Aksjemarkedet preges av frykt og eufori. Alan Greenspan, tidligere sentralbanksjef i USA forteller hvordan du kan tjene penger på denne tendensen.
Det er ikke lett å gjøre det godt som investor i aksjemarkedet.
I hvert fall ikke hvis du har ambisjoner om å gjøre det bedre enn indeks. Men her kommer Alan Greenspan, tidligere sentralbanksjef i USA oss til unnsetning. Han mener du kan tjene på å utnytte markedets tendens til veksle mellom frykt og eufori – du vet, hvordan aksjekursene jevnlig prises til himmels, for så å falle voldsomt når luftslottet rakner.
Børsfall er en kjøpsmulighet for langsiktige investorer
Klarer du å bite tennene sammen og kjøpe aksjer når det stormer, selv i lengre nedgangsperioder, så vil du gjøre det godt som investor.
Invester i et globalt aksjefond og la pengene stå, og du er allerede foran investorer flest. De fleste lar seg nemlig rive med av galskapen som til tider preger aksjemarkedet. Dermed gjør de dumme ting, som er drepen for avkastningen. Suksessfulle investorer derimot ser denne berg-og-dalbanen av frykt og eufori som en mulighet til å tjene penger.
Les også: Derfor skal du investere i aksjer
Når er det lurt å kjøpe ekstra mye aksjer?
Det er ingen heksekunst å se de store kjøpsmulighetene i aksjemarkedet. Det to største jeg har opplevd var finanskrisen og korreksjonen i 2011. Begge var fantastiske muligheter til å tjene mye penger. Blodrøde overskrifter i media og historisk lavt prisete aksjemarkeder var nok til jeg selv valgte å investere rubbel og bit.
Når media hyler om aksjemarkedets undergang
Rop om dommedag med store røde bokstaver er kjøpssignaler i min bok.
Eksperter som uttaler seg i media om at de ikke lenger tror på aksjemarkedet er nok et tegn på at det er på tide å laste opp i aksjer – sorry, Jimmy. Alt dette er bare tegn på frykten som råder blant investorene i markedet.
– Frykt når andre er grådige, og vær grådig når andre er fryktsomme.
Som Warren Buffett pleier å si.
Bilde: Avis forsider under tidligere børsfall(kilde: WSJ, DN, Google).
Når aksjemarkedet er priset under historiske snitt
Det er aldri feil å kjøpe billige aksjer.
Hvorvidt et aksjemarked er billig eller ei kan undersøkes med verktøy, som Shiller PE(CAPE). CAPE er bare et tall som sier noe om hvordan et aksjemarked er priset i forhold til selskapenes inntjening. Hvis for eksempel amerikanske aksjer faller til under 16 på denne skalaen, som er det historiske snittet, så er det lov å bli grådig.
Amerikanske aksjer er i dag er priset til 29,77 på CAPE.
Det er 80 prosent over historisk pris på denne skalaen. Ikke helt hva vi så under teknologiboblen, men litt for likt forløpet til den store depresjonen på 1920-tallet til at jeg sover komfortabelt.
Dessverre sier CAPE fint lite om kommende børsfall.
Diagram: Utviklingen i Shiller PE(CAPE) for amerikanske aksjer fra 1871 til februar 2017(Kilde: Robert Shiller).
Du må ha penger i bakhånd for å utnytte mulighetene
Uten penger i bakhånd til investeringer risikerer du å gå glipp av betydelige gevinster.
Tro meg.
«Been there, done that» for å si det sånn.
Mangel på likvide midler hindret meg fra milliongevinst under finanskrisen
Jeg var den gang student med deltidsjobb og boliglån i lommen. Alt jeg hadde var noen titusener på sparekontoen. Resten var låst opp i egen bolig, BSU og boligsparekonto. Det var dermed ikke mulig å frigjøre mer midler til aksjeinvesteringer.
Det ble en kostbar lærepenge.
For at det ikke skal skje igjen, så har jeg nå et mulighetsfond til investeringer.
Per i dag består det av en boligkreditt, som er en kredittfasilitet jeg kan trekke opp ved behov. Den vil med tiden bli erstattet av en kombinasjon av penger i obligasjon- eller rentefond og på bankkonto. En boligkreditt er nemlig ikke uten svakheter i dårlige tider. For eksempel kan banken som utstedte kreditten plutselig finne på å be deg betale tilbake utestående gjeld sporenstraks.
Men nå er jeg i hvert fall klar den dag aksjemarkedet igjen skulle gå i kjelleren.
Hva med deg? er du klar hvis ditt livs kjøpsmulighet skulle dukke opp i morgen?
Hva er renta på boligkreditten din? Mon tro om ikke nordnet tilbyr bedre rente på sine verdipapirlån. De ligger på 1,69%, og med sikkerhet i verdipapirene dine. Det eneste kravet er at du ikke tar alt for høy risiko med porteføljen.
Nordnet kan i verste fall selge verdipapirene dine, mest sannsynlig etter et krakk og dermed ekstremt billig. Banken selger vel ikke boligen din selv om verdien går ned så lenge du betaler renter og avdrag?
Hei John Doe,
Det siste banken ønsker er å drive med salg av boliger 😉
Hvorfor ikke i pose og sekk? Problemet med Nordnet sin belåning er at hvis du faktisk gjør matten, er maksimal belåning 34% med beste rente på de sikreste verdipapirene og vanlig med både 0% og 20% belåningsgrad så en snitt belåning på 25% er ikke urealistisk. I tillegg kan det være greit med noe margin sånn at i evt (ytterligere) nedgangstider så blir du ikke tvunget til å betale 5-10% rente på verdipapirlånene fordi du overskrider grensene i allerede dårlige tider.
Så, verdipapirlånene er selvfølgelig hyggelig, men langt ifra nok til å gjøre store forskjellen.
Hei Klassereisen,
Belåning med pant i eiendom er tingen for meg. Nordnet har bedre rente der, men det er ikke noe for meg.
Som deg så sitter jeg selv og nesten bare håper på et skikkelig børsfall. Har du en plan for hvordan du skal handle under et slikt fall, og er du evt. interessert i å dele noe mer om den? Man vet jo ikke hvor dypt fallet blir eller hvor lenge det varer. Hvordan sprer man ammunisjonen for å prøve å maksimere profitt og minimere risiko for å vente for lenge, hvis du forstår hva jeg mener… Du vil vel neppe vente til CAPE er 16 før du spretter mulighetsfondet? Ei heller go nuts med lånefinansiering fordi om markedet faller 5%.
Hei Lars,
Ja, planen min kalles value-averaging. Skriver om det her: https://www.finansnerden.no/hvordan-jeg-investerer/ Når det kommer til å holde på kruttet, så blir det litt på feelingen, da en aldri vet hvor langt ned markedet kan falle. Ellers følger jeg value-averaging prinsippet, og da slipper jeg å styre for mye med nøkketall, da prosessen går mekanisk. Merk: Dette er ikke noe for folk flest.
Mer om value-http://www.investopedia.com/articles/stocks/07/dcavsva.aspaveraging her:
Jeg har også et «mulighetsfond», men jeg tror egentlig det ikke er lurt. Statistikk vil nok vise at time in the market > timing the market, og at det egentlig ville lønne seg å bare investere hele mulighetsfondet med det samme. Men det føles riktig å ha penger på bok for å kunne handle når salget starter.
Hei Assi,
Det er er den akademiske oppfattelsen. Hadde jeg hatt mer penger tilgjengelig under finanskrisen ville det hatt vanvittig mye å si for min økonomiske situasjon i dag. Utfordringen er at hvis en er ute av markedet og bare venter på en korreksjon, så kan det hende at når fallet endelig kommer, så stopper det over der du kunne gått inn 10 år tidligere. Jeg har derfor en plan som sier hvordan jeg til en hver tid skal forholde meg. Se her: https://www.finansnerden.no/hvordan-jeg-investerer/
Morn igjen. Lurer på om du har sett noe på denne effekten. Alle «babyboomers» som hittill har kjøpt aksjer (skatterfritt) som pensjonssparing som nå etterhvert tvinges til å selge i USA. FOM 70år så tvinges de til å selge ut andelene sine over 15år. Nå vet ikke jeg hvor stor andel dette utgjør av markedet, men det virker dobbelt iom at det hittil har vært positivt med netto kjøp, men fra nå vil være omvendt. https://www.youtube.com/watch?v=zdKjHL1fIsM
Hei Torbjørn,
Hørt og lest om det, men tror ikke det vil ha mye å si for min del. Er mer bekymret for en potensiell boble i indeksfond, som følger enkelte markeder.
I hvilke markeder frykter du en boble?
USA er et eksempel på at alle pengene inn i indeksfond kan ha blåst opp verdien på en masse drittselskaper. Samme i fremvoksende markeder. Tygger litt på det før jeg eventuelt gjør noe. Viktig å vurdere flere sider av det før en eventuelt hiver seg rundt.
Har du noen formening om investering i egenkapitalbevis?
Hei Tring,
Nei, kan ikke uttale meg om enkelt aksjer.
Finansnerden: Greit at aksjelån ikke er noe for deg, men det er mer interessant om du begrunner standpunktet ditt. Kanskje jeg lærer noe i dag og:)
Selvsagt kan Nordnet ta aksjene dine, akkurat som banken kan ta boligen din. Men de kan ikke gjøre det hvis du ikke misligholder lånet ditt, og slutter å betale renter og avadrag. De fleste vil fint klare et lån med avdrag på 3000-4000 i mnd, spesielt hvis det var det man sparte før. Men om man f.eks. mister jobben i den samme resesjonen man vil kjøpe seg inn i, så vil man jo slite litt.
Rammelån hos DNB ligger på 2,69% nå, mens Nordnet har aksjelån til 1,69%. Hvis man låner 1 million så vil forskjellen utgjøre 13450 kr i året. Det blir penger av det og.
Men – jeg må i grunnen si meg enig med Assi over her, at det trolig er en bedre strategi å være i markedet hele tiden enn å prøve å time det. Dollar cost averaging strategien som Finansnerden bruker virker som den beste strategien, i henhold til alt det jeg leser om det. Men om man sparer penger i et mulighetsfond, så blir det mindre å putte jevnt inn i markedet gjennom dollar cost averaging også.
Hei Klassereisen,
Enkelt jeg har ikke lov til å belåne verdipapirer. Derfor forholder jeg meg til det mest logiske alternativet, som er lån med pant i bolig.
Måten jeg gjør det på ( har 1.000.000 klar på konto) Er at jeg har dette i lån på min bolig til 2.07% eff rente Storebrand Ung (må være under 41 når du får det tror jeg) så har jeg det på tfbank sin sparekonto med 2.15% rente. Ingen kostnad når ikke brukt, alltid tilgjengelig, ingen gebyrer, børsfall og krakk kom til meg…….;-).
Det skal jeg sjekke ut. Mye billigere enn boligkreditten!
Nå er jo TFBanks sparekonto rykende fersk. Ser ut som det er samme opplegg som Nordax, dvs. de følger den svenske innskuddsgarantien på ca 850.000 NOK. Erfaringsmessig så setter de rentene ned ganske kjapt når «velkomsttilbudet» er over. Da Nordax kom i 2013 hold det vel ca et halvt år før de satte ned renten til Santander, som var nærmeste konkurrent, og siden da har de ligget på omtrent det samme. Finansportalen har en veldig bra oversikt over historiske innskuddsrenter her: .
Norsk Famileøkonomi har nettopp sluppet sin årlige oversikt over gjennomsnittsrentene for innskudd og boliglån: . Ser ihvertfall ut som det skal godt gjøres å klare en positiv renteforskjell over tid.
Har nå 2.000.000 klar på den kontoen, nå må krakket komme snart…..:-). Det fine er at jeg kan rettferdiggjøre å ikke ha brukt de fordi det i praksis er lån til aksjer. HAdde vel forøvrig tjent endel på å ha de inne siden jeg skrev jeg hadde 1.000.000 der……..:-(. Her ser vi effekten av å ikke være full investert, men begrepet full investert blir litt merkelig når man begynner å ha muligheten for mye lån. Jeg kan nemlig se på mitt lån som lån til utleie leiligheten min som allerede er nedbetalt, så der betaler leie inntektene rentene, og de lånte pengene kan brukes på aksjer på forsiktig vis. Porteføljen min har hatt 33% avkastning siden jeg skrev forrige innlegg 30mars 2017 om at jeg hadde 1.000.000kr tilgjengelig………………Har altså gått glipp av ca 300.000kr i avkastning pluss det jeg har spart i mellomtiden…….
Torbjørn: Hva er strategien din for å vite når du skal kjøpe deg inn?
Og hva kommer du til å kjøpe?
Foreløpig så tror jeg den millionen der sitter inne til det har vært et krakk, altså 50%ned for meg, men på Osebx index går jeg da etter bunnen etter : Kurs og 20SMA opp gjennom 50SMA, og 50SMA stigende to dager på rad. Grunnen til at jeg kan tillate meg å sitte ute med den nå er først og fremst at den er lånt. Jeg taper ikke noe pga inflasjon på å ha den ute ( noe jeg ville gjort om det var mine cash), og nå vil jeg ikke høyne risikoen i noen vi må kunne være enige i er et modent bull marked selvom det fortsatt kan stige mer. Jeg er inne med ca 2.100.000,- allerede, og disse pengene er også «lånt» selvom det er på sekundærbolig, altså alle aksjeaktiva må selges for å være totalt gjeldfri. Hvis jeg gjorde det hadde jeg ikke hatt noe eksponering mot aksjemarkedet i det hele tatt, noe jeg og synes blir feil. Så dette er en «middelvei» synes jeg. Jeg vil fortsatt nyte godt av en oppgang nå, men blir en million borte så booster jeg opp med en til for å få pengene fortere tilbake etter krakket. Jeg tror jeg vil kjøpe mer av DNB sine aksjeråd, samt spe på med mer Globalt DNB fond ( ca 50/50 i dag). Inngangsprisen på det jeg har inne er samlet ca 1.600.000, så jeg kom sent inn………
Eg har forstått det slik at ein berre kan låne 50 000 kroner hos Nordnet viss ein ønskjer den beste renta. Er det nokon som har ei anna meining der ?
Eg trur ikkje du må missligholde lånet ditt for at Nordnett skal tvangsselge aksjene dine. Eg kan spørre dei for å sjekke kor lav egenkapital dei aksepterer før dei selger aksjene.
Bruker nå AVIDA til sparepengene. 2,1% rente . TF bank ble sakte men sikkert dårligere.
Tja hvis en kan låne til 1,69% hos Nordnet og som meg har endel penger i aksjer allerede samt noe boliglån til 2,07% så er det vel lurt og snarest mulig låne så mye man får lov til og deretter betale ned på huslånet med de pengene. Hvor mye kan en låne hos Nordnet ? Forøvrig, den dagen jeg får brev fra TF om lav rente går jeg ut igjen. Har hatt de på en konto til 1,7% til nå så det har gitt et tap på ca 0,25% i året. Det er lavere en ekstra renten på et boligkreditt lån, og jeg anser det som ubetydelig hvis et krakk kommer innen 10år……i tilfellet har jeg tapt etter skatt ca 2,5-3% på å ha de på den kontoen i 10. Hvis jeg skulle hatt boligkreditt på det ville jeg fort tape en halv pst PR år etter at de blir skutt inn ift min strategi iom at boligkreditt fort er er en halv PST dyrere enn boliglån.
Litt nærmere undersøkelse viser at det ser ut som jeg kunne kvalifisert for 40% belåning av porteføljen til 1,69%, MEN jeg har jo en slik Investeringskonto ( hjalla aksjesparekonto som vi alle venter på) hvor jeg egentlig ikke eier aksjene, og da får jeg ikke belånt. Noen som har hørt noe sikrere rykter om når aksjesparekonto kommer?
Hei Torbjørn,
Detaljene for aksjesparekonto er ute på høring med frist 12 mai. Først etter det vil vi vite nærmere når ting vil bli klart i praksis. Bransjen mener produktet vil være på plass før sommeren. Men, som vi vet, så kan politikere være litt trege. Skulle likevel tro de var motivert for å få dette unna innen ferien.
Torbjørn: Såvidt eg har forstått kan du berre låne opp til 50 000 kroner.
Og du må bruke ein vanleg aksjefondskonto for å få lånet. Altså dei må ta pant i aksjer som du sjølv eig, og altså må desse aksjene vere på ein aksje og fondskonto, og ikkje på ein Zero konto.