Aksjeporteføljen rett opp til kr 585.244,- i august

Aksjeverdiene når kr 585.244,- og jeg har kjøpt mer Vanguard FTSE All World ex-US Small-Cap ETF

Aksjeporteføljen er opp fra kr 546.340,- til kr 585.244,- siden 15 juli i år. Det er en økning på kr 38.904,- inkludert kjøp av Vanguard FTSE All World ex-US Small-Cap ETF(VSS) for kr 24.600,- og kr 5.500,- i fast sparing i KLP-fondene. Justert for dette er porteføljen opp ca. 1,6% eller kr 8.804,- siden forrige porteføljeoppdatering. Av pengene som gikk med til å kjøpe mer VSS var ca. kr 2.400,- utbytte fra de børsnoterte indeksfondene utbetalt tidligere i år.

Det er ikke med et lett sinn jeg handler mer i VSS. Det børsnoterte fondet er nemlig på sitt tredje høyeste nivået siden 2011, og jeg kjenner høydeskrekken rive i nesen. Likevel laster jeg opp. Noe annet ville vært hyklerisk etter å alt pratet om viktigheten av å holde seg til en plan for hvordan penger skal investeres. Det er derfor bare å knipe igjen og kjøre på.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell 1: Aksjeporteføljens innhold og verdier 15 august 2016.

Aksjeporteføljen 15 august 2016

Aksjeverdiene øker noe vanvittig

Jeg har kjøpt aksjer for kr 30.100,- denne måneden. Det står i sterk kontrast til de foregående, som var preget av små sparebeløp og feriemodus for min del. Kombinert med et sterkt aksjemarkedet har dette sendt aksjeverdiene rett til værs. Siden 31 desember 2015 er Fuck You Money Porteføljen er aksjeverdiene opp fra kr 436.512,- til hele kr 585.244,-. Det er en økning på kr 148.732,- eller ca. 34% når kjøpene for 2016 er inkludert.

Dessverre er det fortsatt stusselige beløp. I hvertfall sett i den store sammenheng. For eksempel gir det meg ikke mer enn en pent brukt Tesla Model S fra 2013 på Finn, eventuelt levekostnader dekket for ca. 4,5 år. Litt deprimerende at det går så tregt å bygge en skikkelig investeringsportefølje, men ting går i hvertfall etter planen.

Av diagrammet nedenfor ser du hvordan verdiene i porteføljen har utviklet seg siden 15 mars 2014 og frem til i dag. Ettersom aksjemarkedet har vært relativt flatt siden 2014 er alt unntatt kr 55.346,- eller 10,4% innskutte midler.

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 15 august 2016.

Status fuck you money 15 august 2016

Indeksfondene utvikler seg fortsatt positivt

Nesten alle indeksfond er opp siden forrige oppdatering. Best denne perioden var Vanguard FTSE All World ex-US Small-Cap ETF(VSS), som er opp ca. 5% siden sist. Typisk å kjøpe det som har steget mest nylig, men det er bare å bite i seg og følge planen. Nest og tredje best var iShares MSCI EAFE Value Index(EFV) og KLP AksjeFremvoksende Markeder 2, som er opp henholdsvis 3,76% og 2,07% den siste måneden. Det er hyggelig å se både små-, verdi- og selskaper i fremvoksende markeder slå tilbake etter noen labre tider. Eneste fond i minus denne gang var KLP AksjeNorge Indeks 2 med en negativ avkastning på – 0,30%.

Diagram 2: Indeksfondenes utvikling 15 mars til 15 august 2016(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).

Indeksfondene 15 august 2016

Ferske kjøp dytter aksjeporteføljen nærmere målbilde

Med siste kjøp av Vanguard FTSE All World ex-US Small-Cap ETF(VSS) for kr 24.600,- endres vektingen i fondet fra 7% til 10%. Det gir en mer balansert aksjeportefølje totalt sett. Ser vi bort i fra Vanguard Value ETF(VTV), så er porteføljen allerede i tråd med hva jeg anser som optimalt. Greit, andelen enkelt aksjer utgjør fortsatt bare 2% av verdiene. Men det er helt greit, da jeg er kresen når det kommer til slik.

Diagram 4: Aksjeporteføljens sammensetning per 15 august 2016 i forhold til målbildet(oransje).

portefølje sammenlignet med målbilde

Bærer «value averaging» strategien min frukter?

Avkastningen min i KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 og KLP AksjeGlobal Indeks 4 har hittil i år vært bedre enn fondene selv har oppnådd. For eksempel har først nevnte levert 5,65% hittil i år(se tabell 2), mens min avkastning i dette fondet har vært 8,37%(se tabell 3). Det betyr at jeg som andelseier har oppnådd 2,72% bedre avkastning enn hva fondet selv har klart å levere.

Tabell 2: Min avkastning i KLP-fondene siste måned og hittil i år.

Min avkastning i KLP fondene

Tabell 3: Fondenes avkastning siste måned og hittil i år.

KLP-fondenes avakstning i august og hittil i år

Det samme ser vi for KLP AksjeGlobal Indeks 4. Fondets avkastning hittil i år er 3,16%. Min som andelseier derimot er på hele 4,81%. Det er kanskje ikke mye, men 1,65% ekstra i avkastning er ikke til å kimse av med dagens lave innskuddsrenter.

Du lurer kanskje på hvordan dette er mulig?

Deler av avviket mellom min og fondenes avkastning kan nok forklares med flaks. Det vil si jeg har vært heldig med tidspunktene for kjøp av fondsandeler.

Resten kan tilegnes at jeg kjøper indeksfond etter «value averaging» prinsippet. Denne strategien tvinger meg nemlig til å kjøpe ekstra mye når aksjemarkedet faller. Å handle fondsandeler når prisen er lav i forhold til snittprisen gir jo bedre avkastning. Hvis du samtidig kjøper ekstra mye når det prises lavt, så kan avkastningen bli bedre. Det er sannsynligvis hva som har skjedd her.

Kort sagt: Ved å handle ekstra når aksjemarkedene faller, oppnår jeg høyere avkastning enn om jeg bare hadde spart et fast beløp i måneden.

Les også: Hvordan jeg investerer

Kjære lesere, hvordan har deres investeringer utviklet seg den siste måneden? Og hva tenker dere om «value averaging» prinsippet som jeg investerer etter?

27 kommentarer om “Aksjeporteføljen rett opp til kr 585.244,- i august”

 1. Hei. Fantastisk økning! Begynner å bli mye (selv om det «bare er en Tesla» eller 4,5 år)

  Synes diagrammene og grafene dine er oversiktlig og morsomme å følge med på. Det er nok motiverende å lage og se på de for deg. Jeg har enda ikke funnet ut hvordan man lager disse, og er ikke helt inne i akkurat de tingene. Hvis du har laget et innlegg om dette har jeg ikke funnet det. Kunne du vise meg/oss følgere hvordan man får laget de?

  Svar
  • Hei Thomas,

   Haha, ja, selv om man ikke skal kimse av en pent brukt Tesla 😉

   Diagram/tabeller lages:
   – Tabell 1: Aksjeporteføljens innhold og verdier 15 august 2016.(excel, enkel summering)
   – Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 15 august 2016.(excel, enkel linjegraf)
   – Diagram 2: Indeksfondenes utvikling 15 mars til 15 august 2016(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).(Bloomberg.com)

   Enkelt og greit.

   Svar
   • Jeg har laget meg Watchlist med mine aksjefond på Bloomberg, men klarer ikke å skjønne hvordan du får opp grafene. Kan du gi meg et hint? 🙂

    Svar
    • Hei Jostein,

     Gå til Bloomberg.com – velg markets – søk opp en ticker, f.eks VSS i søkefeltet. Dermed vil du få verdipapirets historikk, etc opp på en egen side med graf. De fancy fargene får man først når flere verdipapir legges til for sammenligning. Have fun, og god helg 🙂

     Svar
  • Takk!
   Da må jeg leke litt med excel og lære de tingene! Kan ingen ting i det programmet… (hvorfor lærer jeg
   meg ikke geniale programmer så fort som mulig..)

   Svar
 2. Hei,
  Meget bra…. alltid godt å se porteføljen vokser. Du har har hatt en pen stigning.
  Går jevnt og trutt her også, selv om jeg har timet kjøpene av enkeltaksjer så vanvittig dårlig etter sommeren.. Senest i går når jeg handlet KOG aksjer…
  Men, hovedsparingen går i fond og de går sin gang.

  Gikk litt ned i kjelleren etter ferien var over, og konstaterte at FYM fortsatt er langt der fremme… Men, slik er det i perioder.
  Bare å bite tennene i sammen.

  Lykke til videre..

  Svar
  • Hei Greven av bar bakke,

   Takk, takk. Begynner å hjelpe på, men fortsatt langt igjen. Det er derfor viktig å ikke miste fokus, og kjøre løpet ut som først planlagt. Selv om en pent brukt Tesla ikke er å kimse av heller 😉

   Heisann, flere som er bortpå KOG altså.

   – Hva var grunnen for å investere i selskapet?

   Jeg har selvsagt mine, men alltid interessant å høre fra andre også.

   Svar
   • Hei igjen,
    KOG har jeg sett på som en langsiktig investering. Interessen startet med de nye jagerflyene (F35), og kontrakter rundt disse. Her har Kongsberg virkelig tatt for seg.

    I tiden jeg kjøpte de første aksjene, var det mye støy og negativitet rundt flyene. Uansett var jeg relativt sikker på at Lockheed Martin kom til å stå det løpet ut, og at mange nasjoner i fremtiden kom til å anskaffe dette flyet, når det faser ut sine eksisterende.
    I så komplekse saker, kommer Kongsberg til å få fornyet en rekke kontrakter med Lockheed Martin også i fremtiden. Ikke minst på skrogdeler.

    At de har et relativt stort segment de opererer i, er heller ingen ulempe. Litt tungt i offshore nå til dags, men øvrig shipping, romfart, forsvar og andre høyteknologiske elementer, vil det alltid bli lagt ressurser i.

    Alt i alt så vurderer jeg KOG som et selskap som vil stå solid i fremtiden også, til tross for svingninger, og anser dette som en trygg langsiktig investering.
    Men, skulle gjerne timet kjøpene litt bedre. 🙂

    For øvrig er det siste selskapet i min portefølje Targovax (TRVX). Her er risikoen betraktelig større, men har altså valgt å ta en sjans her.

    Svar
    • Hva tenker du om prisingen av KOG på nåværende tidspunkt (P/B, P/E, ROE) og risikoen (debt/Equity)? Det kan godt hende at KOG har en lovende fremtid (en forutsetning for å investere i ethvert selskap som langsiktig investor), men jeg tenker at prisingen alltid må være en sentral del av vurderingen?

     Svar
     • Hei Bunnlinje,

      Du har helt rett. At et selskap er fantastisk har null å si, så fremt ikke prisingen er attraktiv. Feilen mange ferske investorer gjør er å plukke selskaper hvor 10 års verdiskapning allerede er bakt inn i kursen, noe som gjør fallhøyden stor når noe går skeis. Jeg har ikke oppdaterte nøkkeltall for KOG akkurat nå, så må nesten komme tilbake til deg på denne. Tall fra Bloomberg finner du her (http://www.bloomberg.com/quote/KOG:NO). Merk at jeg pleier å regne ut dette manuelt, da de ikke alltid er nøyaktige/ulike beregninger av P/B.

     • Artig lesning som alltid.

      Vedr. KOG så er utfordringen at det er et ATF-selskap. Rent økonomisk burde kursen vært langt høyere, men etikk blir et problem for mange investorer.

      Hva tenker du rundt aksjemarkeder i 2017? Jeg registrerer flere mener europeiske aksjer er underpriset og us stocks er overpriset. Har du synspunkter?

     • Hei Skilpadden,

      Bryr meg ikke så mye om aksjemarkedet i 2017. Sparingen er basert på valueaveraging og løpende rebalansering, så jeg kjøper automatisk mye av hva enn som har falt. Det blir som det blir, og så tilpasser strategien kjøpene mine etter det. Ellers enig i at US-aksjer virker stivt priset. Fremvoksende markeder er vel det som ser best ut for øyeblikket. Men man vet jo aldri. Amerikanske aksjer så dyre ut på begynnelsen av 90-tallet også, deretter gikk det rett til himmels frem til dotcom boblen sprakk i 2002.

  • Hei Mister,

   Haha, gratulerer. Da var jeg opptatt med å handle fremvoksende markeder. Men i etterklokskapens ånd ser jeg at jeg burde ha handlet mer. Mye mer! 😉

   Svar
 3. Når du bruker value averaging, kva bruker du då som forventa avkastning pr år ?

  Det systemet eg bruker er sånn. Eg har satt den på 0,9 prosent økning kvar månad.

  Så viss eg i fond x investerer 1000 kroner. Så investerer eg tusen kroner 1.1. Så skal den teoretiske avkastningen 1.2 ha blitt 1009 kroner. Så legger eg til månadleg sparebeløp som er 1000 kroner, så det blir 1009 + 1000 kroner = 2009. Så viss det faktiske beløpet 1.2 er 1100 så investerer eg: 2009 – 1100 = 909.

  Er det slik du også gjer det ?

  Svar
  • Hei Klossowski,

   Jeg forventer i utgangspunktet 8% avkastning i snitt årlig, men ser at det kan bli utfordrende i dagens lavrenteverden. Kommer tilbake med et eget innlegg om dette. Konsekvensen av lavere fremtidig avkastning i aksjemarkedet er at vi må spare enda mer penger. Ellers har jeg ingen nøyaktig modell for hvordan jeg handler aksjer, men tar det mekanisk og ut i fra hvordan ting er priset i forhold til historiske snitt ved større korreksjoner. Når det er sagt har jeg faste månedlige verdimål for porteføljen som jeg følger i praksis, samt at porteføljen rebalanseres løpende. Det betyr at i tillegg til å handle ekstra mye ved fall, så fokuserer jeg handlene i de aktivaklassene som har fått mest juling. Se her: http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-08-16/zombie-etfs-no-problem-for-exchanges-dying-to-dominate-listings

   Svar
 4. Jeg har en aksje som deg jeg har ståltro på hvor jeg eier 3000 aksjer og det er Gjensidige. Det er eneste aksjen jeg eier og hvor jeg kjøper litt hvert år.

  Svar
  • Hei Erlend,

   Viktig å ha litt å bryne seg på ved siden av fondsporteføljen. Vet lite om Gjensidige, da jeg ikke følger selskapet personlig. Men har likevel fått med meg den hyggelige utviklingen, for ikke å nevne utbyttestrømmen de siste årene.

   Svar
 5. Veldig bra, keep up the god work:)

  Å skaffe nok FYM er ikke gjort over natta og tar fort mange år.
  I media hører vi med jevne mellomrom om eksperter som spår børskrakk. Har du en plan for hva du gjør hvis børsen faller, 30, 40, 50%?

  Svar
  • Hei Nysgjerrigper,

   Takker og bukker. Jeg er en sucker for komplimenter 😉

   Faller aksjemarkedet 50%, så roper jeg høyt HURRA, pantsetter boligen min, og laster opp for en million +.

   Svar
 6. I en nylig rapport fra Vanguard avslørte Vanguard at Vanguard FTSE All World ex-US Small-Cap ETF hadde en effektiv årlig kostnad på -0,19% det siste året (etter å ha lagt til inntekter fra verdipapirutlån). Ikke verst å få penger for å eie et fond!

  Svar
  • Hei Selters,

   Det er ikke verst. Hehe. Vanguard er flink indeksforvaltere. Indeksfond er ikke indeksfond. Som med aktiv forvaltning, så gjelder det å plukke dyktige forvaltere 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar