Helgelesing – Ubrukelige aksjeanalytikere

Supert lesestoff om ubrukelige aksjeanalytikere, investere, økonomi og selvutvikling.

Spåmenn og ubrukelige eksperter

Vi skal være skeptiske til ekspertenes fagre synsing.

Sjelden er dette mer sant enn i finansbransjen. Enten det er finansrådgivere(selgere) med sjarmerende smil eller staute samfunnsøkonomer og analytikere(spåmenn) som preker sofistikert om hva fremtiden vil bringe. Oljen skal jo nå ned i $15 fatet, ikke sant?

Ikke rart de er yrkesgruppen som får mest juling av Nassim N. Taleb i boken «Black Swan«.

Og det med god grunn.

Aksjeanalytikere ikke annet enn amatører

En studie Nassim viser til fant nemlig at aksjeanalytikere ikke spådde bedre om en aksjes fremtid enn naive amatører. Dette til tross for at ekspertenes tilgang på avansert informasjon om bedriftenes ordreinngang, fremtidige kontrakter, budsjetterte kostnader og investeringer.

Slik informasjon burde jo gjøre analytikerne overlegne oss glade amatører? Men den gang ei. Amatørene som bare kastet noe sammen ut ifra bedriftenes tidligere regnskapstall gjorde det ikke vesentlig dårligere enn de såkalte ekspertene.

Ikke rart han er skeptisk til folk i dress og slips.

Superforvalterne som «alltid» slår aksjemarkedet

Finansnæringen vil hevde at enkelte forvaltere er genier, siden de slår markedet år etter år.

Eller kan det hele forklares som flaks?

Tar man noen titusener tilfeldig utvalgte investorer, så vil det være umulig å ikke finne et par som ved ren og skjær flaks griser banker markedet over tid.

Bare tenk. Hvert år sparker forvalterhusene «dårlige» forvaltere på dør. Ved å hive ut de som gjør det dårlig, mens man stadig beholder vinnerne ender man opp med de få heldige som har slått markedet. Fra utsiden er det vanskelig å se den gigantiske kirkegården med titusener av sparkete forvaltere. Det er derfor ikke rart at folk flest tror de som sitter igjen og forvalter fondene er genier.

Joda, Nassim har svar på det meste.

Selv om forfatteren til tider virker litt høy på seg selv, så er «Black Swan» viktig lesing. Eksperter og deres spådommer, og da særlig innen finans er noe man skal være skeptisk til. Jeg anbefaler derfor alle med interesse for risikohåndtering å ta en nærmere kikk på  denne boken.

Og med det ønsker jeg alle en fantastisk helg! 🙂

Lesestoff fra fjern og nær

Investere

Økonomi

Selvutvikling

Syntes du dette var interessant? Del med venner og kjente. Spre det glade budskap! Du kan følge meg på Facebook, utover å få gratis oppdateringer på epost(oppe til høyre).

10 kommentarer om “Helgelesing – Ubrukelige aksjeanalytikere”

  1. Godt innlegg. Lignende funksjoner ser vi knyttet til bankenes rekke av fond. Hvert år opprettes en rekke nye fond, og hvert år legges det ned en haug med fond som har gjort det dårlig.

    For den glade amatør, så kan det se ut som de fleste av fondene enten gjør det likt eller bedre enn indeksen, men så ser vi da også kun halve sannheten, og knapt nok det.

    Svar
    • Hei Audun,

      Hyggelig at du likte innlegget. Du er inne på noe der. Bankene kvitter seg løpende med fond som ikke presenterer over tid. Nettopp derfor det er så vanskelig å finne virkelig dårlige aksjefond, men kirkegården er full av dem. Og hva skjer når et bra fond plutselig mister sin «mojo»(flaksen tar slutt)? Jo, da slås det sammen med et annet eller legges ned. Utrolig kjedelig å sitte i slikt med store gevinster, da man blir tvunget til å realisere gevinst ved fondsbytte.

      Svar
  2. Ja jeg er enig at såkalte eksperter er ganske ubrukelige. Ingen vet den makroøkoomiske fremtiden sikkert. Det er lettere å vite hvilke selskaper som er solide og som KAN klare seg igjennom en tøff periode.

    Når det gjelder flaks, så er det jo selsagt noen som har flaks og slår markedet over lengre tid. Men det er også investorer som slår markedet over tid fordi de rett og slett er dyktige. Se på Warren Buffett og endel av de som gikk på samme kurs hos Benjamin Graham. De har slått markedet i veldig mange år og de har også fått kunnskapen sin fra samme kilde. Da blir det vanskeligere å hevde at dette er flaks.

    Svar
    • Hei Trond,

      Tar man boken til Nassim som utgangspunkt, kan man hevde at Buffett er en Black Swan. Altså en statistisk «uteligger», som ligger langt utenfor snittet av investorer. Det blir uansett feil å presentere Buffett som «aksjeplukker». Buffett er først og fremst en formidabel forretningsmann, som benytter ressursene til å skape verdier gjennom aktivt eierskap. Ellers finnes det noen få forvaltere som klarer å slå markedet på sikt, ihvertfall frem til de blir kjent(med de utfordringer det bringer med seg). At det kan dreie seg om ren og skjær flaks er faktisk lett å vise, slik Nassim gjør. At det er kompetanse har jeg aldri sett bevis for.

      Når det gjelder gutta fra Graham-skolen så var det i en tid hvor underanalyserte selskaper florerte. Deres verdi-stil fungerte utmerket den gang og konkurransen var stort sett amatører. I dag er det dessverre et helt annet spill…

      Svar
      • «Når det gjelder gutta fra Graham-skolen så var det i en tid hvor underanalyserte selskaper florerte. Deres verdi-stil fungerte utmerket den gang og konkurransen var stort sett amatører. I dag er det dessverre et helt annet spill…»

        Dette stemmer ikke. Graham teknikken har siden den gang slått markedet med særdeles god margin.

        Svar
        • Du må nok utdype den der.

          Eneste jeg vet som har gruset markedet på sikt er Buffett, og han er mer forretningsmann enn aksjeplukker. «Graham-teknikken» med å plukke skadeskutte «cigar-butts» er f.eks noe han gikk bort i fra relativt tidlig i sin karriere som investor.

          Ellers er det mye bra i Grahams tanker, som en hver investor bør ta til seg.

          Svar
  3. Hei.
    Godt innlegg igjen.
    I stor grad er nok de fleste forvaltere i bransjer som bank og forsikring i stor grad prisgitt flaks.
    Derimot er nok private investorers suksess «dyktighet» også mye relatert til en stor grad av innsideinformasjon og tette relasjoner opp mot de aktuelle selskapene.

    For oss vanlig dødelige er nok tålmodighet og å være tro mot sin egen plan det viktigste.
    Forsøker å lytte til ryggraden, selv om den siste titt på porteføljen var et trist syn ut i fra utviklingen den siste tiden 🙂

    Svar
    • Takk for kudos på innlegg! Kan ikke understreke nok hvor viktig det er å holde seg til planen. Så fremt planen er fornuftig da, hehe. At aksjemarkedet nå korrigerer ned er bare topp, og bør anses som en kjøpsmulighet. Husk at hvordan en skal te seg når aksjeverdiene raser bør være en del av planen.

      Svar

Legg igjen en kommentar