Aksjeporteføljen rundet kr 800.000,- i september

Aksjeporteføljen er opp kr 31.136,50 til kr 814.624,- siden sist. Økningen kommer av høyere aksjekurser og fast sparing. Det er dermed lov å feire med kake.

Porteføljen er opp fra kr 783.487,50 til kr 814.624,- siden forrige porteføljeoppdatering. Det er opp kr 31.136,50 siden sist, inkludert kr 12.500,- i fast sparing. Som du ser så deler jeg fortsatt sparingen på både aksjefond og nedbetaling av boliglån. Justert for sparing i aksjefond er Fuck You Money Porteføljen opp omtrent 2,4 % eller kr 18.636,50. Grunnen til den positive utviklingen er at aksjemarkedet har snudd opp igjen, mens den norske kronen (NOK) har svekket seg noe siden sist.

Ellers sitter jeg nå på kr 6.107,- i utbytte, som skal reinvesteres i oktober.

Jeg har nemlig ikke klart å surre meg til å bytte ut Vanguard Value Small-Cap ETF (VBR) enda. Men det kommer. På den lyse siden, så er bytte til KLP AksjeGlobal Indeks 5 gjennomført. Det tok litt tid, men da er det altså i boks – farvel til valutasikring for nå.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier per 30 september 2017.

Aksjeporteføljen i september 2017

Aksjeverdiene opp i september

Jeg handlet aksjefond for kr 12.500,- i september. Ingen overraskelser der. Det er mindre enn hva jeg ville gjort i et urolig marked, men så lenge prisingen er som den er, så prioriterer jeg å bygge kontanter inntil videre. Samtidig skal det sies at markedet fint kan stige ytterligere.

Fuck You Money Porteføljen er opp fra kr 640.378,50 til kr 814.624,- siden 1 januar 2017

Det er opp kr 173.245,50 eller 27,2 % siden årsskiftet. Alt utover kr 154.226,- er penger fra min egen lomme. Avkastningen er dermed ikke «crazy bananas», men heller hva man kan forvente sent i et stigende aksjemarked.

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 30 september 2017.

Fuck You Money september 2017

Alle aksjefondene steg i september

Oslo Børs fortsetter å sette nye toppnoteringer. For eksempel snuste Hovedindeksen på 790 poeng sist fredag. Det er derfor ikke overraskende at KLP AksjeNorge Indeks 2 var opp mest med hele 8,22 % for måneden. Nest og tredje best var Vanguard Small-Cap Value ETF (VBR) og KLP AksjeGlobal Indeks 5, som var opp henholdsvis 5,78 % og 5,50 %. Dårligst ut var KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 med 2,12 % oppgang.

Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig

Diagram 2: Aksjefondenes utvikling i juni(KLP AksjeGlobal Indeks 5 i oransje).

Aksjefondenes utvikling i september 2017

Aksjeporteføljens sammensetning i september

Jeg har byttet ut det valutasikrede KLP AksjeGlobal Indeks 4 med KLP AksjeGlobal Indeks 5 siden sist. Det betyr at først nevnte er ute av porteføljen for godt. Ellers er porteføljens sammensetning ganske lik som sist. Samtidig er alle norsk registrerte aksjefond overført til aksjesparekonto. Noen ulemper med ordningen gjør at jeg ikke har samlet alt på et sted. I stedet har jeg opprettet en konto hos hver av de ulike fondsleverandørene. Les mer om det i: «Aksjesparekonto – slikt tar jeg det i bruk«.

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Diagram: Aksjeporteføljens sammensetning per 3o september 2017 (blå) og målbildet (oransje).

Aksjeporteføljens sammensetning i september 2017

Kjære lesere, hvordan gikk investeringene deres sist måned? Og dere som har tatt i bruk aksjesparekonto, hvordan har dere satt det opp?

31 kommentarer om “Aksjeporteføljen rundet kr 800.000,- i september”

 1. Interessant lesning som vanlig. Hvis du ikke hadde eid bolig; hva ville du gjort med kontanter som du ønsket å ha i bakhånd til et markedskrasj?

  Svar
  • Hei Stian,

   Jeg har kontanter i bakhånd, men ønsker mer. Pengene vil brukes til å vekte ytterligere opp i aksjemarkedet når prisingen blir mer fornuftig. Samtidig kan dagens marked stige videre, og ingen vet når vi eventuelt får en smell igjen.

   Svar
 2. Du vurderer ikke belåning på denne porteføljen? Er jo muligheter for å få ganske bra renter fra noen aktører. Sitter å snuser litt på den tanken selv, men har litt høydeskrekk.

  Selv venter jeg enda på flytting av fond over til aksjesparekonto. Har tatt godt over 1 måned nå (flytting mellom aktører). Mye fond som skal byttes ut. Litt usikker på om jeg bare skal bytte alt i en sleng, eller selge/kjøpe gradvis.

  Hva du bruker for å lage grafen i diagram 2 forresten?

  Svar
 3. Kjør på! Jeg er i helene på deg – jeg begynte å lese denne bloggen med studielån og minus på konto. Har 400k investert nå og null lån! Gir god motivasjon med at du er noen steg foran hele tiden 😀

  Svar
  • Hei JST,

   Har valgt å holde de aktive aksjefondene anonyme inntil videre. Er jo ikke sikkert de slår til som planlagt.

   Svar
   • Anonyme? Nå er du kjip. Det finnes jo mange spennende forvaltere å velge mellom. Holberg, Pareto, Nordea, Storebrand (og Skagen)… Du må si B når du har sagt A 😉

    Svar
 4. Jeg har og begynt å sette litt penger inn på KLP AksjeGlobal Indeks 5, men jeg har litt inntrykk av at den svinger endel, samt har så som så akastning.
  Nå kjenner ikke jeg så mye til dette, men kommer det av at den er relativt nystartet, og vil den normalt komme seg på sikt?

  Svar
  • Hei,

   Hvis du sammenligner det mot «DNB Global Indeks», så vil du se at det har svinget nesten identisk i tiden KLP AksjeGlobal Indeks V har eksistert. (Dette kan gjøres på f.eks. morningstar.no)

   Så det har nok mer å gjøre med at det er sånn svingningene har vært uten valutasikring. For å få litt mer historikk på hvordan et fond som følger den indeksen uten valutasikring har gjort det, så kan du se på historikken til DNB sitt, da det har eksistert en god del lengre.

   Svar
  • Nope. Rører det ikke før jeg forstår det ordentlig. Per i dag er det en spekulativ boble, så får vi se hva fremtiden bringer.

   Svar
 5. Hei, vil bare si takk for at du har inspirert meg til å strukturere sparingen bedre. Samt å vri tankegangen fra å ville ha finest mulig bolig og spare det som er til overs – til det motsatte. Fortsett å inspirere slik du gjør!

  Svar
  • Hei Kjetil,

   Hyggelig å høre at du liker bloggen. Lov å ha fin bolig hvis det er viktig for deg, men lås nå ikke opp alle pengene i den. Blir fort lei en fin bolig, så da er det mer interessant med en feit investeringsportefølje som gir deg fleksibilitet til å leve livet du ønsker.

   Svar
 6. Jeg har pga boligsalg og flytting 1,5 mill på bok.

  Har investert 400k i fond, men er usikker på hva jeg skal gjøre med resten siden så mange sier at markedet er priset høyt. Til nå har jeg valgt å investere 100k i måneden fordelt på tre KLP indeksfond global 5 / fremvoksende markeder 2 / Norge 2.

  Hva tenker du om denne strategien? Og hva gjør jeg med pengene jeg ikke har investert enda? Høyrentekonto? Horisonten er 5 år+.

  Svar
  • Hei fersk i gamet,

   Grattis med penger på bok! Ja, markedet er høyt priset, men vanskelig å si noe om utvikling fremover. Eneste som er sikkert er at trenden i aksjemarkedet er oppover på lang sikt. Det gjelder derfor å ha nerver og mulighet til å sitte lenge, helst 10 år +. En innfasing av pengene over tid, som du har valgt virker fornuftig. Er du nervøs for fall, kan du la trekkene gå f.eks kvartalsvis i stedet. Men merk: Utrolig vanskelig å time aksjemarkedet. Ikke investerte penger vill jeg selv valgt å ha på bankkonto til best mulig betingelser inntil de var investert.

   Svar
 7. Som deg kjører jeg hovedsakelig indeksfond og det lille jeg har av aktive holder jeg på å selge meg ut av. I det siste har jeg derfor sett på nye fond å invistere for å ha en vis diversivitet i porteføljen. Har defor begynt å se på faktorfond som KLP sin lavbeta og Storebrand Multifaktor. Jevnt over så virker det som storebrand sitt kommer bra ut her. Den er for alle perioder jeg har sett på bedre eller lik indeksen.
  Er det noe spesiel grunn til at du ikke har dette eller tilsvarende fond i porteføljen din?

  Svar
  • Hei Eirik,

   Jeg er litt forsiktig med fond som er kåret som «årest beste» osv. Slik porteføljen er i dag, så ønsker jeg å overvekte små og småverdiselskaper, og da er ingen av de to aktuelle for min del.

   Svar
 8. Hei

  Meget interesant å følge porteføljen din 🙂 Kan jeg spørre, hvor stor andel av pengene er avkastning, og hvor mye har du skutt inn selv?

  Skal selv begynne med aksjefond om ikke så lenge. Har du noe forslag til et helt enkelt og «kjedelig» fond som gir jevn avkastning over tid og som er godt diversifisert?

  Tusen takk 🙂

  Svar
  • Hei KAP,

   Det står mellom linjene i dette innlegget 😉 Globale aksjefond generelt gir deg hva du spør om. Men før du hiver deg i kast, kan det være greit å tenke litt på hvilke svingninger du tåler å se over tid og hvor lenge pengene skal stå. Det er nemlig ikke gitt at noe som svinger så mye som rene aksjefond er tingen for deg. Ender du opp med noe som svinger mer enn nervene tåler, så er det lett å gjøre noe dumt, som å selge seg ut på bunn.

   Svar

Legg igjen en kommentar