Hva er en bitcoin ETF?

Bitcoin ETF`ene er her! Det amerikanske finanstilsynet godkjente flere søknader om børsnoterte fond som eier bitcoin 10. januar i år.

Prosessen startet for omtrent ti år siden, da Winklevoss brødrene sendte inn den første søknaden.

Internasjonale fondsforvaltere som Black Rock, Fidelity og Invesco er blant de som først er ute med bitcoin ETF`er.

Men hva er egentlig en bitcoin ETF? Hvordan fungerer det, og hvordan er det forskjellige fra tidligere bitcoin-produkter? Her skal vi se nærmere på forskjellene og hva du bør tenke på om du nå vurderer å investere i en bitcoin ETF.

I dette innlegget får du vite:

 • Hva er en bitcoin ETF
 • Hvordan fungerer disse ETF`ene
 • Hvilke bitcoin ETF’er kan du investere i

Hva er en bitcoin ETF?

En bitcoin ETF er et børsnotert fond som forsøker å gjenskape avkastningen i bitcoin. I motsetning til andre børsnoterte bitcoin-produkter, eier de nye fondene faktisk bitcoin. Det vil si at den underliggende investeringen er bitcoin, og ikke fremtidskontrakter.

Du er kanskje kjent med begrepet “ETF” (børsnoterte fond)? Alle ETF`er er del av en bredere kategori, som vi kaller ETP`er (børsnoterte produkter). Disse er notert på børs og kan kjøpes og selges i børsens åpningstider, som aksjer.

ETF`er er den vanligste typen ETP, og består typisk av en samling aksjer eller obligasjoner, avhengig av fondets formål. ETP`er har ikke har samme krav til spredning, og kan derfor eie en enkelt investering som bitcoin.

En bitcoin ETF er derfor teknisk sett en bitcoin ETP (men hvem bryr seg…).

Hva kan lanseringen av bitcoin spot ETF bety for bitcoin? Det forklarer krypto-pioneer Torbjørn Bull Jensen i intervjuet med Kaupr nedenfor.

Hvordan fungerer en bitcoin ETF?

ETF`er er børsnoterte fond, som er laget for å gjenskape avkastningen i en underliggende investering eller indeks etter kostnader.

En Bitcoin ETF fungerer på samme måte. Fondet eier bitcoin og verdiene i fondet vil svinge i takt med prisen på bitcoin. Hvis prisen på bitcoin stiger, så vil også verdien av bitcoin ETF`en øke. Faller prisen så vil verdien av bitcoin ETF`en bli mindre.

Merk at avkastningen i en bitcoin ETF ikke vil bli nøyaktig lik avkastningen i bitcoin. Det skyldes forvaltningen av fondet og at du betaler et årlig forvaltningsgebyr.

Fordeler med bitcoin ETF

Gjør krypto mer tilgjengelig for flere

Er du ny med krypto? Da vil det være enklere å kjøpe en bitcoin ETF sammenlignet med å kjøpe bitcoin direkte og oppbevare det selv.

Kjøper du bitcoin direkte vil du nemlig måtte sette deg inn i spørsmål som:

 • Hvilken kryptobørs skal jeg bruke til å kjøpe bitcoin?
 • Hvordan kan jeg oppbevare kryptovaluta trygt?
 • Hvilken hardware wallet skal jeg velge?

Si hva du vil.

Men livet er enklere med en bitcoin ETF. Da trenger du bare å logge deg inn i nettbanken din. Trykk på “kjøp”, og vipps, så har du investert i bitcoin.

Mindre å bekymre deg for

Det kan være knotete å lære seg og oppbevare bitcoin trygt om du skal eie det selv. La oss være ærlige, de fleste er ikke gode på krypto-cybersikkerhet. Vet du forskjellen på varme og kalde lommebøker og hvordan unngå svindel, så værsågod.

Men gjør du feil…

Vel, da risikerer du å tape bitcoin`ene dine.

For du kan ikke ringe kundeservice om du roter bort “nøklene” dine. Risikoen for å bli svindlet eller hacket av kriminelle er også reell. Da kan det være tryggere å bare pløye pengene inn i en bitcoin ETF, og ferdig med det.

Ulemper med bitcoin ETF

Gir deg ikke direkte eierskap til bitcoin

Du går litt i mot hele poenget med bitcoin når du kjøper en bitcoin ETF. Men ønsker du enkel eksponering mot bitcoin, så er det kanskje ikke så farlig?

Bare husk at du ikke eier bitcoin når du kjøper en bitcoin ETF. Å eie bitcoin vil si at du kontrollerer nøklene til bitcoin`ene dine, og kan sende dem til andre om du vil. Eller kanskje til og med kjøpe deg en kaffe, om du er i sydlige deler av verden?

Det kan du ikke om du kjøper en bitcoin ETF. Selv om du kan gi bort andelene dine i fondet, er ikke det like enkelt som å sende bitcoin over blokkjeden.

Handelen er begrenset til børsens åpningstid

I motsetning til bitcoin, kan en bitcoin ETF kun handles i børsens åpningstider. Det vil si når handelsplassen hvor ETF`ene er notert er åpen for handel.

Bitcoin derimot kan handles døgnet rundt på kryptobørser.

Det betyr at prisen på bitcoin kan svinge mye, for eksempel i løpet av helgen, uten at du får kjøpt eller solgt i en bitcoin ETF. Skal du være langsiktig, så trenger det ikke være noe problem. Men det blir fort problematisk om du har tenkt å drive med trading.

Kjøpe bitcoin direkte eller bitcoin ETF?

Ønsker du å kjøpe bitcoin og forstår risikoen? Da kan forskjellen på en bitcoin ETF og å eie bitcoin direkte ses som funksjonalitet kontra bekvemmelighet.

Kjøper du bitcoin får du tilgang til funksjonene som verdens største kryptovaluta var laget for. Men du må sette deg inn i hvordan du best kjøper og oppbevarer bitcoin. Feiler du her, risikerer du å tape beløpet du har investert.

Med en bitcoin ETF får du derimot rask eksponering til bitcoin uten å måtte sette deg inn i detaljene. Men du eier egentlig ikke bitcoin selv. Det vil si at du ikke kan sende bitcoin over blokkjeden til noen.

Du er også begrenset til å kjøpe og selge i børsens åpningstid.

Uansett hva du velger, husk at bitcoin svinger noe vanvittig. Du bør også merke deg at bitcoin er en investering som kan gå i null, akkurat som en enkelt aksje.

Men kanskje kan muligheten for avkastning veie opp for risikoen?

Her ser du hvordan bitcoin har utviklet seg fra 2014 og frem til 11. januar 2024 (kilde: Coingecko).
Her ser du hvordan bitcoin har utviklet seg fra 2014 og frem til 11. januar 2024 (kilde: Coingecko).

Hvilke bitcoin ETF`er finnes?

Elleve bitcoin ETF`er ble godkjent av det amerikanske finanstilsynet 10. januar 2024. Utstederne var noen av verdens største fondsforvaltere, som Fidelity og Black Rock. Konkurransen er hard, så flere av ETF`ene ble lansert med midlertidig rabatter.

For eksempel senket Black Rock prisen på sitt produkt under “iShares” navnet fra 0,25% til 0,12% årlig de første 12 månedene eller til fondet runder 5 milliarder dollar. Men du kan allerede glemme rabatten, da fondet nå har over 15 milliarder dollar under forvaltning.

Her har du dem med tickernavn i klamme og årlig forvaltningsgebyr:

 • Bitwise Bitcoin ETF (BTB) -0,20%
 • ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) – 0,21%
 • Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO) – 0,25%*
 • iShares Bitcoin Trust (IBIT) – 0,25%
 • VanEck Bitcoin Trust (HODL) – 0,20%
 • Franklin Bitcoin ETF (EZBC) – 0,19%**
 • WisdomTree Bitcoin Fund (BTCW) – 0,25%***
 • Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC) – 0,25%****
 • Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR) – 0,25%*****
 • Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) – 1,50%

*Ikke forvaltningsgebyr før 11. juli 2024 eller når fondet når fem milliarder dollar
**Ikke forvaltningsbegyr før 2. august 2024 eller når fondet når 10 milliarder dollar
***Ikke forvaltningsbegyr før 11. juli 2024 eller når fondet når 10 milliarder dollar
****Ikke forvaltningsbegyr før 1. august 2024
*****Ikke forvaltningsbegyr før 11. april 2024

Hvor kan du kjøpe bitcoin ETF`er?

Flere av bitcoin ETF`ene kan du allerede handle der du kjøper aksjer og børsnoterte produkter. I første omgang virker det som at de kun kan eies på en vanlig verdipapirkonto. Det er en konto for å eie verdipapirer, hvor du realiserer skatt eller tap når du selger.

Merk at bitcoin ETF`er faller under krypto i skattereglene. Det betyr at du betaler 22% skatt om du selger med gevinst, og tilsvarende i fradrag om du selger med tap.

Her får du vite hvilken bitcoin ETF som er best.

For å oppsummere: Bitcoin ETF`er som faktisk eier bitcoin er lansert. Som andre investeringsprodukter kommer de med fordeler og ulemper. Hvorvidt du skal kjøpe ETF`ene eller direkte bitcoin avhenger av hvor enkelt du ønsker det.

3 kommentarer om “Hva er en bitcoin ETF?”

 1. Hei, takk for nok en kjempegod redegjørelse på nye fond og spesielt Bitcoin ETF. Jeg har hørt endel om Grayscale Bitcoin Trust gjennom Peter Warren – Tid er penger-podkasten, og har lenge hatt lyst til å kjøpe denne. Det gikk ikke på Nordnet, og jeg har forstått dette etter nyttår (at det ikke var åpnet for å kjøpe bitcoin-etf). Grunnen til at jeg ville kjøpe dette, var at Peter Warren snakket om en stor rabatt i forhold til å ha vanlige bitcoin.

  Siden jeg ikke fikk kjøpe Grayscale Bitcoin Trust, kjøpte jeg Purpose Bitcoin ETF (CAD denominat cur Hedge Units) med kode BTCC, notert i Canada. Det har gitt bra avkastning. Spørsmålet mitt der om fondet med kode BTCC hører under et Bitcoin ETF, siden det ikke står på din Bitcoin ETF-liste?

  Svar
  • Hei Vidar,

   Produktet ser ut til å eie faktisk bitcoin, og ikke fremtidskontrakter. Det er ikke på listen min da det er registrert i Canada, og ikke USA. Men 1% årlig er dyrt! Men kult at du sa fra, for denne var jeg ikke klar over.

   Svar

Legg igjen en kommentar