Aksjeporteføljen rett opp til kr 520.000,-

Aksjemarkedet har vært ruglete siden sist, men aksjeporteføljen vokser videre i tråd med planen om å besitte Fuck You Money innen april 2026.

Aksjeporteføljen er opp fra kr 502.169,- til kr 519.864,– siden 15 mai i år. Det er en økning på kr 17.695, og det til tross for at jeg kun har handlet aksjer for puslete kr 5.500,- denne måneden. Hele beløpet er fast sparing i  KLP-fondene. Justert for disse kjøpene, så er porteføljen opp ca. 2,4% eller kr 12.195,- siden forrige porteføljeoppdatering. Det er altså fortsatt et stykke igjen til jeg kan sies å besitte Fuck You Money.

Som nevnt sist, så blir det ikke kjøp utover fast sparing før august. Jeg vil nemlig fokusere på å nedbetale gjeld, og så tar jeg skikkelig ferie for første gang siden 2013. På tide vil nok mange si 😉 I tillegg er verdimålet for juni på kr 520.000,- nådd, så ingen grunn til å overdrive kjøpene heller.

Det betyr likevel ikke at jeg vil sitte på tilskuersiden under en eventuell korreksjon. Men fortsetter aksjemarkedet som nå, så sitter jeg nok i ro til utpå sensommeren.

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier 15 juni 2016.

aksjeporteføljen 15 juni

Aksjeverdiene forsiktig opp

Til tross for lite aktivitet fra min side denne måneden, så er utviklingen i aksjeverdiene positiv. Siden 31 desember 2015 er Fuck You Money Porteføljen opp kr 83.352,- eller ca. 16% når alle kjøpene gjort i 2016 tas med. Som langsiktig investor, så ser jeg gjerne aksjemarkedet kræsje ned i kjelleren. Likevel er det vanskelig å holde smilet tilbake når aksjeportefølje øker i verdi.

Av diagrammet nedenfor ser du hvordan verdiene i porteføljen har utviklet seg siden 15 mars 2014 og frem til i dag. Ettersom aksjemarkedet har vært ganske flatt siden jeg startet i 2014 er brorparten innskutte midler.

Les også: Hvorfor du trenger Fuck You Money

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 15 juni 2016.

Fuck you money porteføljen 15 juni

Indeksfondenes utvikling er forsiktig positiv

Indeksfondene er stort sett opp siden forrige oppdatering. Men som vanlig er det unntak. For eksempel er KLP AksjeNorge Indeks 2 og iShares MSCI EAFE Value ETF(EFV) ned henholdsvis -3,2% og -0,94% for perioden.

Best ut denne gang er Vanguard Small-Cap Value ETF(VBR) med en positiv avkastning på hele 3,62%. Det er hyggelig å se små verdiselskaper hevde seg, da de som aktivaklasse har hatt en elendig utvikling siste siste par-tre årene. Nest og tredje best er KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 og Vanguard Value ETF(VTV), som er opp henholdsvis 3,56% og 1,98%.

Diagram 2: Indeksfondenes utvikling 15 mars til 15 juni 2016(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).

Indeksfondenes utvikling 15 juni 2016

 Bekymret for «Brexit»? Vel, det er ikke jeg

Jeg ofrer ikke skribleriene i finansnissepressen en tanke. Alle ramaskrik om at Storbritania vil forlate EU er noe du som sparer eller hobbyinvestor ikke skal bry deg om. Bruk heller tiden på mer fruktbare ting, som venner og familie eller å tjene mer penger. En hver som anbefaler deg å vedde på fall eller oppgang skal skys som pesten. Det gjelder selv troverdige kilder, som sier at du MÅ forberede deg. Sorry Nordnet, stor fan av dere, men dette vil sannsynligvis synes som kortsiktig støy i ettertid(og det vet dere).

Til den jevne investor eller sparer: Kort sagt. Eier du en vel diversifisert investeringsporteføje, så vil en såkalt «Brexit» ha fint lite å si for din økonomi på sikt.

Skulle det skje, og en britisk exit fra eurosamarbeidet viser seg å ikke allerede være bakt inn i markedet, så se det som en fin anledning til å handle enda mer aksjer.

Nok om det.

Bilde: Med en solid investeringsportefølje skal du ikke bry deg om hvorvidt Storbritania forlater EU eller ei.

Jeg er ikke bekymret for Brexit

Avstanden til aksjeporteføljens målbilde snevres inn

Kjøpet av andeler i KLP-fondene for pusete kr 5.500,- gjør lite med balansen i porteføljen. Jeg ser derfor ingen grunn til å kommentere sammensetningen ytterliger enn å henvise til forrige porteføljeoppdatering.

Diagram 4: Aksjeporteføljens sammensetning per 15 juni 2016 i forhold til målbildet(oransje).

aksjeporteføljens målbilde vs. faktisk sammensetning

Kjære lesere, hvordan har deres investeringer utviklet seg den siste måneden? Og hva tenker dere om konsekvensene av en mulig «Brexit»?

11 kommentarer om “Aksjeporteføljen rett opp til kr 520.000,-”

  1. «Alle ramaskrik om at Storbritania vil forlate EU er noe du som sparer eller hobbyinvestor ikke skal bry deg om. Bruk heller tiden på mer fruktbare ting, som venner og familie eller å tjene mer penger. »
    – Dette er et godt råd, ikke fordi det nødvendigvis ikke er mulig å få mergevinst i markedet ved å være aktiv, men fordi sjansen for at man klarer å gjøre dette som hobbyinvestor er nokså liten og det skal uansett mye til for at ekstra avkastning på aksjeromsteringer per time brukt blir bedre enn timelønna man har i en vanlig jobb.

    Ellers lurer jeg på om du holder rede på kurtasjeutgifter, du har fire ETF-er som skal fylles opp, det må nå bli noen handler.

    Hva er strategien din ved en korreksjon, tenker du gå inn eller ut med mer penger, hvis det for eksempel kommer et 20% fall utpå høsten?

    Svar
    • Hei Are-Harald,

      Nettopp. Slikt er ikke for vanlige folk. Vi kan heller benytte tiden på mer fruktbare ting. Ellers har jeg styr på kurtasje utgiftene for ETF`ene. Gjør ca. fire handler ila et år, så blir ikke store sakene. Ja, jeg betaler kurtasje, men årlig forvaltningskost er til gjengjeld stort sett lavere enn i norsk reg. indeksfond. Skal man sitte lenge som meg, så har det lite å si. Siden jeg investerer etter value averaging lignende prinsipper, så handler jeg automatisk ekstra mye aksjer ved korreksjoner. For om hvordan jeg investerer, se her: https://www.finansnerden.no/derfor-skal-du-investere-i-aksjer/

      Svar
  2. Takk for oppdateringen!
    Siden jeg lagde en større innsnevring i mulighetsfondet mitt ved korreksjonen i februar så har ettertiden blitt brukt til å bygge ut mulighetsfondet igjen samt fisle noen kroner inn i markedet støtt og stadig og er nå mer eller mindre klar for både Brexit, Flexit, Sexit.. You name it!

    Svar
    • Hei Mister,

      Long time no see. Høres ut som en bra plan! Med en vel diversifisert portefølje og en god plan, så er det bare å kjøre på.

      Svar
  3. Hvordan kan du være så sikker på at det bare å kjøpe seg opp i europa etter at GBR forlot EU? Flere andre land har lyst på avstemning i forhold til EU. Økonomene advarte i stor grad på forhånd dersom Brexit skulle skje.

    Svar
    • Slike ting er kortsiktig støy, og Europa går ikke under. På sikt vil det gå seg til, på et eller annet vis.

      Svar
    • Yo Biggie(ref Biggie Smalls),

      Jeg vet ikke hvordan det vil gå med Europa, men sannsynligvis ordner det seg. Som langsiktig investor med en globalt diversifisert portefølje laster jeg opp ekstra der det faller. Som sagt: https://www.finansnerden.no/hvordan-jeg-investerer/ Så får vi en skikkelig korreksjon her, så vil jeg kjøpe med begge hendene. Dessverre kan det virke som at mye er bakt, men følger spent med i tiden fremover. I mine øyne er ikke en Brexit annet enn kortsiktig støy på sikt.

      Svar
  4. Da er porteføljen min på plass også!

    Noe i norske utbytteselskaper. Portefølje blir holdt på ca 250K her på lang sikt med 10 firma a 25k hver (har 1 firma til jeg skal inn i). Alt skal være utbytte selskaper (ikke ren bank) men har 1 forsikring i Gjensidige.
    Alt utbytte reinvesteres i KLP aksje verden og KLP global obligasjon II (80/20 fordeling). Får nok utbytte til å ha kontinuerlig sparing her.

    Resten fordeles slik:

    På investeringskonto: Ishares utbytte ETF: S&P 500 og Emerging markets skal etter planen utgjøre 40% av portefølje på sikt.

    REET (Global Reit) 20%
    IQQY (Europa utbytte) 20%
    Emerging market Bonds 20%

    Alle betaler utbytte og er index så betaler ikke så mye forvaltning ca 0.5% om jeg har regnet riktig.

    Godt å få et skikkelig spark i baken for å sette opp en forhåpentligvis god plan. Takk for inspirasjon.

    Svar
  5. Hei.

    Handler du alle dine verdipapirer gjennom nordnet? Holder på å emigrere dit fra mine tre ulike banker/depot.

    Fast leser.

    Svar
    • Hei Kjetil,

      Hyggelig å høre fra deg. Jeg handler børsnoterte fond, såkalte ETF`er gjennom Nordnet, og enkelt aksjer hos Netfonds. Tradisjonelle indeksfond handler jeg direkte hos KLP. Greit å spre moroa litt, synes nå jeg 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar