Et budsjett som er lett å holde (nei, jeg tuller ikke)

Mitt tips til hvordan man kan lage et budsjett for egen økonomi, som faktisk er lett å holde.

Hvordan jeg setter opp budsjett

En ting er å sette opp budsjett, men det å holde et er noe helt annet. Jeg tar nok derfor ikke feil når jeg sier at dette er noe som de fleste av oss har erfart.

For min egen del, så synes jeg budsjettering er sykt kjedelig. Ja, faktisk nesten like kjipt som det å spare i indeksfond. Dessverre er det slik at det å holde kål på ens utgifter er essensielt for å ikke ende opp på Luksusfellen, for ikke å nevne hvis man skal bli økonomisk uavhengig innen 12 år.

Selvsagt finnes det enkelte budsjett-gærninger der ute. Du vet, de som simpelthen elsker å flikke rundt med excelark og følger opp hver enkelt krone og øre de har svidd av. Vel, jeg vet ikke med deg, men jeg har ihvertfall bedre ting å bruke tiden på.

For meg er budsjettering noe som bare skal gå av seg selv

Tiden min er for viktig til å søle bort på noe så kjedelig.

Det er derfor utrolig viktig å gjøre det enkelt!

Haha, lykke til med den, tenker du kanskje?

Neida, det er faktisk ganske lett.

Sett av til sparing først, deretter svi av resten.

Enkelt og greit.

Mitt tips er å først finne ut hva du ønsker å sette av til sparing/investeringer, deretter kan du bruke resten på hva pokker du vil. Merk at dette krever en viss  innsikt i egen økonomi.

Det er derfor viktig at man tar utgangspunkt i et reellt budsjett, som man vet man kan leve med. Dette krever litt forarbeid med å kartlegge egne utgifter, men når du først har gjort det, så går ting mer av seg selv.

For min del er det et mål å sette av så mye penger som mulig til investeringer. Derfor er har jeg kuttet mine utgifter til et nivå på grensen til ukomfortabelt. Se bilde nedenfor for et eksempel på hvordan jeg har definert mine månedlige utgifter, inklusivt IPA og annet fjas.

budsjett, kostnader

Som det kommer frem av tabellen ovenfor, så svir jeg av NOK 10.850,- i måneden. Selvsagt tjener jeg en del mer. Alt over dette blir automatisk trekt fra lønnskontoen min og over i diverse indeksfond og boligkreditten min på lønningsdagen. Det betyr at jeg aldri ser hele lønnen min på konto, og jeg forholder meg kun til dette beløpet.

Siden alt som går til sparing er låst opp i verdipapirer og en boligkreditt, så er terskelen for å forsyne seg herfra meget høy for min del. Faktisk er det i mine øyne utenkelig. Når månedsbudsjettet er brukt opp, vel, da anser jeg meg selv som blakk. Hvis du istedet bestemmer deg for å finne frem kredittkortet, så er du ute på viddene vinterstid i Hawaii-shorts og sandaler. Da er det nemlig ikke urealistisk at et personlig møte med Silje Sandmæl & Co i Luksusfellen blir neste stopp!

Kort oppsummert om budsjettering

 1. Finn ut hvor mye du ønsker å spare.
 2. Sørg for å få disse pengene automatisk overført vekk fra brukskontoen på lønningsdagen.
 3. Svi av resten.

Til sist vil jeg at du skal huske at å kutte kostnader alene sjelden vil gjøre deg rik. Heller vil det i ekstreme tilfeller, ihvertfall hvis man har en middelmådig inntekt fort resultere i en kjip livsstil du nødig vil opprettholde over tid. Det er derfor utrolig viktig at man samtidig fokuserer på å øke egen inntekt.

Hvis du lurer på hvor jeg gjør av pengene som settes av til sparing/investeringer utover eiendom, så kan du se min portefølje her.

13 kommentarer om “Et budsjett som er lett å holde (nei, jeg tuller ikke)”

 1. Nysgjerrig spurt, jeg regner med du lever alene? Ellers er jo forbruket ditt ekstremt imponerende.. Et godt budsjett uansett altså 😉 Lykke til !

  Svar
  • Hei Emil, og velkommen til bloggen! 🙂 Ja, jeg bor alene. Klarte å ordne det slik, så får vi se hvor lenge det varer. Merk at eneste grunnen til at jeg kan leve på et så lavt budsjett er at jeg tidlig kvittet meg med brorparten av boliglånet. Glad i uteliv, god mat og fine klær, så med mye gjeld ville jeg fått utfordringer. Samtidig er denne måten å budsjettere på utrolig effektiv når ting først er satt opp med automatiske trekk. Alle faste kostnader og sparing går til sitt, og jeg sitter igjen med en pott penger jeg kan svi av på fjas.Det viktige er at man har disiplinen til å forstå at når pengene er svidd av, ja da er det tomt. Henter man frem kredittkortet, så har man tapt og bør kvitte seg med slike kort. Ønsker deg lykke til med eget budsjett! 🙂

   Svar
 2. Hva tenker du om budsjettet ditt i det du får kjæreste? Merket selv at forbruket øker en del når det blir dates, middager ute, kinobilletter, osv..
  Problemet med FYM-planen (for min del) er nettopp at livssituasjonen endrer seg da det ikke lenger bare er seg selv man skal ta seg av, og plutselig trenger man oppsparte midler til innkjøp av ny bolig. Dette kan man selvsagt rasjonalisere med at det er en grei investering, men det ikke en likvid post som kan bidra til FYM. Dukker det plutselig en baby eller to opp forsvinner FYM-lengre og lengre inn i fantasien.
  Personlig liker jeg veldig godt bloggen din og liker å tenke på samme måte og få pengene til å jobbe for meg, men det er som flere sikkert har nevnt tidligere; Life happens. Tenkte bare å høre hvilke tanker du har gjort deg om dette.
  For min del ble investering noe jeg gjør ved siden av med de pengene jeg har til overs, men beløpene er nå så små at FYM ikke skjer før pensjonsalderen uansett 😛

  Svar
  • Hei, interessant «problemstilling»,
   jeg kan godt ha en mening om dette:)
   Begynn å spar nå, ikke gi opp tankegangen! Som du sier; livet kan endre seg, life happens..
   Selv er jeg 37 med mål om FYM innen 50 og kommer rett fra boligkjøpsinvestering i 2012 og samlivsbrudd i 2015 med 2 barn i bagasjen. Når ting får «satt seg» etter boligkjøp/bilkjøp/barneunnfangelser så vil det sannsynligvis bli lettere for deg å begynne å bygge deg opp igjen økonomisk. Enig i at damer har en tendens til «å komplisere ting» (på godt og vondt). Har du samboer, har du i det minste (i prinsippet) 2 inntekter å leve av som jo, som kjent, bør være bedre enn 1.. Livet har sine faser, og det økonomiske budsjettet må følgelig tilpasses disse, lykke til i den fasen du nå er i!

   Svar
  • Hei Steffent. Hyggelig at du liker bloggen 🙂 Mitt budsjett er tilpasningsdyktig og fungerer fint, så fremt jeg holder meg til oppegående og jordnære kvinner. Ja, life har en tendens to happen, men dette er egentlig kun et hinder hvis du selv lar det bli et. F.eks er det du selv som i stor grad velger hvilken inntekt du drar inn hver måned. Utrolig hva som er mulig med god motivasjon og evne til å tilegne seg relevant kompetanse! Dette gjelder forsåvidt også kostnadsnivået. Ellers kloke ord i kommentaren fra Sparegrisen. PS: Du setter av penger til investeringer først, deretter kan du svi av resten på hva pokker du vil 😉

   Svar
 3. Hei,

  Meget interessant blogg, med mange spisse formuleringer – noe jeg liker meget godt!
  Drøye 2500 i boligutgifter – det bør du lage et innlegg om, hvis leiligheten din kostet ca 2,5 mil har du opparbeidet litt egenkapital. Spørsmål; bør du ikke heller låne mer penger i banken, låse renten for så å sette en større andel på indeksfond? Ser for meg, uten at jeg har regnet nøyaktig på det at det burde være godt med penger å spare på det. Dine tanker rundt dette?

  Svar
  • Hei Knut,

   Hyggelig å høre at du liker bloggen! Har allerede en boligkreditt på tilsvarende 50% av leilighetens markedsverdi. Denne grisebillige kredittfasiliteten fungerer som buffer ved krise og mulighetsfond. Les også: https://www.finansnerden.no/hvorfor-du-trenger-et-mulighetsfond-til-investeringer/ Det vil si at den ikke benyttes til kjøp av indeksfond så lenge markedet er priset over historiske snitt. Enkelt aksjer kun hvis jeg kommer et skikkelig scoop. Utfordringen i dagens marked med latterlig lave renter er at verdien av aksjer/eiendom, etc skvises opp av desperate investorer på jakt etter avkastning. Husk: Pris er hva man betaler, verdi er hva man faktisk får.

   Svar
 4. Hei. Hvor kommer reiser og ferier inn i bildet her? Ser det ikke i budsjettet? Det kan nok fort være blant de største utgiftene for min egen del, men det er jo noe jeg gjerne vi prioritere også da.

  Tilsvarende spørsmål gjelder i grunn også for opplevelser som konserter, arrangementer osv.

  Svar
  • Hei BE,

   Du setter av til sparing først. Deretter kan du svi av resten på hva enn du vil etter eget ønske/behov.

   PS: Fordel at faste kostnader og regninger av mer variabel karakter går ut av kontoen samtidig som lønnen kommer inn. Nøkkelen til suksess er automatisering.

   Svar
 5. Den tabellen din med budsjett er jo totalt urealistisk. Boliglån, strøm og forsikring til under kr 4000,- i måneden. Kanskje i 1930 men ikke i 2019.

  Svar
  • Da har du virkelig ikke skjønt det. Prøv å sette opp et eget budsjett som om du var gjeldfri, så ser du det nok.

   Svar

Legg igjen en kommentar