Aksjeporteføljen opp til kr 882.762 i desember

Aksjeporteføljen er opp til kr 882.672,- inkludert utbytte siden sist. Økningen skyldes et fortsatt stigende aksjemarked ruset på lave renter.

Porteføljen er opp fra kr 866.216,- til kr 873.672,- siden forrige porteføljeoppdatering. Det er opp kr 7.456,-. Legg til hva jeg har av utbetalt utbytte på kontoen og jeg har aksjeverdier for kr 882.762,31 til sammen. Ikke verst, ettersom som jeg i det siste ikke har løftet en finger når det gjelder sparing. Men sånn er det gjerne i et oppadgående aksjemarked – så får vi se hvor lenge moroa varer.

Dermed er Fuck You Money Porteføljen opp omtrent 1 %. Det er jo ikke mye, men skulle en få en slik månedlig avkastning i snitt, så burde en være kjempefornøyd. Forventet avkastning i aksjefond er gjerne ikke mer enn 7,5 % gjennomsnittlig årlig, og selv det kan vise seg for optimistisk, i dagens lav-rente-verden. Ellers sitter jeg nå med 9.090, 31 i utbytte, som skal reinvesteres, så raskt jeg får fingeren ut av nesen.

Tydelig at det kan ta tid.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier per 31 desember 2017.

Aksjeporteføljen desember 2017

Aksjeverdiene la ytterligere på seg i desember

Igjen har jeg ikke handlet for en krone. Pengene går til nedbetaling av boliglån og å bygge kontanter, som for meg er det samme. Så får vi se hvor lenge jeg klarer å holde meg uten å kjøpe fondsandeler. Sparingen er i hvert fall fryst frem til april. Det kan virke rart, men slik økonomien min er skrudd sammen i dag tror jeg det er fornuftig.

Fuck You Money Porteføljen opp fra kr 640.378,50 til kr 882.762,31 siden 1 januar 2017.

Det er opp kr 242.384,- eller nesten 38 % siden årsskiftet. Av dette er alt utover gevinst på kr 209.274,- penger fra egen lomme. Jeg har altså spart og investert kr 664.398,- i aksjefond siden mars 2014. Selv om avkastningen har tatt seg opp det siste året, så  er dette småpenger i forhold til hva det ville vært om jeg hadde startet dette prosjektet i 2010. Samtidig hjelper det lite å se seg tilbake på hva som kunne vært.

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen min siden 15 mars 2014.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 31 desember 2017.

Fuck You Money porteføljen desember 2017

Aksjefondene var stort sett opp i desember

Alle aksjefondene var opp med to unntak: Vanguard Small-Cap Value ETF (VBR) og iShares MSCI EAFE Value ETF (EFV). Disse var ned henholdsvis 0,14 % og 0,35 %. Best ut denne måneden var KLP AksjeNorge Indeks 2. Fondet var opp hele 2,68 %, noe som er sterkt i et ellers relativt flatt globalt aksjemarked. Nest og tredje best var KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 og Vanguard FTSE All-World ex-USA Small Cap ETF (VSS). De to fondene var opp henholdsvis 2,61 % og 1,35 % sett i amerikanske dollar (USD).

Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig

Diagram 2: Aksjefondenes utvikling den siste måneden (KLP AksjeGlobal Indeks 5 i oransje).

Aksjefondenes utvikling i desember 2017

Aksjeporteføljens sammensetning i desember

Det har skjedd lite med porteføljens sammensetning siden sist. Skal jeg nevne noe, så blir det at eksponeringen til fremvoksende markeder ser ut til å løpe fra resten. Det synes ved at aksjene i MSCI Emerging Markets indeksen har gjort det bedre enn MSCI World den siste tiden. Dette blir tydelig her da andelen i KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 nå utgjør 31 % av porteføljen, mens KLP AksjeGlobal Indeks 5 har holdt seg i ro på 28 % av porteføljen. Utover det er det lite å nevne her.

Og med det ønsker jeg deg en knall nyttårsfeiring når den tid kommer! 😀

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Diagram: Aksjeporteføljens sammensetning per 31 desember 2017 (blå) og målbildet (oransje).

Porteføljen sammenlignet med målbilde i desember 2017

Kjære lesere, hvordan gikk deres investeringer i desember?

15 kommentarer om “Aksjeporteføljen opp til kr 882.762 i desember”

 1. Godt nyttår!
  Da er det bare å gunne på!
  Eller nei, forresten, så enkelt er det visst ikke..
  Ironisk nok gikk fjorårets aksjemarked «for bra» til at du kunne forsvare å investere nok til å nå ditt verdimål på 950.000,-

  Svar
  • Hei Mister,

   Godt nyttår til deg også.

   Aksjemarkedet gikk latterlig bra i år. Vet om flere profesjonelle som veddet på nedgang, og det ble en dyr affære. Kunne fint investert betydelig mer, men trenger å gjøre økonomien mer fleksibel, og da er det greit å gjøre det når markedet er priset høyt.

   Svar
 2. Takk!
  Ja, jeg må jo si det er en behagelig kjedsommelighet å slippe å være spekulant og heller bare la dagene humpe og gå og la markedet gå sine egne veier og ruste seg godt nok økonomisk til å kunne ta det som det kommer…

  Svar
  • Hei Lassaron,

   Historisk svak krone? Det er bare når en ser NOK opp i mot EUR. Mot USD er den i hvert fall mye sterkere i dag enn bare for et år tilbake.

   Eller pleier valuta å jevne seg ut over tid. Det blir dermed bare teit å betale for en forsikring man som langsiktig investor ikke behøver.

   Ønsker du å bedrive valutaspekulasjon, så blir det selvsagt noe annet.

   Svar
 3. Hei Finansnerden

  Sparer fast til ungene og deler likt på tre indeksfond: DNB Global, Nordnets norske gratisfond og KLPs fremvoksende. Morsomt å se at du har lagt hovedvekten av sparepengene dine i samme områder; det styrker moralen til en amatør.
  Lurer på hvorfor du er skeptisk til DNB som forvalter og hva du tenker om Nordnets gratisfond. Hva med KLPs globale small cap indeks sammenlignet med Vanguards small cap?
  Godt nytt spareår!

  Svar
 4. Er tanken bak det å bygge kontanter å stå klar til et aksjemarked som før eller siden snur? Fremfor å «tie up all the money»? I så fall, er dette i fysisk cash eller på konto?

  Svar
  • Hei Banan,

   Foreløpig kontanter, så får vi se. Spennende boligmarked om dagen. Nok ned til å kunne forhandle godt, men ikke så dårlig at banken nekter å finansiere. Tror ikke mange er klar over den detaljen. Hvis ting slår ut i full boligkrise må man nemlig regne med å stille med alle pengene selv.

   Svar
 5. Hei

  I en tid der aksjemarkedet muligens er litt dyrt. Har du vurdert å spre risiko ved å plassere noen kroner i selskaper som driver med Crowdfunding som Kameo?

  Svar
  • Hei Lassaron,

   Nope. Mulig jeg bare er skeptisk av natur. Mye styr med å vurdere lånetakere osv. Ikke verdt det for min del med de små beløpene jeg operer med foreløpig.

   Svar

Legg igjen en kommentar