Hvor mye penger er Fuck You Money for deg?

Her forklarer jeg hva Fuck You Money er, hvor uttrykket stammer fra og gir deg tre gode grunner til å skaffe deg nettopp det.

Når kan du si at du har Fuck You Money? Vel, det kommer an på. Sannheten er vel at det ikke er et spesifikt beløp som gjelder for alle, men heller en individuell greie. For meg vil det for eksempel si å ha rundt 10 million kroner investert i aksjefond. Hvorfor 10 millioner? Jo, 10 millioner gir meg mulighet til å ta ut kr 300.000,- av avkastningen hvert år, med minimal sjanse for at pengenes kjøpekraft forvitrer over tid.

For deg kan det derimot være et helt annet beløp, alt etter hva du legger i uttrykket. For eksempel mener jeg å huske at Vidde som skriver Pengeblogg, definerte det som 3,5 millioner kroner investert i aksjefond kombinert med å være gjeldfri (Vidde definerer det i dag som 5 millioner investert i aksjefond og gjeldfri). For andre igjen kan det handle om en rebelsk livsstil og et uvanlig liv, men fortsatt som arbeidstaker – fjellguide på Borneo anyone?

Hvor kommer uttrykket Fuck You Money fra?

Jeg elsker uttrykket «Fuck You Money«. Faktisk så mye at jeg har bygget opp denne bloggen rundt det. For penger er frihet, og frihet gir meg mulighet til å si nei til ting jeg ikke er interessert i (hint: du trenger ikke si «fuck you» til alle og enhver selv om du kan). Men hvor kommer egentlig uttrykket Fuck You Money fra?

Etter å ha gravd litt har jeg funnet noen mulige kilder.

For eksempel kan den amerikanske skuespilleren Burt Reynolds ha en finger med i spillet. I filmen «Heat» (ikke ransfilmen med Al Pacino) fra 1986 sa han nemlig noe som:

– Jeg trenger Fuck You Money!

Men på engelsk selvsagt…

Beløpet hans den gang var 20.000,- amerikanske dollar. Det kan jo virke litt snevert. Men som sagt, det eksakte beløpet virker å være en individuell greie. Bare hør på John Goodman i dette klippet fra filmen «The Gambler». Han ser det noe annerledes og tenker betydelig større rundt begrepet i form av både penger og betydning.

Beløpet hans er 2,5 millioner amerikanske dollar. Forøvrig herlig skuespill av John Goodman her, hvor han utbroderer om Fuck You Money og mulighetene det gir deg!

Samtidig må jeg innrømme at det er uklart hvor uttrykket stammer fra. Jo mer jeg graver, desto flere mulige kilder finner jeg. Til og med Johnny Carson, den amerikanske TV-personligheten, skal visst å  ha brukt uttrykket i et intervju i Rolling Stone for nesten 40 år siden. Men det er uansett ikke viktig. Hva som teller er at du har oppdaget det og vet hvilke muligheter det gir.

Tre gode grunner til å skaffe seg Fuck You Money

Nedenfor har du noen gode grunner til hvorfor du trenger Fuck You Money, og det raskt som fy. Hvis ikke er det bare å bli vant med at andre kontrollerer livet ditt. Noen trives forsåvidt med det, men jeg tviler på at det gjelder lesere av denne bloggen!

1. Du vil oftere stå opp for hva du tror og mener

Man må gjerne ta en del dritt hvis man er avhengig av andre for å forsørge seg. Eller, det kommer litt an på hvem du jobber for. Hvis du er uheldig og har en dust som sjef kan det hende du må svelge en del kameler, uten å si hva du egentlig mener, i frykt av konsekvensene. Ikke sjelden har folk mistet jobben for mindre. Når du har Fuck You Money er det derimot lettere å si fra når du føler deg urettferdig behandlet, da du ikke lenger er avhengig av å ha en fast jobb til enhver tid for å ha et greit liv.

2. Du tilbringer tid med mennesker fordi du vil, og ikke fordi du må

Du har lettere for å henge med mennesker fordi du ønsker det, og ikke fordi du trenger det. For det hender at du må tilbringe tid med folk du ikke liver, enten det er forretningskontakter, nettverking eller jobb, fordi du ikke har råd til noe annet. Når du har «Fuck You Money» derimot, har du friheten til å henge med hvem du vil. Kanskje vil det være de samme menneskene? I så fall er du allerede priviligert.

3. Du kan enklere ta risiko og skape det livet du ønsker

Fuck You Money gir deg frihet og fleksibilitet til å leve livet ditt som du ønsker. Det er det mest verdifulle penger kan kjøpe – friheten til ikke lenger å trenge og bekymre deg for penger. For penger er nødvendig, gitt at du ikke har ordnet deg telt, flyttet til skogs og leker huleboer. Det lar deg velge retning i livet, og mye mer. Ville du for eksempel blitt forretningsadvokat om du ikke trengte pengene? Kanskje, men mange ville nok takket nei, da arbeidstiden kan knekke den beste.

Her kan du lese min personlige historie om hvorfor du trenger fuck you money.

Hvor mye er «fuck you money» for deg?

Hvor mye penger Fuck You Money er varierer vanligvis fra en person til den neste. Det kommer an på ting som livssituasjonen din, livsstil, ambisjoner og hva du legger i begrepet. Jeg er derfor nysgjerrig på hvor mye penger Fuck You Money er for deg. Sagt annerledes: Hvor mye penger trenger du før du kan be sjefen din dra dit peppern gror, om det skulle bli nødvendig?

Kjære lesere, hva legger dere i det å ha Fuck You Money? Og hvor mye penger er det i så fall snakk om?

42 kommentarer om “Hvor mye penger er Fuck You Money for deg?”

 1. Hei.
  For meg er fuck you grensa på ca 18 mill. Er der selv om ca 17 år. Da tar jeg høyde for at aksjemarkedet kan halvere etter at jeg sluttet å jobbe. Og forbruket mitt er justert for inflasjon.

  Svar
  • Hei Sparehelten,

   Takk for kommentar! Høres ut som en gjennomtenkt plan. 17 år er lenge. Hvordan ser du for deg å opprettholde sparebeløpet over så lang tid? Antar du har en del «systemer» banket inn i dagliglivet ditt som gjør det mulig og lar formuebyggingen gå på autopilot.

   Svar
   • Hei. For det første så sparer jeg før jeg bruker. Fikk et godt lønnshopp da jeg fikk lederstilling. Valgte å spare hele hoppet. Så har investering blitt en hobby. Lønnen har ytterligere økt – som jeg har økt min sparerate med. Her sparer jeg til andre ting som hytte, bil, ferie++. Så det opprinnelige sparingen fra lønnshoppet er veldig enkelt å holde på.

    Svar
 2. Slutte å jobbe helt, og ikke ha noen ekstra inntekt, eller sidehobby? Ca 13 – 15 millioner.

  Fortsette som jeg gjør nå, og ta litt risiko? 600k. Da kan jeg klare meg i to år og bygge videre på det jeg holder på med nå.

  Fuck you money for meg, hvis sjefen blir helt tullete blir 600k. Da går jeg. Kan alltids finne en ny jobb hvis alt skjærer seg.

  Svar
  • Hei Formuebygging,

   Hyggelig å se deg i kommentarfeltet! Super interessant. Veldig individuelt dette med Fuck You Money.

   Svar
    • Hei Stein,

     Den er kinky i dag hvor alt er historisk høyt priset pga de lave rentene vi fikk i ly av Finanskrisen. Jeg hadde nok startet en spareavtale i et globalt aksjefond (i tillegg begynt å fase inn halvparten av pengene i aksjefond over, si 2-års periode) og hatt resten i bakhånd for å investere i aksjefond/eiendom, litt etter hva du liker, når neste nedtur i økonmoien treffer. Men det er nå meg. Jeg vet ikke hva som er best for deg, da det kommer an på så mangt, som : 1) hvor lenge det er til du skal bruke pengene, 2) økonomien din, og 3 hvor mye du tåler å se pengene svinge i verdi før du får panikk og gjør noe dumt. Så hør med en dyktig investeringsrådgiver eller les deg opp og gjør det selv.

     PS. Valuta er ren spekulasjon og ikke noe jeg ville tatt i med ildtang.

     Svar
     • Er bare nødt til å rette opp i den stygge ordfeilen siden «kinky» og «kinkig» har to vidt forskjellige betydninger…

     • «..fase inn pengene i aksjefond..» med dennne logikken sier du at du egentlig bør ta ut noen av dine penger fra aksjefond til cash for å så fase dem inn i aksjefond (se bort fra skatt i dette tankeeksperimentet). Enig?

     • Hei Espen,

      Nei. «Å fase inn penger» er noe man vanligvis gjør for nattesøvnens skyld når større beløp skal investeres i aksjemarkedet. Da deler man opp beløpet i mindre og kjøper seg inn gradvis, for eksempel hvert kvartal over en periode på et eller et par år. Slik slipper man å gnikke på tanken «hva om jeg kjøpte på topp?. Vanligvis er det mer lønnsomt å bare hive inne alle pengene med en gang. Men hvorvidt det er noe man ønsker å gjøre etter tidenes oppgangsmarked er noe annet 😉

 3. Må si jeg blingsa veldig med en gang jeg så illustrasjonsbildet. Var sikker på at dama di hadde dumpa deg og at innlegget dreide seg om «fuck you honey» 😀

  Svar
 4. 5 mill er et greit tall for meg. Ca 3,7 mill til det målet. I realiteten trengs nok ikke så mye. Når minstemann flytter ut blir huset solgt til fordel for en mindre leilighet, og det vil også generere et godt overskudd. For øvrig gjeldfri, så bør i alle fall ha 2 mill i overskudd ved boligbytte.

  Må få opp spareraten etter et litt for utgiftsfyllt år i fjor med oppussing og reising. Klarte bare 41%. Målet var 55%.

  Nytt år og nye muligheter 🙂

  Svar
 5. Dette er en tricky en! Men jeg landet på 500 000. De aller fleste har svart flere millioner ser jeg, men det er jo FI. Jeg tenker at man har FU-money før FI, på det tidspunkt man om nødvendig kan si FU og finne en ny jobb uten store økonomiske bekymringer.

  En annen definisjon jeg nylig så var at FU-money er når man er i posisjon til å kunne tatovere ansiktet, fordi man aldri trenger å kunne ansettes igjen. 😀 Men det er FI, mener jeg, og er naturligvis målet. Kanskje det må bli en liten blekk-flamme i ansiktet den dagen jeg når FIRE!

  Svar
  • Hei Banjo,

   Interessant tanke. Er jo som sagt en individuell greie dette med Fuck You Money. Og ja, du klarer deg fint i mellom tiden med en halv million. Når det gjelder å tatovere ansiktet så tenker jeg at du da trenger nok til å leve av. Men uansett, hvis du er skikkelig flink på noe som har verdi for andre så kan du tilby tjenestene dine gjennom nettet, og da er det ingen som bryr seg om hva du har i ansiktet 😉

   Svar
 6. Det stemmer at jeg for noen år siden oppga 3,5 millioner kroner, kombinert med gjeldfrihet, til å være mitt fuck you-beløp. En viktig presisering den gang var imidlertid at jeg ikke kun skulle leve av avkastningen av kapitalen min, men fortsatt ha litt aktive inntekter etter at jeg sluttet å jobbe fulltid.

  Siden den gang har vi blitt flere i familien og forpliktelsene mine har økt. Jeg sikter nå mot minst 5 millioner kroner. Fortsatt kombinert med å være helt gjeldfri, og fortsatt med ambisjon om litt aktive inntekter (småinntekter fra ting jeg liker å holde på med). Jeg har nå om lag 3,2 millioner, og er helt gjeldfri, så jeg er ikke så riv røske langt unna. Så får vi se om jeg hever beløpet ytterligere litt når det nærmer seg. Time will show! 🙂

  Svar
  • Hei Vidde,

   Ser den. Da oppdaterer jeg innlegget til 5 millioner og gjeldfri der jeg referer til deg.

   – Når ser du for deg å være i mål?

   Svar
   • Siden ingen vet hvor aksjeharen hopper, er det vanskelig å si. Skulle det bli et par-tre gode år i fremvoksende markeder nå, er mye gjort. Blir det magre tider, vil det ta litt lengre tid.

    Svar
    • Hehe. Ser den! Umulig å se med aksjemarkedet. Blir spennende å følge deg fremover, og hvordan du vil styre porteføljen din gjennom neste runde med nedgangstider.

     Svar
 7. Slik som deg legger jeg 3% (safe withdrawal rate) til grunn.
  Tallet mitt er 20 mill investert i globale indeksfond. 600 000 er mye mere enn hva jeg selv trenger, men jeg skal også forsørge kona og to barn.
  I tillegg har vi i Norge denne «rettferdige» formueskatten som i dette tilfellet vil være på over 100 000 i året. Kanskje jeg skal ta med «fuck-you» penga til Sverige eller Danmark (ingen formueskatt der)

  Svar
  • Hei Bunnlinje,

   20 millioner er det heftig beløp. Men sånn er det. Man trenger gjerne mye mer penger enn man først tror, når man først virkelig regner ut alle detaljene. Hyggelig at du inkluderer familien da 😉

   Svar
   • Hei Finansnerden,

    Familien må selvfølgelig være med?

    Sjekk forresten ut denne bloggen:
    earlyretirementnow.com

    Denne bloggen har noen meget gode artikler som går i dybden vedrørende «safe withdrawal rate» (SWR).
    Han er kritisk til «4%-regelen», og har etter mange utregninger (fyren har tidligere jobbet i finans) kommet frem til at 3% er mere «safe».
    Jeg tenker at SWR og hvilken sum som er «f.u money» må ses i sammenheng.

    Svar
    • Hei Bunnlinje,

     Er ikke fan av 4%-regelen selv, hvis porteføljen er det eneste man skal/kan leve av. Da er jeg enig i at 3% er en bedre tommelfingerregel.

     Svar
 8. Hei. Jeg var sent ute med å våkne til spareraten og økonomisk frihet…men, jeg startet sparing på ordentlig ved passert 50 år og 5 år senere har jeg snart min første million. I.o.m. at jeg er halvt uføretrygdet blir mitt regnestykke noe annerlederes. Jeg oppnår Fuck You Money når jeg har ca. 2.5 mill, fordi jeg kan delvis leve av trygden. Også har jeg i tillegg opptjent mye i pensjonsrettigheter. Tenker at jeg forlater kontorjobben før jeg er 60 i hvertfall. Så til alle de som er sent ute…det går ganske fort å spare når man først er i gang! Alder ingen hindring;)

  Svar
  • Hei Sent ute! Takk for kommentar.

   Dette er så vanvittig gøy å høre, og viser at det egentlig aldri er for sent, selv om det absolutt blir mer utfordrende med årene!!!

   Hva er ditt beste tips til andre som er sent ute med formuebyggingen?

   Svar
 9. Hei!
  Beklager hvis spørsmålet ikke gjelder denne bloggen!

  Kom over bloggen din i dag og syntes det var veldig mye lærerikt, både i bloggene men ikke minst i kommentarfeltene. Jeg er en fulltidsstudent, og jobber deltid på si. Eier også leilighet i Oslo området, med rundt «vanlig» boliglån. Har ganske mye midler på BSU (brukte ikke dette til boligkjøp), samt en del stående på sparekonto.

  Som veldig mange andre, har jeg lyst til å begynne å investere penger, men føler det er vanskelig å starte. Har snust litt på DNB sine indeksfond (Teknologi, DNB USA Indeks eksempelvis). Hovedårsaken til at jeg syntes det er vanskelig å begynne (nå) er fordi trendene har egentlig kun gått oppover siste årene. Jeg har med det første lyst å investere i teknologi, da det er dette jeg studerer. Har ingen bakgrunn i økonomi eller aksjer, så det er vel på grunnlag av uvitenhet at den «frykten» for å binde pengene mine i mulige negative trender kommer fra.

  Har også prøvd meg på salg av produkter på nett, og tjent småpenger, men stoppet av ulike årsaker.

  Har du noen tips til en som meg? Hva ville du gjort i min situasjon mtp. å generere » **** you money?

  Ser i tillegg at du snuser på maskinlæring, jobber du innenfor IT? Planen er å få jobb innenfor dette feltet etter utdanning.

  Tusen takk for svar! Setter stor pris på noen tanker!

  Svar
  • Først fullfører du utdannelsen så kjapt som mulig, med fokus på å lære det du trenger for DERETTER å genere fu money

   Svar
  • Jeg er også fulltidsstudent, , går siste året bachelour informatikk. Jeg har jobbet mye ved siden av studiet og investert omlag 250 000 kroner i indeksfond under denne perioden. Absolutt mulig!

   Jeg vil forøvrig si at det påvirket karakterene mine i noen grad, jeg brukte et semester ekstra på å fullføre utdanningen, men ender nok opp med C i snitt.

   Når jeg ser tilbake så tror jeg at jeg ville ha rådet meg selv til å vente med sparing i fond til først etter studiet. Det man lærer i studiet er svært nyttig, og vil anbefale å bli flinkest mulig i det området du vil jobbe med. Dette mener jeg til tross for at det gikk relativt greit for min del.

   Svar
   • Hei Marius,

    Det er et godt råd. Alltid invester i seg selv først. Er der du vil få best avkastning på pengene dine over tid!

    Svar
 10. Jeg ser på økonomisk uavhengighet som et kontinuum, ikke enten-eller. Dvs at du kan være mer eller mindre økonomisk uavhengig. Derfor er jeg enig med de som skriver at FU kommer før FI.

  Kjenner faktisk flere som har mistrivdes i jobben sin, har sagt opp uten å ha ny, og har måttet leve på oppsparte midler noen måneder. Dette er personer med romslig økonomi, og som dermed har en grad av økonomisk uavhengighet. Men som ikke nødvendigvis kan slutte å jobbe helt.

  Per i dag har jeg spart nok til at jeg også kan si opp uten ny arbeidskontraktvi handa. Målet er å bli mest mulig økonomisk uavhengig, men ikke nødvendigvis fullstendig så jeg kan slutte å jobbe. Skulle jeg likevel ønske det, må jeg opp i 8-10 millioner kroner investert.

  Svar
 11. For meg er jeg FI når jeg har ca. 5 mill. kr oppspart. Er på 1.35mill nå (investert i indeksfond), så har enda et stykke å gå.

  Dog er jeg litt usikker på om jeg kommer til å slutte helt med jobb, eller om jeg f.eks vil jobbe 3 dager i uken f.eks.

  Jeg bruker giring/leverage for å nå FI fortere, vet at mange er prinsipielt i mot dette, men alle som har blitt superrike har brukt lån med lav rente som et verktøy for å oppnå formue.

  Svar
 12. Utrolig interessant blogg du har skrevet. Selv bestemte jeg meg for et halvt år siden for at økonomisk frihet er et av de viktigste målene for meg. Dette krever 10 millioner kr. Jeg håper å nå dette målet ila 10 år. Jeg har laget meg en detaljert plan, og steg 1 er å bli helt gjeldfri. De fleste lån har jo rente, og da jobber pengene mot meg og ikke for meg. Steg 2 er å begynne å spare i fond. Vi setter av 20 000 kr pr måned i litt i overkant av ett år. Steg 3 er ( Vet det er kynisk), å begynne å lete etter leiligheter i Filippinene der eier må selge, fordi han trenger pengene med en gang. Prisene på OK leiligheter i Filippinene er veldig lave ift Norge, og det er et stort utleie marked der. Men man bør hyre en god eiendoms advokat der, noe som blir en utgiftspost.
  Steg 4 blir å fortsatt spare i fond for videre investering i eiendom samtidig som inntekter fra eiendom spres fornuftig i aksjemarkedet.
  Steg 5 blir å vurdere investeringene på eiendom, for muligens å selge for kjøp av mer innbringende eiendomer.
  Dette er iallefall min plan. Jeg er ingen ekspert på økonomi, men håper denne måten kan hjelpe meg å nå målet mitt..

  Svar
 13. God blogg og gode kommentarer.

  Jeg hadde satt et mål på 7,5 mill, basert på gjengs oppfatning om at man da kan ta ut 4% per år. Da sier det spartanske SIFO-budsjettet at min lille familie skal klare seg. Men ser i kommentarfeltet at det kanskje er mer realistisk å ta ut 3%. Så da økte målet mitt plutselig fra 7,5 til 10 mill, dvs en økning på en tredel 🙁

  Heldigvis bor vi i Norge, så pensjon kommer jo i tillegg. Dermed kan man kanskje nedjustere ifht den amerikanske tommelfingerregelen om 3-4%?

  Hvor lang tid tar det før jeg er på 7,5 til 10 mill? Umulig å si nøyaktig. Uten avkastning er jeg redd for at det kan være snakk om 20 år, hvis man ser bort fra bolig og hytte. Selger vi hus og hytte, og flytter inn i telt, så er vi egentlig der i dag 😉

  (Men hytta er ren livskvalitet, så den selger jeg aldri. Håper at den kan gå i arv.)

  Hvis jeg antar en tilsvarende avkastning som hittil, så er 10 år et realistisk estimat. Men inntekten er jo større enn i starten i karrieren, så da kan jeg tippe på mindre enn 10 år.

  Men kanskje du har tips om et regnestykke basert på et årlig sparebeløp og en antatt avkastning (stort sett indeksfond for min del)?

  Svar
 14. FU money for meg er akkurat der jeg er nå, på 2,4 mill. Da kan jeg med 3% årlig uttaksrate ta ut 6000 kr/mnd, og for en minimalist som meg burde det holde på billige steder, som Argentina, Brasil, Mexico, Romania, Hellas, Thailand osv. Hva tror du? Bruker 10k i Oslo. Tror jeg kommer til å pensjonere meg i år, 32 år ung.

  Svar
  • Hei Aksejmannen,

   Gratulerer!!! Det er sjukt bra jobba! 😀 Kan nok leve greit i f.eks Thailand på kr 10 000 utbetalt i måneden, uten at det blir den mest luksuriøse tilværelsen.

   Svar
 15. BTW: Husk at Staten tar 0,64% formuesskatt på aksjer, altså 640 kr per 100k man sparer. Det er ikke hyggelig gjort av Staten, og en god grunn til å
  1) Bli skattepliktig til et annet, mindre fascistisk, land
  eller
  2) Slutte å spare
  FU-kalkulasjonen din med 300k stemmer derfor ikke helt dersom du skal fortsette å bo i Norge.

  Svar
  • Jeg vet. Holder på med et innlegg nå hvor jeg skyter ned 4 prosent regelen. Samtidig er det mange variabler som påvirker en slik plan, og det er grunnen til at jeg nok alltid vil ha inntekter utover en fondsportefølje. Mer om det i neste innlegg.

   Svar

Legg igjen en kommentar