Hvorfor jeg ikke driver med trading

Trading er ikke for alle. Selv gikk jeg på en smell og fant ut at jeg i stedet var bedre rustet for å investere penger.

Trading er ikke noe for meg. Det fikk jeg føle på lommeboken i tiden før Finanskrisen. Ikke bare er personligheten min feil, men jeg var også uerfaren og gjorde teite feil. For å lykkes her bør du være mentalt skrudd sammen ganske annerledes enn den jevne nordmann. Det samme gjelder når du skal investere penger. Men trading er et annet dyr enn det å investere, som jeg jo er så glad i.

Trading er noe annet enn å investere penger

Å investere penger handler for min del om langsiktig eierskap i bedrifter. Det gjør jeg gjennom aksjefond og enkeltaksjer. Trading derimot er et annet dyr. Her kjøper du finansielle instrumenter, som enkeltaksjer, børshandlede fond (ETF), derivater og lignende, med håp om kortsiktig gevinst.

Hva er trading?

Du kan for eksempel kjøpe en aksje en morgen ut ifra en eller annen nyhet, som du forventer vil drive kursen, for så å selge når den er sluppet. Hvorvidt ting går i ditt favør er noe annet, da markedet er utfordrende å spå på kort sikt. Over flere år derimot gjelder typisk de økonomiske tyngdelovene.

Den som holder på med slik kortsiktig spekulasjon kalles gjerne en trader. De kommer i ulike former og farger. Noe som gjør forskjellen på en trader og en investor mer flytende enn mange liker. La oss kjapt se nærmere på to forskjellige typer trading.

Ps. Kan samtidig avsløre at jeg selv tidligere har forsøkt meg på den ene.

Daytrading

Kall det gjerne daghandling. Kjært barn har mange navn. Det handler uansett om å kjøpe for eksempel et knippe enkeltaksjer i løpet av dagen, for så å selge med fortjeneste før børsen stenger. I tilfeller kan det dreie seg om å eie noe i kun sekunder, minutter, eller høyst noen timer. Sånn sett er det annerledes enn å kjøpe en aksje med mål om å ta del i selskapets verdiskapning over tid.

Swing trading

Hva som skiller «såkalt swing» trading fra daghandling er hvor lenge du eier hva du har kjøpt. Her eier du, for eksempel en enkeltaksje, i hvert fall over natten og ofte i flere dager, uker og kanskje måneder, mens du venter på at noe kursutløsende skal materialisere seg.

Trading ble en dyr affære for meg

Jeg drev litt med swing trading tilbake i 2006. Da handlet jeg bioteknologi aksjer på relativt kort perspektiv. På et punkt eide jeg alle bioteknologi selskapene på Oslo Børs, unntatt det ene selskapet som endte med å gjøre det bra. Typisk! Det kostet meg en del penger.

Feilen min?

Vel, det var flere. Men å ikke ta nok veddemål var kanskje den største når jeg nå ser tilbake. Jeg var heller ikke god nok til å kontrollere min egen atferd, noe som ble dyrt. Ettersom tapene vokste og jeg leste meg opp på dette med å investere, så gikk jeg over til å bli en langsiktig investor. Det passet nemlig meg og min personlighet bedre.

Kanskje du har bedre forutsetninger?

Trading er nok et spill for de få. Selv kjenner jeg knapt en person som faktisk klarer å tjene penger på det over tid. Hør derfor ikke på alle og enhver som hevder de tjener fett på dette. Det er nemlig mye vanskeligere enn du tror, og krever spesialisert kunnskap. Særlig er det viktig å kjenne seg selv, for ikke å nevne å ha sjekklister på plass for å hindre deg selv fra å gjøre alt for dumme feil.

Visse ting øker sjansen for å lykkes

Er du glad i pc-skjermen din? Hvis ja kan trading være noe for deg. Å spekulere på kortsiktige endringer i markedet krever nemlig at du følger godt med. En daghandler kan i praksis ende med å sitte foran skjermen døgnet rundt, for når Oslo Børs stenger åpner USA, og deretter igjen Asia. Det er ikke hvordan jeg mener du lever et godt liv, men for enkelte er det visst himmelen.

En vellykket trader kjennetegnes gjerne ved:

 • Sterk disiplin er essensielt
 • Tålmodighet (henger sammen med disiplin)
 • Evne til å tilpasse seg underveis, uansett hva som skjer
 • Sterk mentalt og tåler stressende situasjoner godt
 • Uavhengig i tankeveien
 • Evne til å kunne tenke flere trekk frem i tid
 • Driver typisk ikke med daghandling

Dette er ikke egenskaper du er født med, men heller noe du jobber hardt for å få på plass.

Uten fortrinn kommer du ikke langt som trader

Samtidig må du ha et eller annet fortrinn. Det vil si at du må vite noe som gjør at du har bedre sjanse til å tjene penger på dette enn en som handler helt tilfeldig. Det kan være alt for ekstrem rasjonalitet til et spesielt system for hvordan du handler.

Hvis ikke bør du heller ha mesteparten av pengene dine i aksjefond, og så kan du leke deg med noen titusen her og der. For det er ikke annet enn lek om du ikke har en fordel over de andre i markedet. I så fall blir det bare dyr underholdning.

Kanskje passer trading for deg, men det er ikke noe for meg. Jeg ville nok oppnådd bedre avkastning på å jobbe i skranken på McDonalds, fremfor å forsøke å livnære meg på slikt.

Kjære lesere, har dere forsøkt dere på noen former for trading? Selv gikk jeg på en smell som kostet meg dyrt.

11 kommentarer om “Hvorfor jeg ikke driver med trading”

 1. Vet ikke. Vil du kalle meg trader om jeg gjør ca 75 transaksjoner i året med kun enkeltaksjer, ilke noe etf etn osv?

  Svar
  • Hei Torbjørn,

   Kommer an på hvorfor du kjøpte og hvorfor du selger. Men høres ut som swingtrading ut i fra antall transaksjoner 😉

   Svar
   • Følger faste råd jeg vettu ;-). 19% v 10% osebx hittil i år. 48% v 35,6% osebx siden 6/12-2016 ;-). Det er nå to år siden jeg begynnte den bevisste jakten på finansiell frihet. Siden da har Formuen gitt nedbetalt hus og leilighet steget ( og huspriser ikke tatt med) fra -680000kr til + 1450000,- 1sept ;-). På vei, men må nok gi det noen år til……..

    Svar
    • Eksponeringen i Aksjemarkedet nå er rundt 3.000.000, men ca halvparten i globale fond og halvparten i aksjer. DNB Global har i samme perioden fra 6/12-16 gått ca 27% godt hjulpet av litt dollar ;-).

     Svar
 2. Jeg har planer om å teste ut om jeg har hva som skal til =) Så hva jeg nå har gjort, er å starte ganske likt, 200 000 Fond, og 200 000 til aksjer. Fremover vil fond siden få innskudd hver eneste måned fra lønna. Mens askjene må for ALL fremtid klare seg selv.

  Jeg koser meg research til aksjer, følge med på kurs utviklinger, og legge planer for hvor og hva jeg skal gå inn med. Så jeg håper virkelig at jeg greier å holde aksje skipet, «flytende» For det er for meg en hyggelig hobby, noe index fondene ikke kan sies å være på samme måte.

  Svar
 3. Jeg har nok forsøkt litt halvhjertet på å være en swingtrader. Var en periode jeg gikk inn og ut av REC og der hadde jeg nok mye flaks og tjente noen kroner på hver eneste handel. Men så ble jeg overmodig og satt penger på frontline og den gikk bare nedover. Etter at jeg solgte meg ut og tenkte jeg skulle kjøpe tilbake billigere føk den såklart opp flere 100%. I dag har jeg heldigvis et mye lengre perspektiv på det hele og vil heller kalle meg for en investor.

  Svar
 4. Har noen av de samme erfaringene selv. Var særlig aktiv i 2006, da trodde jeg på en korreksjon og lå mye short. OBXen steg med over 30% dette året, og jeg trenger vel ikke fortelle at min strategi var mislykket (hadde jeg derimot gjort det samme i 2007…). Det er ekstra irriterende å tape penger i et godt marked når alle andre tjener penger.
  Nå er jeg klokere og investerer langsiktig i utbytteaksjer. Det går foreløpig mye bedre.

  Svar
  • Hei Bolle,

   Jo mer aktivtet desto høyere sjanse for å rote det til. Men ofte er det en viktig utdannelse å få med seg på veien. Greit å gjøre feilene i relativt ung alder med mindre beløp enn når du er 40-50 og håndterer millioner.

   Svar

Legg igjen en kommentar