Aksjeporteføljen endelig over kr 400.000,-!

Nesten alle indeksfond er ned, men aksjeverdiene er opp. I tillegg har jeg solgt Norsk Hydro, igjen.

Aksjeporteføljen har steget i fra kr 390.311,- til kr 405.535,50 den siste måneden. Det er en økning i verdi på hele kr 15.224,50, hvorav kr 5.500,- er fast sparing og kr 9.724,50 er ren verdiøkning. Justert for innskuddene fra egen lomme, så er aksjeporteføljen opp ca. 2,5% siden forrige oppdatering.

Men vent litt. Jeg har enda ikke reinvestert alt av de kr 15.441(etter kurtasje) fra salget av Norsk Hydro(NHY). Totalt er kr 5.441,- fortsatt i kontanter, som vil gå med til å handle mer Vanguard Small-Cap ETF(VBR) i desember. Resten er allerede fordelt 50/50 på KLP AksjeGobal Indeks 4 og KLP AksjeFremvoksende Markeder 2.

Inkludert disse kronene er porteføljen på hele kr 410.976,50. Det er langt over novembers verdimål på kr 385.000,-, og rett under målet for året på kr 415.000,-. Alt i alt en hyggelig utvikling, selv om jeg i stillhet ber for en ny korreksjon, slik at jeg kan handle billige aksjer.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier 15 november 2015.

aksjeporteføljen-15-nov-2015

Aksjeverdiene når nye høyder

For andre måneden på rad har markedet stått meg bi. Av diagrammet nedenfor ser du hvordan aksjeporteføljen har vokst i kroner og øre siden 15 mars 2014 og frem til i dag. Siden den gang har kronene rullet inn i aksjeporteføljen, og jeg har endelig bikket kr 400.000,- merket.

Les også: Derfor skal du investere i aksjer

Diagram: Fuck You Money Porteføljen for perioden 15 mars 2014 – 15 november 2015

Fuck you money porteføljen november 2015

Indeksfondenes utvikling

Dere må likevel ikke tro at aksjemarkedet har vært fantastisk, bare fordi aksjeporteføljen har lagt på seg. Unntatt de to største indeksfondene fra KLP er alle fondene i minus målt i lokal valuta.

Hardest har det gått utover små selskaper. For eksempel er Vanguard FTSE All-World ex US Small-Cap ETF(VSS) og VBR ned henholdsvis 4,26% og 1,76%. Likevel sitter jeg med gevinst i disse fondene.

Hvordan pokker er det mulig?

Forklaringen er at NOK har svekket seg betydelig mot amerikanske dollar(USD).

Bare se på KLP AksjeFremvoksende Markeder 2, som er opp 3,35%. Det til tross for at indeksen for fremvoksende markeder er ned nærmere 7% siden forrige oppdatering. Mesteparten av denne differansen kan forklares med at USD har steget over 7% den siste måneden.

Diagram: Indeksfondenes utvikling den siste måneden(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).

Indeksfond og ETF`er har holdt seg flatt

Norske kroner ramler ned i kjelleren

Mye av denne måneds avkastning kan altså forklares ved at USD har styrket seg mot NOK.

En USD kostet 15 oktober NOK 8,10. 14 november var prisen steget til utrolige NOK 8,68. Det er en økning på 7,54%. For de siste 12 månedene er USD opp utrolige 27,86% i forhold til vesle NOK!

Jeg må innrømme at det ikke frister å handle allerede stivt prisete amerikanske aksjer til en stadig svakere NOK. Likevel kommer jeg til å følge planen om å kjøpe mer i desember.

Diagram: Amerikanske dollar(USD) mot norske kroner(NOK) 15 oktober – 14 november 2015.

Utviklingen i NOK/USD fra 15 okt. til 14 nov. 2015

Solgt Norsk Hydro, igjen

Det stemmer. Jeg har dumpet NHY-aksjen, som jeg kjøpte tidligere i høst.

Planen var å eie selskapet frem til markedsverdien kom på linje med dets bokførte verdier, justert for immaterielle rettigheter. Opplegget falt dessverre i fisk, ettersom utviklingen i aluminiumsprisen bare har vært sorgen siden den gang(se diagram). Som med alle kjøp, så selger jeg når grunnlaget for handelen faller bort. I dette tilfellet, den viktige aluminiumsprisen, bokstavelig talt.

NHY ble kjøpt for kr 13.145,- i august(kurs: kr 26,29) og solgt for kr 15.490,-(kurs: kr 30,98). Etter kurtasje, men før skatt er det kr 2.247,- i gevinst. Det er kanskje ikke mye, men jeg sier ikke nei til mer penger, uansett beløp.

Les også: Hvorfor du trenger fuck you money

Diagram: Prisen for et tonn aluminium i USD fra 1 sept til 13 nov 2015.

Utviklingen i aluminium dreper Norsk Hydro?

Avstanden til aksjeporteføljens målbilde øker

Aksjeporteføljens sammensetning er stadig et stykke fra hva jeg anser som optimalt. En titt på diagrammet nedenfor viser at de største KLP-fondene fortsatt er dominerende. Det er også et stykke igjen før de børsnoterte indeksfondene når ønsket vekting. Sannsynligvis vil ulikhetene jevnes noe ut når jeg handler mer VBR neste måned, så fremt ikke markedet går helt bananas.

Diagram: Aksjeporteføljens sammensetning per 15.11.2015(blå) og målbildet(oransje).

Aksjeporteføljen sett i forhold til målbilde

 

Kjære lesere, hvordan har deres investeringer utviklet seg den siste måneden? Og har dere også fått kjenne konsekvensene av en stadig svakere NOK?

Les også: Aksjeporteføljen opp over kr 200.000,-, siste tolv måneder

27 kommentarer om “Aksjeporteføljen endelig over kr 400.000,-!”

 1. Her går det jo absolutt riktig vei. 🙂

  Den første millionen er den vanskeligste. Samtidig er det opp til en million at hver hundre tusen er en milepæl. Etter den første millionen blir milepælene nye millioner (og ikke nye hundretusener). Vil tro det samme skjer når man blir milliardær. Jeg skal gi deg beskjed om noen år om milliardærteorien min virkelig stemmer. 😀

  Svar
 2. Hei!
  Takk for flott blogg, god lesning.

  Lurer fælt på å gå inn i KLP Aksjenorden Index om. Jeg ser du ikke har noen av disse, men 3 andre KLP fond. Har du noe innspill på hva jeg skal gå for? Har ikke noe tidsperspektiv på når jeg skal ta ut pengene igjen, og er dermed bare ute etter ett trygt Index fond med god avkastning.

  Svar
  • Må bare legge til litt. JEg har vurdert om jeg skal gå for Norges fond eller verdens, derfor jeg syntes det var likegreit å ta ett Norden fond som man også tidligere ser har gitt god avkastning (selv om kanskje det er litt fyfy å argumentere med siden det da sikkert går tregt når jeg slenger meg på).

   Også en siste ting, hvilken bank kjøper du fond/akskjer i? Jeg bruker Netfonds til aksjer, Er det greit å kjøpe KLP der – eller er det noe å spare på å opprette konto hos KLP og kjøpe der?

   Takk for svar!

   Svar
  • Hei Torbjørn,

   Hyggelig at du liker bloggen.

   Jeg eier ikke Norden-indeksfond fordi jeg ikke ønsker mer eksponering til regionen utover verdensindeksen. Jeg vet ikke hva som er best for deg, men skal man eie kun et fond, så er det globale indeksfond som er tingen. Husk at f.eks Oslo Børs utgjør mikroskopiske 0,3% av verdens aksjemarked.

   Husk: 1) Tidsperspektiv 5-10år(jeg sier 10 år, storbankene og VFF sier 5 år), 2) du må tåle å se verdiene halveres uten å selge deg ut i det korte bildet.

   Ellers handler jeg KLP-fond gjennom KLP, ETF`er gjennom investeringskonto hos Nordnet og enkelt aksjer med Netfonds. Dette passer meg, men det er fint mulig å samle alt hos en nettmegler hvis man ønsker det.

   Svar
 3. Kommentar ifbm Torbjørns underliggende spørsmål ovenfor:
  Shopper du rundt tre forskjellige steder fordi det er noe å hente på det eller fordi gammel vane er vond å vende?

  Svar
  • Hei mister,

   Hyggelig å se deg tilbake i kommentarfeltet. Først, grattis med kr 500.000,- investert! Føles deilig, ikke sant 😉 Bare husk å ha krutt i bakhånd, slik at du er beredt hvis markedet plutselig skulle ramle utfor igjen.

   Grunnen til at jeg benytter ulike plattformer er de er gode på ulike ting. F.eks har Nordnet god tilgang på ETF`er og beste investeringkonto. Derimot finner jeg oppsettet deres for å overføre penger til handelskonto unødvendig tungvint. Jeg benytter derfor fortsatt Netfonds til enkelt aksjer. Når det gjelder KLP-fondene, så liker jeg ganske enkelt å spre eggene på flere kurver. Hvis f.eks Nordnet, som jo er en liten finansinstitusjon skulle gå til helvete, så vil det ta tid å få tilgang på midlene plassert her. Better safe than sorry!

   Svar
 4. Fillern, glemte å gratulere med 400.000,- milepælen som jo selvfølgelig er på sin plass:)
  Selv har jeg bikket en halv million (Klinger mye finere enn 500.000), fordi jeg har som mål å ligge et hestehode foran deg, slik at jeg har litt å gå på og du har litt å strekke deg etter..;)

  Svar
 5. Selvfølgelig slenger jeg meg med i ditt lune kommentarfelt så fremt jeg har noe fornuftig å si..
  Dette med reservekrutt, egg i kurver og better safe than sorry høres også fornuftig ut, takk:)

  Svar
 6. Nå må dere finne dere et rom. Kvir meg til dere bikker millionen sammen. Da blir det skikkelig gridete finanspreik i kommentarfeltet.

  Svar
  • Hei Sparer,

   Børsnoterte fond(ETF`er) notert på NYSE er selvsagt i dollar. De handles som vanlige aksjer via megler. Ellers handler jeg tradisjonelle indeksfond gjennom KLP.

   Svar
 7. Jeg lurer på hvorfor du ikke går inn med andelen for enkelt-askjer i et selskap som betaler gode utbytter? Reinnvester utbytte i fondene dine… finnes gode kandidater der ute. Har selv Avance og synes de ser solide ut. Kan ikke være særlig større fare enn et halvdødt Hydro.

  Svar
  • Hei Jamal,

   Ja, det finnes mange gode selskaper, men de må også kjøpes til riktig pris. Lite poeng å kjøpe noe som gir 3-4% utbytte årlig, men ikke stiger i verdi fordi all fremtidig suksess allerede er priset inn. Kall meg gjerne kresen. Jeg kjøper uansett ikke noe uten en god sikkerhetsmargin. Men finner jeg først noe bra, så sitter pengene løst! 🙂

   Svar
 8. Har lest litt på Vanguard sine ETF i det siste, både small cap og high divided. Kom over en artikkel som omhandlet ETF generelt (har aldri handlet ETF før), som gikk litt mot strømmen iforhold til alt annet jeg har lest og konkluderte med at det var en dyr løsning man fikk lite avkastning av – og det var fort å se seg blind på SEC yield. Finner desverre ikke igjen lenken sånn i farten.

  Hvordan har avkastningen din vært? Noe du vil anbefale å gå inn på, eller er vanlig indeksfond vel så greit? Det utbyttet man får, går det direkte inn i fondet for flere ETF´er eller kommer det som ett rent utbytte?

  Har fått det for meg at om man ikke går inn med 50k+ blir det snakk om lommerusk pr mnd, og at man over tid vil ha mer igjen (og mindre arbeid) for ett vanlig fond.

  Må poengtere at jeg ikke har handlet ETF før, og det er godt mulig det er noe åpenbart jeg har oversett her.

  Svar
 9. Hei.

  Godt å se porteføljen din vokser jevnt og trutt.
  Jeg har hatt en liten «dupp» nå i okt og nov, og spareraten har kun lagt på rund 20%
  Ferie og bil har vært årsaken til dette. Bilen er en billig bil til brukt til og fra jobb. Ferien jeg har i november med familien er ikke billig, men en tradisjon, og stort sett den eneste «luksus-kua» jeg har igjen, gående på enga. De fleste andre er slaktet.

  Skal uansett klare målet for året, med en sparerate på mellom 45 og 50% (kanskje noe over)
  Får utbetalt en bonus i midten av desember, og får ta igjen det tapte da.

  «Problemet» er at jeg fortsatt har alt for lav aksje og for høy kontantandel i spareporteføljen.
  Sparer jevnt og trutt i aksjer, men har ruget på kontantene lenge i påvente av en korreksjon i markedet.

  Her må jeg skjerpe meg. 🙂

  Svar
  • Viker som du har kontroll, spør du meg. Men om det kommer en korreksjon eller ei, det vet jeg dessverre fint lite om. Lykke til videre med investeringene! 🙂

   Svar
   • Hei igjen.
    Målet for 2015 ble oppnådd i går, og spareraten ligger rett i overkant av 50%
    Har i tillegg sparer jeg en del i fysisk sølv, men velger å holde dette utenfor.

    Veldig fornøyd, og julen kan benyttes til å planlegge 2016. Tror det kan bli et hendelsesrikt år med både positive og negative hendelser. Klimaavtalen vil nok ha innvirkning på hvilke selskaper som får vind i seilene, og får håpe at til tross for at indeksfondene er passivt forvaltet, så blir vektingene i porteføljene gjennomgått av forvalterne. Syntes noen indeksfond ligger i overkant lavt i forhold til den globale indeksen.

    Svar
    • Grattis med måloppnåelse for 2015! 😀 En sparerate på 50% er helt rått. Stå på 🙂

     PS. Globale indeksfond kan fort henge litt etter/foran indeksens avkastning, da de kun eier et utvalg av aksjene i den underliggende i referanseindeksen. Likevel kan det være greit å ta en kikk på fondets sammensetning hvis avviket er større enn 1%(ish).

     Svar
 10. Hei, bra blogg!

  Kom over bloggen etter å ha lest mye på reddit sin financialIndependence pluss diverse. Fint å lese noe mer lokalt stoff også.

  Hva er dine tanker rundt den lave kronen fortiden? Hittil har jeg investert alt i DNB Global indeks, men lurer på om jeg skulle investert i et norsk indeksfond mens man venter(forgjeves? =P) på at krona skal styrke seg.

  Svar
  • Hei Ivar,

   Hyggelig at du liker bloggen.

   Ingen vet hvor NOK går fremover. Sannsynligvis vil den følge oljeprisen, men ei heller denne vet vi hvor denne vil ta veien. Samtidig kan det være kjekt å huske at den norske økonomien nå er i ferd med å normalisere seg etter tidenes økonomiske boom. Så at NOK i dag er «svak» i forhold til valutaer, som USD og EUR er ikke sikkert. Jeg ville derfor være forsiktig med å ta veddemål på hvilken vei krona vil svinge.

   Svar
 11. Hei

  Jeg har 150K som skal inn i indeksfond. Såg for meg DNB Global Indeks. Problemet er timing er for meg umulig. Hvor mange måneder skal jeg spre investeringen på? Noen Tips?

  Ole?

  Svar

Legg igjen en kommentar