Hvorfor du trenger et mulighetsfond til investeringer

Hvordan jeg gikk glipp av mitt livs kjøpsmulighet i aksjemarkedet, og hva jeg har gjort for at det ikke skal skje igjen.

Mandag 15 september 2008 startet som en vanlig dag på skolebenken. Det var foretaksstrategi på timeplanen. Ute var sommeren på hell og foreleseren hadde stusset barten. Dette var tidlig i karrieren som hobbyinvestor og porteføljen bestod av en håndfull aksjer med latterlig høy risiko. Litt ute i forelesingen oppdaget jeg plutselig at verdien av mine aksjer falt som en sten. Markedet hadde allerede vært urolig i flere måneder, men dette var noe annet.

På skolebenken med Lehman Brothers

Lettere forfjamset kunne jeg i lunsjen lese at den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers natt til samme dag hadde søkt om konkursbeskyttelse grunnet voldsomme tap på råtne boliglån. Dette var den største konkursen i amerikansk historie, så litt panikk blant investorene var å vente. Den amerikanske aksjeindeksen Dow Jones smalt ned hele 4,4%(500 poeng) denne dagen. Her hjemme kunne E24 fortelle at det var den verste børsdag på syv år, da hovedindeksen på Oslo Børs var ned 7% på det meste!

Lite ante jeg at dette kun var småtteri i forhold til hva vi skulle oppleve i tiden frem til jul dette året.

Umiddelbart etter Lehman Brothers spektakulære havari startet nemlig en periode med ekstreme svininger i finansmarkedene. Oslo Børs var selvsagt intet unntak. Av diagrammet nedenfor ser du hvordan hovedindeksen(OSEBX) skled som en full sjømann utfor kaia, og rett til bunns rundt 188 poeng på det laveste. Unødvendig å si at min egen portefølje bestående av et knippe enkeltaksjer ble gruset – for jeg hadde på denne tiden enda ikke skjønt at jeg burde investere i aksjefond.

oslobors_OSEBX_01092008_01092009

Tidenes kjøpsmulighet i aksjemarkedet

Det er i kjølvannet av  kriser som dette at man kan gjøre skikkelig gode investeringer. Som verdens fremste investor, Warren Buffet sier på godt norsk:

Det var derfor ikke overraskende at Buffett selv startet å kjøpe aksjer relativt raskt etter Lehman Brothers konkursen var et faktum. Han mente på den tiden at frykten knyttet til den langsiktige velstanden til USAs mange sunne selskaper var overdreven.

Selvsagt hadde han rett.

Siden jeg har vett nok til å lytte til erfarne «fjellfolk» – i dette tilfellet Warren Buffett – så begynte jeg å hamstre aksjer på billigsalg tidlig i januar 2009. At porteføljen min nærmest hadde blitt utradert brydde jeg meg lite om. Jeg husker fortsatt hvordan jeg blant annet fikk kjøpt Telenor (TEL) aksjer til kr 34,- og et indeksfond som fulgte Hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX) til nærmest en snickers.

Men det var et gedigent problem.

En utfordring med likviditet kostet med dyrt

Som student med deltidsjobb og boliglån hadde jeg begrenset tilgang på penger.

Alt jeg hadde til overs på sparekontoen var kr 25.000,-. Resten var låst opp i egen bolig, BSU og boligsparekonto. Dette var skikkelig krise, da jeg ønsket å handle aksjer for et vesentlig høyere beløp. I mine øyne var det mitt livs mulighet til å tjene mye penger raskt. Jeg prøvde derfor å øke belåningen på leiligheten med ca kr 1 million. Problemet var at min far stod som medlånetaker på boliglånet, da jeg på den tiden ikke hadde tilstrekkelig inntekt til å bære lånet alene.

Han hadde dessverre opplevd bankkrisen på 80-tallet og var derfor lite interessert i å bidra til og finansiere sin sønns elleville aksjehandel. Dette var forsåvidt forståelig da jeg den gang var uerfaren og hadde en elendig historikk med betydelig tap på investeringene mine i enkeltaksjer.

Bare synd at manglende kontroll over egne midler hindret meg fra å tjene et par raske millioner kroner, og en langt raskere vei til å besitte Fuck You Money.

For eksempel solgte jeg Telenor-aksjene og indeksfondet noen år senere (ivrig spekulant der!) med ca 300% i gevinst! Merk at det er fullstendig min egen skyld at jeg gikk glipp av denne muligheten, da jeg ikke hadde sørget for å ha tilstrekkelige midler i bakhånd.

Diagram: Her ser du utviklingen i Telenor-aksjen fra 15 september 2008 og frem til 2015.

Telenor aksjen fra 2008-2015

Mitt mulighetsfond

Med kriser og dårlige tider kommer fantastiske muligheter i både aksjemarkedet og eiendom for den som er forberedt.

Men uten tilgang på likvide midler, risikerer du dessverre å gå glipp av betydelige gevinster, slik jeg gjorde tilbake i 2008/2009. Jeg tror det er begrenset hvor mange virkelig gode investeringsmuligheter man får i løpet av et liv, og at det derfor er vår plikt å være best mulig rustet til å benytte oss av dem når de først banker på.

For at dette ikke skal skje med meg igjen, så har jeg gjort om det vesle boliglånet mitt til en boligkreditt* med en ramme langt utover lånets størrelse.

Boligkreditten fungerer dermed både som mitt mulighetsfond og bufferkonto. Det betyr at jeg nå har tilgang på billige penger neste gang en knall investeringsmulighet dukker opp. Det kan være alt fra en kraftig korreksjon i aksjemarkedet og boligkrakk, til et vidunderlig selskap som midlertidig har dritet på draget og dermed prises latterlig lavt. Eller kanskje det dukker opp en mulighet til å starte egen virksomhet?

Jeg vet ikke hva, men nå er jeg ihvertfall beredt!

Les også: Hvorfor du trenger Fuck You Money!

Hva med deg, er du klar hvis du kommer over ditt livs største investeringsmulighet i morgen?

* Jeg har nå byttet ut boligkreditten med en haug kontanter som står på konto i påvente av kjøpsmuligheter. Grunnen til det er at en boligkreditt koster litt mer enn vanlig boliglån og så må den fornyes jevnlig. Og du kan jo banne på at en skikkelig kjøpsmulighet i aksjemarkedet kommer samtidig med fornyelse av kreditt og økonomisk krise, som igjen gjør at jeg kanskje ikke får fornyet kreditten.

25 kommentarer om “Hvorfor du trenger et mulighetsfond til investeringer”

 1. Takk for høyst relevant og godt formidlet innlegg!
  Behovskreditt er absolutt å foretrekke i disse tider med billig rente. Jeg er selv i ferd med å alliere meg med min gjeldsfrie mor, som sannsynligvis/forhåpentligvis synes det er «fryktelig fornuftig» at sønnen interesserer seg for langsiktig sparing.. Jeg vil dog ikke «skremme» med en for høyt anslått kredittramme. Boligmarkedet er jeg ikke interessert i da jeg har mer enn nok med å «spare i egen bolig». Jeg er innstilt på å ha best mulig forutsetning til å kunne utnytte de mulighetene markedet skulle komme til å finne på å tilby. Noen forslag til kredittramme som vil kunne dekke det eventuelle behovet?

  Svar
  • Høres ut som en fornuftig tanke mister. Som Karl Oscar i Nordnet sier, «ha alltid cash tilgjengelig». Hvilken ramme som passer deg har jeg ikke peiling på, da jeg ikke kjenne detaljene i din privatøkonomi.

   Svar
   • «Ha alltid cash tilgjengelig» lyder mantraet.
    Uavhengig av privatøkonomi lurer jeg på «hvor mye cash tilgjengelig» er nok?
    Hvor mye ville du pøst inn i aksjemarkedet ved eksempelvis en ny finanskrise, som du refererer til i innlegget?

    Svar
    • Jeg innser at spørsmålet mitt er vrient å svare på og at det selvfølgelig er individuelle forskjeller på hva man bør ha tilgjengelig. Jeg prøver meg på en litt annen «prosentvis» vinkling: La oss si at markedet går ned 50%, hvordan ville en «fornuftig investor» (med cash tilgjengelig) forholde seg til dette? Ville han ha økt investeringene sine med 50%, 100%, 200%..? Finnes det noen «utregningsmodell/mal» som du går etter i henhold til hvor mange prosent markedet faller? Siden jeg er uerfaren i dette gamet blir det dessverre litt for diffust for meg å forholde meg til «ha nok cash tilgjengelig»:)

     Svar
     • Hei mister! Hvis det generelle aksjemarkedet hadde kræsjet ned 50%, så hadde jeg personlig gått all-in med hva jeg måtte ha av tilgjengelige kontanter. Men nå er jeg litt merkelig skrudd sammen, da jeg har en særdeles høy risikotoleranse. Slik atferd strider nemlig mot alt hva hvert fiber i kroppen din vil fortelle deg den dagen du står midt oppe i noe slikt. Dessverre har jeg ikke noen mal på når det er smart å kjøpe aksjer generelt sett. Market-timing er fy-fy 😉 På det mest «teoretiske» forholder jeg meg til hvordan markedet er priset i forhold til historiske snitt. Skjønner at jeg bør skrive et innlegg om akkurat dette.

 2. Her er det ikke opplagt hva som er det beste å gjøre. La oss si at man plutselig arver en million kroner og bestemmer seg for å kjøpe aksjer for pengene. Man ser for seg to muligheter:

  * Pløye hele millionen inn i aksjemarkedet så raskt som mulig og håpe på det beste.
  * Pløye halvparten inn i aksjemarkedet nå og sette resten på en bankkonto fram til neste gang aksjer er på billigsalg.

  Det er umulig å vite på forhånd hva som vil være det mest lønnsomme å gjøre. Penger på bok for framtidige investeringsmuligheter er opplagt fornuftig på mange måter, men samtidig kan man gå glipp av god avkastning hvis man gjør det på denne måten.

  Svar
 3. Finansnerden, syns du det er enkelt å identifisere svarte svaner? Av og til er det jo bare en vanlig hvit svane med litt skitne vinger som flyr forbi, mens den ekte svarte svanen kommer et stykke bak. For ikke å snakke om når man er litt småsløv og forveksler en simpel kråke med en svart svane. 😀

  Svar
  • Hehe. Svarte svaner som er enkle å identifisere er vel ikke akkurat svarte svaner? Men det er nettopp når en slik kræsjer inn i ECB og alt eksploderer i en sky av misligholdte gjeldspapirer at man virkelig trenger å ha kontanter i bakhånd.

   Svar
 4. Bra bloggpost nerden 😉

  Du avsluttet med et spørsmål: Ja, jeg er forsåvidt klar for det og har noe cash i bank som jeg kunne brukt til et slikt formål. Dette er jo penger som står på høyrentekonto der rentene gradvis blir lavere. Men jeg har alltid likt å ha noe cash i bakhånd, så jeg antar jeg kunne brukt 75% av det jeg har tilgjengelig til en slik investering.

  Svar
 5. Hei nerden, takk for interessant post. Hvis en skal lytte til Buffet, «be fearful when others are greedy», burde en ikke da også gradvis selge unna aksjer for eksempel i et lengegående bullmarked som dette? Da ville en jo også ha klar mulighetsfondet den dagen det snur.

  Svar
  • Hei Lars. Nei, man vet nemlig aldri hvor lenge et bullmarked varer. Litt kjipt hvis man selger seg ut bare for å se markedet fortsette å stige til nye høyder. F.eks trodde man at markedet var høyt priset både på begynnelsen av 90-tallet og for noen år siden. Snakker om tidenes #FAIL. Merk at det gjelder generelt sett. Sitter man derimot med en vektet portefølje av en viss andel aksjer og obligasjoner, så vil et skikkelig bullmarked sannsynligvis øke aksjeandelen utover hva som er ønskelig. Med en aksjeandel på f.eks +10% utover ønsket vekt blir det naturlig å rebalansere porteføljen, noe som i praksis betyr at man selger unna «dyre» aksjer for å øke andelen «sikre» obligasjoner og andre rentepapirer.

   Svar
 6. Jeg skjønner ikke helt hvorfor man skal ha cash tilgjenglig?
  Man ikke kan time markedet
  Markedets langsiktige tendens er opp, det vil derfor lønne seg å være fult investert.

  Hvis man er helt sikker på at markedet vil være lavere enn idag om 2-3 år, så lønner det seg å være 100% cash.

  Men hva hvis markedet går opp de neste 5 årene og det kommer kun en liten ressesion som ikke kommer ned til dagens nivåer? Da vil det ha vært en dårlig løsning å ha sittet med mye cash tilgjenglig.

  Høres dette logisk ut eller er jeg på villspor? 🙂

  Svar
  • Og det er veldig lett å si at man ville gått all in når markedet var på bunn -50%. Problemet er vel at et fåtall klarer å time dette. Ved en resession på 20% ville jeg kanskje bli fristet til å gå all inn fordi det kan jo være at -20% var bunnen.

   Svar
  • Det er utrolig vanskelig å time markedet, men til tider kan man oppleve svært irrasjonell prising, slik vi så under finanskrisen. Da er det viktig å ha midler i bakhånd for å kunne plukke opp aksjer på billigsalg. Kraftige korreksjoner som vi så i 2010 faller og innenfor her. Selvsagt investerer man løpende i billige indeksfond hele veien ved siden.

   Angående spørsmålet ditt: Ja, men man vet aldri hvordan markedet vil te seg i fremtiden, så viktig å være forberedt på det meste. Selv ville jeg vært noen milioner rikere i dag hvis jeg hadde vært like godt foreberedt under finanskrisen og 2010, som jeg er i dag.

   Såkalt «Flaks» har en tendens til å favorisere den forberedte! 🙂

   Svar
 7. Hei
  Flotte kvalitetsinnlegg, med mye inspirasjon. Blitt inspirert til å legge inn en fremtidig (40 år) million denne høsten.
  Merker at du er en reflektert type ! creds

  Når det kommer til selskaper som fucker opp; hva tenker du om volkswagen?
  Et annet fint eksempel er Norwegian streiken i Mars, mener selv dette var en no-brainer, men hadde dessverre ikke interesse for personlig økonomi og hadde ikke hørt om aksjer på den tiden. Vurderte du det?

  – Espen

  Svar
  • Hei Espen,

   Hyggelig å høre at du liker bloggen!

   Stort sett holder jeg meg til å spare fast i indeksfond. Likevel er det ingen hemmelighet at jeg er over snittet glad i kvalitetsselskaper som går på en midlertidig smell. VW har jeg dessverre ikke sett på, da jeg ikke har plass i porteføljen til flere enkelt aksjer. Har derfor lite tanker rundt det selskapet. Ellers var jeg innom Norwegian ved forrige krise. Kunne rett og slett ikke dy meg 😉 Merk at jeg ikke anbefaler noen å investere i enkelt aksjer.

   Svar
 8. Hei ! Interessant når man skal inn med mye cash. Du har flere ting å tenke på indeks kan falle 30% på to år eller 1døgn. Leste en artikkel av Peter Warren og andre plasser, Japan sin indeks var den samme etter 20 år! Dessuten står det 50-70 mil ledige nye byer/leiligheter så jeg live på Hegnar TV !! Ville bare si at det er mye som kan skje,men nå er jo jeg en pingle etter at det var nummeret før jeg måtte gå fra kåken. Nå sitter jeg alltid tungt i cash 75% og 25 i indeksglobal. Nå ville jeg ved ett bratt fall kjøpt meg gradvis inn mer inn , jo mer det faller. Uansett ville jeg alltid hatt min 25% i cash,som en polise,da jeg ikke er så ung lengerDET KAN KOMME ETT JORDSKJELV I TOKYO ,He He

  Svar
  • Hei Torstein,

   Absolutt. De ulike aksjemarkedene rundt omkring kan ha sky høy risiko. For eksempel er Japan fortsatt under vann siden den forrige opp satt i 1989 på ca. 38.900 poeng(i dag er den ca. 17.000). Nettopp derfor jeg ønsker å eie hele verden. Ellers er det viktig å tilpasse porteføljen etter egen evne til å håndtere risiko. Noe du forvsåvidt virker å ha full kontroll på.

   Lykke til med investeringene! 🙂

   Svar
 9. Hei!

  Har du noen tips/skrevet noe om hvordan man burde gå frem ved en eventuell nedgang i markedet, altså fra topp til bunn, og ikke bunn til topp? Om man for eksempel burde selge seg ut når man mistenker resesjon, eller kjøre hele løpet ut?

  Svar
  • Hei Moneyka,

   Greia er å ha en plan for hvordan man skal investere for så å følge den, uansett hva børsene måtte finne på. Månedlig investeringer i aksjefond, uten å prøve å være for smart, er tingen for de fleste. Den spesielt interesserte kan prøve seg på f.eks value averaging, som jeg har skrevet litt om her: https://www.finansnerden.no/hvordan-jeg-investerer/ Markedstiming ville jeg holdt meg langt unna.

   Svar

Legg igjen en kommentar