar
  • Hei Dollarglis,

   Hyggelig at du liker bloggen.

   Har ikke noe konkret råd å gi det, utover å vurdere en innfasing av pengene over tid. Del det f.eks opp i fire(eller flere) beløp og kjøp deg opp kvartalsvis. Da reduserer du sjansen for å kjøpe alt på topp. Merk at du samtidig begrenser oppsiden hvis markedet skulle fortsette videre oppover.

   Svar
 3. Jeg liker ideen om også å sette seg morsomme mål. I vår streben etter en bedre framtid er det selvsagt viktig at vi legger inn litt moro i hverdagen også, men det å sette seg noen konkrete mål for tull, tøys og moro er sikkert ikke dumt. 🙂

  Svar
 4. Jeg irriterer meg litt for tiden, fordi jeg har noen kamerater som sitter med noen greie slumper i funcom-aksjer. Den har doblet seg noen ganger nå i løpet av ikke så lang tid, som forventet i og med at de har en stor lansering som nærmer seg. Jeg er ikke irritert fordi andre gjør det bra, men fordi jeg ikke har kastet meg på selv. Mye av grunnen til det er at alle som hevder å ha greie på disse tingene mener at alt med høyere risiko enn indeksfond er en dårlig idé. Så nå ligger jeg våken om natten (ikke fullt så galt men likevel) og lurer på om jeg bør prøve meg på enkeltaksjer eller om jeg bare skal fortsette med de trauste indeksfondene.

  Svar
  • Hei Ralfsen,

   Jeg tjente en pen haug penger på å trade Funcom før lanseringen av Age of Conan. Det gikk supert, de første gangene… Endte opp i null til sist, og jeg var blant de heldige den gang. Samtidig skal det sies at det går an å gjøre suksess med enkeltaksjer, men det er vanvittig vanskelig og ikke noe for vanlige mennesker. Kjedelig er bra når det gjelder investeringer!

   Svar
 5. Hei,

  interessant å sjå målene dine. Eg må innrømme at eg er litt nyskjerrig på å vite kva du månadslønna di ligger på. Tener du 500 000 kroner i månaden så er det veldig godt gjort å spare 20 000 kroner i månaden. Tener du 800 000 er det jo forsåvidt også bra å spare 20 000.

  Eg må berre innrømme at eg ikkje har sjans til å spare så mykje. Med to huslån ryker mesteparten av pengene mine ut der.

  Men eg imponert over at du klarer ein god del av dei økonomiske måla dine sjølv om du tilbragte ein heil månad i eksotiske strøk i fjor. Korleis klarte du det ?

  Svar
  • Hei Anders,

   Jeg deler ikke tall om lønnsinntekt.Jeg finansierte halve turen gjennom denne bloggen rett før og under turen 😉

   Svar
 6. Med fare for å skrive for mange kommentarer i kommentarfeltet ditt har eg lyst å svare litt på det du skreiv Ralfsen:

  Eg har litt erfaring med å gjere det du sa. Eg tok opp lån på 200 000 på leiligheita og skulle følgje Dine Pengers Aksjeråd. Eg tapte ein del penger på det.

  Her er årsaken:

  1) Kurtasje. Med nordnet ved kjøpt + salg så må du betale 60 kroner. Dette er 0,6 prosent viss du kjøper ein aksje for 10 000 kroner.

  2) Spread. Når du kjøper litt sære små aksjer slik som Dine Penger især Delphi fondene tilbyr, så utgjer spread ganske mange prosent, og problemet er at den blir ikkje mindre uansett kor mykje du kjøper for av denne aksjen. Slik eg opplevde spreaden var at du på eit gitt tidspunkt måtte betale meir for å kjøpe aksjen enn du fekk viss du solgte aksjen (på det same tidspunktet).

  3) alle kan ha flaks med ein aksje, og tene kanskje 10 gangen, eller 20 gangen på ein aksje. Men kor godt klarer han å gjere det på 10 aksjekjøp ? Så spørsmålet er kor mykje har person x tent på aksjene sine i løpet av fem år ?

  4) Ein venn av meg som er ein liten hobbyaksjespekulant var veldig begeistra for sine aksjekjøp inntil han innsåg at han hadde brukt 70 000 kroner i kurtasje på eit år.

  Svar
  • Interessant å høre når og hvor lenge du gjorde dette Anders samt med hvilke beløp. Jeg har prøvd og kjører fortsatt en slik strategi, og for meg funket det bra. Dog kjøpte jeg for 50000kr PR aksje, det er minimum etter min mening. Da utgjør kurtasje 1prosent avkastning ca på porteføljen ila et år.

   Svar
  • Hei Anders. Kan du spesifisere hvilket tidsrom og med hvilket beløp PR aksje du gjorde dette? Jeg har og prøvd det samme og det funket for meg. Gjør det med 1.000.000 for øyeblikket. Det er et par poeng. Det ene er at jeg gjorde det med 50000kr PR aksje. Da utgjør kurtasje ca 1% avkastning på porteføljen PR år. I tillegg gjorde jeg noen studier på tidligere kjøp i noen år som Dine penger hadde gjort for å kartlegge hvor mye «ekstra» du måtte betale årlig pga denne spreaden du snakker om. Du må i snitt påregne ca 5% i året, med 99% sannsynlighet for variasjon mellom 2-10% PR år. Jeg undersøkte også hvordan avkastningen hadde vært på de aksjene hvor spreaden absolutt var størst (type 5% opp før du rakk å kjøpe osv) I snitt var avkastningen på disse også høyere enn inderen i perioden, men det var kun 1 av 10 aksjer som gjorde det så sinnsykt bra ar de reddet avkastningen på disse aksjene tilsammen. Det gjør at du må påregne en større volalitet i porteføljen enn i et indexfond. Tilslutt er det viktig å innse at forskjellene PR år ikke er tilsynelatende så stor, men det er den systematiske rentes renten av de 3-5% ekstra i snitt hvert år som utgjør store fjell av penger i 10-20-års perioder. I tillegg kan du supplere med stopp loss generelt på 15% siden rådene kommer så sjelden som hver mnd. Dette utgjorde også en forbedring av avkastningen på ca 2% i snitt PR år over et årsløp. Du må stoppe tapene og la vinnerens ri. Jeg fortsetter med dette og vurderer å lage egen blogg om det etterhvert. Til sist spørs det jo også hvilken rente du hadde på boliglånet da. Delphi har vel over tid ca 23% avkastning årlig. Trekk fra 5% for spread, 1% for kurtasje og legg til 1-2% for stop loss (de har alltid en brøler eller to hvert år (ned 60% et år……) Så havner du på rundt 17-18% da. Bør holde det mot index 8-9kanskje, men du må la det løpe i noen år for å gi rom for volaliteten og evt dårlige år.

   Svar
 7. Blir spennende å se hva du finner på når det gjelder punkt 2. Håper du tar deg tid til å blogge om det. Lykke til i 2017!

  Svar
  • Hei Morten,

   Takk! Det håper jeg også. Blir litt mindre aktivitet, men bør klare 3-4 innlegg i måneden. Fingers crossed!

   Svar
 8. Har for første gang bestemt meg for et «betal deg selv først»-opplegg, da jeg har satt opp et fast trekk mot Nordnet på 20.000 for meg og kona til sammen. Pengene går så videre inn i Superfondet Danmark og Sverige. I tillegg satser jeg på å reinvestere utbytte fra mine enkeltaksjer, som i hovedsak er sparebank-aksjer. Gleder meg alltid til utbyttesesongen begynner i mars-april!

  Svar
  • Hei RunRun,

   Gøy å høre at du er i gang! Bare en ting: kanskje vurdere å spre aksjeinvesteringene utover Danmark og Sverige? Er en stor verden der ute, og et global aksjefond er gjerne tingen for de fleste. Gitt at man ikke har gode grunner for snever eksponering til enkelte regioner, selvsagt.

   Svar
 9. Hei. Mitt mål for 2017 er å i det hele tatt komme igang med aksje/fonds-sparing. Etter storstipendet kom inn i midten av januar sitter jeg igjen med rundt 10k som jeg normalt ville satt inn rett på sparekontoen, men etter å ha lest litt på bloggen din og rundt omkring har jeg forstått det slik at indeksfond kan være rette plassen å starte – og da tenkte jeg kanskje på «KLP AksjeVerden Indeks», tanker rundt det? Er dette i det hele tatt en passende tid å starte fondssparing? Som student har jeg bare mulighet å avsette 1000,- kr per måned, men ettersom minsteinnskuddet er 3000,- kr betyr det vell at jeg er nødt å spare i 3 mnd for hvert innskudd jeg skal gjøre? Har også vurdert enkeltaksjer, men vanskelig å velge når man ikke har så mye kunnskap om det og det er så mye å velge mellom…

  Svar
  • Hei Jonny,

   Høres ut som en god ide! Et global aksjefond er et fint sted å starte, og gjerne mer enn nok for folk flest. Ellers er den beste tiden å starte fondssparing i går, og den nest beste i dag. Tid i markedet har vanvittig mye å si! Med en fast spareavtale er minimums beløp kr 500 i mnd. Så, «no worries»der altså. Husk på å ha minst 7-10 år horisont på pengene som skal inn i aksjefond, og glem ikke at du kan risikere å se pengene svinge opptil 50 % midlertidig i verdi – som under finanskrisen. Enkeltaksjer er ikke noe for fol flest, men er du over snitt interessert, så anbefaler jeg alt Robin Øvrebø skriver på Nordnetbloggen, og her: https://www.finansnerden.no/hvordan-investere-i-enkeltaksjer-for-nybegynnere/

   Svar
 10. Hei. Kom akkurat over bloggen, som er veldig inspirerende. Har lest noen av dine tidligere innlegg, men har et spm ang sparing. Fra før har jeg investert i en utleiebolig. I tillegg sparer jeg maksimalt av BSU, pluss 2.000 kr i mnd på vanlig sparekonto (beløpet på sparekontoen er dessverre ikke mye å skryte av når jeg før har brukt store beløp hvert år på reising). Utenom det kjører jeg hardt på nedbetaling av lån. Lånet på bolig jeg bor i har jeg vært så gal at jeg har låst renta i 20 år på 2,7 (lånet vil da være ferdig nedbetalt).

  Etter at jeg kom over denne bloggen ser jeg at jeg har minst 10.000 jeg kan kaste bort. Synes du jeg bør bruke de med engang på en eller annen investering, eller spare til jeg har mer? Og evt. hvor skal jeg plassere pengene?

  Svar
 11. Hei,

  Du har kanskje snakket om dette tidligere, men jeg lurer på hva som er smart å gjøre i følgende case:
  Jeg er så heldig å eie en sekundærbolig som er en fullt nedbetalt leilighet i Oslo som jeg anslår kan bli solgt for ca 3 mill i dag.
  Jeg er i midten av 30 årene og leiligheten blir i dag leid ut til gratis til familie 🙂 Bor ikke i denne leiligheten selv.

  Hva er smart å gjøre i fremtiden?
  Selge leiligheten og sette pengene i indexfond?
  Pusse opp leiligheten og deretter selge den?
  Leie ut leiligheten på markedet?

  Leie ut høres ut som endel pes med leietakere etc.. og vedlikeholdsutgifter
  Fristende hvis disse 3 mill kan compounde med 6-8% i aksjemarkedet over tid i indexfond.
  Sikkert endel faktorer som vil påvirke hva som er smart. Boligprisutvikling og hvordan aksjemarkedet utvikler seg regner jeg med?

  Hva mener du vil lønne seg?

  Og kanskje dumt spørsmål, men trenger jeg egentlig bekymre meg mye over økonomi hvis jeg har disse 3 mill i bakhånd? Det ville vel tatt meg 30 år å spart opp en slik sum fra 0.
  Bekymrer meg endel over økonomien og fremtiden skjønner du, men jeg har kanskje ikke noen grunn til det? Forbruket mitt er forøvrig lavt.

  Svar
 12. Heisann. Hvorfor er det så aktuellt for deg å nedbetale på lånet, i sär når det er så litet? Så som den närmeste fremtiden ser ut så kommer vi at ha lave renter veldig lenge. Det er först når renten beregnes å stige mer enn din forventede avkasting som det jo blir verdt å betale av på lånet ikke sant :)? Det du gjör er jo å legge penger på noe som gir deg en avkasting på rundt 2% (lånet burte vel ligge på den summen), kontra ett aksjemarked som burte gi rundt 8% on avarage.

  Svar

Legg igjen en kommentar