Slik klarte jeg å spare kr 1.033.409,- på fire år

Her forteller jeg hvordan jeg klarte å spare over en million kroner på fire år, samt gir deg noen enkle leveregler på veien til økonomisk frihet.

Jeg startet dette prosjektet i mars 2014. Målet er å besitte Fuck You Money innen april 2026. Siden da og frem til mars 2018 har jeg spart kr 1.033.409,- av lønnen min og andre inntekter etter skatt. Det er rett over kr 250.000,- hvert år i snitt, og ikke verst for en lønnsmottaker. Legg til at jeg ble nedbemannet og dermed arbeidsledig et par måneder høsten 2015. Det gjør tallene litt mer imponerende. Men kr 250.000,- i sparing hvert år er egentlig ikke mye. Bare spør Lise i Pengesnakk. Hun har mål om å spare kr 350.000,- kroner i år!

Her kan du lese mer om Lise og hennes prosjekt.

Av de 1.033.409,- kronene har omtrent 730.000,- blitt investert i aksjefond og rundt kr 300.000,- er brukt til å nedbetale det forrige boliglånet. Det løste jeg ut på tampen av 2017, som jeg skrev i innlegget om hvordan det gikk i 2018 og planene mine for 2019. Så da vet du hvorfor jeg ikke har rundet millionen investert i aksjefond enda. Men nok om det. La oss nå fordype oss i litt mer sosial porno og se hvordan jeg sparte en million kroner på fire år.

Levereglene mine

Jeg startet  med en plan og tre enkle leveregler:

  • Øke egen inntekt
  • Redusere kostnader
  • Investere overskuddet

Enklere bli det ikke. Alle de tre levereglene er nødvendig hvis jeg skal ha noe som helst håp om å bygge en liten formue. For eksempel hjelper det lite å tjene en million kroneri året om alt brukes på altfor fet bolig, sjampis og fjas. Drevne lesere har allerede skjønt at jeg her snakker om spareraten. Det vil si den andelen av inntekten etter skatt som du setter av til sparing. Samtidig er ikke det nok i seg selv. Du må også sørge for å tjene en del penger og investere pengene du sparer fornuftig.

Min reise til 1 million kroner pluss spart

Jeg har alltid spart en del penger. Helt siden barndommen har sparing vært langt fremme i pannebrasken, og da kan det jo fort gå litt sport i det hele. Likevel var det ikke før i mars 2014 at jeg virkelig klinte til og begynte «turbo-sparingen».

Mars 2014

Jeg ble oppgitt over tingenes tilstand og innså at jeg trengte Fuck You Money. Resultatet ble denne bloggen, hvor jeg postet mitt første (og lang fra beste) innlegg i august. Jeg byttet i samme slengen til en bedre betalt jobb, og dermed var jeg i gang. Samtidig la jeg swing-tradingen på hylla. Pengene som jeg sparte skulle investeres i en fondsportefølje – den sagnomsuste Fuck You Money porteføljen -, da jeg ikke har tid til  følge opp enkeltaksjer.

Sparebeløp: Rundt kr 190.000,-, hvor mye gikk inn i aksjefond.

2015

Året startet bra. Men så ble jeg nedbemannet rett før sommeren. Fordeler og ulemper med det, men økonomisk ble det en kostbar affære. Jeg skrev så innlegget om hvorfor du trenger fuck you money, og startet jakten på en ny og spennende jobb. Rastløs som jeg er, startet jeg også et enkeltpersonforetak innen innholdsmarkedsføring. Aksjeporteføljen vokste, men mangelen på fast inntekt tærte på. Jeg ordnet meg derfor en salgsjobb, hundre prosent, og drev min egen lille geskjeft på si.

Sparebeløp: Sånn omtrent kr 120.000,- , som var bra gitt midlertidig inntektstap.

2016

Etter å ha trukket i alskens mulige tråder i salgsjobben, fikk jeg en ny mulighet. Den kan du lese om i innlegget «Hvordan jeg bloggen meg til drømmejobben«. Her forteller jeg også hvordan du starter en økonomiblogg som skiller seg ut. Det viktigste jeg personlig lærte dette året var: Skap verdi for folk, og du kan ta deg betalt for det. Men hvis du er best på en kombinasjon av ting, for eksempel å skrive for web, markedsføring og evne til å formidle komplekst innhold på lettfattelig vis, da er du virkelig inne på noe.

Sparebeløp: Rundt kr 330.000,- og mesteparten ble investert i aksjefond.

2017

Dette året ble «busines as usual». Det vil si at jeg jobbet meg inn i den nye jobben og fokuserte energien der. Det drev meg dessverre litt vekk fra denne bloggen. Likevel er det naturlig da dette er mer en hobby å regne. Fordelen med å jobbe mye var at jeg ikke rakk å bruke så mye penger, og det slo ut i mer sparing – sett bort i fra de to ukene jeg og en kompis drakk og spiste oss Balkan rundt. Hold deg til Bosnia, Serbia og Albania, om du ønsker å gjøre det billig 😉

Sparebeløp: Omtrent kr 340.000,-.

Mars 2018

2018 frem til mars ble veldig likt 2017 økonomisk. Mer av det samme egentlig. Det ble noe mer penger ,og enda mer jobbing. Det gjorde det igjen enkelt å spare penger.

Sparebeløp: Rundt kr 55.000,-.

Legg det beløpet til summen av de foregående årene, og du lander på rett over 1 million kroner. Det kan virke som mye penger. Men alle som leser denne bloggen vet at det kun kan gi meg rundt kr 70.000,- forventet avkastning årlig, og det kan jeg ikke leve av. Gang det opp med ti derimot og vi begynner å snakke. Men for å komme dit er det en laaang vei igjen å gå.

Enkle leveregler gir økonomiske resultater

Dette er hva jeg har drevet med siden jeg  startet Fuck You Money porteføljen. Kanskje synes du det virker enkelt? Men det tro meg; det er beinhardt å sette av over halvparten av pengene til investeringer årlig. Heldigvis hjelper det godt å ha noen gode leveregler for å komme i mål, som nevnt tidligere. Jeg vil si det er essensielt. Uten vil du nok miste motivasjonen og ramle av et slikt spare-marathon rimelig raskt.

Her kan du lese mer om mine prinsipper for å spare mye penger.

Men husk; det hjelper lite å spare mye, hvis du ikke klarer å oppnå en fornuftig avkastning på pengene. Hvis du ikke tør å ta litt risiko, som i aksjefond, må du nemlig ha sinnssyk høy inntekt for å bli økonomisk uavhengig på relativt kort tid. For eksempel er bankkonto et garantert tap for langsiktig sparing, si fra 7 år +, hvor du i så fall vil tape penger årlig. Hvis du lurer på hvorfor så har jeg et ord til deg: inflasjonen.

Les også: Slik kan også du spare mye penger [guide].

Kjære lesere, hva er deres beste tips for å spare mye penger? Er det flere som har egne leveregler, som nevnt over her? I så fall er det topp om dere kan dele?

17 kommentarer om “Slik klarte jeg å spare kr 1.033.409,- på fire år”

  1. Jeg har spart ca det samme som deg de siste to årene: 200 000 utenom avdrag på boliglån (270 000 med). For min del handlet det selvsagt i første gang om å ha en inntekt som muliggjør høy sparing. Men jeg hadde ikke klart det hvis ikke jeg hadde unngått livsstilsinflasjon og klart å utsette behov. Jeg har faktisk nettopp skrevet om hvordan jeg klarte det:-) http://balansere.no/hvordan-jeg-sparte-halvparten-av-lonna-mi-de-siste-to-ara-og-hva-jeg-kunne-gjort-for-a-spare-enda-mer/

    Svar
    • Hei Sam,

      Vannvittig bra jobbet! Livsstilsendringer blir bare mer og mer aktuelt med alderen. Spent på å se hvor lenge jeg f.eks selv klarer meg uten å eie egen bil.

      Svar
    • Har akkurat begynt å utforske ideen om økonomisk uavhengighet, iallfall gjeldfrihet…(bedre sent enn aldri!). Lønner det seg ikke heller å betale ned gjeld før en begynner å spare? Dette er jo også å spare…

      Svar
  2. Må man trekke boligjeld fra formuen? Hvis man f.eks har 1 mill i boliggjeld og 1 mill i aksjefond så er man egentlig i 0 på veien mot finansiell frihet?

    Svar
    • Hei Oscar,

      Mange måter å se formue på. Men hvis du skal være ærlig med deg selv er det eiendeler (investeringer) minus gjeld du bruker.

      Svar
  3. Hei:)
    Tok videreutdanning for et par år siden for å få en mer spennende jobbhverdag og bedre lønn. Når jeg var ferdig med utdanninga og gikk fra en økonomi som student, til en solid lønn, unngikk jeg livstilsinflasjon og istedetfor sparte mesteparten av de pengene jeg tjente og fortsatte å leve som «student»Dette gjorde jeg i to år og klarte å spare mye penger i aksjefond, samt nedbetale mye på huslånet. Jeg en litt annen situasjon i dag med nytt hus og 80% mammaperm, men de pengene jeg klarte å sette i aksjefond har vært gull.
    Ellers har vi jo klassikerene som å storhandle mat en gang i uka, ha med matpakke på jobb og ta bena fatt istedetfor bilen eller bussen, personlig sparer jeg noen tusenlapper i mnd på å gjøre dette også.
    Ellers blir det ferie på hytta i år, synes uansett det er stress å reise langt med en liten tass, så da er planen å spare mesteparten av feriepengene:)
    Takk for super blogg!

    Svar
  4. Hei Finansnerden!

    Kult å følge deg, som jeg har gjort en stund nå.

    Ser nå at Nordnet tilbyr en ordning hvor man låner ut aksjene sine mot betaling tilbake. Ingen risiko. Man kan selge de når som helst likevel.

    Dette gjelder bare norske aksjer og fra investeringskonto zero pr i dag.
    Har du regnet på om dette lønner seg, i forhold til ASK?

    Svar
    • Hei KLassereisen,

      Hyggeig at du følger med! Nei, har ikke regnet på det da jeg hovedsakelig investerer i aksjefond. Kan nok være interessant for den som har mye enkeltaksjer og lang tidshorisont.

      Svar
  5. Kjempebra blogg! Du og et par andre norske «personlig økonomi»-blogger er grunnen til at jeg 1: ikke har bil og 2: har rundt 50% sparerate. Jeg sparer ikke til noe spesielt, bare til å ha en solid økonomi i tilfelle rottefelle. Takk for inspirasjonen! 🙂

    Svar
  6. Godt jobba!

    Har du noen tanker om crowdlending, f. eks. gjennom Monner eller Fundingpartner? Med et høyt priset aksjemarked kan kanskje dette være et aktuelt sted å sette penger med avkastning på 8-10%/år, selvfølgelig ikke uten risiko. Og så evt. flytte penger tilbake til aksjemarkedet når markedet har falt noe?

    Svar
    • Hei Sparenoob,

      Takk. Nei, har ikke brukt tid til å se nøye på det enda. Å låne ut til privatpersoner er gjerne mer risikabelt enn å investere i aksjer, da disse selskapene typisk ikke er gode nok på å vurdere lånetakernes evne og vilje til å tilbake betale pengene.

      Svar
  7. Hvis en av disse privatpersonene går på tryne når aksjemarkedet tryner (noe de heøt sikkert vil fordi det vidrar til mye mindre penger hos folk) så tjener du ikke så mye. Dessuten må du skatte hvert år, det er et kjempe tap ift aksjer. En annen ting er at pengene ofte blir uvirksomme i ikke ubetydelige tidsrom når de står på disse platformene fordi du må ha de der for å kunne by på et lån. Mens budrunden går vil du ha 0 rente. Hvis det ikke er et nytt lån tilgjengelig med en gang ditt forrige er nedbetalt stpr de med 0 rente en stund da også. Fort en mnd i året hvertfall. Jeg har prøv det med 50000kr spredd over mange lån, men det gav ikke veldig mye. En har vel misligholdt så langt også. Vet ikke helt hvorsan det går akkurat nå. Hadde 5000kr i det lånet, så det er ikke noe krise, men jeg tror ikke jeg gidder prøve mer npr alt er nedbetalt. Et par pst av slike lån misligholdes hvertfall, i tillegg til 22% skatt umiddelbart og uvirksomme penger i 10% av tiden går du fort fra 10% ned til 5,5ish %, og det er for dårlig. Ta med inflasjon så er du mer nede på 2-3 pst.

    Svar
  8. Hvis en av disse privatpersonene går på tryne når aksjemarkedet tryner (noe de heøt sikkert vil fordi det vidrar til mye mindre penger hos folk) så tjener du ikke så mye. Dessuten må du skatte hvert år, det er et kjempe tap ift aksjer. En annen ting er at pengene ofte blir uvirksomme i ikke ubetydelige tidsrom når de står på disse platformene fordi du må ha de der for å kunne by på et lån. Mens budrunden går vil du ha 0 rente. Hvis det ikke er et nytt lån tilgjengelig med en gang ditt forrige er nedbetalt stpr de med 0 rente en stund da også. Fort en mnd i året hvertfall. Jeg har prøv det med 50000kr spredd over mange lån, men det gav ikke veldig mye. En har vel misligholdt så langt også. Vet ikke helt hvorsan det går akkurat nå. Hadde 5000kr i det lånet, så det er ikke noe krise, men jeg tror ikke jeg gidder prøve mer npr alt er nedbetalt. Et par pst av slike lån misligholdes hvertfall, i tillegg til 22% skatt umiddelbart og uvirksomme penger i 10% av tiden går du fort fra 10% ned til 5,5ish %, og det er for dårlig. Ta med inflasjon så er du mer nede på 2-3 pst.

    Svar

Legg igjen en kommentar