Helgelesing: 29 tips som gjør deg til en bedre investor

Tipsene som gjør deg til en bedre investor, samt ukens linker om å tjene, spare og investere penger.

Det skal mye til for å gjøre suksess som investor. Jeg føler selvsagt ansvar og ønsker å bidra med mitt. Nedenfor finner dere derfor en rekke tips og triks fra anerkjente investorer og andre, som har vært ute en vinternatt før. Skulle noen likevel ikke ha troa på å lykkes, så tilbyr jeg et alternativt tips helt til slutt under punkt 29.

Merk: Alle direkte sitat er oversatt og tilpasset fra Engelsk.

29 tips som gjør deg til en bedre investor

1) «Invester når alle er på sitt mest pessimistiske» – Sir John Templeton, investor.

2) Ta ikke feil av lav markedspris delt på inntjening(P/E) og et solid verdicase

3) Investerer du i fond er tålmodighet din sterkeste allierte – Benjamin Graham, investor og forfatter av min favoritt bok, «The Intelligent Investor«.

4) Les boken «The Intelligent Investor» av Mr Graham.

5) Husk Enron skandalen, og ikke invester alt du eier i selskapet hvor du jobber.

6) «Regel nummer 1 er å aldri tape penger. Regel nummer to er å aldri glemme regel nummer 1!» – Warren Buffett, kanskje verdens fremste investor.

7) Skal du første låne penger til et oppstartselskap, så gjør det med et lån som kan konverteres til aksjer i selskapet, slik at du kan ta del i oppsiden.

8) «Aldri invester i en idé, som ikke kan illustreres med en tegnestift» – Peter Lynch, tidligere forvalter av Fidelity sitt Magellan Fond.

9) Når bjørnen råder, er det viktig å IKKE avvike fra planen for hvordan man investerer.

10) Er du alvorlig bekymret for inflasjon og devaluering av lokal valuta, så kjøp gullet du kan spise, nemlig dyrkbar mark.

11) Kjenn din egen risikotoleranse. Velg en kombinasjon av aktivaklasser du kan sove med, slik at du ikke ender opp med å selge aksjer på bunn.

12) Ikke sitt på for mye kontanter, da det over tid så vidt vil holde tritt med den generelle prisstigningen i samfunnet, nemlig inflasjon.

13) Etter å ha valgt en kombinasjon av forskjellige aktivaklasser, så rebalanser minst en gang årlig. Det tvinger deg til å selge aksjer på topp og kjøpe mer når aksjemarkedet har falt ned i kjelleren.

14) Kjøp gjerne Bitcons, men da for spekulasjon eller politisk mening, ikke som forsikring.

15) «Alle indeksfond er ikke skrudd sammen likt. Noen har nemlig latterlig høye kostnader» – Burton Malkiel, forfatter av en av mine favorittbøker, nemlig «A Random Walk Down Wall Street».

16) Les boken «A Random Walk Down Wall Street» av Mr Malkiel.

17) Direkteavkastning i form av utbytte er topp, men det er den totale avkastningen som teller!

18) De fire farligste ordene du hører fra investorer er: «Det er anderledes denne gangen» – Sir John Templeton, investor.

19) Ikke la Mr Market sine sinnsvake humørsvingninger lure deg til å spekulere.

20) Aldri undervurder hvor viktig det er å holde seg likvid. Sagt på godt norsk: ikke sett deg i gjeld til oppetter ørene.

21) Å spekulere er verken ulovlig, umoralsk eller (for folk flest) sunt for lommeboken.

22) Spre risiko ved å diversifisere porteføljen, men gå ikke helt bananas. Eier du enkelt fond for all verdens sektorer og land, er du på ville veier.

23) Lag regler for hvordan du skal investere, som hindrer deg å handle impulsivt. Slik investerer jeg egne penger.

24) «Tiden er din venn. Impulsivitet er din fiende» – John Bogle, grunnlegger av Vanguard gruppen.

25) Invester for å nå egne mål, som økonomisk uavhengighet, ikke for å slå indeksen.

26) «Vær fryktsom når andre er grådige, og vær grådig når andre er pissredde» – Warren Buffet

27) «Hvis du ikke klarer å sette penger til side, så vær skikkelig snill med barna dine» (de må nemlig etterhvert ta vare på deg…)- Dan Ariely

28) Hold deg til å investere i bedrifter som en hver idiot kan lede – for før eller senere, så vil en eller annen idiot ta styringen – Peter Lynch(noen tror Buffett var først ute med dette sitatet, men det stemmer ikke)

29) Gift deg med en milliardær, eller kanskje enda bedre, skill deg fra en og ta «HALF»!

Og med det ønsker jeg dere alle en strålende helg. Ukens linker finnes nedenfor, som vanlig.

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Spre det glade budskap, og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du et par ganger i måneden ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

7 kommentarer om “Helgelesing: 29 tips som gjør deg til en bedre investor”

 1. Hei Finansnerden!

  Tusen takk for en spennede og inspirerende blogg,
  jeg mener bloggen din er mer verdiskapling enn e24 !
  Har også tenkt å prøve meg på FU money.
  I den forbindelse, hadde du hatt mulighet til å skrive noe, kanskje en bloggpost om forskjellige verktøy
  for å tracke fond, og aksjer over tid? Enkle verktøy, online verktøy, pris, brukervennlighet osv.

  Igjen, tusen takk for en blogg som viser at det er mulig å oppnå FU money!

  Svar
  • Hei SedlerIMadrassen (beste nicket her i kommentarfeltet hitil, haha),

   Hyggelig å høre at du liker bloggen.

   Jeg bruker Excel til å holde styr på porteføljen, inntekter og kostnader. Informasjon om utviklig i fond og enkelt aksjer hentes direkte ut i fra plattformer som Nordnet, Netfonds og VPS-investortjeneste. Har ikke følt behov for noen skreddersydd software til dette foreløpig. Liker nemlig å gjøre ting så enkelt som mulig 🙂

   Svar
 2. Hei Finansnerden!

  Takk for en flott blogg og din inspirasjon til å starte seriøst på sparing.
  Jeg har ikke en like hårete mål som deg i første omgang, jeg ønsker meg først og fremst en Premium kort hos Nordea. Tidligere sparte jeg gjennom dem via aktiva 80, og etter tre år der jeg stort sett hadde gått i null gikk jeg nå ut med ca 100 000 og inn i andre kilder med det dobbelte, det har gitt umiddelbar virkning. Nå skal det investeres for alle penga. Fortsett det gode arbeidet!

  Svar
 3. MTP på at du benytter deg av value averaging og du rebalanserer hver måned, hvor mye prosent avkastning forventer du gjennomsnittlig fra en måned til en annen?

  Svar
  • Hei Petresku,

   Jeg bryr meg lite om avkastningen fra måned til måned. Når det er sagt, så er den opprinnelige planen for økonomisk frihet basert på 8% årlig avkastning i snitt frem til april 2026. Dette ser dessverre ut til å være for optimistisk gitt dagens stivt prisete aksjemarkeder. Kommer tilbake med eget innlegg om dette utover høsten.

   – Finansnerden

   Svar
   • Men hvordan vurderer du da hvor mye som skal investeres fra måned til måned mtp value averaging prinsippet? Planlagt porteføljeverdi fra måned til måned tar vel hensyn til avkastning?

    Svar
    • Hei Petresku,

     Jeg har verdimål for hver enkelt måned,som løpende tilpasses målet om å ha minst kr 4,1 mill. investert april 2026. Faller aksjemarkedet fra en måned til en annen, så tvinger systemet meg til å handle ekstra mye. Stiger det, så kan jeg handle mindre. Mekanikken gjør det enkelt å vite hvor mye som skal plasseres månedlig, noe som er essensielt for å holde tritt over mange år. Kort sagt, så har jeg krav til avkastning, men jeg opererer ikke med en spesifikk %.

     Svar

Legg igjen en kommentar