Oppgangen skyldes at aksjemarkedet har snudd opp igjen fra sist måned. Da er det bare å spandere is på en firbent venn.
Porteføljen er opp fra kr 891.354,- til kr 912.621,- siden forrige porteføljeoppdatering. Det er opp kr 21.181,- eller omtrent 2,4% siden sist. Samtidig har jeg shoppet aksjefond for skarve kr 10.000,- denne måneden også. Joda, jeg har spart mer, men det er greit å ha litt kontanter i bakhånd i tilfelle markedet skulle finne på noe galskap.
Legg til de kr 9.550,- i utbytte jeg fortsatt har stående på fondskonto, og verdiene lander totalt på kr 922.171,-. Sånn sett er Fuck You Money Porteføljen samlet opp nesten 5% hittil i år. Det er ikke mye. Men endelig har jeg råd til en stilig Tesla Model S 100D i kontanter, om jeg plutselig skulle få en hjerneskade å bruke alt på bil.
Satser på at det ikke skjer med det første 😉
Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier per 31 juli 2018.
Aksjeverdiene opp i juli
Jeg er kjedelig og har nok en gang kun handlet aksjefond for kr 10.000,-. Det hjalp kanskje ikke så mye på utviklingen i porteføljen, da markedet gjorde grovarbeidet. Som du ser av grafen nedenfor er utviklingen i Fuck You Money porteføljen noe laber hittil i år. Det kommer av at jeg har prioritert å bygge kontanter i en periode med stiv prising i USA, som jo utgjør godt over halvparten av den globale aksjeindeksen. Samtidig har aksjemarkedet vært ruglete, noe som har gitt lite drahjelp fra aksjemarkedet.
Fuck You Money Porteføljen er opp fra kr 882.762,- til kr 922.171,-. siden 1 januar 2018.
Det er opp kr 39.409,- eller nesten 5%. Mye av den svake utviklingen skyldes min relativt store eksponering til fremvoksende markeder, som Kina osv. På lengre sikt forventer jeg at dette går andre veien, og at fremvoksende markeder kommer seg. Samlet er cirka kr 704.398,- av pengene fra egen lomme og resten er opparbeidet gevinst.
Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.
Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering
Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til i dag.
Les også: Hvordan jeg klarte å spare kr 224.500 på 10 måneder
Alle aksjefond rett opp i juli
I motsetning til sist er alle aksjefondene opp. I juni var alt i minus, men nå har det altså snudd til pluss. En liten reversering der altså. Best ut denne måneden var Vanguard Value Index ETF (VBR) som var opp opp 4%. Små verdiselskaper i vinden der. Nest og tredje best var KLP AksjeGlobal Indeks 5 og iShares MSCI EAFE Value ETF (EFV), som begge var opp 2,7%. «Verst» ut kom Vanguard FTSE All-World ex-US small-cap indeks ETF (VSS), som var opp rett under 1%.
Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig
Diagram 2: Aksjefondenes utvikling den siste måneden.
Aksjeporteføljens sammensetning i juli
Her har det ikke skjedd noe siden sist. Bevegelsene i markedet og innskuddene mine har vært for små til at den prosentvise andelen hver byggekloss utgjør av den totale porteføljen skulle kunne flytte seg betydelig.
Figur: Aksjeporteføljens sammensetning per 30 juni 2018 (blå) og målbildet (oransje).
Les også: Derfor trenger du Fuck You Money
Kjære lesere, hvordan gikk deres investeringer i juli?
Good! Porteføljeforvalter i DnB global lavkarbon påsto at fremvoksende markeder var et sted han ikke ville være, hva tenker du om det? (Ref pengepodden intervju)
Hei Simen,
Bryr meg lite hva han sier.
Humret godt av bil kommentaren 😀
Når ser du for deg at du starter å gi jernet igjen? Venter du på en kraftig nedgang i markedet før du kjører på igjen?
Hei Eirik,
Hehe, fine biler 😉 Kjører på som vanlig, men synes kanskje ikke like godt her. Forsåvidt klar for en korreksjon, men hvem vet, det kan fint fortsette flere år til før det skjer noe. Samtidig, som historien gjerne viser, så skjer slikt på verst tenkelig tidspunkt eller som lyn fra klar himmel. Eneste man kan gjøre er å stille forberedt – og selv ikke da er det sikkert du klarer å utnytte mulighetene maksimalt.
Hei,
Hva tenker du om Nordnet Superfondet Norget?
Hei Scott,
Helt greit, men inneholder kanskje litt vel lite selskaper? Følger OSBX indeksen i stedet for den brede OSEBX, også kalt Hovedindeksen på Oslo Børs. Husk at Oslo Børs kun utgjør 0,3 % av verdens aksjemarked. Samtidig viser det seg at aktivet forvaltede aksjefond gjør det best her – ville likevel tatt meg bryet med å vurdere fond nøye før du lander på noe. Se: https://www.finansnerden.no/hvordan-velge-beste-fond-aksjefond/
Hei, bra blogg du skriver. Ser at ditt portefølje inneholder mange forskjellige ETFer. For eksempel har KLP AksjeGlobal Indeks cirka 60% av aksjene i USA. Så har i du i tilegg noen US små- og large caps. Hvis du kun skulle velge 3 ETFer totalt for ditt portefølje som gir samme «dekning», hvilke 3 hadde du valgt? Chris