Aksjeporteføljen plutselig ned til kr 502.000,-

Indeksfondene er ned siden sist, men aksjeporteføljen holder seg over en halv million.

Aksjeporteføljen er ned fra kr 510.029,5- til kr 502.169,- siden 15 april i år. Det en reduksjon på kr 7.860,5, og det til tross for at jeg har handlet aksjer for kr 6.000,- denne måneden. Utover fast sparing på kr 5.500,- har jeg reinvestert utbytte fra Kongsberggruppen(KOG) i KLP Aksje Fremvoksende Markeder 2. Pengene går inn i dette indeksfondet fordi det simpelthen har gjort det elendig de siste årene. Som kjent er jeg fan av å fokusere ekstraordinære kjøp i de regionene som opplever midlertidige kriser.

Justert for disse kjøpene er aksjeporteføljen ned ca. 2,8%, eller kr 13.860,5 siden forrige porteføljeoppdatering.

Verdimålet for porteføljen denne måneden er egentlig kr 515.000,-. Det har jeg valgt å sette til siden denne måneden i påvente av neste periode. To grunner til det:

 • Verdimålet for neste måned er omtrent det samme
 • Jeg ønsker å nedbetale gjeld og sette av penger til ferie

Aldri feil å kvitte seg med litt gjeld.  Og tro det eller ei, men selv vaskekte finansnerder trenger litt fri fra tid til annen.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier 15 mai 2016.

Aksjeporteføljen 15 mai 2016

Aksjeverdiene rett ned

Til tross for siste kjøp av indeksfond, så er utviklingen i aksjeverdiene negativ. Siden 31 desember 2015 er Fuck You Money Porteføljen opp kr 65.657,-, eller ca. 15% inkludert alle innskudd. Som investorer flest, så liker jeg å se aksjeverdiene stige, og ikke reduseres. Men det er bare å bite i seg. Slik er det nemlig å være med på berg-og-dalbane turen vi gjerne kaller det å investere i aksjer.

Av diagrammet nedenfor ser du hvordan verdiene i aksjeporteføljen har utviklet seg siden 15 mars 2014 og frem til i dag. Ettersom aksjemarkedet har vært ganske flatt siden jeg startet er brorparten innskutte midler.

Les også: Hvorfor du trenger Fuck You Money

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 15 april 2016.

Fuck You Money porteføljen 15 mai 2016

Indeksfondenes utvikling forsiktig positiv

De fleste indeksfond er ned siden sist. Eneste fond med positiv utvikling var KLP AksjeNorge Indeks 2, som la på seg 1,9%. Det er litt morsomt, siden fondet var det som var dårligst forrige måned. Revert to mean baby!

Nest og tredje «best» var Vanguard Value ETF(VTV) og Vanguard Small-Cap Value ETF(VBR) med avkastning på henholdsvis – 1,02% og -1,06%. Svakest utvikling hadde KLP AksjeFremvoksende Markeder 2, som har ramlet ned 5,59% siden sist. Kanskje ikke rart med all usikkerheten rundt Kina. Overskrifter som «EM investors are throwing good money after bad«, er et fint eksempel på hva den jevne investor føler om temaet.

Diagram 2: Indeksfondenes utvikling 15 mars til 15 mai 2016(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).

Indeksfondene 15 mai 2016

 Kan den negative utviklingen skyldes valutaeffekter?

De fleste har fått med seg at norske kroner(NOK) har styrket seg markant mot amerikanske dollar(USD) siden nyttår. Med høy eksponering til utenlandske verdipapirer, så vil en styrkelse i NOK mot USD redusere aksjeverdiene mine. Det er dog ikke tilfellet den siste måneden, da valutaene har holdt seg relativt i ro. Altså er ikke svinginger i valuta skyld i den elendige utviklingen. Det er rett og slett aksjemarkedet som har korrigert noe ned.

Diagram 3: Utviklingen i USD sett i NOK hittil i 2016.

Utvikilngen i USD/NOK

Avstanden til aksjeporteføljens målbilde snevres inn

Kjøpet av andeler i KLP-fondene for puslete kr 6.000,- gjør lite med balansen i porteføljen. For eksempel utgjør KLP AksjeGlobal Indeks 4 og KLP Aksje Fremvoksende Markeder 2 fortsatt omtrent 60% av porteføljen. Det er ikke optimalt, men naturlig siden jeg fortsatt er i fasen hvor aksjeporteføljen bygges. Med tiden vil porteføljens sammensetning bli mer i tråd med målbilde nede til høyre i oransje.

Diagram 4: Aksjeporteføljens sammensetning per 15 mai 2016 i forhold til målbildet(oransje).

aksjeporteføljen vs målbilde mai 2016

Kjære lesere, hvordan har deres investeringer utviklet seg den siste måneden? Og hva synes dere om prisingen i fremvoksende markeder sett i forhold til andre regioner?

15 kommentarer om “Aksjeporteføljen plutselig ned til kr 502.000,-”

 1. Jeg har dobla innsatsen i fond siste måned. Santander har til nå gitt meg 2 % rente, men bøyer også av og reduserer. Halvparten av innestående er nå blitt til fond. Indeksfond, sef.

  Men så kommer guruene og forteller at Kina kan skape problemer i verdensøkonomien. Gjeld tynger selv markedsliberalister. Spørsmålet er, hvilke markededer vil vokse der andre kollapser? For de finnes, de som blir rike i nedgangstider. Trolig er det enkeltindivider, men hvis det var en region, et marked …

  Svar
  • Hei Spears of Thor,

   Det er umulig å vite hvilke regioner, etc som vil gjøre det godt. At økonomisk vekst ikke er ensbetydende med et sterkt aksjemarked gjør ikke saken noe bedre. Det som fungerer for meg selv er løpende rebalansering kombinert med «value averaging». Det tvinger meg til å kjøpe ekstra av hva enn som opplever kriser/faller i verdi. Se her for mer: https://www.finansnerden.no/hvordan-jeg-investerer/

   Svar
 2. Hvis du skulle kastet ut Aksje norge nå, ville du hatt de 5% i nordisk index eller fordele i de klp global og fremovoksene?

  Svar
  • Hei Karl,

   Fordelt på KLP Global og Fremvoksende. Global inneholder allerede det de fleste trenger å eie av nordiske aksjer. Ser ingen grunn til at Norden skal gjøre det betydelig bedre enn noen andre regioner i nærmeste fremtid. Men hey, ingen vet hva som vil skje her.

   Svar
   • Takk for svar 🙂 Høres smart ut! Et spørsmål til, de 5.500,- til fast sparing går inn i markedet uansett hvordan ting ser ut? Så ca. 35% av det du har til sparing hver måned, og resten går til sparekonto for og så handle etf evt. rebalansere? Har jeg det riktig nå?

    Svar
 3. Takk for en veldig god blogg med masse motiverende lesing for oss som er over gjennomsnitt interessert i privatøkonomi 🙂
  Jeg er noen år eldre enn deg og min finansformue har nå passert 5 millioner, takket være regelmessig sparing og god disiplin.
  Det meste er plassert i forskjellige indeksfond, og som du skriver så er jo disse fondene grusomt kjedelige , så derfor leker jeg meg også litt med enkeltaksjer. Passer også på å ha litt krutt klar til korreksjonene.
  Det jeg opplever som utfordrende nå er den særnorske formueskatten som straffer meg hvert eneste år uavhengig hvordan markedet går. Det ser også dårlig ut til at nåværende regjering klarer å fjerne den.
  Så ha det litt i bakhodet når formuen din vokser og gjelden blir mindre 🙂

  Svar
  • Hei Trond,

   Hyggelig at du liker bloggen. Utrolig kult å høre fra en som ligger litt lenger frem i løypa!

   Takk for tipset. Skatt er definitivt noe man skal ha i bakhodet når man bygger formue. Målet må være å gjøre ting så skatteffektivt, som mulig. Hvordan jeg selv kommer til å gjøre det med formueskatt vet jeg ikke enda. Kommer til å se nærmere på det når det blir aktuelt.

   Ellers må jeg si kr 5 mill er en meget pen sum. Har du bygget opp dette på en vanlig lønn?

   Svar
   • Hei igjen
    Begynte å jobbe da jeg var 18 år, og har kun hatt vanlig lønn, så det er mulig 🙂
    Hadde vel litt flaks med timingen under finanskrisen i 2008/09.
    Hadde solgt meg kraftig ned i markedet pga planer om huskjøp, men så kom finanskrisen og jeg begynte å laste opp med billige aksjefond istedenfor huskjøp 🙂
    Etter hvert ble det kjøpt leilighet istedenfor hus 🙂
    Det skal sies at jeg har gått på en del bommerter også, men det er slikt man lærer av.
    Utrolig gøy hobby å bygge formue, samtidig som man trygger fremtiden for meg selv og mine nærmeste.

    Svar
    • Hei igjen Trond,

     Stilig. Pen timing der da. Selv fikk jeg ikke handlet nok, da alle midler var låst opp i bolig. Viser hvor viktig det er å ha kontanter i bakhånd for å kunne dra nytte av muligheter i markedet. Ellers må jeg si at kjøp av leilighet fremfor hus virker fornuftig. I hvertfall når man ser på kostnader til vedlikehold, etc.

     Svar
 4. Er ung å vil begynne med å kjøpe aksjer, har 10k men vet ikke hvor jeg skal sette dem, har du noen tips?

  Svar
 5. Hvilke typer mennesker selger indeksfondandeler i nedgangstider? Er det rett og slett mangel på kunnskap?

  Og de som har kunnskaper, men lar følelsene ta overhånd, hva kjennetegner disse menneskene?

  Svar
  • Hei Voluntaryisten,

   Det er nok mange, men private investorer blir stadig bedre til å holde seg fast i dårlige tider. De som feiler lar seg sannsynligvis påvirke av medias hylekor, egen uvitenhet og følelser. Ellers har jeg ikke gjort noen dyp studie på hva som kjennetegner disse menneskene. Tipper det finnes forskning på temaet et eller annet sted.

   Svar
 6. Eg ser at andelane mine i KLP aksjeverden har fått litt avstand til marknadsindeksen sidan november i fjor. Så sjølv om indeksen nærmar seg det han var då eg kjøpte i fjor haust, er indeksfondet mitt noko lågare. Er det dette som er «tracking error»? Kva skal til for at fondet kan hente inn indeksen?

  Svar

Legg igjen en kommentar