Aksjeporteføljen rett ned til kr 578.347,50 i september

Aksjeverdiene ramler ned til kr 578.347,50, og jeg krysser fingrene for en skikkelig korreksjon i aksjemarkedet.

Aksjeporteføljen er ned fra kr 585.244,- til kr 578.347,50 siden 15 august i år. Det er en nedgang på kr 6.896,50 inkludert kr 5.500,- i fast sparing i KLP-fondene. Justert for dette er porteføljen ned omtrent  2,1% eller kr 12.396,50 siden forrige porteføljeoppdatering.

En utflating i aksjeverdiene burde ikke overraske noen, ettersom aksjer generelt virker stivt priset. Det trodde man forsåvidt også om amerikanske aksjer på begynnelsen av 90-tallet, men så steg den brede S&P 500 indeksen videre i 10 år til. Det er dermed ikke gitt at «dyre» aksjer ender i en saftig korreksjon med det første. Jeg tar det derfor rolig og forholder meg til planen for hvordan jeg ønsker pengene mine skal investeres.

Samtidig krysser jeg fingrene for et saftig børsfall i nær fremtid. Med et langsiktig perspektiv ønsker jeg å kjøpe mest mulig aksjer til en lavest mulig pris, så tidlig i karrieren som mulig. Få ting er bedre for porteføljens forventede avkastning enn et skikkelig børskrakk.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell 1: Aksjeporteføljens innhold og verdier 15 september 2016.

Aksjeporteføljen 15 september 2016

Aksjeverdiene forsiktig utenfor kanten i september

Jeg har kjøpt aksjer for lusne kr 5.500,- denne måneden. Ikke mye, men ting går i hvertfall etter planen. Det står i grell kontrast til forrige periode hvor jeg shoppet Vanguard FTSE All-World ex-US Small-Cap ETF(VSS). Kombinert med et urolig aksjemarkedet har det sendt aksjeverdiene noe ned for perioden. Siden 31 desember 2015 er Fuck You Money Porteføljen opp fra kr 436.512,- til respektable kr 578.437,50. Det er en økning på kr 141.925,50 eller 32,5% når kjøp for 2016 er tatt med.

Av diagrammet nedenfor ser du hvordan verdiene i porteføljen har utviklet seg siden 15 mars 2014 og frem til i dag. Ettersom aksjemarkedet har vært relativt flatt siden 2014 er alt unntatt kr 42.949,50 eller 8% innskutte midler. Kanskje ikke mye, men et sted må man jo starte.

Les også: Hvordan investere i aksjer, sånn for folk flest

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 15 september 2016.

Fuck You Money porteføljen 15 september 2016

Indeksfondene utvikler seg negativt

Alle indeksfond er ned siden forrige oppdatering. Små amerikanske verdiselskaper, representert ved Vanguard Small-Cap Value ETF(VBR) gjorde det dårligst, og er ned – 3,24%. Nesten, men ikke fullt så ille er KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 og Vanguard FTSE All World ex-US Small-Cap ETF(VSS), som er ned henholdsvis -2,76% og -2,72%. Begge fondene har steget en del de siste månedene, så kanskje på tide med en pust i bakken her. Beste fond for perioden er iShares MSCI EAFE Value Index(EFV) med – 1,4% i avkastning.

Eneste lyspunkt siden sist er Kongsberggruppen(KOG), som er på stedet hvil. Jeg rapporterer normalt ikke utviklingen i enkelt aksjer, men med alle indeksfond i minus for perioden er det lov å gripe etter halmstrå.

Diagram 2: Indeksfondenes utvikling 15 mars til 15 september 2016(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).

Indeksfondenes utvikling 15 september 2016

Aksjeporteføljens sammensetning er på stedet hvil

Med få handler siden sist, så er det lite endringer å spore i porteføljens sammensetning. Det har heller ikke vært større korreksjoner i noen av aktivaklassene, som betyr at fondenes vekting i porteføljen er omtrent som ved forrige korsvei. Ser man vekk i fra Vanguard Value ETF(VTV), så er forholdet de ulike fondene i mellom ikke langt fra hva jeg anser som optimalt.

Diagram 4: Aksjeporteføljens sammensetning per 15 september 2016 i forhold til målbildet(oransje).

Porteføljens målbilde vs. faktisk 15 september 2016

Kjære lesere, hvordan har deres investeringer utviklet seg den siste måneden? Og hva tenker dere om aksjemarkedet fremover?

14 kommentarer om “Aksjeporteføljen rett ned til kr 578.347,50 i september”

  • Hei KLO,

   Jeg bruker nettsiden bloomberg.com. Søk opp ticker og legg til fond for sammenligning, og det vil se ut som i diagram 2 ovenfor.

   Svar
 1. Alle indexfondene mine har også falt i det siste.

  Hvor mye cash bør man ha i bakhånd egentlig? Og hvor bør de stå mens de venter på en god sjanse? Pengemarkedsfond er kanskje en mulighet — lav risiko, men fortsatt bedre avkastning enn en sparekonto

  Svar
  • Hei Klassereisen,

   En bør ha nok kontanter i bakhånd til å dra nytte av korreksjoner. Hvor mye vil avhenge av din investeringsstrategi og økonomiske mål. Selv ønsker jeg å ha i hvertfall kr 500.000,- liggende på lur i tilfelle muligheter skulle by seg. Det betyr dog ikke at jeg har dette på en sparekonto. Per i dag benytter jeg meg av billige kredittfasiliteter i form av boligkreditt, og pløyer brorparten av pengene mine inn i aksjemarkedet og nedbetaling av gjenværende boliggjeld.

   Svar
 2. Hei,og takk for nok en god spalte!
  Når du skriver hvor mye en skal ha i bakhånd så tenker jeg,det er mange variabler. Det er en ting som er sikkert om framtiden,den er usikker. Husker i 90 da kjøpte jeg leilighet,og det var
  rundt 17-18 % du måtte betale i rente ! Si du får ett fall på 20 % så kan det gå 20år og på de åra er det ikke umulig at markedet har falt 20% til ! Det har skjedd mye rart,det er det jeg synes er interessant når du ser bakover,selv om alt skulle tyde på oppgang. Husker når de begynte med
  Avanse,da var det ,hadde du pengene i markedet over to år så kunne du regne med gevinst! Nå er det vel 5-7 år de regner.
  Det har vært år i lønnsforhandlinger var det hvor mye du skulle gå ned i lønn,tror det var minst 5 år! Så tilbake til investering, det er veldig vanskelig å vite når du skal gå inn etter ett fall. Du kan tape enormt ved en dobbel dip feks. Husker det var et norsk forsikr slsk som skulle kjøpe opp ett svensk. De norske sjefene kjøpte og kjøpte,for nå var det billig,det endte m norsk konkurs! Sier alltid det er så billig/dyrt, som markedet betaler. Nytter lite hvis 20 eksperter sier noe er billig,hvis markedet sier det motsatte! Leste en art om sikre eksperter,de var ikke bedre å høre på i gjennomsnitt ! Husk den som intet våger,intet vinner og ikke gå inn med mer,enn du er komfortabel med å tape. God helg !

  Svar
 3. Hvordan er det med kurtasje og valuta spread når du handler de amerikanske etfene? Ser du handler for 25k av gangen. Blir da kurtasjen 49 kr eller 0.2%? Har du valutakonto på Nordnet eller lar du de veklse? Hva er evt. Kostnad på dette hvis du bruker dine handler som eksempel.

  Svar
  • Hei Karl,

   Bra spørsmål! Kurtasjen for kjøp av NYSE noterte ETF etter Nordnets satser for «mini» er kr 50,-. Valutaspread på irriterende 0,5% for handel i USD kommer i tillegg, da jeg handler gjennom investeringskonto. Se her for priser hos Nordnet: https://www.nordnet.no/tjenester/prisliste.html

   Faktisk kostnad for handel av disse ETF`ene ligger da på ca. kr 112,50(kr 50,- + kr 62,5). Det er hva det koster å investerer gjennom Investeringskonto Zero. Skulle gjerne kjørt det via valutakonto for lavere spread, men da får jeg løpende beskatting av utbytte i stedet. Nesten verdt et innlegg dette her 😉

   Svar
 4. Har faktisk kikket litt på dette med Skjermingsfradrag og aksjer/ETF på vanlig konto.
  Det er klart at det blir noen kroner i skatt, men anser trygghet som like viktig.

  Har i dag kuttet investeringskonto, mye av grunnen er at jeg er litt nervøs for ny finanskrise med tanke på Deutchebank. Så hvis den ryker, så vil jeg ha alle aksjer på aksjekonto slik at ETF/Aksjer er juridisk sett mine.

  I tillegg så er dette med KLAS konto og økt skjermingsfradrag noe som vurderes fra 2017: http://vff.no/news/2016/endringer-i-reglene-for-verdipapirfond

  Svar
 5. Takk for svar!
  Hadde ikke vært dumt med et innlegg om dette nei 🙂 Sterkere kr
  i disse dager vil jo påvirke dine US handler og holding. Hvertfall
  kortsiktig! Men vil ikke handel på 25k da bli 49kr kurtasje+125kr spread? Altså 174kr.

  Svar
  • Hei Karl,

   Absolutt! Har lagt det til publiseringsplanen.

   Valutaspread er forskjellen mellom prisen jeg kjøpe valutaen for og prisen jeg kan selge den for. Ved kjøp beregner jeg derfor med halvparten av valutaspread`en som del av kjøpskostnadene. Den andre halvdelen blir en del av kostnaden av å selge andelene.

   Spread er differansen mellom prisen som du kan selge en valuta for (tilbud/bid) og prisen du kan kjøpe valuta for (etterspørsel/ask)

   Svar

Legg igjen en kommentar