5 nivåer av rikdom – hvilket nivå er du på?

Her definerer jeg noen nivåer av rikdom, og tar en fot i bakken på hvor langt jeg selv er kommet.

Hvis jeg ga deg 1 000 kroner, ville det endret livet ditt? Hva om du fikk 100 000 kroner, eller til og med en million kroner? Svaret ditt avhenger av flere ting, som alder, livssituasjon og hvor mye penger du har og tjener. Men det jeg synes er mest interessant, er at hvordan atferden din etter å ha mottatt et visst pengebeløp kan si mye om statusen for privatøkonomien din.

For eksempel hvis jeg gir deg 100 000 kroner, og du bare ser dumt på meg. Fordi du innser at beløpet ikke vil utgjøre noen betydelig endring i livet ditt. I så fall sier det meg at du allerede har relativt god råd. Hvis pengene derimot betyr at du heretter kan kjøpe god og sunn mat til deg og familien din, så hadde du kanskje ikke så mye å rutte med fra før.

Hvilke beløp som betyr noe for deg er nemlig relativt, akkurat som Fuck You Money. Det forklarer også hvorfor jeg kan finne på å si at “100 000 kroner er jo ingen ting”, til samboeren min sin store forargelse – ikke lett å bo med en ubehøvlet finansnerd, nei.

Les også: Fuck You Money og eiendom

Fem nivåer av rikdom

Komikeren Chris Rock dro en gang en vits om at Bill Gates ville hoppe ut av vinduet hvis han våknet opp med talkshowverten Oprah Winfrey sine penger – formuen hans er 45 ganger større! Som oftest med god humor finner du et snev av sannhet. Bare tenk, hvordan ville du følt deg om formuen din, si 10 millioner kroner, ble redusert til 200 000 kroner over natten?

Det finnes ikke noe objektivt mål på rikdom fordi folk ser på hva andre har, og så justerer de hvordan de føler om sin egen formuesposisjon ut i fra det. Her har du derfor et forsøk på å definere noen nivåer av rikdom, i stedet for å komme med eksakte kronebeløp.

Nivå 0: Lever av og er avhengig av NAV

Dette er så fattig som du kan bli i velferdsstaten Norge, hvor offentlige tilskudd begrenser hvor langt ned i elendigheten det er mulig å synke.

Nivå 1: Lever fra lønnsslipp til lønnsslipp

Du jobber hardt for å skvise mest mulig ut av hver eneste krone, og strever med å nedbetale lån.

Nivå 2: Bryr deg ikke om prisen på matvarer i butikken

Hvor mye du betaler for ting, som egg, fisk og kjøtt på butikken har ikke så mye å si for privatøkonomien din lenger.

Nivå 3: Bryr deg ikke om størrelsen på restaurantregningen

Hvor mye penger du bruker på et måltid når du er ute og spiser er ikke lenger så viktig for økonomien din.

Nivå 4. Bryr deg ikke om hvor mye ferien koster

Når du ikke bryr deg om hvilket hotell du bestiller eller hva flyreisen koster, fordi det har lite å si for økonomien din.

Nivå 5. Bryr deg ikke om hvor mye du bruker på bolig

Hvor mye du betaler for drømmeboligen din er ikke lenger interessant. Du kan kjøpe den boligen du ønsker uten at det går nevneverdig utover økonomien din.

Relativt store beløp kan bety sjokkerende lite

Det er fascinerende å se hvordan selv relativt store pengebeløp gjør lite for å endre livet ditt nevneverdig fra nivå 2 og videre opp på skalaen over.

For eksempel ligger jeg selv et sted mellom nivå 2 og nivå 3. Det vil si at jeg ikke lenger er så opptatt av hva kveita i fiskedisken på Meny koster , eller hva regningen for middagsdaten ute ble. Mens 100 000 kroner ikke ville endret mye for meg, ville 100 millioner kroner derimot sendt meg til toppnivået, hvor selv et overdådig boligkjøp ikke ville ha mye å si for økonomien min.

100 000 kroner er selvsagt også penger

Men det er ikke på nær nok til at jeg jevnlig skal kunne booke dyre hoteller eller fly businessklasse, uten å få dårlig samvittighet. Det er heller ikke nok til å bo som jeg ønsker, hvis penger ikke var et hensyn. For en på bunnen kan det derimot være forskjellen mellom et liv på NAV og nivå 1, hvor han stabler seg opp på egne ben.

Husk på det før du skriker ut til andre om hvor lite et pengebeløp betyr for deg! Hvis ikke risikerer du å støte fra deg både venner og kollegaer, og bli ansett som en velstående dust.

Les også: Fuck You Money og eiendom

Nivåer av rikdom og beløp for Finansnerden

Jeg har skisset ut hva de ulike nivåene kan være for meg i kroner nedenfor. Dette er basert på erfaring og hva magefølelsen min sier om livsstilen min i fremtiden. Målet jeg har brukt for formue er netto likvid formue. Det vil si hvor mye penger jeg kan skaffe i kontanter i løpet av en til tre dager. For meg betyr det investeringsporteføljen min og kontantbeholdningen.

Jeg vaker i dag som sagt mellom nivå 2 og nivå 3. For å nå nivå 3, hvor jeg ikke lenger bryr meg så mye om prisen for den surfeturen til Sri Lanka, mangler jeg enda noen millioner kroner.

Her ser du hvor mye jeg mener å måtte ha i likvid netto formue for å si at jeg har nådd de ulike nivåene av rikdom.
Her ser du hvor mye jeg mener å måtte ha i likvid netto formue for å si at jeg har nådd de ulike nivåene av rikdom.

Slik klatrer du til neste nivå

Du klatrer enklest til neste nivå av rikdom ved ikke å bruke mer penger enn hva som er passelig innenfor nivået du befinner deg. Hvis jeg for eksempel er på nivå 2 og jevnlig bestiller ferier jeg ikke har råd til, vil jeg aldri greie å bygge en formue. Du må altså bruke mindre enn du tjener og investere overskuddet, hvis du har ambisjoner om å nå neste nivå.

Neste nivå hardere å nå

Du kan se det som styrketrening. I starten utvikler du deg raskt og ferden fra nivå 1 til nivå 2 kan gå fort. Men jo høyere du kommer, desto mer kreves for å klatre til neste nivå For eksempel er det lang vei fra at hva du velger fra menyen når du spiser ikke betyr noe, til du kan si det samme om businessklasse flyturen din fra Oslo til Los Angeles.

Samtidig er det jo dumt å øke forbruket når formuen og inntekten øker. Men du kan ikke leve i kollektiv og spise nudler som 40-åring. I så fall risikerer du å bli en veldig singel raring. Noe økt forbruk bør du derfor akseptere, men selvsagt, alt med måte! Bare husk å leve litt også.

PS: Hobbyinvestoren har skrevet e-boken “10 mill, 10 år” for deg som vil klatre til neste nivå med eiendomsinvesteringer. Her får du oppskriften på hvordan han og samboeren gikk fra 0 til 18 millioner kroner i eiendomsverdier på 8 år. Klikk her for å gjøre som 1 000+ andre og kjøp e-boken “10 mill, 10 år”. Da får du 10 dollar rabatt på e-boken, som vanligvis koster 29 dollar. Merk at jeg får en andel av inntektene fra salget.

5 kommentarer om “5 nivåer av rikdom – hvilket nivå er du på?”

  1. Det mest interessante med dette innlegget er at du avslører at du har fått deg samboer- gratulerer- da er du vel oppe på nivå sex en stund da 😉

    Svar
  2. Også viktig å vite at livet på nivå 0 er veldig dyrt. Når jeg kom til Norge for 6 år siden og var student hadde jeg ikke råd til å kjøpe halvårskort på bussen, det var for stor investering. I stedet måtte jeg kjøpe ukeskort som i summen blir mye dyrere. Det samme gjelder med matvarer, at en 20 kilo pose med ris er for dyrt og i stedet må man kjøpe i små mengder og mister rabatten av å kjøpe i volume.

    Svar

Legg igjen en kommentar