Slik dobler du sparepengene dine

Hvordan kan du doble sparepengene dine? Det handler først om å forstå 72-regelen, som er en måte å estimere hvor lang tid det vil ta å doble pengene.

Slik fungerer det: Ta tallet 72 og del med avkastningen som du forventer å oppnå på pengene dine over tid. For eksempel 7 for 7% gjennomsnittlig årlig avkastning i et globalt indeksfond, som KLP AksjeGlobal Indeks.

Da får du 10, som er antall år det vil ta deg å doble sparepengene.

Du kan også bruke 72-regelen til å finne ut av hvilken avkastning du trenger for å doble sparepengene dine i løpet av et bestemt antall år.

For eksempel i løpet av 8 år.

Da tar du 72 delt på 8 og får 9. Det vil si at du trenger 9% årlig gjennomsnittlig avkastning for å doble sparepengene dine i løpet av de neste 8 årene.

Kult, eller hva?

I figuren under ser du hvor lang tid det vil ta deg å doble pengene dine ved 2%, 3%, 4%, 5%, 6%, 7%, 8%, 9%, 10%, 11%, 12%, 15% og 20% årlig gjennomsnittlig avkastning.

Her ser du hvor lang tid det tar å doble sparepengene dine ved ulik avkastning og hvilken avkastning ulike typer investeringer har gitt over tid.
Her ser du hvor lang tid det tar å doble sparepengene dine ved ulik avkastning og hvilken avkastning ulike typer investeringer har gitt over tid.

 

Sparepengene dobles raskere med høy avkastning

Deretter må du investere sparepengene dine i noe som kan gi positiv avkastning.

Ulike typer investeringer kommer med forskjellige forventninger til avkastning (og risiko). Det betyr at hva du investerer i påvirker tiden det vil ta deg å doble pengene.

Men pass på. Muligheten for høy avkastning betyr også høy risiko, og høy risiko betyr at sjansen for å tape penger er stor!

La oss se på doblingstiden til noen investeringer ut fra historisk avkastning.

Doblingstid i Bitcoin: 1-2 år

Krypto står i dag langt unna toppen før krasjen i 2022. Likevel har Bitcoin gitt 67,9% gjennomsnittlig årlig avkastning siden 2013.

Hold deg fast.

Med slik avkastning ville du doblet sparepengene dine på litt over 1 år.

Men høy avkastning har en pris. Her risikerer du å tape beløpet du investerer, og bitcoin har falt rundt 80% flere ganger.

Doblingstid i aksjefond: 9-6 år

Aksjemarkedet kan vise til god avkastning over lange tidsperioder. For eksempel ga Oslo Børs rundt 11,5% i året fra 1983 til og med 2022. Det er omtrent som den årlige avkastningen i det globale aksjemarkedet i kroner siden 1971.

Med en slik avkastning ville du doblet sparepengene dine etter 6,3 år.

Pengene dine ville også doblet seg mer enn seks ganger siden 1983. Det er som at 100 000 kroner skulle vokse til nesten 8 millioner kroner!

Doblingstid i rentefond: 12-15 år

Rentefond er tregere. For eksempel har det amerikanske markedet for obligasjoner gitt 5,3% i dollar siden 1926 i følge fondskjempen Vanguard.

Med slik avkastning ville du doblet sparepengene dine etter cirka 14 år.

Før du avskriver rentefond helt. Husk at du nå får rundt 5% effektiv rente i likviditetsfond, 5-6% i obligasjonsfond og 10% pluss i gode høyrentefond.

Store formuer har doblet seg flere ganger

Skal du ende opp med en del penger, er du avhengig av at sparepengene dine dobles flere ganger gjennom livet.

Det er slik du kan skape en formue!

100 000 kroner kan bli 4,5 millioner

Si du skal være investert i et globalt indeksfond i 40 år. Da vil du sannsynligvis se sparepengene dine dobles flere ganger.

Investerer du 100 000 kroner og oppnår 7% årlig gjennomsnittlig avkastning vil pengene dobles nesten fire ganger. Først vokser beløpet til 200 000, så til 400 000, deretter 800 000 og til slutt blir det rundt 1,5 millioner kroner.

Hvis du i stedet får 10% i året vil 100 000 kroner vokse til 4,5 millioner kroner.

Dette er før skatt på gevinst, formueskatt og prisvekst. Men det blir likevel voksne beløp, om du greier å være investert og stå løpet ut.

Bare se i figuren under.

Her ser du hvordan 100 000 kroner utvikler seg hvis du oppnår 7% og 10% årlig gjennomsnittlig avkastning i 40 år.
Her ser du hvordan 100 000 kroner utvikler seg hvis du oppnår 7% og 10% årlig gjennomsnittlig avkastning i 40 år.

Investerer du ekstra underveis vil det bli enda mer penger.

Si du investerer 100 000 kroner en gang pluss 5 000 kroner hver måned i et globalt indeksfond de neste 40 årene, og oppnår 7% årlig gjennomsnittlig avkastning.

Da kan du ende med 13,9 millioner!

Mye av verdiene skapes mot slutten

Å investere i aksjemarkedet kommer med risiko. En type risiko få nevner, er at mesteparten av formuen skapes mot slutten av investeringsperioden.

Så skuffer avkastningen på slutten og den siste doblingen uteblir, kan du ende med mye mindre enn du kanskje trodde.

Sekvensiell risiko

Det kalles sekvensiell risiko og fungerer slik: Si du investerte 100 000 kroner i et global indeksfond og pengene vokste 7% i året i 30 år til rundt 760 000 kroner.

Men så får du null avkastning de neste ti årene?

Pengene skulle i teorien dobles en siste gang til 1,5 millioner over de neste to årene. Men så bremser avkastningen, og du står nå i fare for å ende med mye mindre.

Hvordan kunne du forberedt deg på noe slikt?

Noen gode tips:

  • Vær fleksibel på når du skal begynne å bruke av pengene, slik at du kan vente ut en periode med treg avkastning i aksjemarkedet
  • Vær konservativ i hvilken avkastning du forventer fra aksjemarkedet, så får du heller bli positivt overrasket hvis du får mer
  • Kompensere for lavere avkastning med å investere mer

Doblet pengene til tross finansiell armageddon

Det er alltid en sjanse for å treffe en periode med dårlig avkastning i aksjemarkedet når du nærmer deg slutten av investeringsperioden.

Mange som var investert i aksjefond under finanskrisen i 2007-2009 så pengene sine halveres og mer. Likevel sitter flere av dem i dag med store gevinster. Det til tross for at det globale aksjemarkedet (som globale indeksfond følger) falt nesten 50%.

Investorene som gjorde det bra greide å være investert samtidig som de investerte mer da alle andre solgte. Disse doblet pengene sine og mer. Siden toppen før det store børsfallet og frem til i dag har det globale aksjemarkedet mer enn doblet seg.

Slik er det når du investerer i aksjemarkedet.

For å oppsummere: Hvor lang tid det tar å doble sparepengene dine, avhenger av avkastningen du oppnår og hvor lenge du er investert. Men vær konservativ i hvilken avkastning du forventer, ellers kan du få problemer om du er uheldig.

Pssst…! Trykk her for å lage din egen investeringsportefølje.

2 kommentarer om “Slik dobler du sparepengene dine”

  1. Du er flink å regne og formidle nøkternt. Kunne du tatt det ett hakk videre og inkludert inflasjon i slike regnestykker? Kanskje skrive noe på det. Vise noe nærmere faktisk kjøpekraftsvekst, hva gjør det med doblingstallet. Gjerne også prøvd deg litt på siste leddet skatter, hva gjør det med doblingstallet (virkelig doblet kjøp av varer og tjenester), hva får man pr tidspunkt i fremtiden om man realiserte investeringene, altså etter at utsatt skatt er betalt og pengene faktisk kan brukes (som et AS og de rike). Gjerne både avkastnings og formueskatt inkludert i kurver. Vet du om noen investeringsplattformer som har med disse 3 fratrekkene frem til realavkastning til lommebok. Prøver å få Kron og KLP til å gjøre det og Kron er mest lydhør som utfordrer, KLP stor aktør med mer svadasvar, skal få ny plattform i 2025 sier Brustad i KLP.

    Svar

Legg igjen en kommentar