Aksjeporteføljen til himmels i 2015

Aksjeporteføljen min har blitt feit siden i fjor. Det til tross for laber avkastning i aksjemarkedet

Godt nyttår folkens!

2015 er året da fundamentet for aksjeporteføljen ble lagt. Alt var likevel ikke en dans på roser. Ettersom min forrige arbeidsgiver bestemte seg for å kutte i rekkene, så stod jeg plutselig uten jobb før sommeren. Å finne en ny godt betalt jobb viste seg mer utfordrende enn først antatt. Resultatet ble at jeg måtte velge mellom å investere i aksjer eller nedbetale gjeld. Det ble utfordrende, men jeg mener å ha rodd meg greit i land for det.

La oss nå se på detaljene for året som gikk.

Nye lesere: Målet mitt er å besitte, hva jeg kaller Fuck You Money innen april 2026. Det er nå 10 år og 4 måneder igjen. Som jeg skrev i innlegget «planen» fra i fjor, så innebærer det blant annet å investere minst NOK 4,1 mill i aksjer.

Aksjeporteføljens utvikling i 2015

Siden januar 2015 har aksjeporteføljen økt i verdi fra ca. kr 220.000,- til kr 436.512,-. Det er en økning på hele kr 216.512,-, hvorav alt pluss litt til var innskutte midler. Til sammen handlet jeg aksjer for kr 225.014,- i året som gikk. Det tilsvarer ca. kr 18.000,- investert hver måned i snitt, og er godt over målet på kr 16.000,-.

Av de kr 225.014,- gikk kr 57.050,- til KLP AksjeGlobal Indeks 4, kr 63.650,- til KLP AksjeFremvoksende Markeder 2, kr 6.000,-  til KLP AksjeNorge Indeks 2, kr 47.938,- til Vanguard Small-Cap Value ETF(VBR), kr 25.326,- til Vanguard Value ETF(VTV) og kr 25.050,- til iShares MSCI EAFE Value Index(EFV).

I tillegg sitter jeg på ca. kr 1.470,-i utbytte fra desember, som enda ikke er reinvestert.

Sett i lys av at jeg ønsker minst kr 4,1 millioner investert i aksjer innen april 2026, så er ikke dette store beløp. For eksempel er ikke kr 436.512,- verdt mer enn en vanlig personbil av nyere modell, noe som er litt deprimerende å tenke på. Likevel går utviklingen i riktig retning og verdimålet for aksjeporteføljen på kr 410.000,- for 2015 ble banket ned i grusen.

Alt i alt jeg på god vei til å besitte Fuck You Money innen april 2026.

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier per 31 desember 2015.

Aksjeporteføljen 31 desember 2015

 Aksjeverdiene vokser videre

Etter en pen start tidlig på året ramlet aksjemarkedet utfor kanten i slutten av august. Med finanskrisen fortsatt friskt i minne øynet jeg en mulighet til å handle billige aksjer. Det hele roet seg i løpet av oktober og det globale aksjemarkedet endte på nivåer vi så tidlig i fjor vinter. Som langsiktig investor er det i min interesse å få mest mulig verdi for pengene. Det betyr at jeg i det stille ber for flere korreksjoner, slik at jeg kan handle enda flere billige aksjer.

Av diagrammet nedenfor ser dere hvordan aksjeporteføljen har vokst siden 15 mars 2014 og frem til i dag.

Diagram 1: Fuck You Money porteføljens utvikling fra start og frem til 31 desember 2015.

Fuck you Money porteføljen 2015

Indeksfondene utvikling

Det er ikke aksjemarkedets fortjeneste at aksjeverdiene har steget til himmels i 2015. Sett i lokal valuta er nesten alle indeksfondene, unntatt KLP AksjeNorge Indeks 2 og valutasikrede KLP AksjeGlobal Indeks 4 i minus for året. Verst gikk det utover iShares MSCI EAFE Value Index(EFV) og Vanguard Small-Cap Value ETF(VBR), som endte ned henholdsvis 5,94% og 4,63%.

Likevel gav nesten alle fondene positiv avkastning målt i norske kroner(NOK).

Hvordan kan det ha seg?

Diagram: Indeksfondenes utvikling i 2015, KLP Aksje Global 4 i oransje.

Indeksfondenes utvikling i 2015

Valuta har hatt mye å si for avkastningen i 2015

Svaret er valutaeffekter.

De fleste har fått med seg at oljeprisen(brent 1. posisjon) falt kraftig utover høsten. Med seg ned i dragsuget tok den med seg oljenæringen og den norske kronen(NOK) målt mot amerikanske dollar(USD).

Diagram: USD/NOK steg fra kr 7,59 til 8,85 i 2015(kilde: DN).

USD/NOK 2015

En USD kostet 1 januar NOK 7,59. 31 desember var prisen plutselig steget til NOK 8,85. Det er en økning på nesten 17% på bare tolv måneder. Det høres kanskje lite ut for dere, men i valutamarkedet er slike endringer ekstremt. Konsekvensen er at alle indeksfondene notert i USA endte året i pluss målt i NOK.

Enkelt aksjer

Som dere vet, så er 10% av aksjeporteføljen satt av til enkelt aksjer. Nå er det ikke ofte jeg rører slikt, men det hender at jeg finner noe til en god pris.

I løpet av året har jeg vært borti Norsk Hydro(NHY) to ganger. Først i januar. Da solgte jeg unna en post med 370 aksjer til kr 15.800,-. Ettersom prisingen var blitt stiv valgte jeg å realisere og cashet inn en gevinst på 70% før skatt. Deretter handlet jeg 500 aksjer for kr 13.145,- på ny i august, da en svak aluminiumspris igjen hadde dratt krusen ned i kjelleren. Men etter å ha sittet litt solgte jeg meg ut i november med ca. 18% i gevinst før skatt. Grunnen til salget var at aluminiumsprisen ikke tok seg opp som ventet.

Alt i alt ble min aktivitet i NHY en lukrativ affære.

Det samme kan jeg dessverre ikke si om Bonheur(BON), som jeg solgte unna i mars med et tap på ca. 58%, eller kr 6.300 før skatt. Selskapet ble kjøpt for mange år siden, og må ses som «gammel moro».

Få ting er bedre(for ikke å nevne billigere) enn å lære av andres feil 😉

Aksjeporteføljens sammensetning

Selv om jeg har handlet en del børsnoterte indeksfond i 2015, så er KLP-fondene fortsatt dominerende i porteføljen. Det er naturlig, da de handles uten kurtasje. For eksempel utgjør KLP AksjeGlobal Indeks 4 og KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 henholdsvis 28% og 27,2% av aksjeverdiene. Til sammen utgjør de hele 55,2% av aksjeporteføljen. Det er vesentlig mer enn hva jeg anser som ideelt. Sannsynligvis vil økt fokus på børsnoterte indeksfond bidra til å utjevne ulikhetene fremover.

Diagram: Aksjeporteføljens sammensetning per 31.12.2015(blå) og målbildet(oransje) Porteføljens sammensetning i forhold til målbilde 2015

Kjære lesere, hvordan gikk det med deres investeringer i 2015? Og er det noe dere savner i porteføljeoppdateringen ovenfor?

32 kommentarer om “Aksjeporteføljen til himmels i 2015”

  1. Bra innlegg! Hvilken side er du henter indeksfond grafene fra? Jeg har fondene mine spredt mellom flere kontoer så jeg savner et verktøy hvor jeg kunne fått mer oversikt. Feks sett hva verdistigningen har vært i snitt over hele porteføljen.

    Svar
  2. Ti år og fire måneder er ganske lang tid, så med en så god start, tror jeg absolutt du bør kunne si fuck you til de fleste i april 2026. 😀 Ikke at du bør gjøre akkurat det altså, men må jo være greit å vite at man har muligheten. 😀

    Hvordan er jobbsituasjonen din nå?

    Svar
    • Hei Vidde,

      Har ikke planer om å si fuck you til noen, men liker tanken på å ha muligheten. Norge er så lite at det er viktig å være på god fot med tidligere arbeidsgivere og kollegaer.

      Jobber for tiden med salg i verdens mest spennende selskap. I tillegg har jeg startet opp en side geskjeft, som begynner å kaste av seg. Kommer tilbake med mer om det i neste innlegg rimelig snart.

      Svar
  3. Shit! Fin portofølje. Har du sett noe på tech aksjer i Norge? Jeg er inne i DNB Tech-fondet, og har en større plassering i GIG som har drøyt doblet seg på 1 års tid nå, men ellers er jeg ganske «grønn» og har altformye slengende rundt på ymse sparekontoer. Hvordan kommer man igang?

    Svar
    • Hei Nina,

      Har holdt meg unna det meste av norske aksjer de siste årene, unntatt Kongsberggruppen. Mye dyrt, noe dårlig og litt luftslott.

      Hva ønsker du å komme i gang med? Enkelt aksjer eller å investere i fond generelt?

      Svar
        • Hei Nina,

          Vanskelig å si hva som er rett for deg. Se gjerne Aksjebloggen(http://aksjebloggen.com) for innsikti handelsstrategier. Selv holder jeg meg til en porteføljen bestående 90% av indeksfond og maks 10% enkelt aksjer. Fondene handles etter «value averaging» prinsippet, og enkelt aksjer vurderes etter fundamentale forhold.

          Svar
  4. Gratulerer med å være godt på vei! 🙂
    Kan du lage et innlegg om hva som skjer på børsen nå om dagen, har jo fått med meg nedgangen, men har ikke helt forståelsen for hvilke følger det får for oss som sparer i globale indeksfond (Dnb).

    Svar
    • Hei Anonym,

      Takk! det som skjer på børsen om dagen er kortsiktig støy, og ikke noe fondssparere trenger å bruke tid på. Håper fallet eskalerer og at vi får en pen korreksjon, slik at man kan handle rimelige aksjer. Foreløpig er det bare et mindre fall, men lager noe om det hvis det tiltar fremover.

      Svar
  5. Mer imponerende sparing enn forvaltning, da, iom. at porteføljen minus innskudd faktisk minket i 2015… 😉 Vi får håpe på et mer spenstig 2016. For egen del mener jeg det er mange gode kjøp å gjøre, så jeg koser meg om dagen, mens jeg gradvis roterer deler av min cashreserve over på OSE. 🙂 Om det er like kos ved neste årsskifte gjenstår å se… Men; husk at OSE nå prises på P/B ca. 1.3-1.4 (ref. Erik Fosland, Nordea, gjengitt i en nettavis onsdag denne uka.) Mener å ha oppfattet at det sjelden kommer krakk fra slike nivåer…

    Svar
    • Hei Jay,

      Ja, hehe, akkurat den der ser litt rar ut. Reell avkastning justert for utbytter og reinvesterte gevinster fra enkelt aksjer er ca. 5% for året. Har laget et bedre system for å presentere slike tall for fremtiden. Ellers har jeg ikke peiling på hva 2016 vi bringe. Det viktigste er å ha en god plan, og så holde seg til den.

      Svar
    • Hei Powerboy,

      Enig. Ble litt knot med det, da dataene fra 2014 ikke er optimale og avkastning fra enkelt aksjer, som er realisert + utbytte i 2015 ble reinvestert i indeksfond. Ser jeg skrev til Boom Bust på Twitter at avkastningen var ca. 7%, men etter en nærmere kikk er den ca. 5% for 2015. Har laget et bedre rapporteringssystem for dette nå.

      Svar
  6. Eg kjenner eg er nysgjerrig på spareraten din. Når du sparer 18 000 kor mange prosent er dette av netto lønn ?

    Etter boliglån, studielån og husleie så greier eg ikkje å spare 18 000. Ikkje i nærheten ein gong.

    Svar
    • Hei Klossowski,

      Jeg har minimalt med boliglån og eier ikke egen bil. Ellers var jeg nødt til å låne opp litt for å kjøpe nok aksjer i siste halvår 2015. Grunnen til det var redusert inntekt, som følge av at gamle jobben røk på sjøen.

      Svar
  7. Eg har også tatt opp ein del lån på leiligheta for å spare i fond. Lån er jo ein fin måte å bli tvunget til å spare.

    Svar
  8. Hei, veldig interessant blogg! Hvis jeg vil investere noe ala deg, uten å sette seg så dypt inn og følge så mye med, hva tenker du om å investere i klp-Norge, klp global og klp fremvoksende hver mnd?

    Svar
    • Hei Torstein,

      Hyggelig å høre at du liker bloggen. Eller hva med å bare investere i KLP Verden Indeks? Enkelt og greit hvis man ikke ønsker å bruke særlig tid på ting som rebalansering.

      Svar
    • Hehe. Oppdaterer en gang måneden. Tar utgangspunkt i kursene den 15 i hver måned, så dy må nok vente litt til. Tipper ila mandagen.

      Ellers er ukens helgelesing rett rundt hjørnet.

      Ha en fin helg så lenge! 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar