Helgelesing: Å investere i aksjer kan være smertefullt

Å investere penger i aksjer er ingen dans på roser, samt topp lesestoff om å tjene, spare og investere penger.

Det finnes noe som forklarer hvorfor investorer blir så skeptiske i urolige tider. Svaret er enkelt. Investorer, meg selv inkludert hater å se verdiene av sine investeringsporteføljer falle. Selv om det bare er midlertidig.

Morgan Housel fra The Montley Fool kaller dette «The Pain Gap», eller smertegapet på klønete norsk. Det er forskjellen mellom avkastningen aksjemarkedet gav og hva det gjorde i praksis.

Se det gjerne slik: Siden 1925 har den amerikanske S&P 500 indeksen kastet av seg ca. 10% årlig. Men i snitt er forskjellen mellom et års høyeste og laveste punkt 31,6%. Det tilsvarer svingninger på hele tre ganger den årlige avkastningen i snitt!

Diagram: «The Pain Gap«, eller smertegapet for investorer av Morgan Housel.

Smertegapet for investorer

 

Hva det viser er at aksjemarkedet kan være en berg-og-dalbane uten like. Selv i gode tider er det ikke uvanlig at markedet smeller ned i kjelleren for kortere perioder.

For faste lesere burde ikke det komme som noen overraskelse, men for nybegynnere kan det nok virke brutalt. Det er derfor så viktig å ha en grunnleggende forståelse for hva en begir seg ut på når man velger å investere i aksjer.

Les også: Derfor skal du investere i aksjer

Og med det ønsker jeg alle en fortsatt topp søndag.

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

4 kommentarer om “Helgelesing: Å investere i aksjer kan være smertefullt”

 1. De sterke svingningene i aksjemarkedet er slik jeg ser det mye av grunnen til at de tre kreftene håp, frykt og grådighet er så gjeldende blant aktørene der. Den beste skole er kanskje å være inne i markedet og dermed føle på kroppen minst én full syklus med én skikkelig nedtur og er én skikkelig opptur, samt alle de mindre opp- og nedturene som stadig dukker opp. Kombinerer man dette med å lese noen gode aksjebøker, bør man være på god vei.

  Svar
  • Hei Vidde,

   Høres fornuftig ut. Samtidig bør ingen ta råd fra noen som ikke har opplevd en skikkelig nedgang med egne penger i aksjemarkedet. Den erfaringen er nemlig nødvendig for å forstå hvordan en selv, for ikke å nevne andre vil handle under slike uttakstilstander. Tipper få av de som kun har vært i markedet i tiden etter finanskrisen vil klare å stå løpet ut med f.eks en value averaging i bjørnetider.

   Svar
 2. Hvordan lærer jeg alt jeg trenger å vite om aksjer? har veldig lyst å begynne å kjøpe askjer… har følgt med på mange aksjer det siste året, men vet ikke hvordan jeg drar frem får å kjøpe dem.

  er det sånn når man kjøper en aksje så kan jeg selge den med en gang? eller må jeg finne en kjøper først? og koster det penger å kjøpe en aksje? har sett at jeg kan kjøpe aksjer rett fra nettbanken min…men er det sånn at vist jeg kjøper aksjer får 100k så tar banken 1k?

  viste ikke om det var en bra tid å kjøpe aksjer på heller, har sett at de fleste aksjene er veldig dyre å ser mer ut som vi er i en boble. så tenkte jeg heller skulle vente til vi det blir et nytt aksjekræasj som i 1987,2001,2007. men har spart opp 600k å de sitter på sparekonto med veldig lav rente :S viste ikke hva jeg ska gjøre :O

  Svar
  • Hei Per,

   Å handle aksjer er enkelt. Å tjene penger på det er noe helt annet. Enklest er å spare fast i et globalt indeksfond, som f.eks KLP AksjeVerden Indeks. Før du i det hele tatt begir deg utpå, er det greit å ta en runde med seg selv på hva man tåler av «action» i markedet. Klarer du ikke å se verdiene av dine investeringer halvere seg i verdi på kort sikt, så har du ikke noe i aksjemarkedet å gjøre. Er du interessert i å lære å investere i enkelt aksjer, så anbefaler jeg hva Robin Øvrebø skriver på Nordnetbloggen. Samtidig er det kjekt å nevne at enkelt aksjer ikke er for folk flest. Likevel skal det sies at det var gjennom erfaringer med slikt jeg selv lærte å investere egne penger. Merk også at det er kunnskapen herfra, som gjør at jeg holder over 90% av investeringsporteføljen i indeksfond.

   Svar

Legg igjen en kommentar