Betaler du tre ganger mer enn du trenger for indeksfond?

Her viser jeg hva fondene jeg eier koster hos ulike banker, og hvor de er dyrest.

Betaler du for mye for fondene dine? Det kan hende. Et globalt indeksfond, som KLP AksjeGlobal Indeks, kan koste fra 0,18% til 0,49% årlig, avhengig av hvor du handler fond. Ja, enkelte flår kundene sine ved å la deg betale opp mot tre ganger mer enn hva du trenger i årlige gebyrer for globale indeksfond.

Dette er viktig å vite. Fordi hva du betaler i gebyrer er penger som ikke tilfaller deg, og dermed penger som heller ikke vil kunne vokse videre i aksjemarkedet over tid.

Så betaler du for mye for fondene dine kan du gå glipp av mye penger.

I dette innlegget forklarer jeg:

 • hvordan små forskjeller i gebyr kan utgjøre mye penger
 • tre forskjellige prismodeller for fond
 • hvordan prisen for det samme fondet kan variere noe vanvittig
 • hva fondene jeg eier koster hos ulike banker og plattformer
 • at hvor du handler fond har mye å si for prisen

Små forskjeller i gebyr kan utgjøre mye penger

Når du investerer i aksjefond er det gjerne for ti år eller mer. Tilsynelatende ubetydelige forskjeller i pris for å eie et fond kan dermed slå hardt inn på hvor mye pengene dine vil vokse i fond.

Hvor mye penger du kan gå glipp av?

Si du investerte 100 000 kroner i et globalt indeksfond, og lot pengene stå i 40 år. Du oppnådde 6% gjennomsnittlig årlig avkastning etter kostnader, og endte med rundt 1,02 millioner kroner.

Men hva om du betalte 0,3% mer enn du trengte i årlige gebyrer for å eie fondet?

Jo, da ville du i stedet endt med omtrent 918 000 kroner, eller 102 000 kroner mindre. Hvis du i stedet for 100 000 kroner investerte en million kroner, ville forskjellen vært over en million kroner kroner.

Betalte du enda mer, si 0,5% for mye, blir forskjellen 169 000 kroner. Og 1 ,69 millioner om du investerte en million!

Det er derfor så viktig at du har fond hos noen som gir deg den beste prisen.

Her ser du hvordan 100 000 kroner investert i et globalt indeksfond kan vokse over tid når du betaler årlige gebyrer av ulike størrelser.
Her ser du hvordan 100 000 kroner investert i et globalt indeksfond kan vokse over tid når du betaler årlige gebyrer av ulike størrelser.

To forskjellige prismodeller for fond

Banker og andre plattformer hvor du kan handle fond har ulike måter for å ta seg betalt. Her forklarer jeg hvilke prismodeller som er de vanligste, og de gjelder når du kjøper fond selv. Kjøper du fond som resultat av rådgivning kan du ende med å betale enda mer.

Dette må du forstå om du skal kunne finne ut hvor du kan få fondene dine til best mulig pris.

Forvaltningebegyr

Fondsleverandører som KLP tar ofte kun et årlig forvaltningsgebyr. Som at du betaler 0,18 prosent av det du i gjennomsnitt har i et globalt indeksfond hvert år, og ferdig med det.

Enkelt og oversiktelig.

Plattformgebyr pluss forvaltningsgebyr

Andre tar et årlig forvaltningsgebyr for fondene du har hos dem pluss et plattformgebyr, som takk for at du er kunde.

Her er et eksempel på hvordan Kron tar betalt for DNB Teknologi.

+ Forvaltningsgebyr: 0,86% årlig
+ Plattformgebyr: 0,25% årlig
Total pris for fondet: 1,11% årlig

Her må du vite både hva du betaler i forvaltningsgebyr og plattformgebyret for å vite prisen på et fond. Det er den vanligste prismodellen, og brukes blant annet av Nordnet, Kron, DNB og SpareBank 1. Heldigvis er de som tilbyr deg fond pålagt å vise deg totalprisen for hva et fond koster, så du slipper å leke med kalkulatoren.

Prisen for det samme fondet kan variere mye

Fondene som jeg har i Fuck You Money porteføljen varierer mye i pris avhengig av hvor jeg kjøper dem. De mest oppsiktvekkende funnene fra denne prissammenligningen er:

1. Nesten tre ganger beste pris for indeksfond hos sparebank

KLP AksjeGlobal Indeks koster 0,18% årlig hos KLP og Sbanken, men 0,49% hos SpareBank 1 Østlandet. Det er nesten tre ganger så dyrt for å eie dette fondet hos sparebanken.

Slik kommer SpareBank 1 Østlandet frem til prisen:

+ Årlig forvaltningsgebyr: 0,10%
+ Årlig pris til banken: 0,39%
Total pris for fondet: 0,49%

Samtidig skriver de «Bankens honorar kan variere ut fra hvilket fond du kjøper, hvor mye du kjøper for og hvor mye du har i sparing.» De lenker videre til en .pdf-fil med flere priser, hvor det fremkommer at KLP AksjeGlobal Indeks  kan koste mer, opp mot 0,57% årlig.

Svinedyrt og forvirrende på en gang. Gratulerer!

2. 50% dyrere å eie direkte hos forvalterselskapet!

ODIN Small Cap, som er et aktivt forvaltet aksjefond, koster 1,5% årlig å eie direkte hos ODIN. Men kun 1% hos Kron – og kun 0,94% om du har Akademikeravtale. Det betyr at du betaler 50% for mye i gebyr hvert år om du eier fondet hos ODIN. Vanligvis pleier fond å være billigst direkte hos leverandøren, men her har du et unntak.

3. Sparebank med stiveste priser for fond

Det er trist å se en bank som nyter småsparernes tillitt som lokalbank, også flår fondskundene mest. Med plattformgebyr på 0,39% årlig er SpareBank 1 Østlandet det dyreste alternativet for de fleste av fondene som jeg eier. Dette er også samme bank som tilbyr pengemarkedsfond til 0,59% årlig, så jeg er egentlig ikke overrasket.

Sammenligning av fondspriser hos ulike plattformer

Nedenfor finner du de ulike fondene som jeg eier og hva de koster hos ulike banker og plattformer for handel av fond.

KLP AksjeGlobal Indeks P kostnad årlig samlet:

Direkte hos KLP: 0,18%
Sbanken: 0,18%
Nordnet: 0,28%
Kron: 0,22% (Akademikeravtale: 0,20%)
DNB: 0,18%
SpareBank 1 Østlandet: 049% DYREST

KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks P årlig:

Direkte hos KLP: 0,28%
Sbanken: 0,28%
Nordnet: 0,39%
Kron: 0,30% (Akademikeravtale: 0,28%)
DNB: 0,28%
SpareBank 1 Østlandet: 0,57% DYREST

BGF World Health Science A2 USD

Sbanken: 1,30%
Nordnet: 1,34%
Kron: 1,31% (Akademikeravtale: 1,25%)
DNB: 1,37% DYREST

DNB Teknologi A

Direkte hos DNB: 1,17%
Sbanken: 1,17%
Nordnet: 1,16%
Kron: 1,11% (Akademikeravtale: 1, 05%)
SpareBank 1 Østlandet: 1,24% DYREST

ODIN Small Cap C/D

Direkte hos ODIN: 1,5% DYREST
Sbanken: 1,05%
Nordnet: 1,04%
Kron: 1% (Akademikeravtale: 0,94%)
DNB: 1,05%
SpareBank 1 Østlandet: 1,14%

Her får du vite mer om hvor du får fond til best pris.

Hvor du handler fond har mye å si for prisen

Hvor du handler fond har mye å si for hva du betaler for fond. Det er forvaltningsgebyr, plattformsgebyr – og møter du på kjøps- eller salgsgebyr, skal du løpe din vei. Er du sløv kan du gå glipp av flere hundretusen kroner i tapt gevinst. Fondsinvesteringer gjøres jo med langsiktig perspektiv, og årlige gebyrer spiser av avkastningen din over tid.

Tilsynelatende små forskjeller i pris kan utgjøre mye penger når du skal være lenge investert.

Det er derfor viktig at du ikke betaler for mye for fondene dine. Men for å hindre det må du også lære hvordan du skal gå frem for å finne ut hva fond faktisk koster. Med den kunnskapen vil du enkelt se om du burde flytte fondene dine til noen som gir deg bedre pris.

Når du vet det, er det enkelt å se om du bør flytte fond til noen som gir deg en bedre pris.

For jo mer du har investert, og lenger du skal være det, desto hardere biter gebyrene. Så ta en gjennomgang i dag, og sørg for at du ikke betaler mer enn du egentlig må for fondene som du skal eie.

5 kommentarer om “Betaler du tre ganger mer enn du trenger for indeksfond?”

 1. Hei, hva med Kron sine indeksfond Kron Indeks Global som koster (0,15%). Er den bedre enn KLP sin global indeks? Kan du sjekke den og sammenligne for oss som ikkje kan det? 🙂 takk

  Svar
  • Heisan Mathew,

   Jobber med en større gjennomgang av globale indeksfond. KRON er vanligvis bra. Eneste er at en del globale indeksfond hiver ut masse selskaper for å fremstå som «bærekraftig». Hele poenget med å eie indeks er å eie hele markedet, men det gjør man ikke hvis alle olje-, våpen-, gambling-, alkohol- selskaper og så videre er utelukket. Da sitter man i stedet igjen med noe helt annet enn «markedet».

   Svar
   • Nå har endelig Kron Indeks byttet referanseindeks til den samme som de andre store globale indeksfondene! Løp og kjøp!

    Svar

Legg igjen en kommentar