Jakten på økonomisk frihet

Jeg har sluttet å løpe etter bussen.

Dette høres skikkelig teit ut, tenker du kanskje?

Men et slikt valg om å ikke la meg styre av en ytre faktor, som kollektivtider gir meg et kort øyeblikk følelsen av å ha et snev av kontroll over mitt eget liv. Som Nassim Taleb, forfatteren av «The Black Swan»(særing han og) sier, så er det å miste bussen kun smertefult hvis du faktisk velger å løpe etter den. Så i et lite sekund der, så står jeg opp i mot samfunnets normer og nekter simpelthen å la meg hengi til rotteracet.

Selvsagt er denne følelsen av frihet foreløpig kun en illusjon for min del. Før jeg kan oppleve virkelig frihet, så må jeg bli økonomisk uavhengig. For meg betyr det å besitte «FUCK YOU money», som vi sier her hos Finansnerden. Det betyr i praksis å ha nok penger investert til og høflig kunne avslå eventuelle mindre fornuftige anmodninger fra sjefen, uten å måtte bekymre meg for de økonomiske konsekvensene av det å få sparken.

Nå er det ikke slik at jeg mistrives eller bekymrer meg for å miste jobben, men min erfaring er at slikt raskt kan endre seg. For eksempel har jeg opplevd at venner og bekjente har blitt arbeidsledige som følge av outsourcing, kostnadskutt, corporate bull shit, etc. Fellesnevneren er at alle trodde de satt trygt i vellykkete karrierer, helt til de plutselig, som lyn fra klar himmel fikk beskjed om å gå. Derfor sier jeg som James Altucher, selv om du elsker jobben din, ALLTID ha en exit strategi!

«FUCK YOU money» er min exit strategi, hva er din?

Nedenfor finner du en nærmere introduksjon til hvordan jeg tenker å oppnå økonomisk frihet innen april 2026.

Min plan for økonomisk frihet

1. Øke egen inntekt – For meg handler dette om å stadig utvikle meg selv og min kompetanse, slik at jeg kan bli best mulig til å utføre jobben min. Klarer jeg å synliggjøre økt produktivitet for sjefen, så gir det meg et godt utgangspunkt for å forhandle om høyere lønn. Samtidig har jeg alltid min neste jobb i bakhodet når jeg velger å lære meg noe nytt. Tiden hvor en satt i samme «trygge» stilling i 10 år om gangen er definitivt forbi. Det er derfor viktig at jeg planlegger egen kompetanseutvikling med fremtiden for øye.

I lys av dette har jeg innsett hvor viktig det er å trene «idémuskelen». Kreativitet er evnen til å tenke anderledes enn A4, og slik jeg ser det nødvendig for vellykket innovasjon og problemløsing. Å ha evne til å tenke ut smarte løsninger på andres problemer er nemlig gull verdt i jobbsammenheng, for ikke å snakke om hvis man plutselig blir bedt om å rydde pulten sin. Entreprenørskap kan være et resultat av så mangt, ofte ufrivillig arbeidsløshet.

Så der har dere det, Finansnerden er fortsatt en skikkelig corporatehore, til tross for at han ikke lenger løper etter bussen.

2. Redusere kostnader – For en i startgropen på vei mot økonomisk frihet, så er det helt essensielt å konsumere mindre enn man tjener. Har du en livsstil som fører til at du bruker mer enn du drar inn, så er du i mine øyne langt ute på Finmarksvidda vinterstid med strandsandaler på bena. Da er man ikke annet enn en slave, dog muligens på vei til sine «fifteen minutes of fame» (Luksusfellen anyone?).

Har han tenkt å leve som en munk?

Nei, jeg har verken planer om å leve som en munk eller flytte inn i en pappeske ute i en ørken for å spare penger, slik gærningen fra «early retirement extreme» gjorde. Faktum er at jeg egentlig er en hedonistisk sjel med sans for god mat og drikke. For meg handler dette om å bli mer bevisst på hvordan jeg bruker penger. Det innebærer at jeg kutter der det virkelig monner fremfor å bruke en time på å finne Grunerløkkas billigste tomater. Å telle på ørene har så vidt jeg vet ikke gjort noen rik uansett.

En del av denne bevisstgjøringen handler om at jeg ser på hver krone brukt som en «trade-off» mellom å ha det kult i dag og det at jeg må jobbe litt lenger for å nå målet mitt. Denne tankegangen har i sommer hindret meg i å svi av penger på idiotiske ting som f.eks gigantisk flatskjerm TV, teit bil, Tiger of Sweden blazer til 4000,- kroner, etc.

I tillegg finner jeg det nyttig å kartlegge hva jeg faktisk bruker pengene mine på(litt som i lukusfellen). Foreløpig har jeg klart å redusere månedlige kostnader til 50% av inntekten etter skatt.

3. Investere overskuddet – For å nå målet om økonomisk frihet er jeg nødt til å sysselsette pengene jeg sparer skikkelig. Du kan spare så mye du vil, men hvis du ikke klarer å få pengene til å jobbe for deg, så vil du slite med å oppnå økonomisk frihet overhodet.

Hvordan få pengene til å jobbe for meg?

Personlig foretrekker jeg å investere i den aktivaklassen som har gitt best historisk avkastning, nemlig aksjemarkedet. Likevel er jeg ikke av veien for å investere i bolig til utleie, så fremt fremtidig forventet avkastning står i forhold til risikoen(det gjør den per i dag ikke i Oslo).

Min investeringsfilosofi må sies å være noe schizofren. Jeg foretrekker nemlig indeksfond fordi jeg er inneforstått med at det å slå markedet over tid er urealistisk (for andre enn Warren Buffet og Peter Lynch). Princeton professoren og forfatteren Burton Malkiel har skrevet en god bok om dette(A Random Walk Down Wall Street). Anbefales sterkt! Samtidig bøyer jeg meg gjerne ned når jeg kommer over hva jeg anser som «penger på gata». Med dette mener jeg gode selskaper som i korte perioder prises historisk lavt som følge av midlertidig trøbbel eller systematiske kriser, slik vi så i 2008-2009.

Jeg vet at slik atferd innebærer unødvendig risiko, men fra tid til annen går prisingen av enkelte selskaper og indekser så bananas at jeg simpelthen ikke klarer å motstå fristelsen.

En kommentar om “Jakten på økonomisk frihet”

Legg igjen en kommentar