Slik sparer du vanvittig mye penger raskt

Sparetips i media er gjerne ubrukelige. Her avslører jeg hva som fungerer, og hvordan du går frem for å spare mye penger fort.

Du bombarderes daglig med alskens sparetips i media. Rådene er velmente, men skal du spare mye penger raskt, så hjelper de deg lite. Ta for eksempel rådet om å spare 5 % av hva du har utbetalt i måneden (jeg vet ikke hvor de har dette tallet fra). La oss si du har kr 325.000,- utbetalt årlig (kr 500.000 – 35 % skatt). Hvis du sparer 5 % av det månedlig, så blir det omtrent kr 16.250,- i året. Da tar det laaang tid å spare nok til en dugelig aksjeportefølje eller egenkapital til utleiebolig.

Skal du få fart på sparingen bør du spare minst halvparten av inntekten.

Bare se her:

50 % av kr 325.000 (kr 500.000 – 35 % skatt) er omtrent kr 162.500,- årlig.

Da stiller du i en helt annen liga, og ender opp med hundretusener i løpet av få år. Det kan virke sinnssykt, men det er fullt mulig for den motiverte. Samtidig er det befriende å vite at vi alle har mulighet til å påvirke vår egen økonomiske fremtid.

Alt som kreves er litt vilje og disiplin!

Hemmeligheten bak å spare mye penger

To ting påvirker hvor mye penger du klarer å spare:

 • Levekostnader
 • Inntekt

Jo mindre av inntekten du bruker på å leve, desto mer kan du spare.

Enklere blir det ikke.

Steg 1: Reduser levekostnader

Start med å redusere levekostnadene. Samtidig gjelder å kutte der det virkelig gir resultater. Å droppe den berømte morgenkaffen for å spare kr 30,- et par dager i uken tar deg ikke langt. Ikke bare er slike besparelser minimale, men du sløser også bort verdifull tid, som i stedet burde gått med til å tjene mer penger.

I stedet bør du fokusere på:

Bosituasjonen

Kjøp eller lei bolig etter evne. Skal du spare mye penger raskt kan ikke halvparten av inntekten din gå med til å bo. Flytt i kollektiv eller hjem til familien. Hvis du har kjæreste kan du vurdere å flytte sammen for å redusere bokostnadene. Du er kanskje etablert med egen bolig? Flott, da kan du sikkert forhandle litt på renten.

Transport

Du har kanskje bil? Selg den og kjøp sykkel. Prøv å reise kollektivt hvis mulig. En bil er nemlig vanvittig dyr i drift, og et yndet skatteobjekt for politikerne. Selvsagt finnes de som ikke klarer seg uten bil. Er du blant dem gjelder det å finne noe brukt som er billig i bruk.

Faste avtaler, som forsikringer, osv.

Finn frem en stol, og plukk opp mobilen. En 5-minutters samtale kan fort spare deg for mange tusen. Bedre betingelser på boliglån, forsikringer og lignende gir besparelser hver måned uten at du trenger å løfte en finger når jobben først er gjort.

Klær, uteliv og reiser

Glad i stilige klær, luksuriøse ferier eller Maldivene til jul? Glem det. Skal du tjene mye penger raskt, så kan du ikke kaste bort penger på unødvendigheter.

Andre ting du kan spare penger på

Du kan like gjerne innse det først som sist. Få av dine innkjøp er livsviktige.

 •  Siste skrik av duppeditter? Beklager, ingen trenger det siste fra Apple
 • Selg TV`en og Playstation`en. Tiden bør du benytte til å tjene penger eller kompetanseheving
 • Juleferie på Maldivene eller hundretusener på konto om noen år? Valget er ditt

Det viktigste her er ikke hva du kutter, men hvor mye.

Steg 2: Øk inntekten

Kostnadskutt er sjelden nok i seg selv når du skal spare mye penger raskt. Dessverre kan det fort ende i en kjip livsstil du nødig ønsker å opprettholde over tid. Inntekten derimot kan du øke inn i det uendelige, bare begrenset av dine evner og motivasjon for å tjene mer. Det er derfor så viktig å gjøre hva du kan for å øke inntekten samtidig. Jo, mer du tjener, desto enklere blir det å spare mye penger.

Noen tips til å tjene mer penger:

 • Ta midlertidig arbeid ved siden av fulltidsjobben
 • Forhandle frem høyere lønn
 • Ta betalt for å lære andre noe du er flinkere til
 • Lei ut bilen din (hvis du har bil)
 • Lag fancy presentasjoner for stressa forretningsfolk

Hvordan du gjør det er opp til deg selv.

Steg 3: Sett sparingen din i system

Sett av til sparing først, deretter svi av resten.

Ekstrem sparing kan slite hardt på motivasjonen til enhver. Å basere det på ren viljestyrke er derfor en risikabel strategi. For å unngå og ende med å kaste inn håndkleet for tidlig, så er det viktig å automatisere sparingen. Skal du ha noen sjanse, så er det viktig å gjøre det enkelt for deg selv.

Det kan du gjøre slik.

Først, finn ut hvor mye du ønsker å spare

Ta utgangspunkt i et budsjett du vet du kan leve med. Bruk listen ovenfor som inspirasjon til hva som kan kuttes, eller ting du kan bruke mindre penger på. Gi deg ikke med å flikke på budsjettet før sparingen utgjør minst halvparten av hva du har utbetalt i måneden.

Automatiser så sparingen

Det gjør du ved å sette opp automatiske trekk for sparingen i nettbanken, slik at sparebeløpet går rett inn på sparekontoen eller annet på lønningsdagen.

Deretter kan du svi av resten

Pengene du har igjen etter sparing er til regninger og forbruk. Skill gjerne disse fra hverandre med egne kontoer for best resultat. Da unngår du at penger øremerket faste kostnader, som forsikringer, ikke forsvinner i et barbesøk eller to. Bare husk at når du går tom for kontanter, så er det tomt.

Der har du det, en oppskrift på hvordan spare vanvittig mye penger raskt.

Lykke til med sparingen!

10 kommentarer om “Slik sparer du vanvittig mye penger raskt”

 1. Bra tips. Holder fortsatt en knapp på enkeltaksjer på tips fra «sikre» kilder som Delphi fra DP osv. Glad ikke «alle» andre gjør det, da hadde akkorden blitt ødelagt ganske fort :-). Mine midler som står i det er opp 17,2% etter kurtasje osv mot osebx 9,8% (startet 6desember), og det selvom ofte 10% av midlene er ute pga ujevnheter i salg og kjøp osv. Siste 12 års statistikk viser også at dette funker utmerket, særlig når det er bull marked, men også ca likt med index i nedgangstider. Det som står i DNB Global index ( ikke valutasikret) er nærmest uforandret i perioden DES-NÅ. Uansett. Feirer nå i utgangen av AUG at Fuckyou porteføljen min har steget med relativt nøyaktig 1.000.000,.- siden sept i fjor :-). Er ikke så flink til å lage nøyaktige oversikter som deg, har det kun på noen kladdeark…..,men det er sånn ca 55-60000,- mnd sparing og resterende ca 23-28000,- i avkastning på div aksjer og fond.

  Svar
 2. Hei,
  Bestemte meg i sommer for å begynne å investere i aksjer og havnet på bloggen din (som jeg liker veldig godt). Jeg har en en tidshorisont på minst 5 år. Bestemte meg for å investere 100 000 i globalt indeksfond og velgte KLP AksjeGlobal V, da dette var fondet med lavest kostnader. Tenkte globalt indeksfond var et av de tryggeste alternativene, men siden 20. juni er fondet ned nesten 7%. Så vidt jeg har forstått skyldes dette valutaendringer, spesielt sterk norsk krone og svak amerikansk dollar. Jeg skjønner at jeg har lang tidshorisont og må være tålmodig, men det virker som om NOK bare blir sterkere og sterkere i forhold til USD, dette får meg til å vurdere å bytte til et valutasikret fond. Som du skjønner er jeg helt ny på aksjemarkedet, men er fortvilet over at fondet har gått ned så mye på så kort tid.

  Svar
 3. Hei, hva tenker du om Storebrand Global Multifaktor og hvordan vil du sammenligne det med KLP Aksjeglobal 5 / KLP Aksjeverden indeks? Litt høyere avgifter, men og høyere gjennomsnitts avkastning.

  Mvh Ole Thomas

  Svar
  • Hei Ole Thomas,

   Jeg kjenner ikke fondet godt nok til å uttale meg. Anbefaler deg å lese deg opp på hvordan fondet investerer og hvorfor akkurat de skal lykkes med å levere meravkastning på sikt.

   Svar
 4. Hei,

  Du nevner at man bør spare halve månedslønnen og gjerne automatisere sparingen ved å sette opp automatiske trekk for sparingen i nettbanken.

  Men mener du ikke at det er lurere å legge disse pengene inn i et aksjefond framfor å legge de på sparekonto i bank?

  Svar
  • Hei Glenn,

   Det kommer an på hva du sparer til. Innlegget er bare en oppskrift på hvordan du kan sette av store beløp raskt. Hva du skal bruke pengene til blir opp til deg selv å bestemme. Selv er jeg langsiktig investor med høy risikotoleranse, så pengene mine går rett inn i aksjefond. Men sparer du f.eks til bolig med 2-3 års perspektiv så er det naturlig å putte dem på et tryggere sted, som pengemarkedsfond eller bankkonto.

   Svar
  • Hei Pengesnakk,

   Hyggelig å se deg i kommentarfeltet, og gøy at du likte innlegget. Enig! Ja, hehe, blir fort sykt kjedelig hvis man ikke har en skikkelig sparerate. Når det gjelder beløp investert, så har jeg kommet frem til at det er først med kr 2,5 mill + i aksjefond at det begynner å bli interessent. Alt før det er seigpining!

   Svar

Legg igjen en kommentar