Oppsummering av 2015 og mine mål for 2016

Gjennomgang av målene for 2015, og mine ambisjoner for økonomien i 2016

2015 var ingen dans på roser. En bedre beskrivelse kan være å ramle naken inn en taggete rosebusk. Det til tross for at aksjeporteføljen vokste betydelig. Du tenker kanskje jeg sutrer litt nå? Men å finne en ny og spennende jobb viste seg mer utfordrende enn først antatt. Sånn kan det bli når man besitter litt sær, men nyttig kompetanse.

Men mer om det senere.

Tilbake i desember 2014 satte jeg noen saftige mål for 2015. Disse ble pent listet opp i innlegget»FUCK YOU MONEY – Status«:

 • Ha NOK 410.000,- investert i aksjer ved årets slutt.
 • Nedbetale boliglånet med NOK 40.000,-, slik at balansen ved årets slutt blir NOK 270.000,-.
 • Holde kostnadene i sjakk på dagens ca NOK 11.000,- i måneden.
 • Øke egen lønnsinntekt
 • Øke egen inntekt gjennom biinntekt ved siden av fulltidsarbeid.

Vi skal nå se nærmere på hvordan det gikk i praksis.

Aksjeporteføljen og boliglån

Etter at min forrige arbeidsgiver svingte sparekniven, så stod jeg uten jobb fra sommeren. Alltid kjekt med litt ferie, men det får være grenser for hvor mye fritid man trenger. Selv om jeg kom i gang med å bygge alternative inntektskilder, så tok det noen måneder før jeg var tilbake i arbeid. Resultatet av midlertidig arbeidsledighet ble redusert inntekt for en periode. Det igjen betød at jeg måtte velge mellom å investere i aksjer eller nedbetale gjeld.

Diagram: Utviklingen i forholdet mellom gjeld og aksjeverdier siden mars 2014 og frem til i dag.

Utvikling i aksjer i forhold til boligkreditten

Aksjeverdiene gikk til himmels

Det gikk greit med aksjeporteføljen, som vokste fra ca. kr 220.000,- til kr 436.512,-. Sett i lys av verdimålet for året på kr 410.000,-, så overleverte jeg med kr 26.512,-. Ikke verst for en som mistet jobben i 2015.

Det er en økning på kr 216.512,-, hvorav kr 225.014,- først ble oppgitt å være innskutte midler. Dette kan høres rart ut. Særlig fordi porteføljen leverte ca. 5% i positiv avkastning for året, og ikke negativ, slik tallene indikerer. Grunnen til rotet er at gevinster fra enkelt aksjer og utbytte generelt ble talt med som innskutte midler i rapporteringen. Kombiner det med utilstrekkelige data fra 2014, og forvirringen var komplett.

Jeg har nå forbedret modellen for hvordan porteføljens avkastning beregnes fra år til år, slik at vi slipper lignende rot i fremtiden.

Les også: Aksjeporteføljen til himmels i 2015

Boliggjelden økte

I løpet av året steg gjelden fra ca. kr 300.000,- i januar til kr 340.000,- i desember 2015. Det betød at jeg bommet grasiøst på målet om å sitte med kr 270.000 i boliggjeld ved årets utgang. I stedet for å nedbetale kr 40.000,- på lånet, som planlagt, endte jeg med å øke belåningen med kr 30.000,-. Hakket oppover i den røde grafen i august/september kommer av at jeg forsynte med fra boligkreditten for å handle aksjer under korreksjonen i høst.

Som dere ser, så valgte jeg å fokusere på å investere fremfor å nedbetale gjeld. Med redusert inntekt var det ikke praktisk å gjøre begge deler. Lav gjeldsgrad og billig finansiering kombinert med høyere forventet avkastning i aksjer gjorde det fornuftig å prioritere slik.

Kostnader og eget forbruk

Kostnadene ble holdt i sjakk på ca. kr 11.000,- i måneden, som planlagt. Uten bil og gjeld til oppetter ørene, så var det intet problem. Uten de typisk største utgiftspostene gikk mesteparten av de kr 11.000,- med til å leve. Samtidig er jeg bevisst på hvordan jeg bruker pengene mine. Hvor krone brukt ses som en trade-off mellom å ha det fett i dag, og det å måtte jobbe lenger for å nå målet om økonomisk uavhengighet.

Likevel hater jeg tradisjonelle budsjetter. Det virker kanskje rart? Men tiden vår er for viktig til å kaste bort på noe så kjedelig. Min løsning er derfor enkel:

Sett av til sparing først, deretter svi av resten.

Jeg setter av til investeringer først, for deretter å svi av resten på det som betyr noe for meg.

Oppsettet er enkelt, men krever litt innsikt i egen økonomi. For ikke å nevne disiplin til å ikke dra kredittkortet når det er tomt for penger. Gjør man det, så er løpet kjørt. Men når det først er på plass, så går det stort sett av seg selv. Se klassikeren «et budsjett som er lett å holde» for hvordan det kan gjøres i praksis.

Les også: Hvordan jeg sparer mye penger

Øke egen inntekt

To av målene for 2015 handlet om å øke inntekten. Planen var å øke lønnsinntekten og etablere en biinntekt utover vanlig fulltidsjobb. Det gikk litt «så der», som svenskene pleier å si.

Lønnsinntekten ble redusert

Etter å ha mistet gamle jobben før sommeren viste det seg utfordrende å finne noe nytt, som var like godt betalt. Jeg endte dermed året på et lavere lønnsnivå enn ved årets start. Alt er likevel ikke bare sorgen. Tiden fra sommeren ble nemlig benyttet til å oppdatere egen kompetanse innen digital markedsføring, noe som vil komme godt med fremover. Jeg har også aktiv oppsøkt en rekke spennende mennesker. Blant annet gjennom denne bloggen. Det har åpnet flere interessante dører for meg, som jeg kanskje ellers ville vært foruten.

Etablerte biinntekt på si

Å miste jobben gjorde det enklere å bygge alternative inntektskilder. Tro meg, slikt er ikke enkelt for en som alltid har vært lønnsmottaker. Jeg vet ikke hva, men å vinke farvel til den «trygge» jobben fikk meg ihvertfall til å våkne. Plutselig var det ikke lenger noe pes å sette i gang. Som de fleste nok har skjønt, så er jeg over snittet glad i å skrive. Det var derfor naturlig å forfølge dette videre. Selv om inntektene fra frilans virksomheten hittil ikke er mye å skryte av, så er grunnlaget lagt for 2016.

For dere som også snuser på noe eget, så anbefaler jeg dette innlegget fra Tim Ferris: How to create a million dollar business this weekend.

Hårete mål for 2016

Mål 2016

Med nok et år på trappene er det tid for å se nærmere på mine ambisjoner for 2016. Det er kanskje litt klisje, men jeg ser ingen grunn til å kjempe i mot en god tradisjon. Målene jeg setter fra år til år er viktige for å kunne besitte Fuck You Money innen rimelig tid. Suksess her er nemlig avhengig av en solid plan, som settes ut i live gjennom gode rutiner og aktiviteter. De årlige målsetningene jeg presenterer nedenfor er en viktig del av dette arbeidet.

La oss nå se på nærmer på mine mål for 2016:

1. En bedre betalt A4 jobb

Per i dag har jeg landet en midlertidig stilling i et av verdens mest spennende selskaper. Det er derfor interessant å se på muligheter for å bevege meg over i en mer relevant(og bedre betalt) jobb internt.

2. Tjene minst kr 60.000,- ved siden av A4 jobben

Dette blir stein tøft. Men grunnlaget er allerede lagt, så kr 5.000 i måneden burde være mulig. Samtidig kan det hende at en ny og krevende jobb vil begrense hvor mye tid jeg kan bruke på sideprosjekter. Jeg søker derfor å etablere inntektskilder, som krever et minimum av oppfølging fra meg personlig.

3. Gi ut en ebok

Jeg har den siste tiden skisset ut en rekke konsepter, som kunne gjort seg i et ebok format. Det store spørsmålet er hva folk er villige til å betale for.

4. Ha minst kr 650.000,- investert i aksjer ved årets slutt

Verdimålet for aksjeporteføljen er satt til kr 650.000,- for 2016. Det vil kreve minst ca. kr 15.000,- hver måned, fra og med januar og frem til desember, gitt 8% avkastning. Siden jeg forventer at aksjer vil gi laber avkastning fremover, så vil jeg sikte mot kr 16.000,- i måneden, for å være på den sikre siden.

5. Nedbetale boliglånet med kr 40.000,-, slik at balansen er kr 300.000,- ved årets slutt

Her feilet jeg grasiøst i fjor, så 2016 blir året hvor gjelden skal reduseres.

6. Reise mer utenlands

Etter at den gamle jobben forsvant, så har jeg savnet å reise utenlands. Jeg vil derfor sette av ca. kr 1.500,- til en reisekasse hver måned i tiden fremover. Noen av dere vil kanskje bli sjokkert, men å se mer av verden er viktig for meg. Jeg er reisevant og har fra før bodd utenlands i to perioder, og nå føler jeg at det er på tide å bevege litt på seg igjen.

Kjære lesere, hva er deres mål for 2016? Og har noen av dere vurdert å bygge inntektskilder utover aksjer og eiendom i tiden som kommer?

16 kommentarer om “Oppsummering av 2015 og mine mål for 2016”

 1. Spennende mål du har satt deg. Liker spesielt det om å ha en biinntekt på minst kr 60.000. Jeg er ikke i nærheten av det per i dag.

  Selv har jeg satt meg kun ett økonomisk mål for 2016, nemlig å spare kr 252.000. Mer om dette målet her: http://pengeblogg.bloggnorge.com/2015/11/16/2016-pa-tide-a-begynne-a-planlegge-litt-del-2/

  Selv om jeg bare har satt meg ett mål, så vil det å nå dette målet kreve at jeg både opprettholder en høy inntekt og fortsetter å holde kostnadene mine nede.

  Lykke til i 2016. Blir spennende å følge med på hvordan det går.

  Svar
 2. Ser frem til å lese mer om satsingen på bi-inntekter! 🙂 Dette er noe jeg nok kommer til å satse på selv med årene. Kan du skrive litt mer om hvilke type bi-inntekter du satser på? (Hvis utenom denne bloggen og e-bok?)

  Nå vet jeg ikke hvilke konsepter du har sett på når det kommer til e-bok, men jeg hadde ihvertfall vært interessert i e-bøker som går på det å jobbe mot økonomisk frihet/fuck you money. Både praktiske steg og til inspirasjon. Er lite på norsk rundt dette temaet der ute.

  Svar
 3. Hei,
  Fin redegjørelse av planene for året som kommer.
  2015 har i realiteten vært et lite spennende år syntes jeg. Litt «daut»
  Tror 2016 blir et mer actionfylt år. Har lagt noen basic-planer, men er samtidig litt usikker.
  Sparingen i mine tre fond kommer til å gå som vanlig. Samtidig jobber jeg med å se meg ut et par aksjer å sitte long i (forsikring og fornybar energi)
  Kommer også til å fortsette sparingen i fysisk sølv og gull, om ikke spotprisene øker for mye som følge av et urolig finansmarked.

  Tror i alle fall 2016 blir spennende.

  Lykke til

  Svar
  • Hei Greven av bar bakke,

   2016 kan bli spennende, kanskje litt vel spennende for mange av oss her hjemme på oljeberget. Ellers godt å høre at du har en plan.

   Svar
 4. Hei og godt nytt år! Jeg kjøper gjerne din ebok, spesielt hvis den handler om økonomisk frihet og det du kaller «Fuck You Money». Betalingsviljen er vel kr 200-300. Lykke til!
  S

  Svar
  • Hei S,

   Hyggelig å høre, og godt nyttår til de også. Kommer til å lage en mindre bok først, for å teste etterspørselen. Ser f.eks at det ikke finnes noe bra materiale om porteføljebygging på norsk.

   Svar
 5. Jeg har mange ganger tenkt på å gi ut en ebok selv, men har vært veldig i tvil om hvordan jeg skal gå fram for å klare å selge mer enn et par eksemplarer. Jeg er enig i at det er skrevet lite om økonomisk uavhengighet i bokform på norsk, men på engelsk er dette et tema som det er skrevet veldig mye om. Selv leser jeg like gjerne engelske bøker som norske, men hvis det kommer en norsk bok om dette temaet som har en original vri (veldig mange bøker om økonomisk uavhengighet inneholder stort sett det samme), så ville jeg nok ha luktet på den. 🙂

  Svar
  • Hei Vidde,

   Enig at mange av bøkene om økonomisk uavhengighet er like. Er derfor jeg ikke har brukt tid på dem. Når jeg tenker meg om, så har jeg ikke lest en eneste bok på temaet selv(unntatt rich dad, poor dad). Ellers er min erfaring at folk flest ikke er interessert i å lese bøker på engelsk.

   Svar
 6. Hei Finansnerden,
  Flott blogg du har her, fint med en norskspråklig finansblogg som tar for seg finansiell frihet.

  Mine finansielle mål for 2016 er å spare 75,000kr i aksjer, øke verdien av eiendomsporteføljen min til 12mNOK via en til investering, ha 100,000kr satt vekk i en buffer konto, og investere i en mindre Internett Business for å eksperimentere med dette som ny inntektskilde.

  Svar
  • Hei Eiendomsbaronen,

   Hyggelig å høre at du liker bloggen. Høres ut som du lever opp til navnet ditt. Lykke til med investeringene i 2016!

   Svar
 7. Hei ! Bra interessant stoff som vanlig. Er mektig lmponert av at du har guts til å legge frem hele privatøkonomien til allmenn lesing! Kan ikke huske noen andre,man stiller seg lagelig til for hogg,selv med pseudonym . All kred for det! Selv har jeg feiga ut og satser på når jeg ser grafene er mer stabile, og jeg får «følelsen» nå snur det,da hopper jeg inn. Vet det er drittvanskelig å time,men synes det er mye negativt,usikkert pt. Tror det er mange som venter der ute,hvis de ikke er på eiendomsjakt i Oslo. Den planleggingen der er sleip! Bygger ut minimalt,trekker opp stien etter seg . Det er gutteklubben grei. Du kan se alle storbyer har svinger,se på København ned 30% en periode,nei Oslo er usunt,men ingenting vokser inn i himmelen! Sier jeg ,som bor i Stavanger,har de tre B ene med meg,heldigvis. Det er alltid utkanten som synker mest.Det er merkelig mange byer i USA er det bare kontorer i sentrum! Ja,du jo se på London,er ikke mange som bor i City. Tror jeg skrev på bloggen din for ca 6-8mnd siden at du hadde evner for å skrive,så nå er det bare og ta pennen fatt! ??

  Svar
  • Hei Torstein,

   Hyggelig å høre at du liker bloggen, og skrivestilen min.

   Er enig i at å time markedet er utrolig vanskelig. Har klart det noen ganger, men som regel tar jeg feil. Har derfor tatt i bruk en såkalt «value averaging» inspirert strategi, som tvinger meg til å kjøpe ekstra mye når markedene faller(https://www.finansnerden.no/hvordan-jeg-investerer/).

   PS. legger ikke ut annet utover aksjeporteføljen fast, så mesteparten holder jeg fortsatt for meg selv.

   Svar

Legg igjen en kommentar