2017 i revy og mine planer for 2018

Se hva jeg oppnådde i året som var og hva jeg planlegger for 2018

Året som gikk var et interessant år. Skal jeg måle det etter aktiviteten her på bloggen, kan det se ut som et slappt ett. Lenger fra sannheten er det vanskelig å komme. Men det er gode grunner til det. Mange vet nå hvem jeg er, og derfor er jeg gjerrigere på detaljene enn tidligere. Dessverre blir det da mindre sosial porno, men vi får se hva fremtiden bringer.

2017 var et bra år sett med økonomiske briller

Du husker kanskje at jeg satt meg flere mål for 2017?

De viktigste ble nådd, selv om jeg bommet grovt på flere. For eksempel når det gjelder surfingen, men det ordner seg i løpet av februar (hello Sri Lanka!). Nedenfor finner du en gjennomgang av målene for året som var og kommentarer til hvordan det gikk.

Målene mine for 2017 oppsummert:

 • Fokusere på karrieren
 • Etablere biinntekt som krever minimalt vedlikehold
 • Minst kr 950.000,- investert innen 31. desember 2017
 • Nedbetale boliglånet til kr 300.000,-
 • Holde forbruket på omtrent kr 12.000,- månedlig
 • Lære meg å surfe

1. Fokusere på karrieren

Bestått. Jeg har jobbet ræva av meg i 2017, så det er bestått. Karrieren er min viktigste inntektskilde, og det vil den nok også være i overskuelig tid. Jeg har ingen planer om å gjøre noe annet, så lenge jeg lærer nye ting og har det gøy.

2. Etablere biinntekt som krever minimalt med vedlikehold

Ikke bestått. En ideell inntektskilde på si skal gå av seg selv. Nå tjener jeg ekstra penger, blant annet på denne bloggen, men de er langt fra passive. Når det er sagt ønsker jeg å bygge opp en online virksomhet. Mye for å leke med digitale salgsprosesser og konverteringer egentlig, men selvsagt også for å øke inntekten.

Les også: Hvordan tjene ekstra penger ved siden av fulltidsjobb

3. Investeringsporteføljen

Ikke bestått. Investeringsporteføljen vokste fra kr 640.378,50 til bare kr 882.762,31 i 2017. Dermed bommet jeg på målet om å ha kr 950.000,- investert innen 31. desember 2017 med omtrent kr 77.000,-. Mulig fokuset på å ta knekken på boliglånet distraherte meg. Jeg kan nemlig få litt tunnelsyn når jeg først går inn for noe.

4. Nedbetale boliglånet til kr 300.000,-

Bestått. Faktisk har jeg nedbetalt hele lånet i løpet av 2017. Det var ikke planen, men høydeskrekken i aksjemarkedet gjorde at jeg valgte å allokere pengene mine til nedbetaling av gjeld fremfor fondssparing.

5. Holde forbruket på omtrent kr 12.000,- i måneden

Bestått. Til tider har jeg brukt betydelig mer enn kr 12.000,- i måneden. Det blåser jeg likevel i, da spareraten min lå på 0,70 i snitt for året. Det betyr at for hver krone jeg dro inn, så gikk 70 øre til sparing og 30 øre til forbruk og annet gøy. Slike tall er helt sinnssyke, så det er lov å være fornøyd.

6. Lære meg å surfe

Ikke bestått. Jeg rakk aldri å dra på surfetur. Planen var å ta det på sommeren, men da endte jeg opp med å spise og drikke meg Balkan rundt i stedet. Sånn kan det gå. Samtidig bestilte jeg 2 ukers surfekurs i høst, men turen er ikke før i februar i år. Dermed er det snart tid for å reise litt igjen.

Les også: Hvordan jeg bruker penger (den sjokkerende sannheten)

Jeg har ingen konkrete mål for 2018

For spesifikke mål er ikke bra for motivasjonen. Hvis du bommer med bare noen millimetere, så føles det som et nederlag, selv om det ikke nødvendigvis er din skyld. Jeg tror derfor i stedet på å etablere rutiner og gode prosesser, som drar meg i den retningen jeg ønsker. Målene for 2018 er derfor vagere enn hva du er vant med fra tidligere.

1. Fokus på å bygge egen kompetanse med mål om å øke inntekten

Siden karrieren kommer til å være viktigste kilde til inntekt fremover, så er det naturlig å fokusere tiden her. Det gir nemlig ingen mening å bruke titalls timer ukentlig på å pønske ut smarte investeringer med det lille jeg hittil har investert. Jeg vil derfor bruke brorparten av tiden på jobben, og å bygge egen kompetanse innen digital markedsføring og digitale salgsprosesser.

2. Leke med nettbaserte forretningsmodeller med mål om passiv inntekt

Som del av å bygge egen kompetansen leker jeg med nettbaserte forretningsmodeller. En sideeffekt av arbeidet er ekstra inntekter. Det er utrolig hva det er mulig å tjene penger på, og jeg anbefaler alle å prøve seg frem med et sideprosjekt. Du vet nemlig aldri hva for noe gøy det kan ende i.

3. Opprettholde en sparerate på minst 0,50

Jeg oppgir ikke lenger månedlig budsjett i kroner og øre. I stedet holder jeg meg til spareraten, da det er den som er interessant. Sparerten sier noe om hvor mye av utbetalt inntekt jeg sparer i forhold til forbruket. For året er målet å holde meg over 0,50. Det betyr at for hver krone jeg drar inn etter skatt, så går minst halvparten inn i aksjer og annen sparing. I fjor var den 0,70. Men jeg vil ta opp nytt boliglån i år, så da blir den nok noe lavere.

Les også: Et budsjett som er lett å holde

4. Fortsette å bygge investeringsporteføljen og runde min første million

Jeg runder snart min første million i investerte midler utenfor egen bolig. Det kunne skjedd mye før, men i 2017 gikk brorparten av pengene med til å nedbetale boliglånet. Kanskje ikke rart, ettersom aksjer bare blir dyrere og dyrere. Som nevnt tidligere har jeg fryst fondssparingen frem til april, så investeringsporteføljen vil først sette fart etter det. Hvorvidt det er smart vil tiden vise.

5. Gjøre flere morsomme ting som jeg ikke kan

Jeg tror på å ha det gøy underveis på reisen til Fuck You Money. I februar blir det 2 uker på surfecamp, og mer gøy er planlagt utover våren og sommeren. Alt fra terrengsykling og kajakk, til surfing og nye reiser står på agendaen for det nye året. Jeg ser nemlig ingen vits med å ende opp med masse penger i 40-årene uten å ha levd livet underveis.

6. Ikke si nei til invitasjoner om å ta en øl med kompiser

Denne er viktig. Jeg vil alltid prioritere venner og familie fremfor noe annet.

7. Opprettholde styrkeprogrammet

Styrketrening er viktig for å holde kroppen ved like. Jeg vil derfor opprettholde treningsrutinene mine fra fjoråret, og da med fokus på å bli bedre i styrkeløft. Dette er ekstremt viktig da jeg sitter mye på ræva på kontor. Ingen vits med Fuck You Money om kroppen er for skral til å ha det gøy heller.

24 kommentarer om “2017 i revy og mine planer for 2018”

 1. Imponerende med 70% sparerate i fjor! Selv endte jeg på 49. Håper jeg klarer over 50% i år. Men vil ikke fokusere på å klare det for enhver pris. Tenker som deg at en må ha det moro her og nå også. Kos deg på surfekurs!

  Svar
  • Hei Sam,

   alt rundt 50 prosent er sjukt bra. Bare å stå på! Er selv i midten av 30-årene, og innser at det er en del ting som jeg har lyst å gjøre, som kanskje ikke er stas å gjøre oppe i 40-årene. Så da er det bare å gjøre dem nå 😉

   Takk!

   Svar
 2. Regner du evt kontanter på sparekonto som del av investerte midler? Eller var det slik at du bruker fleksilån når du trenger cash og ellers enten nedbetaler gjeld eller investerer i aksjer /renter?

  Svar
  • Hei,

   Kontantbeholdningen er ikke en del av investerte midler. Bare utbetalt utbytte innenfor fondskonto, som skal reinvesteres er tatt med i totaltallene. Boligkreditten er vekk, da jeg har cashet hele lånet, så får vi se hva jeg finner på fremover 😉

   Svar
  • Hei Aksjebloggeren,

   Takker og bukker. Dessverre lite tid til blogging om dagen, men vi får se åssen det utvikler seg fremover.

   Svar
 3. «jeg vil ta opp nytt boliglån i år» – ønsker du å si noe mer om dette? Altså hva de pengene skal brukes til. 🙂

  Svar
  • De pengene skal nok brukes til å gjøre et greit kjøp i hovedstadens eiendomsmarked. Kjøpers marked om dagen for den som har is i magen og vilje til å forlate «bordet».

   Har ikke tenkt å ende opp som han duden i Dine Penger, som kalte seg økonomisk uavhengig med 2,5 milli aksjer og en 2-rom på Tveita 😉

   Svar
 4. Noe sier meg at du ikke har unger og gjerne er singel også. Den dagen det endres så kan du vinke farvel til spareraten din. Nyt det mens du kan.

  Du nevner ikke noe om ditt endrede syn på aktiv forvaltning. Kanskje komme med noen ord om hva du tenker om aktivt for 2018? Skal andelen aktivt vs passivt opp?

  Svar
  • Hei KI,

   Viktig å bygge formue mens man er relativt ung. Uansett ingen ambisjoner om kone og kids med det første. Ellers ingen endringer i forholdet mellom de ulike fondene per i dag. Samtidig bør fokuset være på hvilken eksponering en ønsker, for deretter se hvordan man kan få den best, fremfor å henge seg opp i aktiv vs passiv. De to er rimelig komplementære i porteføljebygge sammenheng.

   Svar
 5. Veldig bra finansnerden. Likte spesielt godt det med surfing og punkt 6. Ang surfing så vil jeg gi deg et lite råd: Ofte sier instruktørene at 3 padletak er bra. Personlig så padler jeg fortere og mer enn det, og kommer meg på brettet hver eneste gang. Dvs, ikke bli for obsessed med akkurat den 3-taks-regelen.

  Svar
 6. Utrolig høy sparerate du har! Det er inspirerende lesing. Jo høyere inntekt du har fra jobben, jo «enklere» er det å øke spareraten. Utfordringen ligger vel i å opprettholde den høye spareraten når inntekten først øker. Det klarer du utmerket virker det som.

  Lykke til i 2018, jeg følger med videre.

  Svar
  • Hei Håkon,

   Ja, nøkkelen til en høy sparerate er å sørge for å tjene nok penger. Inntil porteføljen runder 5 ish millioner er det her fokuset bør ligge. Deretter, når noen prosent meravkastning her og der får betydelig utfall, så kan det forsvare å bruke mer tid på investeringer.Poenget er å bruke tiden der man får mest igjen for det, og får meg er det inntekten om dagen.

   Svar
 7. Når jeg regner spare rate så blir jeg alltid i tvil om inntekten fra utleie leiligheten er inntekt eller avkastning på lik linje med avkastning på aksjer. Reelt sett er set vel det siste, men da må alle utgifter inkl «tenkte renter» på en fullt belånt leilighet trekkes fra inntektene, fordi dette representerer alternativet til å ikke ha en leilighet. Hva tenker du om det?

  Svar
  • Hei Torbjørn,

   Jeg tenker det er greit å se utleieleiligheten og alt som kommer med den som et enkelt investeringscase. Det inkluderer å se prisstigning og inntekt (og kostnader/utgifter) herfra sammen som total avkastning på investering i denne utleieboligen. Hvis man ser det slik er det naturlig å holde det utenfor spareraten, som typisk går på lønnsinntekt/inntekt fra bedrift. Samtidig er det litt opp til deg sev å avgjøre.

   Svar
 8. Hohoho, 2 ukers ferie midt i disse volatilitetsdager nå i februar ja, temmelig dårlig timing det 😀
  Pytt, pytt, har jo gått glipp av potensielle korreksjoner før du 😉

  Svar
  • Hei Mister,

   Skal falle mer fra dagens nivåer før jeg gidder å foreta meg noe. Sist jeg sjekket hadde de wi-fi på Sri Lanka 😉

   Svar
 9. Haha, synes å høre ekkoet fra foregående korreksjoner bagatellisert fra din side..
  Men på den annen side er det jo alltid enklest å være etterpåklok, er jo liksom typisk det 🙂
  Trodde kanskje du allerede var reist avgårde, men da rekker jeg jo fortsatt å ønske god tur og happy surfing, enten det blir via wi-fi eller the real deal- in any case- husk å padle for harde livet!

  Svar

Legg igjen en kommentar