Aksjeporteføljen opp over kr 200.000,- siste tolv måneder!

Aksjeporteføljen når nye høyder, og verdien har økt kr 200.000,- siden i fjor

Aksjeporteføljen har siden sist vokst fra kr 375.856,6 til kr 390.311,-. Det er en økning på kr 14.454,4, hvorav kr 5,500,- er fast sparing i indeksfond og kr 8.954,4 er ren verdiøkning. Ser vi bort i fra siste de siste innskuddene, så har porteføljen steget ca. 2,4% i verdi siden forrige oppdatering. Det er i sterk kontrast til forrige måned, da porteføljen var minus ca. 7,8%.

Totalt investerte jeg bare kr 5,500,- denne måneden. Det er fordi at jeg følger en plan som sier noe om hvor mye aksjer jeg skal eie hver måned. For eksempel var målet for oktober å ha kr 380.000,- investert i enkelt aksjer og fond. På fint språk kalles det «Value Averaging», og skal i teorien gi bedre avkastning på sikt enn tradisjonell fast aksjesparing. Fordelen er at det tvinger meg til å investere ekstra mye når aksjemarkedet raser utfor, som vi jo så i forrige måned.

Siden jeg allerede er over månedens verdimål, så tok jeg meg frihet til å plassere mindre i aksjer og benyttet anledningen til å nedbetale gjeld. Alt i alt er jeg på god vei til å besitte Fuck You Money innen april 2026!

 Les også: Hvordan jeg investerer og Hvorfor du trenger Fuck You Money

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier for perioden 15 august til 15 oktober 2015

Aksjeporteføljen-10 oktober-2015

Aksjeverdiene opp kr 200.000,- siden i fjor!

I motsetning til forrige oppdatering, så er aksjemarkedet igjen på fremmarsj. Av grafen nedenfor ser du hvordan aksjeporteføljen har vokst målt i kroner(NOK) fra 15 mars 2014 og frem til i dag. Den skarpe oppgangen i september var resultat av at jeg investerte tre ganger normalt under og rett etter korreksjonen. Nedgang har så snudd til forsiktig oppgang, noe som har bidratt til en positiv utvikling hittil i oktober.

Med ambisjoner om ha minst kr 415.000,- investert i aksjer ved årets slutt ligger jeg per i dag godt an. Ser vi tilbake så har aksjeporteføljen steget voldsomt i verdi. For eksempel utgjorde aksjeverdiene på samme tid i fjor kun kr 195.000,-. Legg til utbytte som straks blir reinvestert og annet øremerket aksjer, så har verdiene økt med mer enn kr 200.000,- siden oktober 2014.

Aksjemarkedet har det siste året vært rimelig flatt. Det betyr at brorparten av de kr 200.000,- utgjør rene innskudd og ikke avkastning!

Les også: Derfor skal du investere i aksjer

Diagram 2: Fuck You Money Porteføljen for perioden 15 mars 2014 – 15 oktober 2015

Fuck-You-Money-Porteføljen-10-10-2015

Indeksfondenes utvikling

Ved forrige korsvei var alle indeksfondene mine i minus. Mest deprimerende var kanskje iShares MSCI EAFE Value Index(EFV), som ramlet ned ca. 5%. Det er derfor hyggelig å se en mer positiv utvikling.

Unntatt Vanguard Small Value ETF(VBR) og KLP AksjeGlobal Indeks 4 er alle fondene i pluss for perioden. Best utvikling så jeg i KLP AksjeFremvoksende Markeder 2. Ettersom fondet utgjør over 27% av porteføljen, så har det hittil vært en betydelig bidragsyter til porteføljens verdiøkning målt i NOK.

Les også: Hvorfor jeg elsker indeksfond

Diagram 2: Indeksfondenes utvikling den siste måneden(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje)

Alle-fond-oktober

Avstanden til aksjeporteføljens målbilde øker

Det hadde vært deilig å kunne si at månedens investeringer bragte med nærmere målbilde satt for aksjeporteføljen. Men det kan jeg ei. Et raskt blikk på diagrammene nedenfor avslører nemlig at forskjellen på hva jeg eier(blå) og hva jeg ønsker å eie(oransje) er betydelige. For eksempel utgjør KLP-fondene en vesentlig større del av porteføljen enn ønsket. Og det er langt igjen før de børshandlete fondene(ETF`er) når ønsket vekting.

Siden forrige oppdatering har andelen av KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 økt fra 26,8% til 27,4% av porteføljen. På den lyse siden bringer det fondet mer på linje med søsterfondet KLP AksjeGlobal Indeks 4. Videre har andelen ETF`er blitt enda mindre i forhold til alt annet. Sannsynligvis vil forskjellene utjevnes utover høsten og vinteren, da jeg har planer om betydelige kjøp fremover.

Les også: Evaluering av aksjeporteføljen – Oppsummering

Diagram 3: Aksjeporteføljens sammensetning per 15.09.2015(blå) og målbildet(oransje).

portefolje-malbilde-faktisk_okt2015

 

Kjære lesere, hvordan har investeringene deres utviklet seg den siste måneden? Og har dere gjort noen endringer i etterkant av korreksjonen i august/september?

Les også: Porteføljeoppdatering – Kjøpt Norsk Hydro og indeksfond

15 kommentarer om “Aksjeporteføljen opp over kr 200.000,- siste tolv måneder!”

 1. Er bare fortsette å stå på! Er inspirerende å følge med på hvordan det går. Har forsåvidt satt meg lingnende mål som deg ved at jeg skal sitte med Fuck You Money i løpet av 2025. Har selv økt beholdningen med 195 000,- siste år opp til totalt 280 000,-.
  Ser frem til neste innleg 😀

  Svar
 2. Jeg startet litt før deg med nesten samme prosjekt. Er spennende å lese hvordan du legger det opp. Mitt mål er årlig avkastning på 10%. Til nå har jeg 20% i år + min faste sparing så ligger godt forran skjemaet mitt. Jeg startet litt før deg så er kommet opp i 660k og sparer fast årlig 150k. Jeg har delt min portefølje i 2. En fond/indeksfond portefølje og en aksjeportefølje som «konkurrerer» med hverandre. Hvis jeg over tid ikke klarer å henge med fondene så vil jeg kutte ut aksjeporteføljen og kun satse på fond. Så langt gjør min egen akjseportefølje det bedre – så so far so good. Men jeg har en mistanke om at jeg ikke vil klare å følge på sikt. Du har litt større andeler i uilke fond/aksjer enn meg. Jeg har en egen «regel» om at en investering ikke skal utgjøre mer enn omtrent ca 3,33% av total kapitalen. Dette for å redusere egen risiko. Har som mål å følge de store trendlinjene da kjøp og salg av aksjer daglig ikke er forenelig med jobb.

  Svar
  • Hei Sparehelten,

   Gøy å høre at det finnes flere med lignende hårete mål. Høres ut som du har hatt en god utvikling så langt!

   Enig, enkelt aksjer krever mye oppfølging. En av flere grunner til at jeg har bestemt at porteføljen skal bestå av maks. 10% enkelt selskaper. At jeg sannsynligvis ikke slår markedet på sikt er en annen grunn. Som deg, så er dette noe jeg vil beholde inntil jeg innser at det ikke er noen vits. Overraskende nok er det denne delen av porteføljen som har gjort det best hittil, men det antar jeg er flaks.

   Svar
 3. I et 10-årsperspektiv er det alltids inspirerende med hyppige tilbakeblikk på hva man utretter underveis! Når man investerer 200.000 hardt tilsparte kroner årlig så blir det selvfølgelig spennende å se hvor markedet tar veien. Hvordan vurderer du utviklingen til morro-aksjene du kjøpte sist i Norsk Hydro, står de til forhåpningene?

  Svar
  • Hei Mister,

   NHY er et selskap som er prisgitt utviklingen i prisen på aluminium, og derfor en aksje jeg egentlig ikke skal eie. Kjøpte den likevel i august, da jeg fikk en god pris. Betalte ca 40 øre per krone bokførte midler etter skatt, immaterielle verdier, etc. Kort plassering for min del, og det kan gå skeis. Ellers har den utviklet seg pent den. Opp 20% hittil, men det kan endre seg raskt!

   Svar
 4. Inspirerende blogg. Jeg har endt opp med å kopiere fondsporteføljen din. Jeg lurer på om du har oversikt over hvor mye penger du har investert, og hvor mye som er avkastning av de 390.000 kr?

  Svar
  • Hei Jostein,

   Kult å høre at du liker bloggen. Husk at denne porteføljen er tilpasset min økonomi, og ikke nødvendigvis korrekt for deg. 100% aksjer overvektet av fremvoksende markeder og verdiselskaper kan fort bli nervepirrende for de fleste i et nedgangsmarked.

   Ellers har jeg selvsagt oversikt 😉 Ca kr 15.000 i urealisert gevinst på fond, og ca. kr 10.000,- i realisert gevinst fra enkelt aksjer siden i fjor. Markedet har vært relativt flatt siden jeg startet dette prosjektet, så naturlig med laber avkastning. Siden avkastningen til porteføljen er ca. lik markedets, så rapporterer jeg ikke avkastningen løpende.

   Har forresten startet å måle porteføljen mot verdensindeksen ved KLP Verden Indeks for å se om det egentlig hadde holdt med et enkelt indeksfond. Kommer tilbake til det i senere innlegg.

   Svar
 5. Hei og takk for en utrolig interessant blogg. Jeg har selv begynt på et spareprosjekt som ligner mye på ditt, med månedlig sparing i rimelige indeksfond og noen enkeltaksjer (disse blir det nok færre av på sikt når jeg innser at jeg ikke klarer å slå indeks). Vurderer å prøve å speile porteføljen din, men det er mulig det blir vanskelig med noen av ETFene da de krever såpass store enkeltinvesteringer.

  Jeg lurer litt på hva du har lagt til grunn når du har valgt KLP-fondene? Jeg har selv Superfondet fra Nordnet, men ser at den har prestert dårligere enn AksjeNorge Indeks fra KLP. Jeg har også DNB Global Indeks som har prestert bedre enn KLP AksjeVerden Indeks. Og hvorfor har du valgt bort resten av Norden?

  Til slutt: Er du på Shareville? Hadde vært interessant å følge porteføljen der 🙂

  Svar
  • Hei Rasmus,

   Gøy å høre at du liker bloggen!

   1. Speile porteføljen: Husk at porteføljen er tilpasset min økonomi og mine mål. Det er derfor ikke gitt at den er rett for deg. 100% aksjer kan fort bli nervepirrende i et nedgangsmarked.
   2. ETF´er: Du har helt rett, disse er ikke egnet for månedssparing. Har man ikke mulighet til å ta større posisjoner, så blir det fort mye penger ut av vinduet i form av kurtasje, valutaspread, etc.
   3. KLP-fondene: Jeg ønsker global eksponering, og da blir egne Norden fond bare rot. Norden inklusivt Norge ligger allerede i globale indeksfond, som KLP AksjeGlobal og DNB Global Indeks. F.eks utgjør Statoil 0,05% av sistnevnte. Det er derfor ingen grunn til å eie egne fond for denne regionen.
   – Jeg eier selv KLP Norge Indeks fordi det er gammel moro, og jeg er liten lysten på å realisere gevinst. Hadde jeg startet i dag, så ville ikke dette fondet vært del av porteføljen.
   4. Globale indeksfond: DNB Global Indeks har gjort det bedre fordi KLP Verden Indeks har ca 10% eksponering til fremvoksende markeder, som jo har haltet litt de siste årene.
   5. Shareville: Nei er ikke der, hehe.

   Svar
 6. Hei Finansnerden,

  Har en kommentar iforhold til svak kronekurs og investeringer.

  Jeg tenker på det du skriver om oppvekting i dine ETF’er, disse kjøpes i dollar.
  Dollaren er for tiden sterk kontra NOK, og det er spådd at den skal styrke seg noe fremover også.
  Avventer du investeringer av disse ETF’ene for å avvente en ending i USD/NOK eller investerer du uavhengig av kurs?

  Skal selv etter planen investere i mine ETF’er denne måneden. Men er litt usikker på om jeg heller skal avvente denne investeringen i ETF’ene og heller vekte med opp i indeks fondene. For så å investere i ETF’ene om/vist en lavere dollar kurs. Men igjen hvem vet.

  I tillegg er jo 95% av portefølgen min eksponert for lav kronekurs fra før. Så er kanskje ikke noe poeng i å bry seg om svingningene i valutakursene og heller være tro mot spare/investeringsplanen?!

  Svar
  • Hei Kongle,

   Ingen vet hvor valutaen skal fremover, så selv holder jeg meg til investeringsplanen. Har spekulert litt i det tidligere, men det ble bare stress. Ikke tjente jeg noe særlig på det heller med de små beløpene jeg plasserer.

   Svar

Legg igjen en kommentar