Bitcoin er opp 240% på ett år. Da gjelder det å ikke la seg blende av muligheten for en gevinst, og glemme risikoen.
For krypto, enkeltaksjer, bransje- og temafond er ikke for alle. Likevel kan det bidra til høyere avkastning i en investeringsportefølje, om du vet hva du gjør og har litt flaks. Men skal du gjøre slike spekulative veddemål, gjelder det å håndtere risikoen riktig.
Hvis ikke risikerer du å tape for mye av sparepengene dine om du skulle ta feil.
Her får du oppskriften på hvordan du unngår det.
Du kan tape selv om du får rett
Selv om du har flaks og velger riktig, er det ingen garanti for suksess. Du må nemlig greie å være investert, skal du kunne høste den gode avkastningen.
Raketten NVIDIA
For eksempel steg NVIDIA-aksjen 350% fra august 2022 til mars 2024. Det er som at 100 000 kroner skulle vokse til 450 000 kroner på ett og et halvt år.
Men vet du hva? Det er uinteressant om du hadde solgt i panikk da aksjen falt 40% høsten 2022. I så fall ville du tapt mye av pengene du investerte, uavhengig av hvor rett du hadde.
Det samme gjelder krypto.
Bitcoin steg rundt 8 266% fra 2017 og frem til mars 2024. Men for å ha kunne høstet den avkastningen, måtte du vært investert gjennom tre krasj på opp til 82%.
De færreste har nerver til å bli med på en slik reise.
Bitcoin er opp 8 266% siden 1 jan. 2017. Det er som at 100 000 skulle vokse til rundt 8,4 millioner🤑
Med på kjøpet fikk du👇
-82% des 2017 til des 2018💸
-47% apr 2021 til jul 2021💸
-72% nov 2021 til des 2022💸Dessverre er få i stand til å være med på en slik reise. pic.twitter.com/3kVLor7nZo
— Finansnerden💰 (@Finansnerden) March 10, 2024
Hvor mye er du villig til å tape?
Løsningen er derfor å begrense hvor mye penger du kan tape. Det er lurt så du ikke taper for mye av sparepengene dine om du skulle ta feil.
Begrens muligheten for tap
Du gjør det enklest ved å sette tak på hvor mye de mest crazy investeringene kan utgjøre av porteføljen din. Så mens en mindre andel er høy risiko, er resten i kjedeligere investeringer, som globale indeksfond, obligasjonsfond eller lignende.
Da er du mindre utsatt om et veddemål går feil. For bransje- og temafond vil svinge mye, og fall på 80% er mulig. Samtidig kan krypto og enkeltaksjer gå i null.
De mest risikable fondene finner du til høyre i figuren under.
Hvor stor andel av porteføljen?
Start med å se porteføljen din i to deler:
- Kjerne: Stedet for relativt trygge og langsiktige investeringer
- Spekulativ: Stedet for mer risikable og kortsiktige investeringer
Hvor mye du kan ha i den spekulative delen av porteføljen din, avhenger av hvilken risiko du er komfortabel med. Jo større andel av pengene du har her, desto mer vil avkastningen og svingningene bety for porteføljen din sett under ett, og motsatt.
>>Lær å lage din egen investeringsportefølje
Mellom 5% og 10% av porteføljen i galskap
Skal du først gjøre veddemål i krypto, enkeltaksjer eller bransje- og temafond, bør de utgjøre såpass at du opplever en forskjell i avkastningen hvis det går bra. Ellers er det ikke noe poeng. Men samtidig ikke mer enn at du kan leve med tapet, om du skulle ta feil.
Det vil vanligvis si mellom 5% og 10% av porteføljen, avhengig av hvor mye av sparepengene dine du er villig til å tape i jakten på høyere avkastning.
Noe mer enn 10% av porteføljen og risikoen blir for høy for de fleste. Under 5% og andelen blir typisk for liten til å utgjøre en forskjell.
Hva om du tar feil og taper pengene?
Det er viktig at du lar resten av porteføljen din være i fred, om du skulle tape pengene du dedikerte til spekulative veddemål. Skulle det skje må du ikke finne på å fylle på mer! Er det underholdning du ønsker? Da er det billigere å dra en tur til Las Vegas.
Rebalansering
Hva om du får rett og et veddemål i for eksempel en bitcoin ETF går som ei kule? Da er det lurt å ta noe av gevinsten av bordet.
Det gjør du enkelt ved å rebalansere. Rebalansere betyr her at du justerer andelen den spekulative delen utgjør av porteføljen tilbake til hva du på forhånd har bestemt er best.
Eksempel: Si du investerte en million kroner slik:
- 900 000 kroner i KLP AksjeGlobal Indeks (kjerne 90%)
- 100 000 kroner i VanEck Semiconductor ETF (spekulativ 10%)
VanEck Semiconductor ETF, et bransjefond som investerer i selskaper som lager halvledere, steg så 200% til 300 000 kroner på ett år. Samtidig la KLP AksjeGlobal Indeks på seg 20% til 1 080 000 kroner i samme periode.
Samlet vokste millionen din i de to fondene til 1,38 millioner kroner.
Hvis du da tok 162 000 kroner fra VanEck Semiconductor ETF og kjøpte mer KLP AksjeGlobal Indeks, brakte du andelen fondet utgjorde av porteføljen tilbake til 10%.
Da oppnår du to ting:
- Du justerer risikonivået i porteføljen tilbake dit du ønsker, slik at svingningene ikke blir for store om bransjefondet skulle krasje
- Du flytter noe av gevinsten fra bransjefondet over i en “tryggere” investering
Hva om VanEck Semiconductor ETF fortsetter å gi superavkastning? Flott! Du er fortsatt investert og det blir enda mer penger på deg. Men faller fondet kraftig, som det gjør til tider, så har du i hvert fall sikret noe av gevinsten
Når bør du rebalansere?
En gang i året er vanlig. Hypiggere enn hver sjette måned og de mest risikable investeringene vil ofte få lite tid til å kunne bidra til høyere avkastning.
Selger jeg halvparten i spekulative veddemål om de dobles i verdi. Deretter går de enten i null, stagnerer eller blir mye mer verdt. Gevinsten brukes til å kjøpe mer av fondene som utgjør kjernen i Fuck You Money porteføljen min.
I tillegg rebalanserer jeg porteføljen en gang i året, på bursdagen min.
Du vil derfor aldri se meg hive en betydelig andel av pengene mine inn i bitcoin. Ei heller i en enkeltaksje eller i et bransje- eller temafond.
Kjedelig, jeg vet.
Men så slipper jeg også å tape for mye om en investering ikke går som planlagt.
For å oppsummere: Krypto, enkeltaksjer og bransje- og temafond er risikosport om du ikke kontrollerer hvor mye du kan tape. Du gjør det enklest ved å begrense hvor mye slike spekulative veddemål skal få utgjøre av porteføljen din.