Dette gjør høye kostnader med avkastningen din i fond

Kostnader er penger som ikke tilfaller deg når du investerer i fond. Enda verre, det er penger som ikke vil kunne vokse seg store.

I stedet går de til fondsforvaltere, rådgivere, banker og håndspåleggere.

Selvsagt skal du betale for jobben de gjør med å forvalte og gjøre fond tilgjengelig for deg. Ingenting er gratis. Men du skal ha god grunn for å betale mer enn du må. Det vil si at du for eksempel betaler 1,5% i året for et fond som du kan få til 1%.

For jo mer du betaler for fondene dine, desto mindre penger blir det igjen til deg.

I dette innlegget vil du lære:

 • Hvorfor kostnader har mye å si for avkastningen din
 • Hvor mye penger du går glipp av om du betaler for mye
 • Hva fond koster hos forskjellige banker og fondsplattformer

Hvorfor har kostnader mye å si for avkastningen din?

Når du investerer i fond betaler du en prosentvis andel av pengene i gebyrer hvert år. Det kan være forvaltningsgebyr, plattformgebyr og mer. Utfordringen er at slike kostnader legger brems på hvor mye sparepengene dine kan vokse i fond.

Fra ett år til det neste ser du ikke forskjell. Men over tid kan selv små prisforskjeller bety at du går glipp av mye penger.

Eksempel: Si du investerte 100 000 i et aksjefond som kostet 1% i året for fem år siden, og avkastningen var 7% gjennomsnittlig årlig etter kostnader.

Hva om naboen din, Ola, gjorde det samme? Men sløv som han er, betalte han i stedet 1,5% i året for aksjefondet, 0,5% i året mer enn i dag.

I tabellen under ser du hvor mye Ola ville gått glipp av sammenlignet med deg.

Merk at beløpet som han går glipp av øker for hvert år som går.

Her ser du hvor mye du går glipp av om du investerte 100 000 kroner i aksjefond, og betalte 0,5% mer enn hva du egentlig trengte i året over fem år.
Her ser du hvor mye du går glipp av om du investerte 100 000 kroner i aksjefond, og betalte 0,5% mer enn hva du egentlig trengte i året over fem år.

Hvor mye kan du gå glipp av om du betaler for mye?

Over tid risikerer du å gå glipp av penger, mye penger. Alt avhengig av:

 • hvor lenge du er investert
 • hvor mye du betaler for mye for fondene du eier
 • hvor mye penger du investerer

Flere hundretusen ut av vinduet

Eksempel: Si du investerte 100 000 i et globalt indeksfond som kostet 0.18% i året, og oppnådde 7% årlig gjennomsnittlig avkastning etter kostnader.

Samtidig får du det samme fondet for 0,28% et annet sted.

Hva tror du prisforskjellen på 0,10% i året betyr for avkastningen din?

Vel, da ville du gått glipp av:

 • 1 800 kroner etter ti år
 • 7 200 kroner etter 20 år
 • 21 100 kroner etter 30 år
 • 55 000 kroner etter 40 år

Hva om du i stedet betalte 0,30% for mye for det samme fondet?

Da ville du gått glipp av:

 • 5 500 kroner etter ti år
 • 21 000 kroner etter 20 år
 • 61 500 kroner etter 30 år
 • nesten 160 000 kroner etter 40 år

Bare se i tabellen under.

Her ser du hvor mye du går glipp av om du investerte 100 000 kroner i et aksjefond, og betalte 0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,4%, 0,5%, 0,6%, 0,7%, 0,8%, 0,9% og 1% for mye i året sammenlignet med “beste pris”.
Her ser du hvor mye du går glipp av om du investerte 100 000 kroner i et aksjefond, og betalte 0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,4%, 0,5%, 0,6%, 0,7%, 0,8%, 0,9% og 1% for mye i året sammenlignet med “beste pris”.

Hva om du investerte en million i stedet for 100 000?

I så fall ville du ved å betale 0,30% i året for mye gått glipp av:

 • 55 000 kroner etter ti år
 • 210 000 kroner etter 20 år
 • 615 000 kroner etter 30 år
 • 1,6 millioner kroner etter 40 år

En million kroner i dag er riktignok ikke det samme som en million i fremtiden. Det er likevel surt å gå glipp av 1,6 millioner fordi du valgte å betale mer enn du måtte for et fond.

La oss ta det enda lenger:

Betalte du 0,5% i året for mye ville du gått glipp av nesten 2,6 millioner kroner.
Betalte du 1% i året for mye ville du gått glipp av rundt 4,7 millioner kroner.

Det er derfor viktig at du har fond hos noen som gir deg en god pris.

Her ser du utviklingen på en million kroner i et globalt indeksfond om du oppnådde 7% årlig gjennomsnittlig avkastning og betalt 0,3%, 0,5% og 1% for mye.
Her ser du utviklingen på en million kroner i et globalt indeksfond om du oppnådde 7% årlig gjennomsnittlig avkastning og betalt 0,3%, 0,5% og 1% for mye.

Hvor får du fond til best pris?

Prisen for fond varierer mye fra en bank eller fondsplattform til en annen. Hvor mye, spør du? Vel, ta for eksempel et globalt indeksfond, som KLP AksjeGlobal Indeks. Fondet kan koste fra 0,18% til 0,49%, avhengig av hvor du handler det.

Ja, enkelte lar deg betale nesten tre ganger mer for fond enn hva du kan få hos andre.

Enkelte tilbydere er (mye) dyrere enn andre

Nedenfor ser du hva fondene som Finansnerden eier (pluss noen til) koster hos ulike banker og fondsplattformer. Det sier noe om hvilke priser ulike tilbydere tar for fond, og kan gi deg pekepinn på hvor du får fondene dine til best pris.

Her får du vite mer om hvor du får fond til best pris.

Her ser du hva noen utvalgte fond koster i året hos ulike banker og fondsplattformer per 11. februar 2024. Grønn markering er beste pris og rød markering er dårligste pris. Kilde: Bankenes/plattformenes egne hjemmesider
Her ser du hva noen utvalgte fond koster i året hos ulike banker og fondsplattformer per 11. februar 2024. Grønn markering er beste pris, rød markering er dårligste pris og gul er midt i mellom. Kilde: Bankenes/plattformenes egne hjemmesider

For å oppsummere: Jo mer du betaler for fondene dine, desto mindre avkastning blir det på deg. Det er derfor viktig at du ikke betaler for mye. For å få best pris må du lære å forstå hva fondene dine koster der du er i dag. Sammenlign så med andre tilbydere og se hvor de er billigst.

En kommentar om “Dette gjør høye kostnader med avkastningen din i fond”

 1. Perfekt timing av artikkel, nå som Sbanken er i ferd med å ta på seg DNB-dressen. Lærerikt å lese at Sbanken blir dyrare, og at eksempelvis KLP AksjeGlobal Indeks er «best» å ha hos KLP. Får teste ut brukergrensesnittet og sette i gang et flytt ganske snart!

  Svar

Legg igjen en kommentar